21
  • dez
    #21
    Hát, gratulálok nekik, jól eltökölhettek vele, aztán kb. semmi értelme sem volt. :D
  • arty
    #20
    igaza van, az integer ALU tényleg dupla sebességen ment ... csakhát, mire mentek vele? a p4 egy hulladék elgondolás volt, béke poraira, örüljünk, h már az intel sem erőlteti ... a hosszu pipeline elbukott a valós alkalmazásokon, max. videotömöritő algoritmust lehetett rá jól optimalizálni ...

    (Fast Integer ALU 1: This unit performs integer addition, subtraction, and logical operations. It also evaluates branch conditionals and executes store-data uops, which store data into the outgoing store buffer. This is the first of two double-speed integer units, which operate at twice the core clock frequency.)
  • dez
    #19
    "Az nvidia azon trukkje, hogy az alu-kat ketszeres orajelen hajtjak pedig az intel altal a P4-eknel alkalmazott technika. Egy 4Ghz-es P4 valojaban 8Ghz-es alu-kkal rendelkezik, ezert is ertek el a technologiai 10Gz-et a 4-5 Ghz-es P4-ek. (csak ezt annak idejen a mernokok elfelejtettek megemliteni a marketingeseknek)"

    Biztos vagy te ebben? Nem épp olyan teljesítményt hozott az a P4... Effektíve lassabb volt azonos órajelen, mint a P3, és ez szépen számolható volt a hosszabb pipeline-ok miatt. Nem volt jele a dupla órajelnek.
  • kvp
    #18
    ""A GPU-nak fix feladata van, ami szerencsére erősen párhuzamosítható"
    De ez most fog megváltozni, azt nem tudom ez mennyire jó nekünk, de biztos van értelme, ha erötetik a GPGPU-t."

    Egy altalanos celu vektoregyseg mast is tud csinalni, mint haromszogeket rajzonli. Ez hatalmas fejlodes a jelenlegi megoldasokhoz kepest. Az nvidia azon trukkje, hogy az alu-kat ketszeres orajelen hajtjak pedig az intel altal a P4-eknel alkalmazott technika. Egy 4Ghz-es P4 valojaban 8Ghz-es alu-kkal rendelkezik, ezert is ertek el a technologiai 10Gz-et a 4-5 Ghz-es P4-ek. (csak ezt annak idejen a mernokok elfelejtettek megemliteni a marketingeseknek)

    ps: Egy jo felhasznalas egy gpgpu-nak (vektor processzornak) a valosideju raytracing. Masik jo terulet a valosideju hang es videofeldolgozas. Harmadik a titkositas es halozati adatfeldolgozas (webszerverek, adatbazisok). A sun niagara szerverprocesszora is ilyen tobbszalas, tobbmagos megoldas, csak ok 8 cpu-ig mentek. Az nvidia most 128-ig...
  • Inquisitor
    #17
    "A GPU-nak fix feladata van, ami szerencsére erősen párhuzamosítható"
    De ez most fog megváltozni, azt nem tudom ez mennyire jó nekünk, de biztos van értelme, ha erötetik a GPGPU-t.
  • roliika
    #16
    Ez igaz. :) 64bites mobil proci 1 árban van a sima mobil Celka M-el. :)
  • dez
    #15
    kényszernek
  • dez
    #14
    Nem tudom, milyen idős a géped, de bontókban párszáz forintért komplett régebbi alaplapokat kaphatsz procival, memóriával...

    Fel lehet fogni készszernek is fejlődést, de úgy is, hogy közös erővel segítjük a fejlesztést. Azért mégiscsak jóval nagyobb teljesítményűek a mai gépek, mint a régiek.
  • dez
    #13
    Te tudod ezt, de az átlagemberek nem... Nekik a Pentium... Lásd amit Axon írt.
  • halgatyó
    #12
    Nagyon rajonganak néhányan az újabb meg még újabb procikért. Függetlenül attól, hogy a feladataikhoz szükség van-e még 10-szer akkora teljesítményre.

    Persze ha a windóz 2010 -zel akarnak "dolgozni", akkor biztosan szükség lesz rá...

    Én meg eközben attól félek, hogy kénytelen leszek kidbni a régi jól bevált cuccaimat, csak azért, mert nem kapni hozzá pótalkatrészt, meg kénytelen leszek (nem önként hanem KÉNYSZERBŐL) átállni erre az átkozott 20gibaájtos winfos lószarokra, amik a nagy fölösleges semmit is csak 15 gigahertzen tudják futtatni. De internet nélküli gépen nem lesznek hajélandók elindulni, mert a szuper-vízjelvédett-regisztrációs folyamatot nem lehet máshogy levezényelni óránként. Aztán ha talál a winfos 2010 egy régi, nem vízjelvédett tetrist, akkor rámhívja a kommandósokat, meg majd tiltólistára kerülök és 10 évig nem lesz jogom számítógép elé ülni...

    Szóval én egyáltalán nem vagyok oda az ilyen hiper-szuper kütyükért, amíg nem látom a szükségességét.
  • BiroAndras
    #11
    A GPU-nak fix feladata van, ami szerencsére erősen párhuzamosítható, de a CPU-kat millió féle feladatra használják, amik jó része rosszul párhuzamosítható. A többmagos procikat egyelőre csak azért erőltetik, mert más módon a jelenlegi technológiával nem lehet a teljesítményt növelni (ezért is lassult le a fejlődés az utóbbi években).
  • Inquisitor
    #10
    Egyáltalán mi a görcsnek a Pentium név? A Core sorozatnak (beleértve a Core-L-t is) hál Istennek semmi köze a Pentiumokhoz. Azt meg értem, hogy ki kell adni a selejtes Core 2 procikat, de ehhez minek várni ennyit, a konkurencia nem fog ölbetett kézzel üldögélni. Mondjuk azokra apelálhatnak, akik vettek Celeron procit, mert hát az is "Intel", csak nem értették meg, hogy az 3Ghz-n is lasabb, mint a nagytesó 2GHz-en, és árában sokkal jobbat vehetekk volna.
  • lmisi
    #9
    Az új technika, igaz előbb gpu (Videokari proci)fronton by Nvidia, töménytelen egyszerű stream mag egybe, de ezeket magasabb órajelen hajtja mint a proci többi részét. Ezek párhuzamosan eszméletlen számítási kapacítással rendelkeznek.
    No ez a tech lassan átszívárog majd cpu-ékhoz is. Igaz ott az elmúlt években megált a fejlődés. Lassan 4 éve vettem egy amd 2550+ bartont és csak mostanában lehet kapni 5000+ AMD procikat ölég húzos áron (anno 25 0000 volt a barton)
    Viszont 3 éve se vettem nvidia5700-at pár hónapja cseréltem le sima 6600-ra. Hát közel 3x akkora teljesítménye!!!! mint az 5700-nak
  • Dodo55
    #8
    Lesz még Pentium az E1000-es és E2000-es sorozatok után is, higyjétek el...
    Egy kicsit még a magok számával szórakoznak, aztán majd pár év múlva kifejlesztenek valami elég kicsi gyártástechnológiát, és jönnek az 5-6 GHz-es Pentium 5-ök.
  • ttt ttt
    #7
    El kell adni a csak félig selejt Core 2 is, ennyi.
    Egyébként tényleg valahol a kis fogyasztású megoldásoknál lehet vele labdába rugni, ami nem is kis piac.
  • AgentKis
    #6
    Remélem 1,4 től 2 GHz-hez passzív hűtés elég lesz majd! Mert ezeknek akkor 5-20 watt között kellene a villanyt zabálniuk szerintem... Ami nagyon szimpatikussá tenné a magamfajtának, akinek a legdúrvább processzorteljesítmény a flesses játékokhoz kell (amik mellesleg az 1 GHz-s PIII-on elég nyögvenyelőssen mennek ).
  • NEXUS6
    #5
    Az a gond az egésszel, hogy tökre átrendeződött a piac, amikor kijöttek a core2-ők és az AMD meg lenyomta a pincébe az árakat. Most egy A64-et tudsz a régi Sempron/Cerka árában venni.

    Szal nem tudom hova akarják az új Cerka árát pozícionálni. Ha túl drága lesz akkor az emberek mást vesznek, ha túl olcsó, akkor meg nem lesz semmi hasznuk.
  • Axon
    #4
    Biztosíthatlak, hogy sokan.
    "Pentijum kő oszt jóvan"
    Sokan még azt hiszik, hogy pc=pentium.
    Munkahelyemről elloptak egy számítógépet és a rendőrségen tőlem kérdezték (mint informatikustól), hogy milyen gép volt (ráadásul nyomozók, nem mezei sz@rtaposók). Mondom AMD processzoros. Na ők olyanról még sosem hallottak. Laza negyed órás magyarázat után sem sikerült felvilágosítanom őket, de a végén azért megkérdezték - mint a kis privát szakmai tanfolyamomon kiokosodottak - hogy ez az én "híres" ájemdém mégis hanyas pentijumnak is felel meg, mert be kéne írni a rublikába...
    Na egy ilyen surmó, ha mégis gépet megy venni a csemetének, hogy okosodjon okosodjon a kölök, akkor biztos pentijumot kér és nem hallgat semmilyen "okostojás" gagyogására.
  • Axon
    #3
    Milyen is a sors fintora...
    Mikor megjelentek, azt mondták, hogy kifutásuk végéig elérik a 10 gigahercet, most pedig búcsúzáskor 1400 és 1600 Megahercen ketyegnek, pont úgy mint a PIV-ek megjelenésekor.
    Megjelenésük idején, ha ilyet mertem volna mondani, hát biztos, hogy meglincseltek volna.
  • Inquisitor
    #2
    Finoman se kár értük. Viszont ki a görcs veszi meg majd egy év múlva a Core-L/Pentium procikat, mikor itt van a nyakunkon az E4xxx-es kétmagos olcsó sorozat, ráadásul azok megjelenése ELÖTT a kétmagos Sempronok?
  • roliika
    #1
    Szegény Celkák.