72
  • NEXUS6
    Avagy másképp: ha nem csak a saját vélt érdekeik szerint alázzák szét Németországot és középeurópát, hanem télleg törődnek a saját népükkel is és azzal, hogy ne legyen olyan háború a jövőben, ami nekik sem érdekük, hiszen a az első után győztesként mindent megtehettek volna.

De szartak rá, nem vették a fáradtságot, mert azt hitték megtehetik.

A nemtörődömségnél csak a direkt rosszindulat az ami hosszú tavon még inkább nem bejövős, és ez igaz világpolitikai szinten is.
  • assdf
    Természetesen ha az antant-nak nem az lett volna a legnagyobb gondja, hogy hogy szabdalja szét németországot és hogy hogy alázzál porig a németek hanem törödött volna a saját dolgával, akkor Hitlernek még csak esélye sem lett volna a hatalom közelébe jutni.
  • Molnibalage
    "Mindeki törődjön a saját dolgával."

Na ezekből lett a legnagyobb baj. Hitlert sem vették túl komolyan azt mi lett belőle? A rómaiak kezdetben a barbáraokkal sem foglakokzatk nagyon. Mi lett belőle? Óvatosan az ilyen kijelentéskekkel...
  • SovereignX
    Figyeld! Nekem teljesen mindegy hogy ki kivel kerül szembe. Egyik oldalhoz sem húzodom jobban mint a másikhoz. Tőlem az USA-t is seggberúghatná valaki. Még egy jót nevetnék is.

Más emberek sorsa meg nem igazán szokott érdekelni. Főleg nem olyanoké akiket nem is ismerek. A világot nem az érzelgősség irányítja. Szeretetből nem lehet megelni. Mindeki törődjön a saját dolgával.
  • fonak
    Ja az ilyenekre gondoltam: "A Spanyol haditengerészet egy Észak-Koreai teherhajót vizsgál" stb.
  • fonak
    Cifu, a népnevek, országnevek melléknévként kis kezdőbetűsek, más nyelvekkel ellentétben. Tudom, tahóság helyesírásba belekötni, fórumhozzászólásba nem is kötnék de ez cikk...
  • Molnibalage
    "Amúgy, miért nem mész el É-Koreába, turistaként? Meglepne, hogy ott is emberek élnek, a fiatalok szerelmesek, gyerekek születnek, akik játszanak, mosolyognak. Rád is."

Pontosan ezt érzetem a képek láttán. Ők is emberek, csak sajnos világnagy faszkalapok és szemétládák a vezetőik.
  • Epikurosz
    ...és köszi Cifunak, hogy megadta a http://www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?t=82755&page=6&highlight=north+korea linket, ahonnan elérhető volt az orosz turista beszámolója.
  • Epikurosz
    Na, ja. Valamit nem értünk, akkor azt mindjárt el kell pusztítani.
    Amúgy, miért nem mész el É-Koreába, turistaként? Meglepne, hogy ott is emberek élnek, a fiatalok szerelmesek, gyerekek születnek, akik játszanak, mosolyognak. Rád is.

Én, bevallom őszintén, tegnap nézegettem annak az orosz számítástechnikai programozónak a honlapját, aki ellátogatott É-Koreába. Nem is volt olyan rossz a véleménye, sok sztereotípiát megcáfolt bennem.

Nem lettem ÉK imádó, tobábbra is azt mondom, hogy reformokat kell bevezetniük, mint Kínának, vagy Vietnámnak, de lebombázni őket, csak azért, mert szembe mertek szállni a nagy USA-val, azt már nem.
  • plamex
    Mi ez ??? Függetlenség napja ??
  • SovereignX
    Vagy csak szimpla szőnyegbombázás és vissza őket a kőkorszakba! Bár... kis híján már most ott élnek. :DD
  • SovereignX
    Atomot a komcsi disznóknak! Pusztuljon a férgese. Nem kell itt szórakozni velük. Meghallnak hát meghallank. Kik hiányolnák őket? ÉL-koreaiak lényegében csak É-koreaikat ismernek szal...
  • plamex
    Mégiscsak legjobb lenne ha egy békés forradalom lenne ... amikor az É-k vezetők önként lemondanának a hatalomról és leszerelnék a fegyvereket. Az uránt eladnák és vennének belőle traktorokat ...
    Álmodozó ideailsta vagyok :-)
  • plamex
    Bocsánat hogy ilyen hülye viccet csináltam az egészből. Elnézést kérek
  • plamex
    Az ilyen vörös békákkal vigyázni kell
  • plamex
    csak nehogy mérgezett legyen a béka
  • plamex
    Szerintem a sárga panda nem moccan majd mikor a gólya felfalja a békát
  • plamex
    De szeritem az csak olyan mint amikor a béka felpuffasztja magát amikor jön a gólya
  • valamit
    Nem muszáj hosszú időn át hatnia, elég ha a lappangási ideje hosszú. A lényeg az, hogy legyen idő akár nagyon nagy számú embernek, viszonylag nagy távolságból is eljutni és bevenni az ellenszert. És az egészet lehet, hogy jobb volna persze valami vírusnak beharangozni és nem katonai akciónak. Tehát mit tudom én x terroristáktól zsúfolt tartományban meghal egy ember. Kiderítik, hogy vmi. vírus volt benne, amit a talajvízből vehetett be. Kiderítik, hogy az egész vízgyűjtő valószínűleg szennyezett, és mindenkinek be kell vennie az ellenszert, a következő egy-két hónapban, ha életben akar maradni. Az ellenszert meg jól védett körülmények között adni be mindenkinek. Aztán a terrorista vagy odamegy és kockáztatja a lebukást, vagy támadást szervez az oltóbázis ellen vagy meghal.

Én is tudom, hogy nem túl humánus dolog, de még csak nem is feltétlenül kell benne akárcsak egyetlen ártatlannak is meghalnia.
  • plamex
    De ha azt blöfföljük hogy 2007 jun. 14 indul az offenzíva (persze ez egy nyílt titok lenne) akkor az ellenfél reakciója pont az amit most látunk.
    Mégpedig: Majd én megmutatom milyen erős vagyok én !
  • plamex
    Az is elég ok hogy !!egyre nagyobb!! potenciális veszély jelenteken, lehet hogy nem az USA, de a környező USA-befolyási övezetekre. (pl leatomozza Japánt)
    A preventív háború elve itt is érvényesülhet.... akár Irak esetében. Csak Irak esetében nem volt piros gomb.
    Mivel itt van piros gomb marad a másodi lehetőség a #46 hozzászólásomban.
  • NEXUS6
    Oké, bocs, akkor én is kicsit túlreagáltam a dolgot.

Az ötleted mondjuk jól hangzik, viszont emberjogi szempontból akkor is kb annyira elfogadható mint a II. VH alatt a "zsidókérdés végleges megoldása".
    Valszeg egy ilyen hosszú idő alatt ható méreg a legyengült szervezetű, kisebb testsúlyú emberekekkel akár nagyságrendelig gyorsabban végezne, tehát gyerekek öregek nők válnának elsődlegesen áldozatává.
  • plamex
    Szerintem éles helyzetben Kína cserben hagyná a kistestvért. Kína túlságosan is kapitalizálódott ahhoz, hogy kockáztassa a békét egy ilyen szálini tipusú diktatúráért. Egyedüli talán az hogy stratégiailag jó É-k. olyan amilyen.
  • valamit
    #44 Én meg csak annyit akartam, hogy egy ilyen mondvacsinált okhoz kell egy olyan ország is, amelyiknek a vezetősége atombombát robbant vagy népirtást végez vagy/és háborút robbant ki, amik nélkül azért azért nem sokkal rosszabb az élet, még akár egy diktatúrában se. Na és mind e mellett erősen utálkozik az USA felé. Szóval azért erősen tenni kell, hogy ilyen háború legyen.
  • plamex
    "A robbantásra még a rakétakísérleteknél is élesebben reagált a világpolitika. Japán, Dél-Korea, az USA, de még Kína is kemény szankciókat élt, illetve kíván élni, sőt, Kína még a közös határszakaszt is megerősítette, amire hosszú ideje nem volt példa."

• plamex
    Persz abban igazad van hogy itt többszereplős a játék, ezért is mondtam hogy amiket É-k csinál az a "barátok" elfordulásához vezet Így maga alatt vágja a fát.
  • plamex
    A: kívülről provokáljuk (vezessük rá hogy gazdasági erejét jobban a fegyverkezésre öszpontosítsa), így belűről bomlasszuk elv analóg csak.
  • plamex
    na ja, de az hogy belső okok a fegyverkezési verseny váltotta ki mégis analóg szerintem.
  • plamex
    Bocs. Indiát csak arra hoztam fel példának hogy az irak elleni közvetlen "casus belli" mennyire csak mondvacsinált ok. Az összehasonlítást csak ebből a szempontból értettem.
  • valamit
    "Azt akartam mondani hogy teljesen mindegy mi a "casus belli". Ha megvan a terv és elhatározás hogy megtámadják akkor meg is fogják." - Igen, de, ahogy aztán te is írod: "Amúgy lassan kezd É-k is olyan dollgokat csinálni amik kivívják az általad említett nemzetközi elítélést." - szal ehhez az is kell, hogy ezek az országok kivívják azt, hogy keresik ellenük a casus bellit. Egy Indiát aligha fog megtamádni az USA, mert normális (sőt, asszem egész jó) viszonyt ápolnak egymással.
  • valamit
    Ez azért nem ilyen egyszerű. Más volt a szovjet tömbbel való szembenállás és más Iránnal vagy Észak-Koreával. A szovjet tömb mögött nem volt senki. Ott két nagyhatalom és a hozzájuk kapcsolódó befolyási övezet nézett farkasszemet face2face. És szinte mindenki aki számít ott állt valamelyik oldalon. Ott egy a másikkal szembeni gazdasági embargó vagy fegyverkezési verseny egyértelműen előbb-utóbb döntésig élezte a helyzetet. Irán, Irak vagy Afganisztán, de főleg Észak-Korea viszont egyértelműen csupán egy befolyási övezet egy darabja és egyikük sem gondolhat komolyan önmagában mondjuk egy fegyverkezési versenyt az USA-val. Ami ezeket az országokat összeköti, az az, hogy lakosságúk vagy vallási vagy egyéb ideológikus alapon (pl. kommunizmus) szemben áll az USA-val, és még ehhez jön hozzá, hogy jellemzően az elmúlt 50 évben mindegyiknek része volt háborúban is, melyhez sok esetben többé vagy kevésbé az USA is kapcsolódótt. (Koreai háború, Irak-Irán, Iraki Öböl háború, Afganisztán-Pakisztán, Afganisztán-Szovjetúnió, stb.)
  • plamex
    szóval lassan megérik a narancs a leszakításhoz vagy medig magától szakad le ... :-)
  • plamex
    Nem egészen érted én mire céloztam. Azt akartam mondani hogy teljesen mindegy mi a "casus belli". Ha megvan a terv és elhatározás hogy megtámadják akkor meg is fogják.
    U.e. érvényes a tengely másik 2 szereplőjére.
    Amúgy lassan kezd É-k is olyan dollgokat csinálni amik kivívják az általad említett nemzetközi elítélést.
  • plamex
    Előszöv van a terv (támadjuk meg irakot)
    Utánna meg kell egy "casus belli" (háború oka)

• valamit
    Azért nem egészen. Irak, a vezetőségének köszönhetően a megelőző 10 évben folyamatosan kivívta a nemzetközi elítélését. Szaddam Husszein volt szinte a médiában a világ főgonosza a 90-es évek második felének. Ez kellett ahhoz, ahhoz, hogy Irakot meg lehessen támadni, és még így is kevesen álltak az USA mellé. Ha ugyanezt mondjuk Indiával (és lehetne mondani egy sor másik államot is) játszaná el az azért "picit" más reakciókat váltana ki. Arról nem is beszélve, hogy egy India (vagy mondjuk Kína) katonailag is nagyobb falat lenne Iraknál.
  • plamex
    Nem teljesen minegy hogy milyen okot hoznak fel? Azt is mondták hogy mivel atomfegyvert akarnak gyártani ezért támadják meg Irakot. Most ennyi erővel akkor Indiát is megtámadhatnák nem ?
  • plamex
    mindenesetre szárazon tartják a puskaport ...
    és annak hogy inkább hattagú tárgyalásokat folytat az az oka hogy egyértelmű legyen hogy ki van mellette vagy ellene.
  • assdf
    Ha jol tudom, irak megtámadásának a fő indoka az volt hogy irak olyan vegyifegyverekkel rendelkezik amik fenyegetik az amerikai egyesült államokat... (az hogy 10 v 20 éve milyen vegyifegyverük volt mellékes, az akkor iállapotra vonatkozott)
    És ha jol tudom a CIA szálitota az erre való bizonyitékokat, amiből aztán később kiderült hogy semmi sem igaz és csak találgatás volt az egész. Nyilván ez nem a kémmühold hibája, de azért nem kell teljesen elszállni az amerikaiktól.
  • plamex
    Szerintem a fegyverkezési verseny egyértelműen az USA malmára hajtja a vizet.
    Mert így
    A eddigi barátok is esetleg elpártolnak
    - katonailag: nem segítenek egy esetleges háborúban
    - gazdasági embargó: seegítené a diktatúra saját bukását
    Szerintem USA csak él a régi módszerrel...
  • plamex
    Persze Irak volt a legkönnyebb ellenfél a "gonoszok tengelye" közül. És neki még olaja is volt, ezért kezdték vele.

Észak-Kórea már nem olyan könnyű eset, mivel lehet van atomja (bár kezdetleges ahogy írtad) de viszont nagyon gyenge lábakon áll gazdaságilag. Szerintem minden azon múlik majd hogy Kína seegíti e vagy nem katonilag. De az is lehet hogy kivár az USA mint SZU esetében hogy saját maga dönti majd meg diktatúrát.
    Lehet hogy minden agresszív provokálás csak arra irányul hogy fegyverkezési versenybe hajszolják É-t mint annó a csillagháborús programmal a SZU-t.