33
  • Penge4
    #33
    De nem is mind lép egyformán verziószámot. Operában pl 9.02 után már jön a 9.10-es. És igazán csak 6.xx verziótól kezdett el jobban elterjedni.

    "csak user errorra tudok gyanakodni, mert a 8 óta nem láttam ilyet."

    Ezt viszont én is alátámasztom, hogy néhány oldallal vannak gondok Operában. Pl próbáltál már iwiw-en üzeneteket olvasni vele? (akár a 9.xx verzióval)?
    Meg még sorolhatnák pár Google-s oldalt is.
    Ha valakinek a FF jobban bejön, akkor használja. Legalább nem IE-t használ. Én nem vitatkozni akartam, csak pár dologra rávilágítani, mert az eddigi Opera vs. Firefox vitáknál sok olyan hozzászólást láttam, amiben olyan kiterjesztésekkel érvelnek, amik Operában is benne vannak.
  • Petys
    #32
    Ha a magyar mozilla projeknek dolgozol biztos, és kössél nyugodtan belém, úgy tanulok... Köszi a linket most is olvasom... (szeretem a wikipédiás cikkeket )
    Az igaz h a Firefoxnak és az egész Mozilla Project-nek netscape gyökere van, de az FF-et csak 2002-ben adták ki... Addig a sufniban fejlesztgették??? most elég nagy baromságokat állítok/kérdezek... légyszti oktass ki ha valami hülyeséget mondok, sőt mindenki tegye azt... ;)
    De az biztos, h mostmár nem a verziószámuk alapján hasonlítgotom össze a böngészőket...
  • bmagyarkuti
    #31
    Petys, egyáltalán nem akarok belédkötni - a magyar mozilla projektnek dolgozom, szóval én is firefoxot használok ;) -, de ez a "firefox még csak 2.0-ás verziónál tart, opera meg ie pedig már milyen régen megvannak" fajta érvelés nem biztos, hogy jó ötlet.

    A Firefox ugyanis a Netscape 1998-ban opensourc-osított kódján alapul, a Netscape-et meg gondolom nem kell bemutatni, az volt az első webböngésző...

    Szal szimpi amit mondasz, csak kár, hogy nem igaz, merthogy kvázi a Firefox a legrégebbi a piacon.

    Egyébként ha érdekel, infó a linken túl:
    http://hu.wikipedia.org/wiki/Firefox#A_Firefox_t.C3.B6rt.C3.A9nete
  • Sanyix
    #30
    Nem volt sok sok lelkes felhasználó, hype volt. Emléxem amikor senki sem tudta mi az a firefox, aztán a jött szöveg hogy töltsétek le me' jó, még a csapból is. Arra hogy miért az volt a válasz, hogy mer jó, meg biztonságos meg gyors (ami persze nem igaz). Most is ez van, ha a firefox-al bármilyen jelentéktelen dolog történik, vagy fennáll a lehetősége hogy történjen, mindenhol látni a híreket róla, és ez iszonyú idegesítő, fel van fújva az egész. Ez csak egy hülye kis böngésző(amiben nincs semmi különleges), nem holdraszállás, vagy háború vagy akármi, mi olyan fontos dolog ezen? Hype, ennyi.
  • Sil78
    #29
    Szerintem meg a Firefox az a böngésző, amit mindenki a saját szintjének, igényeinek megfelelően használhat. Oda lehet ültetni elé egy teljesen láma felhasználót is, de a power usereknek is megfelel a maximális testreszabhatósága miatt (az Opera is elég jól testreszabható, ezt nem vitatom, de máshogy és nem teljesen ugyanazokon a területeken).

    És nem hype volt, hanem sok-sok lelkes, elégedett felhasználó. Ezt hívja a szaknyelv "word of mouth"-nak, és ez a leghatékonyabb reklámforma.
  • Sanyix
    #28
    Na pont ezért hoztam fel az ie-t. sok százalék az operát sem ismeri, akárhányadik verziónál van, mert nem volt csapból is folyó divathype hullám mint a firefoxnál 1-2 éve, meg talán még most is. És pont azért hoztam fel az ie-t, mert a felhasználási aránynak köze sincs a termék minőségéhez (ergo sokan szeretik a szart, nem csak a számítástechnikában).
    Az opera kinézete teljesen testreszabható pár kattintással, hozzáértéssel akár nagyon durván meg lehet változtatni. Amúgy alapból olyan mint a többi böngésző, így a nem tetszik a kinézete dolog hát... eléggé gázos :)

    #27
    Operához meg átlagfelhasználónak(géphez értéstől függetlenül) nem is kell megszerezni kiegészítéseket, mert minden bennevan, ami nincs azt az opera oldalán egy kattintással automatikus telepítéssel fel lehet rakni, szóval kényelmes, és én úgy vettem észre, hogy inkább azok használják az operát akik jobban értenek a géphez... Az ff azoknak való, akik szeretik a divatot követni, vagy nagyon megszokták az ie felületét, és nem akarnak mást, vagy szeretnek minden apróságért plugint telepítgetni. Persze nemtudom miért nem jó az ie akkor amikor a nem a divatot követi az ember, de mégis az ie felülete tetszik, mert nem sokkal rosszabb mint az ff (ff biztonságossága, és gyorsasága is csak hype, ezt már többször alátámasztották, és én is tapasztaltam).
    Ha meg opera alatt máshogy néz ki egy weblap mint az ie-ben, meg ff-ban, akkor mostmár csak user errorra tudok gyanakodni, mert a 8 óta nem láttam ilyet.
  • Boba Fett
    #27
    Hát szerintem meg felesleges ezen vitatkozni. Opera teljesen korrekt böngészőnek tűnik, A Firefoxot meg régóta használom és szeretem. Mindkettő jó és használható. Az Opera azoknak nagyon jó, akik nem értenek annyira a géphez és azonnal egy sok dologra használható böngészőt akarnak. A FF meg azoknak jó, akik egy egyszerű és könnyen bővíthető böngészőt akarnak és értenek a számítógéphez annyira, hogy beszerezzék hozzá a nekik szükséges kiegészítéseket.
    De az Operával egy problémám van: van olyan weblap, ami IE és FF alatt is jól néz ki, Opera alatt mégis van benne kis hiba. Persze azon el lehet vitatkozni, hogy ez az Opera hibája vagy nem.
    Egyébként meg van Operához a FF Web Developer Toolbar-hoz hasonló kiegészítése vagy valami? Mert nekem ez pl alapfeltétel.
  • Petys
    #26
    Az IE-t inkább nem is említem ugyanis jót nemtok róla mondani rosszat meg már nem akarok róla említeni... De ha nagyon akarod megemlítem h az IE felhasználók 70%-a nem ismeri a firefox-ot 20%-a lusta átváltani, 10%-a meg hülye...
    De egyébként nem értettétek meg a mondanivalóm lényegét, az FF-még csak 2- verziónál jár, az operátok meg már a 9. nél ha jóltudom... Az FF-en van még mit csiszolgatni, és már ilyen jó... Az IE-t ilyen szempontból említeni sem merem...
    és sztem elég nehéz összehasonlítani ezt a 2 programot, én márcsak a kinézete miatt sem szeretem az operát, valahogy bennem maradt a régi verziójától való "félelem". Szal én asszem maradok az FF-nél és kiállok mellette
  • Sil78
    #25
    Hát ez elég elfogult, nem túl használható lista. Így nem lehet megfeleltetni őket egymásnak, pl a Download Statusbarhoz nem hiszem, hogy hasonlítana az alap Operás megoldás. Meg felsorol egy csomó olyan kiterjesztést, ami tulképp csak finomítás, és alapból is megvan Firefoxban. Session Saver sem kell már, a 2.0 alapból tudja. Felsorol olyan kiterjesztéseket is, amiket az alap Firefoxban is el lehet érni about:config beállításokkal vagy felhasználói fájlokkal, és párba állítja az Operás felhasználói fájlos megoldással - ez elég félrevezető lehet. Meg pl az AutoCopy szerepeltetése is hülyeség, ez a kiterjesztés Windowsra van, Linuxon alapból így viselkedik a Firefox is, ráadásul about:config kulcs is van hozzá. Szóval így első ránézésre nem túl sok értelmét látom az ilyen összehasonlítgatásnak.
  • Penge4
    #24
    Akkor egy link

    echo : Az Operának épp az a lényege, hogy alapból egy egyszerű böngészőt kapsz. Az irc, M2(mailkliens) létezését sem igazán látod böngészés közben, amíg nem aktiválod. A torrent kliens relatív. Én sem szeretem, de ki lehet kapcsolni (2 kattintás) és akkor a gépeden lévő torrentkliensben nyitja meg a torrenteket, de olyannak jól jön, aki nem torrentezik különösebben, csak 1-2 cuccot lekap néha a nyitott oldalakról (piratebay, mininova) azoknak nem kell telepíteni mégegy progit feleslegesen.

    Sil78: Hát nem is csodálom. Firefoxban én sem szeretem, mert elég fapados az Operáéhoz képest. FTP kliens alapból van az Operában (bár feltölteni nem lehet vele), de én erre a célra TC-t használok.

    Amúgy Sanyixnak igaza van. E szerint az elv szerint a Windows a legjobb oprendszer és az IE a legjobb böngésző.
  • Sil78
    #23
    Nem tudom, én átlag 50-60-at használok (mivel szoktam fordítani is kiterjesztéseket), és még a régi PII-s, Win98-as gépemen se volt soha semmi baja a 128MB RAM-mal. Most meg az 1GB-tal pláne nincs. Akinél van, annak érdemes frissítenie a videókártya driverét, pl az is okozhat ilyet. Meg persze lehet korlátozni is a memory cache méretét.
  • Sil78
    #22
    Miért ne létezne? Két éve néztem utoljára (valahogy nem szeretem a Mouse Gestures-t, nem is használom), volt vagy 3 féle. Irc kliens is van (volt már a sima Mozillához is), a ChatZilla. Sőt, ftp kliens is van.
  • Karma
    #21
    Köszi az adblockos infót. Mouse gestures természetesen létezik foxhoz is, nálam is alapkövetelmény :)
  • Sanyix
    #20
    documents & settings/felhasználóneved/application data/opera/urlfilter.ini linuxon nemtom de ott könnyű megtalálni.
  • Sanyix
    #19
    Hát igen, a 6-os idejében még szokatlan volt a füles böngészés... bár én 2 perc alatt megszoktam, neked nem sikerült. Van ez így.
    "Valószínűleg bennem illetve bennünk van a hiba, a Firefoxfelhasználókban, de azért még mindig többen használják a Fox-ot mint az operát..."
    Internet explolert is többen használják mint a firefoxot, biztos mert jobb :DDD
  • Sanyix
    #18
    Hát nekem még ezeken kívül irc kliens kéne az ff-be hogy operával egyenértékű legyen, és mouse gestures kiterjesztés, de ilyen ugye nem létezik az ff-hez :)
    A firefox egy nyílt forráskódú és valamivel jobb internet exploler klón, a felülete is nagyon hasonlít, gyorsasága, biztonságossága is csak felfújt dolog.
  • Sanyix
    #17
    Jobbklikk tartalom letiltása, majd az oldalon ráklikkelgetsz azokra a dolgokra amiket le akarsz tiltani, és aztán a kész gombra. Az eszközök/haladó/letiltott tartalomba kézzel is beírhatod a címeket, akár *-ot is használhatsz, tartományok letiltására. Ezeket valahol valami iniben tárolja (most így nemtom holvan), de akár kész adblock inikell is felcserélheted, akár firefokszossal is.
  • Karma
    #16
    OT:

    Valaki, aki ért az operához elárulná, hogy lehet vele a reklámokat szűrni? (ala AdBlock Plus & Filterset-ek)
  • Petys
    #15
    Jah az operásokat nem akarom megbántani, de én minkor először látam és használtam operát (talán vmi 6-os verzió lehetett) a kinézete és kezelése láttán kapásból megutáltam... ellenben a Firefox-al amit első látásra megszerettem, a sok !egyszerű! és nagyszerű funkció láttán... Valószínűleg bennem illetve bennünk van a hiba, a Firefoxfelhasználókban, de azért még mindig többen használják a Fox-ot mint az operát... (isemrőseim között is már több embert sikerült "megtérítenem" )
  • Petys
    #14
    Jah az operásokat nem akarom megbántani, de én minkor először látam és használtam operát (talán vmi 6-os verzió lehetett) a kinézete és kezelése láttán kapásból megutáltam... ellenben a Firefox-al amit első látásra megszerettem, a sok !egyszerű! és nagyszerű funkció láttán... Valószínűleg bennem illetve bennünk van a hiba, a Firefoxfelhasználókban, de azért még mindig többen használják a Fox-ot mint az operát... (isemrőseim között is már több embert sikerült "megtérítenem"
  • Petys
    #13
    Hát sztem ahhoz képest hogy a firefox mióüta van a piacon, meg összvissz mégcsak a 2. verzónál tart azért nem semmi hogy az öreg "rókákkal" (mint az IE meg az Opera) hogy szembeszáll és hogy a felhasználóik mennyit tudnak kedvenc böngészőiken vitatkozni...
    Egyébként én is firefox hív vok, habár érvelni nem igazán tudok mellette szakmailag (egyszer nagyonb letoltak h nemtok érvelni mellette és igaza is volt az embernek...) csak is személyes véleményem tudom elmondani és ahhoz képest hogy még csak a már egyszer említett 2. veziónál jár, szerintem a legjobb böngésző összességében, habáűr mint minden programnak, ennek is vannak hibái...
    Firefox RULEZ
  • Emmegki
    #12
    Akkor a firefoxnak a kiterjesztései okosak, egyébként meg sík hülye fapados böngésző alapból az operához képest. A torrent klienst meg használom.
  • Szefmester
    #11
    nekem 21 kiterjesztés van fent de a memóriaigénye egy nap után sem több mint 55MB.. erre varrjál gombot.. lehet hogy elbasztam valamit hogy nem eszi meg az 1GB-t? annyi a gépemben sincs..
  • DjDano
    #10
    akkor sorold már fel milyen kiterjesztéseket telepítsek fel hogy egyenértékű legyen FF-om az Operával!! de konkrétan és olyat aminek van is értelme, nem csak "töltelékszolgáltatás"

    amugy én öszvissz 4 kiterjesztést használok

    Reklámblokkolás: Adblock Plus
    Letöltéskezelő: Download Manager Tweak
    DownThemAll
    Egyéb: BBcodeExtra
  • echo
    #9
    nah egy szakértőt hallotunk :) nem sokat sikerült megértened, hogy miért is van ez a kiterjesztéses rendszer. Pont az a lényege, hogy ne kelljen egy csomó olyan funkciót belezsúfolni az alap progiba ami nem feltétlen szükséges. Pl akinek kell a bitorrent kliens az tud telepíteni megfelelő extentiont. De a többségnek nem kell. AZ meg hogy van mindenből több lehetőség mióta számít hátránynak? :) A többi amit irogatsz is tök légből kapottnak tűnik...
  • szacsi
    #8
    ahah, nekem 5 van fennt.
    de 15el sem enné meg a giga ramot, sazlé :|
  • Penge4
    #7
    Azért ezt a "nagyságrendekkel"-t nem hangsúlyoznám. A Firefoxba kb 15-20 kiterjesztést kell telepíteni, hogy egyenértékű legyen az Operával. És kb ennyi is az, amit egy átlagfelhasználó a Firefoxban használ.
    Azonkívól nagyon sok értelmetlen kiterjesztés van és olyan, amiből van több 10. Pl ilyen-olyan eszköztárak, naptár progik...stb
    És köztudott, hogy ha egy FF-ra 10-15-nél több kiterjesztést telepítesz, már az 1 giga RAM-ot is felzabálja 1-2 órán belül.
  • BCs design
    #6
    semmivel nem jobb max a a letöltés kezelője
  • DjDano
    #5
    egy fenét okosabb... firefox kiterjesztéseivel nagyságrendekkel többet tud operánál... a beépített torrent kliens meg abszulute felesleges

  • roliika
    #4
    Fenese tudja, ittmár mindenki mindenkivel zsugázik.
  • SYB
    #3
    Corel nem a Microsoft tulajdona?
  • Ajnasz
    #2
    Mert biztosan sokan veszik meg a corel office-t kézi gépre...
  • strogg
    #1
    szvsz az égvilágon semmi nem fog változni ettől.
    Akinek kellet firefox, az letöltötte.
    Én az opera-val próbáltam volna megállapodni. Okosabb mint firefox, és az opera még kézi gépeken is remek.