42
  • dez
    #42
    Talán mondanom sem kell, nem is olyan rég még 130nm-en készültek az A64-ek, FX-ek, Opteronok (ezek nemrégig), nem ezek fogyasztásaiból (90-1xx W) kell kiindulni. 90nm + ráadásul extra alacsony feszültségű működés = meglepően alacsony fogyasztások.
  • dez
    #41
    Olyan már korábban is volt. Azok csak 0.1V-tal képesek alacsonyabb feszen menni. Lásd a #33-ban linkelt tábla.
  • Inquisitor
    #40
    És a 65W-os X2 széria?
  • dez
    #39
    Itt vannak az adatai, az AMD állítása szerint továbbra is 90nm-es. Az alacsony fogyasztás magyarázata lehet az extra alacsony feszültségű működés, a legalacsonyabb freki az X2-k között, és a fele L2 cache... Azért persze így is meglepő.
  • Inquisitor
    #38
    Akiba, AM2 X2-3800+ 35W TDP ára október 7-én ...
  • dez
    #37
    Látod a sor elején ott a #33-ban azt a kék "itt"-et? Klikkelj rá, és megérted. Itt nem mobil prociról volt épp szó.
  • roliika
    #36
    Teljes lapitop eszik alaplapostól vinyóstól TFT-stől, wlanostól cakompakk 65W-ot kb..van ami csak 44-et.
  • roliika
    #35
    De nyem értem mit írkálsz ám. :) Mi eszik 65W-ot? Mert a proci nem. A mobil procik 25-33W körül. :)
  • dez
    #34
    Na jó, ez így félrevezető, nem a -0.1V okozza a 110W->65W-ot, mivel az első és az utolsó között egyforma paraméterek mellett is csökkent a fogyasztás 20W-tal, szal a -0.1V (v. ez is) 1/3-os fogyasztáscsökkenést okozott (89W->65W).
  • dez
    #33
    Itt van egy X2-es összehasonlító tábla. 110W vs 89W vs. 65W. Láthatóan önmagában a steppingnövekedéstől nem változik fogyasztás. Viszont 0.1V szinte a felére viszi... Azért én is kíváncsi lennék, ezt hogyan érik el, mert azt hiszem, nagyobb a csökkenés, mint amit -0.1V önmagában okoz. De nem hinnék, hogy hazudnának a vonalvastagságot illetően.
  • dez
    #32
    Oké, csak kicsit felelevenítettem. (Néha azért úgy tűnik, nem annyira figyeltél a részletekre. :) De én tudom, hogy egyes dolgokat mégis jobban megértettél, mint a jó magolók. Én is így voltam. ;) )
  • roliika
    #31
    Dezünk köszi, énis tanultam fizikát. :D
  • dez
    #30
    Ettől még nem feltétlenül 65nm-es. Korábban is kínált az AMD alacsony, és extra-alacsony feszültséggel üzemelő, így annyival kevesebbet fogyasztó változatokat a procijaiból, persze drágábban, mint a simák.
  • dez
    #29
    Ja, bocs. De hány wattos X2-re gondolsz?
    Próbáltam rákeresni 65nm-es X2-re az akibán, nem találtam.
  • dez
    #28
    Most kit érdekel a Celeron M? Inkább nézd meg a Dara által linkelt Opteronos adattáblát. Az egyik egy tizedvolttal kevesebbel is beéri, így jóval kevesebbet fogyaszt.

    Az áramerősség összefügg a feszültséggel. P = U*I (gy.k. watt = feszültség*áramerősség)

    De van itt ilyen is: P = I^2*R. Azaz, az ellenállástól is függ.
    Namost a vezetők ellenállását nem csak a hosszuk határozza meg, ami a vonalvastagság csökkenésével jár (és túltesz a vonalvasgagság csökkenése általi megnövekedett ellenálláson - utóbbi a vezető vastagságával fordítottan arányos ellenállás miatt van), hanem más tulajdonságok is. Többféle technika létezik erre. De mint írtam, az is lehet, hogy egyszerűen jobban sikerülnek. És mivel csak kevés sikerül ilyen jól, ezek drágábbak.

    A watt az a pillanatnyi fogyasztás, adott idő alatt fogyasztás mértékegysége a Wh (wattóra).
  • Inquisitor
    #27
    Csak sajnos 2,5x annyiba került mint a "sima" X2. De lehet kapni :)
  • Inquisitor
    #26
    Am2-es foglalatúakra gondoltam, dobozosokat nyomják jó pár hete az AKibán (mármint X2-t) ...
  • roliika
    #25
    Ühüm.:) Celeron M-nek is elég 1,5 Volt és 35W körüli a fogyasztása+ viszonylag olcsó is...1,47GHz-es 1MB chace...hát veri a piszok a 2,6-os asztali celeronom ami vagy 100W-ot eszik is mellé. :D De ámám ittmeg nem csak a feszültség a lényeg, hanem az áramerősség. Az asztali gépek prociján átmegy pár amper...pontosan nemtom mennyi, de több mint 4Amper.

    Ilyen szempontból meg nagyon frankók a Core Duo procik is 2MB chace-el 2GHz...szerintem a legtöbb asztali gépet alázzák és ezeknek is csak 25-30W körüli a fogyasztásuk...hát nem 90nm az fix /65 a gyári adatok szerint/. Igaz nem olcsók, de mint esetemben napi 10-12 órát megy a gép 600W összfogyasztással ami napi 222Ft áram számla vagyis 6500Ft/hó...ha veszek laptopot annak 44-65W a fogyasztása, így a lapitop cirka 2 éven belül behozza az árát...asztali gépekbe is jó lenne ilyet procit venni...ha lehetne kapni.
  • dez
    #24
    Na, szóval valamilyen oknál fogva az alacsony fogyasztású változatok alacsonyabb feszültséggel is elmennek. De nem feltétlenül alacsonyabb vonalvastagság által. Talán ezek egyszerűen jobban sikerülnek.
  • dez
    #23
    2 hónapja? 1 éve, legalább! Nekem is olyan van. (s.754 Semporon 2800+, 35W TDP.)
    X2-ből nem láttam 35W TDP-set, csak 65-öset. Bár az sem sok, de nem csak vonalvastagság-csökkentéssel lehet javítani a fogyasztáson. Eddig is voltak extra-alacsony fogyasztású változatok, drágábban, mint a sima.
  • dez
    #22
    Dehogynem fogják úgy is használni! Szerinted ki tudja jobban, az újságírók, vagy maga az AMD?
  • Inquisitor
    #21
    Amúgy jó kis harc lesz itt ha kijön a kétmagos Sempron ... kíváncsi leszek ki veszi utána a Core-L/Pentium álnevű egymagosokat, ami a Celeron utódja?
    Viszont nemsokára jön a Core Duo E4xxx sorozat is (200-as FSB, fele cache, virtualizáció herélve), ami szintén nagyon olcsó lesz.
  • Inquisitor
    #20
    Ha jól tudom Motorola gyárt valami 680XX-es képességű procit, lehet nem véletlen az Urban Legend a NASA-ról, meg egy bizonyos OS-ről? Persze iszonyat drága, de bírja a sugárzást ...
  • Inquisitor
    #19
    "Hmmm...érdekes...azért érdekes, mert notebook procikból már van jópár fajta 65nm-es."
    Lassan 2 hónapja kapni itt-ott 35W TDP-s Sempron procikat, sőt még X2-3800+ procit is. Hát azok se 90nm-es technikával készültek az tuti. :)
  • roliika
    #18
    Hümm...hát lehet. És lehet, hogy pont ezért használnának nanocsövet, mert más elven működik...nameg labor és már mérésekre jóval gyorsabb. Ha jól tudom /lehet hogy nem/ de a szén nanocsövek mágneses elven működnek, így az elektromos sugárzások kevésbé tehetnek bennük kárt...csak adott frekivel mágnesezhető ugyanis a szén...bizony, minden szén alapú molekula mágnesezhető. Oláh György 1994-ben kémiai Nobelt kapott érte. Megint mi magyarok. :)
  • dara
    #17
    Itt valami nincs reendben. Az F2 ugyanis a 90nm-es AM2 és Socket F procik steppingje. A64 X2 4200+ F2-stepping

    És itt van két hasonszőrű Opteron

    Valaki hazudik, vagy nem tudja mit ír. És nem feltétlenül az SG-n. Viszont utána kellene járni a hírek valóságtartalmának, mielőtt megírja az ember.
  • Csatti
    #16
    Az első felével egyet értek, a másodikkal viszont nem. :) Miért kéne vkinek újságírónak lennie ahhoz, hogy vmit kritizáljon? Attól még, hogy pl. nem tudsz saját magad megrendezni egy filmet, attól még kritizálhatod.
  • uniu
    #15
    en is igy tudom, ill nem csak sikszelessegre 386-os, hanem tudasra is.
  • waterman
    #14
    nem akarok köztözködni, meg lehet rosszul is tudom, de nem az van hogy az űrben ugye a kozmikus sugárzás kapcsolóváltást okozhat a processzorokban? én úgy olvastam valahol, hogy 386os szintű (csíkszélességre) célprocesszorok számolják azt amit kell, mert nem érné meg minden chip köré 2 kiló ólmot felvinni. itt én most a létfontosságú rendszerekre gondolok elsősorban, gondolom hogy azért az ISS-en is elmegy pár friss laptop szépen, ha nem az ablak mellett dolgoznak velük:)
  • quentit
    #13
    Hogy szólna már semmiről [a cikk]...
    Elkeseredve látom, hogy a GPU-CPU párost a belépőszintnek szánják. Azt vártam volna, hogy az integráció miatt gyorsabb lesz majd a páros, mint a különálló megoldások... Nemrég még mint szuperszámítógépet aposzrofálták az integrált párost...
  • Amon Serrano
    #12
    Mit kell szarozni? Írjál jobbat+olvass mást! Kíváncsi vagyok, alkottál-e már valaha bármit is! Megnézném, milyen a minősége!
  • dez
    #11
    "Valóban. De ez nem azt jelenti, hogy a technológia nincs készen..."

    Persze, hogy nem, állítólag már vannak mintapéldányok, csak épp nem a boltokban.

    "az Intelnek már több mint 1 éve vannak hozzá eszközei, már úgy hivatalosan."

    Igen, hivatalosan egy éve a boltokban vannak a 65nm-es procijaik. :)

    "De ha jól tudom, 5-10 évre előre megvannak a lépések, hogy mikor mi lesz bevezetve és hogyan."

    Urban legend. Körvonalakban vannak tervek, de ezek akármikor megváltozhatnak. Lásd hogy nem lett 10GHz-es P4, hogy rohant az AMD után az Intel az x86 64-bitesítésében és többmagúsításában, stb.

    "Sőt ha minden igaz, idén már...vagy jövőre az űrhajók számítógépeit nanocsöves procik hajtják majd meg."

    Miért pont az űrhajókét? Hogy jobban hangozzon? :)
  • roliika
    #10
    Valóban. De ez nem azt jelenti, hogy a technológia nincs készen...az Intelnek már több mint 1 éve vannak hozzá eszközei, már úgy hivatalosan. De ha jól tudom, 5-10 évre előre megvannak a lépések, hogy mikor mi lesz bevezetve és hogyan. Mikor állnak át a szén nanocsövekre, stb. Természetesen nincs teljsesn kidolgozva, de vannak konkrét lépések előre számolva. Sőt ha minden igaz, idén már...vagy jövőre az űrhajók számítógépeit nanocsöves procik hajtják majd meg.
  • dez
    #9
    Meg az AMD site-ján sem szerepel egy darab 65nm-es proci sem, hiába F2 steppingesek.
  • dez
    #8
    Egyébként, én a megadott oldalon ezt látom:
    "Fertigungs-Prozess 90 nm"
    És a megadott fogyasztás sem csökkent, ellentétben a 130->90nm-es átállásnál...
    Nem "vaklárma" ez?
  • dez
    #7
    Eddig az AMD-nek egyátalán nem volt 65nm-es procija.
  • benczurzs
    #6
    Most had kössek bele egy kötözködőbe.
    A hivatalos SI mértékegység szerint a nm jelölés nanométert jelent.
    Ezért én szoktam röhögni, mikor egy 25 nanométeres házat próbálnak meg több millióért eladni, és van aki meg is veszi.
    A négyzetméter egységes jele pedig : m és a jobb felső sarkában meg egy 2-es.
    Szóval nincs szó semmilyen 65 négyzetméteres processzorról.
  • Police88
    #5
    65 négyzetméteres proci? :D
  • roliika
    #4
    Hmmm...érdekes...azért érdekes, mert notebook procikból már van jópár fajta 65nm-es. 1MB chace és 20W körüli fogyasztás. Ezt rég megtehették volna a PC ágazatban is. Bár már régebben mondtam, hogy a technológia ennél jelenleg sokkal többet kínálna, csak a xart is el kell adni.
  • mikloss
    #3
    én ebből csak azt vettem ki hogy 65 nm-esek jöttek ki ez volt a lényeg sztem...