8
Mansfeld - 1956 (-2006)
 • Atkamon
  #8
  Én egy hete láttam és hát öh... végiguntam az egészet:P
  ez valószínüleg a korom (14) és az érdeklődési köröm miatt volt...
  Erre kedden megnézhettem mégegyszer mert kiderült hogy a suliban is jáccák:D
 • Beast Machine
  #7
  nekem ahhoz már sherry kell:)
 • Thanatos
  #6
  ünnepségen is lehet aludni..., ha profi vagy még akár állva is :PPP
 • ColdFire
  #5
  nekünk is...
  azért annyira nem volt rossz...
 • HyperGames
  #4
 • Muki100
  #3
  Nekünk is sulival kellett megnézni, de legalább egy jót aludtam ahelyett hogy egy óráig valami ünnepségen kellett volna állni :)
 • HyperGames
  #2
  Nekünk a sulival kellet megnézni.
 • The FlashBack
  #1
  Mansfeld

  1958-at írunk. Öt fiatal, kamasz fiú fényes nappal elköti egy magas rangú tiszt (Szervét Tibor) autóját. A rangidős Blaskira (Pindroch Csaba) felnéznek a többiek: Egei, Bóna, Holecz, Mansfeld (Fancsikai Péter). Mindannyian nagyon fiatalok, szinte gyerekemberek és vakmerőek.

  A forradalmi lázadás és a hazafiság szellemétől megfertőzve, még két évvel a forradalom leverése után is a felkelés újraélesztéséről, folytatásáról ábrándoznak, ahogyan titkos rövidítésük szól: MUK, vagyis "Márciusban újra kezdjük!". Ábrándjaik gyerekes csínyekkel, kamaszos balhékkal, és apró köztörvényes bűnökkel keverednek.

  Mansfeld Pétert azonban egy szöktetési terv is hajtja: sógorát akarja a börtönből kiszabadítani. Ezért elrabolnak egy őrségben álló törzsőrmestert (Seress Zoltán), akit - miután kiderül, hogy két kisgyermek apja - szabadon engednek.

  A fiúkat azonban elfogják, s vizsgálati fogságba kerülnek.
  Mansfeld Péter a szembesítések, kihallgatások során mindent magára vállal, hogy a már kor szerint büntethető Blaskit és a többi fiút megmentse. Fenyő főhadnagy (Nagy Ervin) és Szautner hadnagy (Dimény Áron) minden alkalommal érzi azt a hihetetlen kitartást, bátorságot és erőt, ami a börtönben megkínzott Mansfeldből árad. A kezdetben kis huligán, hőzöngőként számon tartott banda elfogása "magasabb szempontból" már egy veszélyes ellenforradalmár, Mansfeld Péter ügyévé alakul. Fenyő kételkedése a fiú ilyen fokú bűnösségében Bárányos ezredes (Eperjes Károly) szemében a bizonytalanság jele. Márpedig a bizonytalanság nagyon veszélyes. Ennél talán csak az egész országba ívódott félelem a nagyobb.

  A háromgyerekes anya, a fodrászként dolgozó Mansfeldné (Maia Morgenstern) kétségbeesetten és kitartóan küzd fia kiszabadításáért. Elszántan keresi azt az ügyvédet, aki megmentheti fiát a börtöntől, vagy még valami annál is rosszabbtól. Végül Mansfeldné egy kijelölt ügyvéddel, Dr. Gárgyánnal (Blaskó Péter) folytatja küzdelmét.
  Mansfeld Péter közben a lehetőséget kihasználva, egy helyszínelésnél megszökik.

  Az út azonban, amit számára kijelöltek még nem itt ér véget.

  színes magyar-kanadai filmdráma, 118 perc, 2006
  12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott

  rendező: Szilágyi Andor
  forgatókönyvíró: Szilágyi Andor, Füredi Zoltán
  operatőr: Medvigy Gábor
  producer: Füredi Zoltán, Hábermann Jenő
  vágó: Gee Koncz, Losonci Teri

  szereplő(k):
  Fancsikai Péter (Mansfeld Péter )
  Maia Morgenstern (Mrs. Mansfeld)
  Dér Zsolt (Bóna)
  Szabó Dani (Egei)
  Egri Bálint (Holecz)
  Nagy Ervin (Fenyő főhadnagy)
  Dimény Áron (Szautner hadnagy)
  Eperjes Károly (Bárányos ezredes)
  Pindroch Csaba (Blaski)
  Szervét Tibor (Bánkuti)
  Bán János (Bán)
  Seress Zoltán (Vekerdi)
  Blaskó Péter (Dr. Gárgyán)

  --

  nekem nagyon tetszett a film, nagyszerűen tükrözi az 1956-os hangulatot, nem mintha tudnám milyen az, de a film nagyszerű (és mégis borzasztó) képet ad ezekről a napokról. A tartalomban megismerhetjük az egész film lényegét, de kihagyni mégsem szabad. Szerintem jobb, és érdekesebb, mint a Szabadság, Szerelem c. film.
  Én azt mondom, hogy ezt minden Magyar embernek látnia KELL!
  Én még jópár hete láttam, és megmondom őszintén, az eddigi legjobb Magyar film, amennyire összelehet hasonlítani mások filmjeivel.
  Jah, és Kisúji rendező remekműve:)