13
Az SDK-k, C++ és a Symbian rejtelmei helyett script írás a telefonodon
 • ZilogR
  #13
  Python hivatalos honlapja és természetesen a magyar python honlap. Itt érdemes bogarászni! Én ajánlom még a Rashi Gupta: Mindentudó Python című könyvet.

  A javasolt módszer: letöltöd a legújabb verziót a legelső linkről, keresel egy jó leírást a második linken, vagy beszerzed a Gupta könyvet és nekiesel. A könyv elég jó alapokat fog adni!

  Esetleg ha van egy Nokia 6600-d és szeretnél úton-útfélen a legolcsóbban Pythonozni, akkor a Nokia oldaláról töltsd le a Python fordítót és már mehet is a bárhol-bármikor programírás.

  Ha nincs ilyen készüléked és megteheted, akkor vegyél egyet AproNet-en. Ér annyit, mint egy PDA és ha jól alkuszol 10-12eFt-ért máris a tiéd egy, egy 128MB-os memókártyával. Nem elfelejtendő, h a mobiltelefon ráadásul olyan alkalmazások fejlesztésére is alkalmas, ahol GSM hálózaton keresztül kommunikálhatsz! Ez már önmagában is érdekessé teszi a fejlesztést!

 • asdasddsadsa
  #12
  Tudna valaki python-hoz vmi tutorialt vagy leírást ajánlani mert keresővel nem nagyon találtam. köszi!
 • ZilogR
  #11
  Szereztem egy N6600-t végre. Ha a fene fenét eszik is, most hétvégén megírom az első Python progimat, aztán idepakolom - lehet egyszerű lesz, lehet gagyi lesz, de az enyém! :P
 • ZilogR
  #10
  OPL

  Tudja-e valaki, hogyan kell ezt úgy használni, hogy a telefonon tudjam megírni az OPL programjaimat???

  -=ZR=-
 • kuci06
  #9
  Találtam BASIC-et telóra:

  DROS

  DROS enables the user to relive the glory days of 80s computing on their mobile phone.
  Features

  * DOS like command shell providing a set of simple commands such as copy, move, delete and list.
  * Ability to create/edit and run batch files
  * BASIC interpreter with graphics and file support
  * BASIC editor for creating/editing and running BASIC source files
  * It's free!


  *DROS needs a MIDP-2.0 and JSR-75 compatible phone. Phones that have this present are Sony Ericsson phones starting with the K750i. Nokia Series 60 (Symbian) phones starting with the 6630. Nokia Series 40 phones starting with the 6230i. Nokia Series 80 phones starting with the 9300. Siemens phones starting with the 75 Series. Other phones may work but have not been tested. Go to www.whoredoeuvre.com for futher details.
  Compatiable Devices
  Nokia 6630, Nokia 6670, Nokia 6680, Nokia 6681, Nokia 9300, Nokia 9500, Nokia N70, Nokia N80, Nokia N90, Nokia N91, Nokia Series 60, Sony Ericsson P990


  LINK
 • ZilogR
  #8
  igen... nekem főleg az a gond, hogy egy PI-es laptop ketyeg otthon, ami ideális, ha megyek porba, piszokba adatot gyüjteni (ilyen egy mérnök élete), megírni egy-egy jegyzőkönyvet, táblázatkezelni, levelet olvasni, webet böngészni. nem volt értelme beruházni komolyabb masinára, mert a munkahelyen van, memókártyán, cd-n hozom viszem az adatokat.

  annyira nem akartam soha elmélyedni a symbian-ban, hogy májer legyek C++ -ból (bár a könyvem nekem is megvan sőt, hallgattam egy C++ félévet a BME-n :P ;) ), inkább az érdekel, ha akarok gyorsan megírni egy kis programot egy hordozható eszközre, akkor az miért ne a mobiltelefonom legyen. és ha már hordozható, akkor miért ne a mobilon lehessen ezt (a program írását) megtenni...?!

  Pl.: a beépített email-kliens nem tudja, hogy adott időközönként vizslassa, jött-e levelem. ezt szívesen megírtam volna. vagy spamszűrés (igaz, utólag ;) ), vagy tömörítő algoritmusok üzenetküldéshez, intelligensebb ébresztőóra (bár tudom, hogy letölthető sis-ben), vagy infra/időzíthető kioldó a fényképezőgéphez, stb.... ezekhez nem kell nekem SDK, meg C++, hanem egy értelmes nyelv, ami engedi kicsit piszkálni a hardwert is (mondjuk olyan szintig minimum, hogy tudjam írni-olvasni a kimeneti-bemeneti portokat, memókártyát, alaplapi csatlakozót, képernyőt pixelenként, stb, vagy hogy egy "NetMonitor"-t össze tudjak vele dobni - ha már nem publikus a cellatérkép Magyarországon (de asszem máshol sem)).

  leginkább az érdekel, hogy hagyjuk el a grafikus felületet és assembly-ben programozni a "vasat". nem kell a symbian, van a telefonomban egy 104MHz-es ARM9-es processzor, 4M RAM, 512M memókártya, tud GSM hálózatra felkapaszkodni, nem akar az ember egy grafikus felület mögé beszorítva bohóckodni...! még a win alatt is van DOS meg DEBUG... :) ;)

  Amúgy nekem meg is főtt a dolog, mert a telepítés közben azt az üzenetet kaptam, hogy nem kompatibilis a N3650-emmel a program. Annyira örültem, hogy a telefonon szerkeszthető nyelvről van szó, hogy csak kicsomagoltam és már kürtöltem is világgá. Néhány órával később, amikor eljutottam odáig, hogy volt időm felpakolni, akkor szembesültem a korai örömmel. :(((  -=ZR=-
 • Lacc
  #7
  c64 emuval basic? Hát ez még jobb :) El lehet ezekkel kínlódni, sok értelmes dolog nem fog születni belőle szvsz.
 • Lacc
  #6
  Ööö...Java-ról nem hallottatok még esetleg? Lehet pythonozni is, de jóval kisebb lesz a közönsége a mobilokon. Direkt erre alapozni nem sok értelmét látom.
 • Shadow_THH
  #5
  mivel van rá c64 emulátor ezért gondolom a basic sem jelent különösebb gondot
 • ZilogR
  #4
  letölthető zip-ben van 3db leírás, 10db példaprogram. Van PC-s fejlesztő környezet is hozzá, Bluetooth-on lehet átküldeni a megírt programot, de fog az anélkül is menni, asszem...

  PASCAL-lal még nem találkoztam, de régóta keresek vmilyen értelmes, akár a telefonon fordító nyelvet. Ennek annyira megörültem, hogy azonnal közkinccsé kellett hogy tegyem.

  Ha szembe jön veled egy BASIC / PASCAL / FORTH, akkor ne habozz nekem is szólni! ;)


  -=ZR=-
 • kuci06
  #3
  ehhez van valami tutoral?
  És amúgy van Pascal is telóra?
 • Shadow_THH
  #2
  használtam de a kigyós játékon kivül nbem sok értelmét látam sajna
 • ZilogR
  #1
  Azoknak, akik szeretnének minél többet kihozni a kis S60-as telefonjukból. Abszolút a nulláról indulva szeretnék minél több hasznos kis futtatható programot összehozni a fórumban.

  Induláshoz a telepítendő sis a Nokia-tól:

  Python for S60 - forum.nokia.com


  -=ZR=-