IT-outsourcing: tippek az informatikusok kerítésen kívülre rakásához

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

arty
OFF
csak nem fatávos voltál teis? 😉
én amugy a "kiszervezett" cégnél vok. ami biztos, h jól nem járt a tékom, csak sok ex-fatávos managger 😄 most meg majd joljár aki a tsystems-t összehozta 😊 igy megy ez itt kicsiny országunkban 😊
ON

GulaSoft ne politizálj már b+, nekem alkalmazottként semmi kedvem rabszolgának lenni.. vagy te szeretnél meloban rohadni nyáron, mert a céged megtehetné h ne engedjen el? 😉 Ami egyik oldalnak jo, az másiknak rossz lenne...

Forza.

Sadist
Szóval ha azt mondják nekem, hogy - maradjunk a kõmûves példánál - húzzak fel egy házat, azt megcsináltatom 100 emberrel 1 hét alatt, akkor én vagyok a faszagyerek, mert "egymagam" felhúztam egy házat 1 hét alatt?

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

mrzed001
Igaz. Olyat már láttam párat, hogy a teljes IT-t kiszervezték egy saját tulajdonú cégbe (ez a kisebb rossz), ami ugyebár nem azonos azzal hogy akkor XY tulajdonában lévõ valamilyen cégnek adjuk ki az IT-t

Star Trek fan vagyok, tehát egy IDEALISTA. Viszont magyar is vagyok, tehát egy HARDCORE REALISTA.

kihagysz fontos dolgokat a számításból. Pl. a távközlési cégeknél van egy olyan nagyon fontos hatékonysági mutató, hogy pl. hány telefonvonal esik egy adott dolgozóra a cégnél - minél több, annál jobban mûködik a cég, ugye. Namost ha a telekom cég fogja és kiszervezi az IT osztályt, kapásbol több százzal kevesebb alkalmazottja van -> javul a mutató -> nõ a tõzsdei árfolyam -> a vezetõk több prémiumot kapnak, és a részvényopciójuk révén többet keresnek. Ilyen marhaegyszerû ez.

A többszörös költséget én a teljes költségre értettem. Láttam már ilyen outsourcingot. És a végsõ osszeg 1-2 év távlatából mindig legalább a duplája lett a korábbi bekerülési költségeknek, még akkor is ha bõven vastagon számoltuk az elõzõ költségeket (minden vackot beleszámolva).

Magyarul: eddig volt x a költség most x*n+outsourcing cég haszna+kenõpénzek amiket vissza kell juttatni a megbizó vezetõknek.
mrzed001
A dolgozó fizetése kb 1/3-a annak, amennyibe egy cégnek kerül, ezt 1 évre vetítve hívják emberévnek. Ebbe benne van a fûtés rá esõ részétõl az iroda bérlés (asztal, gép),... minden. Ugyanennyit min. a külsõs is elkér, és õt is le kell ültetni egy gép elé, neki is fûteni kell ... szóval a végén bizony még nagyobb ráfizetés az egész mint hiszik

Star Trek fan vagyok, tehát egy IDEALISTA. Viszont magyar is vagyok, tehát egy HARDCORE REALISTA.

GulaSoft
Egyébiránt aki nem érti miért jobb a külsõsnek fizetni 2* annyit mint saját erõt alkalmazni annak elárulom a titkot.
Ez Magyarország.
A belsõs bérre rárakódik még majdnem ugyan annyi munkáltatói járulék. Nagy cégnél még a szakszervezet is kisajtol a cégbõl + pénzeket. Betegállomány és szabi miatt az elégséges létszámot szorozni kell 1.5-el (bár az elégséges létszám is a mimimum alatt van).
Ha kiadod a munkát, akkor a költséget le tudod vonni az adódból, (meg még amit be tudsz hazudni), kiebrudálhatod a szakszervezetet, és magasról leszerod, hogy az outsource cég honnan veszi alétszámot a problémához a nyár kellõs közepén, ez már legyen az õ gondja. És ha kétszer annyit fizetsz is érte, még mindíg megéri, mert a 1.5-szörös munkabér szorzót már megspóroltad.
Mert megcsináltuk!
mrzed001
A válasz: amirõl a cikk is kellett volna hogy szóljon, azaz hogy lehet beetetni a buta vezetõ menággereket, hogy így mennyivel könyebb lessz az élete (kevesebb baj azokkal a hülye önérzetes IT-sokkal ... csak tán nem értelmiséginek képzelik magukat ezek a kis pondrók, hisz nem jártak ELTE-re ?? ) és mennyivel profibb lesz a teljes IT-ja ... blablabla ... és mennyi de rengeteg pízt spórol meg vele (persze aztán kiderül mégse, de sebaj)

GulaSoft
Ez a kõmûves hasonlat erõsen sántít, ugyenis arról még nem hallottam, hogy a téglafalért szerzõi jogdíjat kéne fizetni.
Igaz, ahogy a dolgok most haladnak még a végén azért is kell, mert valamelyik fasz szabványügyi hivatal képes bejegyezni valaki nevére a téglát. (Lásd a filmekben az elegendett galambok szabványa)
mrzed001
Te tökönszúrod magad, ha a kõmûves felhúzza a házad falát, majd a szomszédodnál már tudni fogja egybõl
Tipikus .... te vazze, miért nem hasonlítod a fejlesztõt rögtön a takarítónõhöz, vagy a biztonságiorkhoz
Ennyire azért ne érts már a témához ....

Miért jó egy cégnek, hogy a korábban saját emberei (a cikk szerint legalább 70%-ban) a korábbi összeg többszöröséért dolgonak neki.
Ja és ha nem akar nagyon pofára esni fel kell vennie egy két plusz jogászt, szakértõt, akik az outsourcing céggel tartják a kapcsolatot ellenõrzik. Tiszta spórolás :-(.

Ezt a profil tisztitás dumát csak a nagyon hülyék veszik be.

hmm 4-5 és a mostaniak közül nagyon de nagyon sokan hoppon fognak maradni

Sir Quno Jedi
Üzleti életben ez nem így mûködik. A tudásbázis a know-how az érték, ha átviszik másnak, amit a te borsos fejlesztési pénzeden szültek meg, akkor valóban a tökönszúrás marad. Soxor olyan szerzõdéseket kötnek a cégek, hogy 5 éven belül még csak át sem mehetnek dolgozni az embereik sem konkurrenshez, sem partnerhez, mert akkor x milkó büntit legombolnak róluk (nálunk is van rá példa).

I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3

na látod az az õ baja, majd rájön

tovább élve példa analógiámmal, muternak ezerszer mondtam már sose hívjon ismerõs szerelõt vagy munkást, mert csak szívás lesz a vége.

Az egésszel ott szokott kezdõdni a gond, hogy az a vezetõ aki megköti a szerzõdést még a magánszférában sem mindig magán érdek nélkül dönt és köt olyan amilyen szerzõdést. És ez a köz szférában hatványozottan igaz.
Az ilyen outsourcing akkor szokott a legégetõbb lenni, amikor a "sógor" cége a szolgáltató. És ekkor semmi sem számit, sem hogy 10szer drágább, sem hogy mindenkinek rossz, ha zsebbe csorog vissza a bevételbõl.
Te tökönszúrod magad, ha a kõmûves felhúzza a házad falát, majd a szomszédodnál már tudni fogja egybõl, nem kell kimérni, hogy laza a talaj és erõsebb alap kell?
Nem leszarod, hogy neki mit csinált, az a lényeg hogy te amit rendeltél tõle azt megcsinálta.

mrzed001
Plusz ha belegondolunk, hogy ha bekövetkezne a nagy utópisztikus outsource álom (mindenki kiteszi az IT-ját, fejlesztését), hát csodaszépen nézne ki, hogy ma a fejlesztõ az egyik cégnek csinál valamit (vadiúj ötlet, cég profin elõkészíti, lefejleszteti, ...), holnap a konkurensének ötlete hasonló, neki ugyanazt (és már ott van a fejében az elõzõ összes buktatója és tapasztalata ... szóval kb tökönszúrja magát a cégvezetõ örömében)

Sir Quno Jedi
Ja, az áutszósz kissé utópisztikus parasztvakítás még, pont mint a bérelt géppark, aminek folyományaként kifizettetik veled a gépet, amit magad is megvehettél volna és amortizáció után tovább értékesíthetted volna (sõt sokkal tovább használható egy eszköz, mint amit amortizációra számolnak manapság), vagy csupán grátisznak leseljetezhetted volna a hüle dolgozóidnak ugyebár...

I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3

mrzed001
Pár negatív "apróság" ami igencsak kimaradt eme "reklám"cikkbõl:
- outsourcebe átment belsõ dolgozók 1,5-2x annyiba kerülnek
- külön szervezeti egység kell a outsource céggel kapcsolattartásra, számonkérésre (egy nagyondrága nagyonprofi személyjel, vagy átverhetik)
és a 2 legfontosabb:
- tudásvesztés: amit a dolgozók eddig összeszedtek infót, rendszerismeretet is viszik magukkal ("lebutul" a cég)
- kihasználhatatlanság: eddig a dolgozót több dologra is rá lehetett állítani (ha értett több területhez pl), akár több projectbe is egyszerûen lehetett integrálni (a külsõs általában feladatspecifikus)