31
  • Cens
    Hát érdekes dolgokat olvastam itt, szerncsére az idő igazol majd igazán bár kit is. DirektX futtatható Linux-Unix rendszeren. Az OpenGl egy igen jó megoldás a 3D bizonyos leképzési formájára. A fenti cikhez;a kuty és a macska szerelmi vajudását nézhetjük, örüljünk neki. A baj csak az, hogy ebböl az jön ki, hogy megszünik egy ingyenes szabad platform a szoftverek birodalmában. A microsoft ügyesebben nem tehetett volna szert erre a licencre.
  • CyrSyS
    Te Blackrose miért nem Core 2 Extreme CPU-t vettél?
  • Supremo
    Vagy ez van, de nekem van egy olyan érzésem, hogy hibrid OS fog ebből születni! Valamiért úgy érzem, hogy az MS megcsinálja majd a grafikus részét, a Novell esetleg meg aládobja a linuxos kernelt és egyéb finomságokat. Ha megtörténik, akkor ugyancsak az MS nyer vele.
  • medawo
    Szerintem előbb olvasd el a cikket mielőtt hülyeségekkel dobálóznál. A Unix ingyenes. Éppen ezért kevesebb összegbe adtak el Unixos szervereket. Mivel így csak a szervert kell megfizetni az oprendszert nem. Amúgy az ilyen álhírek nagyon is jellemzőek a pcforum.hu-ra.
  • fflx
    gondoltal mar arra, hogy szerverek sokasagan van valamilyen linux, amiert senki soha egyetlen fillert sem fizetett es legalis?

mig ugyanerre a feladatra a windows small businesst szazezrekert vesztegetik?
    (persze megertem en, hogy a microsoftnak es reszvenyeseinek csak az arbevetel szamit)
  • Magiszter
    Így van. Mert én még csak olyan embert hallottam aki elkezdte dícsérni a linuxot miután felrakta :P
  • DjDano
    De igaz: Letaszította trónjáról a Unixot a Windows
  • aDannyBoy
    Vírus is megmondta: "a csöves kukoricák lepaktáltak a kistáskákkal" :D
  • Sanyix
    Már megint olyan adatokra hivatkozol, ami nem igaz, de ezt már megszoktuk tőled :)
  • Indigo
    Úgy teszel, mintha a redmondi gyökerek nem perelnének mindig mindenkit minden pitiáner sz.rért... Mellesleg sokan letettek "forradalmi" dolgokat, M$ meg csak lopkodta az ötleteket, aztán a jó marketing meg a jó ügyvédek sikeressé tették őket. Ennyi.
  • medawo
    Elolvastam az egész bejegyzést. Elég elgondolkodtató. Ajánlom én is mindenki figyelmébe.
  • Mo.Organ
    röhej, bármihez is kezd a M$ az rögtön perelni való. De csak azért hogy a kis pöcsök pénzt tudjanak kicsikarni tölük. Ahelyet hogy valami forradalmi dologgal álnának elő hátha pénz lenne abbol, de annyira hülyék ehez képtelenek lennének.
  • redmedve
    Ez is egy érdekes megközelítés.

"Nemrég meglépék a Novell-es "barátkozást", biztosítva minden Novell-es Linux-ost, hogy ezután is megengedik nekik a nem-kereskedelmi célú, nyílt forrású, szabad szoftverfejlesztést (míly megható, köszönjétek meg a bácsinak). Implicite, ha most hirtelen megengedi, annak olyan az üzenete, mintha megtilthatta volna, vagy megtilthatná."

FUD?
  • medawo
    Ha nem kell nekik erősödni akkor mi a faszér csinálnak akármit is? Azért mert hataloméhesek.

"Na jó a szerver piacon azért kiegyenlítettebb a dolog, de ott is a MS vezet."
    Igen, amíg fel nem ébredtél ez így is volt.
  • DjDano
    "Szerintem elírtad. Úgy értetted ugye, hogy a Microsoft erősödik nem?"

Persze az már csak mellékes hogy az otthoni gépek 99%-án windows fut, de tényleg a winnek kell erősödnie... LOL Na jó a szerver piacon azért kiegyenlítettebb a dolog, de ott is a MS vezet
  • Drawain
    Nyit a linux felé? Ez az egész csak arról szól, hogyha nem írtok alá mindenféle szerződést az M$-el akkor beperelünk...
  • sylverangel
    linux erősít :)

a wint nem féltem a vistával, jó lesz az :D
  • BlackRose
    Különben ez az egész mese a Novell hanyattvágásáról szól, ugyanis a Linux-ot nem lehet tönkretenni, azt a Microsoft nagyon is jól tudja - nem is próbálnák meg, viszont a Linux a Novell kezében veszélyes lehet az üzleti terjedés szempontjából mert a Novell-nak komoly üzleti kapcsolatai vannak, a dolog komplikált, de mondjuk el, hogy a Microsoft-Novell megállapodás fő nyertese a RedHat lesz. Lehetetlen a Linuxot perelni, és lehetetlen a felhasználó cégeket is perelni, ezt mindenki tudja, ez az egész csak duma, üres duma, amelynek a keserűségét a Novell fogja lenyelni, na de mit lehet mondani egy cégről amelynek vezetősége mindég teljessen idióta emberekből állt. A Novell fejlesztőknek le a kalappal, de a vezetőségük soha nem tudta érvényesíteni a munkájukat. Különben a Novell hanyatvágás esetén ezeknek a fejlesztőknek is egy része a Microsoft hálójában találja magát.
  • BlackRose
    "Bill Gates szerint az ingyenes és kereskedelmi szoftverek együttélése továbbra is megmarad."

ha itt az ingyenes alatt a szabad szoftvert értjük akkor OK, viszont mi köze van a Novell-nek az ingyeneshez. Tényleg megkell érteni, hogy az a FREE az a Free as Freedom (szabad), nem pedig Free as Beer (ingyenes).

Tehát Bill szerint a zárt és a szabad szoftver együttélése megmarad, és ez egésszen mást jelent. Persze a SUSE Enterprise Linux az kommerciális nem ingyenes, viszont szabad, az IE7 pedig ingyenes, tehát nem kommerciális viszont zárt. Na ez ennyire bonyolult lenne megérteni?
  • remark #12
    "Microsoft a hónap elején kötött megállapodást a Novell vezetésével, amelynek részeként a Windows és Linux platformok közötti nagyobb interoperabilitást..."
    En is kivancsi lennek hogy pontosan milyen interoperabilitasrol van szo, mert alapvetoen az interoperabilitasnak nem mindenfele kulonegyezmenyek miatt kellene javulnia hanem annak birosagi iteletnek hatasara amit az allamokban 2001-ben hoztak, es ami szerint az api-jai reszleteit nyilvanossagra kellne hoznia 2007 november 12-ig. Meg annak a 2003-as EUs hatarozatnak a hatasara, ami nagyjabol ugyanerre kotelezi az MS-t. Nem a Novellel kellene lepaktalni (aki elotte meg aktivan perelte az MS-t).
  • assdf
    "Amúgy én már rájöttem arra hogy a windows-t az egyház találta fel. Amint felrakod a gépre már szentségelhetsz is :D"
    Na akkor te még nem hallottál embert aki windows után linux elé ült le... :)
  • medawo
    "Remélem jó dolgok fognak kisülni belőle :) , és legalább a linux is erősít egy kicsit..."

Szerintem elírtad. Úgy értetted ugye, hogy a Microsoft erősödik nem?
  • Magiszter
    Hacsak nem vág tönkre mindent a windows, ami úgy terjed mint egy vírus megfertőz és elrohaszt mindent ami jó. Amúgy én már rájöttem arra hogy a windows-t az egyház találta fel. Amint felrakod a gépre már szentségelhetsz is :D
  • sylverangel
    Végre itt volt az ideje, hogy a win nyisson a linux felé :)

Remélem jó dolgok fognak kisülni belőle :) , és legalább a linux is erősít egy kicsit...
  • Magiszter
    Ez az egész amit a mikrof*s csinál kész kabaré. Jó lenne már ha valaki alaposan felképelni Bill-t hogy észheztérjen. Mit akar ez? Lassan már perelni akarja az egyzserű embereket is mert a házon is vannak ablakok. Nevetséges.
  • immovable
    És még van képük tagadni, hogy monopóliura törekednek!
  • fflx
    "Az egyezmény támogatói szerint javul a dokumentumformátumok közötti kompatibilitás..."

????
    es megis hogyan? a novellnek kiadjak az office formatumok specifikacioit? vagy hogyan ertik ezt?
  • strogg
    Így igaz. Erről beszélek, csak példaként említettem az ablakkezelőket.
    Ebből a szempontból nézve eléggé keresztbe lehet tenni a novellnek.
  • BCs design
    ez csak a suse linux
    a linux kernelhez meg a többi fajta linux változathoz ennek semmi köze
  • strogg
    Én sem örülök,hogy a novell lepaktált. A linux, és a win járta a maga útját, ám amint elkezdett kényelmetlen lenni a linux, redmond rögtön elkezdett "belefolyni".
    Ez nem tetszik. Én annak örülnék, ha a linux továbbra is a saját vonalán mozogna.
    Ha meg konkurenciát lát benne az m$, akkor van saját termékük, amivel válaszolhat rá. Csak ugye olcsóbb édelegni egy linuxos céggel, mint emberközelibbé tenni a Win EULA-t, jobban felszerelni, ne adj isten 1-2 forráskódot felrakni a netre. (ingyenesen, es szabadon, ha nem is az egészet, legalabb 1-2 részét)

A jövőben pedig. A novell kezdi azt sugallni, hogy ők csinálják a linuxot. Ám ha azt ne feledjük, hogy ha KDE, és Gnome csoport változtat a License-n, (amivel a novell számára kérdőjelessé válik a jogszerű felhasználása) a SuSE linux rögtön 15 évet utazik vissza az időben, már ami a kinézetet illeti. Magyarul a fejlesztői, és felhasználói közösség dönt erről a megállapodásról nem a novell. Mint ahogy a cikk írja már, már nézegetik hogyan lehetne "semmissé" tenni!
  • dxtr
    "Linuxban [...] számos olyan technológiát használnak fel, amelyek a vállalat tulajdonát képezik, így jogi úton támadhatók"
    ha ez így lenne, akkor már én is (sokakkal együtt) vendégeskednék, vmelyik büntetésvégrehalytási velnesz centrumban
    az M$ kisebb bevétellel kecsegtető perekbe is belevágott már;
    könnyen bizonyíthatnák is az igazukat, csak rá kellene mutatni a nyílt forrásban a kritikus szakaszokra. miért nem teszik?