16
  • BiroAndras
    #16
    "Utánanéztem, az AMD CPU memóriahozzáférése 8GB/sec"

    Valamit elnéztél, annál sokkal többnek kell lennie.

    "az egy igen lassú GPU lesz."

    Nem olyan lassú az. És egyébként sem elsősorban játékra valók ezek, ahogy a mai integrált kártyák sem. Főleg irodai használatra készültek, ahol a legdurvább terhelés egy 3D képernyővédő futtatása (meg mostantól az Aero).
    Másrészt, ahogy már írtuk, tekinthető matematikai segédprocinak is, mint az FPU, ami régebben még külön chip volt.
  • dez
    #15
    A HT-nak semmi köze a memóriavezérlőhöz. A HT a chipset és a perifériák felé van.

    IGP-s, azaz integrált grafikát tartalmazó chipsetek is vannak a világon, és alacsonyabb beállításokon, nem túl nagy felbontáson egész jól elmennek rajut a játékok... Kiváltják az alacsony kategóriás grafkártyákat is. Persze a fő területik inkább az iroda.

    De már csak az integrált memóriavezérlő miatt is, érdemesebb AMD esetén a CPU-ba (mellé) tenni, így nem terheli a CPU és a chipset közötti kapcsolatot. És talán olcsóbb is, mert a CPU-t úgyis a legfejlettebb gyártósoron kell gyártani, a chipsetet meg elég kevésbé fejletten.

    Nem "esetleg" lehet egyéb számításokra is használni, hanem egyszerűen lehet, és már számos célra használják ma is, nem csak játékokban. Lásd gpgpu.org

    Talán nem olyan hülyék ott az AMD-nél, mint gondolod.
  • fade2black
    #14
    fenet nincsértelme. ahova nemkell +ds teljesítmény azaz a gépek nagyonkb mondjuk 60%a teljesen jó.
  • fade2black
    #13
    dehogy nincs értelme. Ahova nincs szükség erős VGA karira ergó ahol nincs 3D azaz nagyon kb gépek 60%a ott igenis nagyon komoly értelme van. notebookpiac pl.
  • JTBM
    #12
    Utánanéztem, az AMD CPU memóriahozzáférése 8GB/sec, az Nvidia 8800GTS-é pedig 86,4GB/sec.
    Az AMD ugyan dolgozik a Hypertransport V3.0-án, de ennyit szerintem nem fog javulni. Tehát az AMD nem lesz képes egy GPU-t beépíteni 4. magnak. Ha mégis megteszi, akkor az egy igen lassú GPU lesz. Aminek persze semmi értelme.
    Esetleg egy számításigényes Physic és AI processzornak van értelme. Azt meg csak a játékok használnák ki...
  • dez
    #11
    "Nos ezek a K8L-ben is így lesznek..." -> mármint meglesz a növelt IPC, a 128 bites SSE3 + SSE4, stb.
  • dez
    #10
    Nagyjából ugyanazt fogom írni, mint BiroAndras, de mégsem teljesen.

    "Az AMD most sz*rban van, a Core2-es szerintem úgy érte öket, mint derült égböl a villámcsapás."

    Nem igazán, mert már létezett egy ideje a Pentium M, ami hasonló IPC értékkel (utasítás/órajelciklus) rendelkezett, mint a K7-K8-asok, csak még néhány dologban gyenge volt, lévén viszonylag alacsony fogyasztású mobil procinak lett tervezve. De ebből már sejthető volt, hogy ezt fogja behozni az Intel desktopra is, kicsit még csiszolva rajta. Aztán ki is hozták a Core vonalat, ami máris jobb lett, bár PC vonalon továbbra is laptopokba került, az Apple már desktop gépekbe is beletette. Ezt már csak egy lépés választotta el a Core2-től.

    Megjegyzem, a Core2 agyonreklámozott technológiáit (Macro-Fusion, stb.) inkább csak a marketing teszi olyan fontossá és naggyá (link), sokkal fontosabb, hogy "egyszerűen" magasabb az IPC-je, mint az AMD-s prociké (3-4 vs. 2-3), és 128 bites az SSE3, 64 helyett. Nos ezek a K8L-ben is így lesznek...

    "Nem számítottak rá, hogy ennyire jó lesz."

    Talán. Talán azt gondolták, picivel lesz csak jobb a P-M-nél.

    "Az intel valószínüleg gözerövel dolgozik a még meglevö technológiai lemaradásán, ami a memória interface."

    2008 folyamán várható csak.

    "Ha a Core2-es kap egy beépített Serial memóriainterface-t, akkor az AMD veszít még 20% teljesítménykülönbséget."

    Szerintem ezt így nem lehet kijelenteni, az utasítás-végrehajtás alapvetően nem lesz ettől gyorsabb, csak amikor nagyon sokat kell hozzáférni a memóriához, de a nagy L2 ezt is kompenzálja valamennyire. Amit nem annyira tud kompenzáli (nagy terület + véletlenszerű hozzáférés), azokban az esetekben történik majd meg, hogy kevésbé lassul be, mint eddig, az ellenfélhez képest.
    Másrészt az már nem a Core2 lesz, hanem valami újabb.

    "A fejlett AMD memóriainterface miatt a GPU kaphat egy teljes sebességü memória hozzáférést, miközben közvetlen CPU hozzáférése lesz. Így sokkal gyorsabb lehet, hogy egy ugyanolyan típusú hagyományos GPU."

    Dehogyis. A grafkártyán csücsülő GPU-knak sokkal gyorsabb memóriarendszerük van, mint a CPU-nak! Ma már GDDR3 (DDR3 alacsony időzítésekkel), és csúcskártyák esetén 256+ bit...
    A többit tekintve lásd említett írás.

    "Ez viszont szerintem nem egy egyszerü fejlesztés, hosszú idö még, mire az AMD elkészül majd vele."

    2008.
  • dez
    #9
    -egy
  • dez
    #8
    Jól látom, hogy egy 2db 2-magos Opteron ugyanazt a SPECfp teljesítményt hozza, mint 2db 4-magos Xeon? Ez hogy lehet? Ennyire memória-hozzáférés igényes a SPECfp? Vagy más az ok?

    És akkor ez még nem is az új 4-magos Opteron...
  • dez
    #7
    Azt több helyen tévesen írták SSE4-nek! A CPUZ-ben is tévesen jelenik meg, új verzióban már SSSE3-nak írják. Valójában csak pár új utasítás, ami az SSE3-hoz köthető. Az SSE4 sok újítást tartalmaz, 55 új utasítással. Egyébként a K8L-ben is benne van/lesz.
  • arty
    #6
    1.) a cikk marhaság, nem lemosta, de gyorsabb volt az intel négymagos megoldása, ráadásul fele fogyasztással. Igy az AMD cucca egy abszurdum ... egy kényszermegoldás. Olyan mint az intel 2 magos p4-ei voltak a maguk idején.

    2.) amennyivel a core2 gyorsabb az athlonX2nél, annyival drágább is. a tuning persze a core2 mellett szól, de akkor még drágább lesz a rendszer a jó alaplap miatt.
  • BiroAndras
    #5
    "Az AMD most sz*rban van, a Core2-es szerintem úgy érte öket, mint derült égböl a villámcsapás. Nem számítottak rá, hogy ennyire jó lesz."

    Aki egy ért hozzá, azt nem érte meglepetésként.

    "Az intel valószínüleg gözerövel dolgozik a még meglevö technológiai lemaradásán, ami a memória interface."

    Nagyon erősködnek, hogy nekik nem kell olyan, de azért titokban biztos dolgoznak rajta.

    "Ha a Core2-es kap egy beépített Serial memóriainterface-t, akkor az AMD veszít még 20% teljesítménykülönbséget."

    Addigra az AMD-nek is jönnek ki új procijai.

    "Az AMD ott hozhatja be az Intelt, ha beépít egy Ati GPU-t az Athlonba. A fejlett AMD memóriainterface miatt a GPU kaphat egy teljes sebességü memória hozzáférést, miközben közvetlen CPU hozzáférése lesz. Így sokkal gyorsabb lehet, hogy egy ugyanolyan típusú hagyományos GPU."

    Ez nem így működik. A GPU-k most is egy nagyon gyors buszon keresztül férnek hozzá a memóriához, ugyanis van nekik saját a kártyán. És az a memória, és a busz is sokkal gyorsabb, mint a ami CPU-nak van. Az integrálásnak két előnye van:
    1. Nagyon olcsó belépő szintő GPU-t lehet így gyártani.
    2. A különféle számítások gyorsítására optimális egy ilyen rendszer, mert a CPU és a GPU között mindkét irányban nagyon gyors a kommunikáió, ráadásul a közös memória miatt nem is kell másolgatni.
  • the Godfather
    #4
    Mielött az AMD-t temetnétek pillantsatok egy picitt ide:Opteron CFP200result + Xeon CFP2000results
  • JTBM
    #3
    Az AMD most sz*rban van, a Core2-es szerintem úgy érte öket, mint derült égböl a villámcsapás. Nem számítottak rá, hogy ennyire jó lesz. Az intel valószínüleg gözerövel dolgozik a még meglevö technológiai lemaradásán, ami a memória interface. Ha a Core2-es kap egy beépített Serial memóriainterface-t, akkor az AMD veszít még 20% teljesítménykülönbséget.

    Az AMD ott hozhatja be az Intelt, ha beépít egy Ati GPU-t az Athlonba. A fejlett AMD memóriainterface miatt a GPU kaphat egy teljes sebességü memória hozzáférést, miközben közvetlen CPU hozzáférése lesz. Így sokkal gyorsabb lehet, hogy egy ugyanolyan típusú hagyományos GPU. Ez viszont szerintem nem egy egyszerü fejlesztés, hosszú idö még, mire az AMD elkészül majd vele.
  • marcee
    #2
    SSE4? Az már a c2d-ben is van!
  • dez
    #1
    "illetve a valódi négymagos Opteront, amely azonban szintén csak jövőre rajtolhat el. Utóbbiról szinte semmilyen technikai részlet nem szivárgott ki"

    Vélhetően ez egy (full-extrás) K8L-alapú cucc lesz, arról meg már jópár részletet lehet tudni.