3
Vélemények
 • Pheaper
  #3
  Vélemény

  A Nokia N91 egy feltöltéssel, 1-2 óra zenehallgatás és visszafogott telefonálás mellett, folyamatosan 3G lefedettségnél 1 napig simán működött. A merevlemez szerencsére csak akkor kapcsol be ha tényleg használjuk, ezért érdemes a legtöbbet használt alkalmazásokat a 30 MB-os belső memóriába telepíteni. Offline módban nagyjából 10 órán át működik folyamatos zenelejátszás mellett, ami nem rossz teljesítmény. Szoftveres gyermekbetegségei a végleges változatban valószínűleg már ki lesznek küszöbölve. Én szó nélkül lecserélném hűen szolgáló 6680-amat egy N91-re, de attól félek a telefont 200 ezer forint alatt nem igen lehet majd megvásárolni. Kétségtelenül jobb választás a Samsung i300-nál, ráadásul a koreai modellt még sújtja a Windows Mobile-nak nevezett átok is, amellyel nekünk is volt már kalandunk.
 • Pheaper
  #2
  A Nokia valaha látott egyik legbrutálisabb mobiltelefonját kaptuk meg tesztelésre a gyártó hazai sajtóügynökségétől. A 4 GB-os merevlemezzel rendelkező N91 annyira lenyűgöző, hogy még most sem akarunk hinni a szemünknek.


  Valamikor régen egy Nokia 3650-nel léptem be a Symbian operációs rendszerű telefonok tulajainak boldog és népes táborába. A Nokia egyértelműen éllovasa a Symbiannak, és a finn okostelefonokon található S60 (korábban Series 60) grafikus kezelőfelület mind a mai napig az egyik legjobban használható megoldás. A Symbiannak és az S60-nak tehát komoly múltja van, de csak mostanában jutottak el ezek a mobilok arra a szintre, hogy MP3 lejátszónak lehessen őket használni.
  Kattints ide a képgalériához!
  Kattints ide a képgalériához!

  A lehetőség mindig is ott volt, hiszen erre az operációs rendszerre rengeteg MP3 lejátszó alkalmazás létezik, de egy komplett és kiforrott megoldáshoz azért a gyártóra is szükség van. Az N91 a lehető legjobbkor jelenik meg, hiszen a Sony Ericsson gyakorlatilag verhetetlen a Walkman telefonjaival, de a Linux alapú Motorola ROKR E2 sem piskóta, és nem szabad megfeledkeznünk az Alcatel S853-ról sem. Múlt héten volt szerencsénk megvizsgálni a Nokia 3250-et is, amely gyakorlatilag egy MP3 lejátszó és egy Symbian mobil ötvözete. Az N91 viszont olyan minőségi ugrás a többi mobiltelefonhoz képest, mint amilyet egy iPod jelent az olcsó kínai MP3 lejátszókhoz képest.

  Elsőosztályú minőség

  A telefon egy tetszetős, viszonylag nagy méretű dobozban érkezett meg hozzánk. A csomag tartalmazza a készüléken kívül az akkumulátort, egy jack dugós távirányítót, egy stereo headsetet, miniUSB kábelt a szinkronizáláshoz, töltőt, töltő átalakítót és egy fém asztali bölcsőt. Ezek közül talán az asztali bölcső a legérdekesebb. Ez ugyanis rendkívül stílusos tartóként szolgálhat az asztalunkon, hátuljába bele dugva a töltőt pedig tölti is a készüléket. USB csatlakozó nincs rajta, mert az a telefon oldalán helyezkedik el, de ne szaladjunk ennyire előre.

  Első dolgom az volt, hogy kiszabadítsam a telefont a doboz fogságából. Nem is annyira a látványa volt az ami megfogott, hanem a fémes elő és hátlapja, illetve a tapintása. Kicsit vágódeszka alakú, tehát a kijelző irányába leheletnyit kiszélesedik, ezért kényelmesen lehet markolni. Habár első ránézésre sok gomb és csatlakozó található rajta, de mégis olyan érzés az N91-et fogni, mint egy luxus sportkocsiban ülni. Ez a modell ugyanis nem az 50-60 éves vállalatvezetőknek készült, sokkal inkább a dinamikus életet élő, bevállalós üzletembereknek. Ugyanakkor biztos nem néznek minket kispályásnak ha egy tárgyaláson elővillantjuk a készüléket.

  Előlapján legalul egy flip látható, amelyen a zenelejátszó gombokat helyezték el. A flipet keményen megnyomorgattuk, hátha sikerül valamilyen hibát találni rajta, de olyan masszív, hogy csak letörni lehetne. Ez a fajta összeszereltség egyébként a telefon egészére jellemző. Kicsit feljebb a jól megszokott joystick, két gyorsgomb, és a hívás fogadó illetve elutasító billentyűk találhatóak. A joystickot sokan nem szeretik, és bár én is jobban kedvelem a 6680 ötállású navigációs billentyűjét, ebben az esetben nem volt okom a panaszra. A készülék kijelzője 176x208 pixel felbontású, és 262 ezer színárnyalat megjelenítésére képes. A Nokia gyártott már ennél jobb display-jel rendelkező mobilokat, de az N91-nek mégsincs miért szégyenkeznie. A készülék tetejére került a bekapcsoló gomb, illetve egy kapcsoló a billentyűzárnak, közvetlenül mellette pedig a headset távirányítójának csatija, és egy 3,5 mm-es jack dugó látható.

  A telefon bal oldalán, felül találjuk a hangszóró nyílását és a hangerő szabályzót, legalul pedig a miniUSB csatlakozót. Hiányoltam, hogy egyik csatlakozót sem védi gumis fedél. A Samsung által alkalmazott eltolható kis műanyag ablak például nagyon elnyerte a tetszésemet, szerintem más gyártóknak is jó lenne ezt az utat választani. A töltő rendkívül vékony csatlakozóját egyébként alulra helyezték el. Első ránézésre elég szokatlan helyen, jobb oldalon a kijelző tetejével egy vonalban terül el a telefon menü gombja, amelynek segítségével beléphetünk a menübe és ugrálhatunk a háttérben futó alkalmazások között. Bevallom nem túl kényelmes az elhelyezése meg lehet szokni. Kicsivel lejjebb egy külön billentyűvel távolítható el a rendkívül passzentos acél hátlap, ilyenkor a merevlemezt pedig lekapcsolja a készülék. Erre egyébként hangjelzéssel és a kijelzőn megjelenő szöveggel is figyelmeztet minket a telefon. Valószínűleg erre azért van szükség, hogy a beépített 4GB-os merevlemeznek legyen elég ideje parkolópályára kerülnie mielőtt megszűnik az áramellátása. A hátoldalon nem csak az aktív hátlap, de a 2 megapixeles kamera is ad elég okot az izgalomra. Bár az N91 3G-s, mégis egy kamera van benne, amihez sem vaku sem pedig tükör nem tartozik. A készülékház igazán jó minőségű anyagokból lett összerakva, ezért sehol sem ropog vagy recseg, olyannyira, hogy a hátlap eltávolítása eleinte komoly kihívás.

  A billentyűzet hozzáféréséhez le kell tolnunk az MP3 lejátszó gombokkal ellátott flipet, ilyenkor a billentyűzár kiold - feltéve ha korábban már bekapcsoltuk -, összecsukáskor pedig aktiválódik. A számgombok nagyon vékonyak, de annyira jó anyagból készültek, hogy élmény velük az SMS írás. Egyedül a "C" billentyűt kényelmetlen egy kicsit megnyomni. Tényleg nem szabad ítélkezni a fotók alapján, mert a gombok jó kemények és mivel vékonyak, ezért megfelelően el vannak határolódva egymástól. Biztosra vesszük, hogy az N91-et sokan akarják majd leírni mérete miatt. 113,1 x 55,2 x 22 mm-es dimenziói és 164 grammos tömege tényleg nem kevés. Ugyanakkor a fotókon jól látszik, hogy alig hosszabb egy 6680-nál. Ilyen technikai adottságok (4 GB-os merevlemez, 2 megapixeles kamera, 3G, Symbian oprendszer stb) mellett azt hiszem ezek a méretek egyáltalán nem vészesek.


  info
 • Pheaper
  #1
  Már január óta nézem a telefont és megbántam hogy nem ezt vettemn meg :( nekem nagyon bejön