40
  • Sanyix
    Amúgy nincs egyre hidegebb minél magassabban vagyunk... hullámzó a hőmérséklet, pl mint írtam 50 km-en teljesen tűrhető +9 fok van.

A sztratoszféráig, csökken a hőmérséklet.
    A sztratoszférában (7-50km) növekszik a hőmérséklet
    a mezoszférában (50-85km) újra csökken, majd a termoszférában (más néven ionoszférában) újra növekszik a hőmérséklet 640 km-ig mivel a napszél részecskéi itt ütköznek a már nagyon ritka, de még jelen lévő levegő részecskéivel, napszél aktivitástól függően akár 2000 fokig is. De ez a forroság nemnagyon érezhető a levegő ritkasága miatt.
  • Epikurosz
    Amúgy, van remény, a rádiósok is művelődnek, legalábbis nyelvileg :-))

[URL=http://www.radio.hu/index.php?cikk_id=203001]Üzenjünk-e ET-nek, és ha igen, miért semmit?"[/URL]

Itt csak annyit módosítanék, hogy "üzenés" helyett "SMS-ezés". Amúgy jó. :-)
  • Epikurosz
    "nálunk azóta is minden nap vannak amúgy:P"

Szerintem, kölcsön adhatnál belőlük, mert jönnek a hosszú téli esték, és uncsi lesz a világ.
  • Epikurosz
    "mocsokgyorsan halad"

Na, végre, vki érthetően megmagyarázta.
    AgentKis, te vagy az én emberem. :-))

(Monduk én aszontam vón, hogy piszok gyorsan mozog, de a tiéd rövidebb, így viszed a pálmát.:-)
  • BiroAndras
    Csak a rendezetlen mozgást szabad számolni.
  • AgentKis
    A gázok hőmérséklete a részecskéik mozgásának átlagsebességének függvénye.
    Ha egy m3-ben csak 1 részecske van, de az mocsokgyorsan halad, akkor a gáz forró! Igaz ritka is.
  • menyus001
    szóval gondolom az anyagi részecskék rezgése adja át a hőt avgynemtudom, nincs itt valami fizikus??:D hát ezmár elég off...
  • menyus001
    ezolyan mint amikor mutogatják a tvben hogy a hold napos oldala 300 fok vagymi a másik meg marhasok minusz, meg a marsnál is így van, és a föld azon részén is így van ahol már a légkör elenyésző.
  • menyus001
    nálunk azóta is minden nap vannak amúgy:P

azon meg mitkell már lovagolni hogy 135 éve történt? ha friss és marha izgalmas hírekre vágytok, olvassátok a blikket:P :DDD
  • Epikurosz
    Ja, és utálom még azt is, hogy mihelyst csökken az olvasottság (mnert már nincsenek tüntetések, kint szép idő van), a bulvársajtó - és az Index ilyen - mindjárt azzal riogat, hogy jönnek az UFO-k. Telejsen lejáratják a témát.
  • Epikurosz
    utálom a bonyolutl dolgokat.
  • Epikurosz
    ezek olyan számítási huncutságok amúgy.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Earth%27s_atmosphere
    Elméletileg van ugyan 600 fok, de ha odamégy, akkor fáznál, és a hőmérőd nagyon sok mínuszt mutatna.
    Ki érti ezt?
  • Epikurosz
    Így van. Minél magasabbra megyünk, annál hidegebb van.
  • ssdb
    Ez így van davidi18 :) De azért megemlítésre méltő, hogy nem a mi napunk tette ezt :)
  • davidi18
    Ez mind szép...csak ez a napkitörés nem most ment végbe hanem 135 évvel ezelőtt...
    Mivel 1 fényév ugye azt az utat jelenti amit a fény 1 év alatt megtesz...tehát annak a fénye mire ideért az 135 évbe telt...
  • Akuma
    És mi ez a sok kétely? :)
  • Akuma
    Ez érdekes, ugyanis úgy tudtam, hogy 10 km magasan van kb -14 Celsius fok, de azt egyenesen kizártnak tartom, hogy 600 km magasan 1100 Celsius fok lenne!
  • Clarke
    Fölötte még melegebb is van:)
    A német wikipédiáról:
    http://de.wikipedia.org/wiki/Bild:Atmosph%C3%A4re_Temperatur_600km.png
  • L3zl13
    Hát magában a kettős csillagrendszerben nem hinném, hogy földszerű bolygók lennének. Azt meg főleg nem hogy kellőképp stabil ökoszféra alakulhatott volna ki az élet kialakulásához.

Azt meg azért kétlem, hogy más, közelebbi csillagrendszerekben olyan pusztító lett volna a hatása, hogy teljes pusztulást okozzon.
  • Sanyix
    Az semmi, 50 km magasan a föld fölött meg +9 c fok van :)
  • Davidka
    Vagy az a civilizáció éppen most csücsül az űrhajókon és felénk jönnek :P
    (mellesleg, ha most észlelték és 135 fényévre van, akkor az nem 135 éve történt? lehet már itt vannak? )
  • kvp
    "Én a csilalgoktól elvárnám, hogy kívül legyenek hidegek, és ahogy megyek a középpontjuk felé, úgy nőjön a nyomással együtt a hő is, lineárisan. De a csillagok már ilyen komiszok, az istennek sem akarnak rendesen viselkedni."

Rendes viselkedes ez, csak meg kell nezni mindegyik tenyezot: energiaszint, homerseklet, anyagosszetetel, suruseg, halmazallapot, nyomas. (ezek egymastol fuggenek) Ha egy szodaspatront kinyitsz, akkor a tartaly lehul, a kijovo gaz pedig nem lesz melegebb a levegonel... Ha a nap kornagazait nagyobb gravitacios ero erne, mindjart alacsonyabb lenne a homersekletuk (meg magasabb a nyomasuk).
  • fapapi
    Ez is biztos a Fidesz sara...
  • Akuma
    Ez érdekes, lehethogy ez a napkitörés most pusztított el olyan civilizációt(kat), amiket az ember nem is ismert, mert olyan távol van........
  • Epikurosz
    Na, jó de az kémiai reakció. Kívül azért forróbb, mert több az oxigén.

Én a csilalgoktól elvárnám, hogy kívül legyenek hidegek, és ahogy megyek a középpontjuk felé, úgy nőjön a nyomással együtt a hő is, lineárisan. De a csillagok már ilyen komiszok, az istennek sem akarnak rendesen viselkedni.
  • brueni
    ez jó kérdés, mert pl. a földfelszínen van 25 fok, és ha felmész repcsivel 12000 méter magasra, ott már -60 fok van.
  • roliika
    Gyertya lángja sem a kanóc felszínén a legmelegebb, hanem a ...holis? :D Ahol a legnagyobb az energia fluxusa...hú wazze valahogy magyarul kéne...szóval ahol a legtöbb energia van jelen minél kisebb térben. Amolyan gyújtópont féleség.
  • plamex
    Demagóóóg!
  • Epikurosz
    Soha nem értettem, hogy a csillagok felszínén miért van hidegebb, mint a felszíntől távolabb, a koronában...
  • Magiszter
    Ebből is látszik hogy nem érné meg fénysebességgel utazni. Mire elérnénk valahova már 3x meghalnánk útközben :D Illetve ugyebár fényközeli sebességgel haladva ránk máshogy hatnak az erők. Úgy értem hogy számunkra lassabban tellik az idő. Bár az se túl jó dolog, mert mire megjárjuk az utat oda vissza, lehet hogy már nem is létezik a Föld, vagy felfedeznek egy hatékonyabb utazási formát és valaki már meg is járta oda vissza az utat :-D
  • Dunkey
    Azért csak most észlelték, mert most ért ide a fénye a dolognak, ami 135 évvel ezelőtt történt (->135 fényévre van innen a csillag)
  • Killgore
    Igen. Most ért ide a fénye a kitörésnek:)
  • Clava
    télleg oylan rég történt és cak még most észleltéék???
    lehet akkor onnan vannak az ufók ez miat ki tudja milyen kozmikusmítikusos reakciósos játszódtak le és 1 új föld keletkezett amin van élet :D
  • Mo.Organ
    Hát ezért durrant ki a popcornos dobozom, a meleg hatására.
  • mikloss
    Valamikor az 1871-es évben :D
  • sonicXX
    Naprapontosan!!

• roliika
    Dejó...135 éve történt a dolog...
  • LowEnd
    kivéve szerintem, ha a keringési idő alacsonyabb, mint a körülfordulási.
  • L3zl13
    "A Pegasi II csillagai meglehetősen közel helyezkednek el egymáshoz, ennek eredményeként az árapály erők mindkét csillagnál gyors forgást idéznek elő, ami fokozza a kitörések erejét."

Az árapály erők nem lassítani szokták a forgást?
  • tothzozo
    Izgi