26
  • Dj Faustus #26
    "mikor azt mondtam, "nekünk", azt a felhasználókra értettem, nem pedig egy társadalmi rétegre"
    Azért emeltem ki e társadalmi csoportokat, mert számukra még inkább fontos az információk platformfüggetlen közvetítése.

    "Annyira tudtam, hogy a html kód plainben fog megjelenni... fordítsd le magadban :)"
    Fórumvédelem - BBCode, de interpretálni tudtam...
  • bmagyarkuti
    #25
    Annyira tudtam, hogy a html kód plainben fog megjelenni... fordítsd le magadban :)
  • bmagyarkuti
    #24
    DjFaustus,

    amikor azt mondtam, "nekünk", azt a felhasználókra értettem, nem pedig egy társadalmi rétegre, elvégre nem tudhatod, hogy vak, gyengénlátó, mobilról internetező vagy esetleg meleg vagyok-e... :)

    Öhm, naja, tényleg az Adobe fejleszti, ettől függetlenül készülhetne Linuxos verzió (készül <a href="http://weblogs.macromedia.com/emmy/">is</a>, csak arra hoztam fel egy példát, hogy igenis lehetséges a platformok kiszorítása).

    A Microsoft azonban finoman szólva is használja az előbbi módszert: ezt a célt szolgálja a wma, wmv (minden, ami windows media) bevezetése, az active X, illetve a <a href="http://index.hu/tech/szoftver/jpg0525/">jpeg elleni támadás</a> is.

    Nyilvánvaló, hogy minden programnak van hibája, ugyanúgy épülnek fel, előbb utóbb szétcsúszik a programmag és a felhasználói felület. Senki nem mondta, hogy a Firefox tökéletes, én már azt sem mondom, hogy használhatóság, felhasználói élmény meg miegymás szempontjából jobb, mint az IE7 (bár még mindig jobbnak érzem). A hetes verzióra egyébként a standardkompatibilitás is nagyot növekedett.

    Sokakkal ellentétben viszont elolvastam az IE-ben a licencszerződést. Na az nem tetszik. Meg hát nincs is Internet Explorer az operációs rendszeremre :)
  • Dj Faustus #23
    "a web meg tényleg platformfüggetlenül jó... nekünk"
    Meg a vakoknak, látássérülteknek, mobillal internetezőknek (ugyanazt a tartalmat olvashatják ők is, nincsenek megkülönböztetve, esetleg kirekesztve).

    "Ezzel most sem állnak rosszul: pl Linux alá a 7-es a legújabb flash-player,"
    Azt nem a Microsoft fejleszti, hanem az Adobe - másik állatfajta.
    De abban igazad van, hogy a modernebb flash tartalmak csak Windows/Mac alatt érhetőek el - ez Windows platform esetén előnyt jelent.

    "nem arról az egy nyamvadt memory leak-ről, ami megvan IE-ben is"
    Csak azért hoztam fel példaként, hogy rávilágítsak: minden böngészőnek megvan a maga hibája.
  • bmagyarkuti
    #22
    DjFaustus, remélem, h igazad van, merthogy én is Linuxot használok, szóval rám nézve igen kényelmetlen lenne, ha nem lehetne vele webezni.

    Az ie7 valóban gyengébb, ha a webstandardok támagtásáról van szó (webfejlesztőként tapaszataltam), de ezt az átalgos felhasználó nem érzig, sőt pluszfunkcióként éli meg, hiszen a standardokkal nem kompatibilis, ie-re optimalizált oldalak is jól megjelennek.

    Értelmes webfeljesztő valóban valid kódra törekszik, a web meg tényleg platformfüggetlenül jó... nekünk. A Microsoftnál viszont arra törekednek, hogy Windows-alapúvá tegyék. Ezzel most sem állnak rosszul: pl Linux alá a 7-es a legújabb flash-player, amivel az oldalak nagy százaléka már most sem enged fel. Hogyha webtartozékká válik az IE (ahogy az már egyszer majdnem megtörtént), azzal a web windowsalapúvá válik. És mivel az IE7 jó úton halad e felé, a web sem áll távol a windowsalapúságtól.

    És erről kéne vitatkoznunk, nem arról az egy nyamvadt memory leak-ről, ami megvan IE-ben is, csak az kiszervezi maga alól, mert nem lehet megkülönböztetni futó processek között az oprendszertől...
  • Dj Faustus #21
    "azt a nyamvadt e betűt ismerik internetként"
    Mert az átlagfelhasználók használják a számítógépet, nem a telepítésével, karbantartásával törődnek (ezt nem tanítják az iskolákban) - amivel az informatikusok (vagy hozzáértőbb felhasználók) foglalkoznak.

    "Az IE egy lassú,...,instabil"
    Hm, Firefox memory leak?
    No meg biztos hogy gyorsabb?

    "pop-up engedélyező"
    IE 6.0 SP2-ben van már popup blokkoló.

    "semmi bajom nem volt vírusokkal"
    Vírust bármelyik böngészővel le tudsz szedni, hisz futtatható állományokon keresztűl remeken terjednek.

    "pop-up-okkat"
    Azért a Firefox popup blokkolója sem teljes - Flashből is lehet popupot generálni.

    "Firefox 2 RC2"
    Hiába remek böngésző:
    1. ha még nem a teljesen stabil, végső kiadás
    2. ha még kevesebben használják, mint az előző változatokat (lásd: az átlagfelhasználók nem értenek a telepítéshez, lassabban reagálnak a frissítésekre; másrészt az előző pontban említett ok miatt)
    3. ha van nála elterjedtebb böngésző - amire kell fejleszteni

    "beépített extrájával
    Melyikben volt előbb XMLHttpRequest: a Firefoxban, vagy az IE-ben? Megoldás: az IE-ben.
    Melyik böngészőben volt először tabbed browsing? Nem a Firefoxban.

    Kedves Péter, szóval ha valami ellen/mellett kívánsz érvelni (bármennyire is jó dologról van szó), támaszd alá megfelelő dolgokkal, különben hiteltelen leszel.
  • Petys
    #20
    Neharagudjatok, ezzel most lehet hogy sok embert meg fogok sérteni, de MÉG KI AZ AZ IDÓTA BAROM AKI IE-T HASZNÁL ÉS MÉG ÉRVELNI IS MER MELLETTE?!
    Nem tudom megérteni miért ennyire lusták és idóták az emberek hogy csak azt a nyamvadt e betűt ismerik internetként! Az IE egy lassú, randa, instabil, pop-up engedélyező, Microsoftos fos! Amióta ismerem a Firefox-ot, semmi bajom nem volt vírusokkal, lefagyással, pop-up-okkat és már szinte elkényelmesedtem a sok beépített (és beépíthető :D) extrájával. Aki még mindig IE-t használ, az próbálja ki a Firefox 2 RC2 (hamarosan jön a teljes, de én ezt már szinte teljesként használom )
    Aki meg IE-fan (az elég bátor) az meg legalább nézze meg ezt a pici FF-et népszerűsítő mókás videót Wheeeeeeee
    Firefox 2 - Spread the fire
  • Dj Faustus #19
    "A helyzet az, hogy az ie7 le fogja nyomni a Firefoxot."
    Az IE7 valószínüleg negyobb részesedést fog elérni mint a FIrefox, de lenyomni teljesen nem fogja.

    "Ugyanazt tudja, csak jobban integrálva van"
    Mint előzőleg említettem, webes nyelvekből kevesebbet tud.

    "Linux meg Mac alatt pedig nem lehet majd netezni, mert mindig csak egy Download IE felirat jelenik majd meg."
    Ez nem fog megtörténni, ugyanis értelmes webfejlesztő böngészőfüggetlen, (és valid) kódolásra törekszik. Másrészt a web platfomfüggetlen dologként működik hatékonyan.
  • bmagyarkuti
    #18
    A helyzet az, hogy az ie7 le fogja nyomni a Firefoxot.

    Ugyanazt tudja, csak jobban integrálva van, plusz mindenki azzal lesz tele, hogy jaj, ez már egy kis sziget Vista az XP-ben, meg egyébként is, minek a hülye Firefox.

    Után a Microsoft megint öt évig hozzá sem nyúl, tök mindegy, hogy közben mennyit fejlődik a html nyelv, és persze azért sem lesz belőle elérhető Mac-es vagy Linuxos verzió.

    És az elvagyokazéncukiegyszerűiemmel userek meg boldogan klikkelgetnek a szétszpájverelődött gépükről, Linux meg Mac alatt pedig nem lehet majd netezni, mert mindig csak egy Download IE felirat jelenik majd meg.
  • wOlFbYTe
    #17
    Korábban már előtted írták, hogy miért. Az IE weblap-értelmező készlete egyedi kódok felismerését is beleágyazta a standard hypertext markup language fölé. Ez azt eredményezte, hogy böngészőspecifikus kódokat kezdtek el gyártani és a metadatában megjelölik hogy milyen böngészőhöz javasolják a lap megjelenítését.
    Pontosan ezért nem működik sok site IE-től eltérő klienssel, mert azok többsége a szabvány html kódra lett felhúzva nagyon helyesen és nem emésztik meg az IE hülyeségeit a forrásból. Most hogy erősödik az alternatív böngészők piaca, a neves honlapfejlesztő cégek (nem az otthoni sufnituning max 4-5 fős vállalkozásokra gondolok) platformfüggetlen, szabványos kódokra épülő honlapokat gyártanak, amit bármivel meg tudsz nézni és ugyanazt kapod vissza. Ezt kellene követni mindenkinek.

    Az Internet Explorer 7-hez annyi hozzáfűznivalóm van hogy hivatalos Vista betatesterként eleget szívtam vele, sokkal kevesebb honlapot képes normálisan megjeleníteni pont a framek miatt helyesen, mint mondjuk a Firefox ;) Próbálj felmenni Vista RC2-höz mellékelt friss IE-vel mondjuk iwiw üzenőfalára és meg fogsz lepődni a látványtól :)
  • archkoven
    #16
    Én valami óriási nagy láma lehetek, hogy immár megszámolni sem tudom hány éve az IE éppen aktuális verzióival netezek. És rohadtul nem hat meg, hogy hamarosan jön a 7-es.
    A pár évvel ez előtt böngészőmizéria tetőpontján persze én is kipróbáltam a Firefoxot, de nem hatott át az a fene nagy firefox-érzés.
    Kipróbáltam az Operát, azt mondták attól leszek menő. Nem lettem menőbb egy fokkal sem.
    Kipróbáltam mindent: Mozillát, Maxthont, Netscapet meg még a faszom tudja mit, de semmivel nem éreztem őket sem stabilabbnak, sem jobbnak mint az IE-t.
    Bizony fagytak és idegesítettek az apró kis hülyeségeikkel azok is!
    Azok az óriási "kényelmi" lol szolgáltatások meg nekem egyáltalán nem hiányoztak: Tabbed browser - hát nem ültem le tőle, mouse gestures - olcsó játék hülyegyerekeknek, letöltésvezérlő (vagy mi a fasz) - ez az a nagy kunszt???
    Szóval nagyon jól elvagyok és én a magam kis IE-jével, és nem érzem, hogy bármi is hiányozna az életemből. Illetve ami hiányzik azt kurvaisten nem a monitor ellőtt gubbasztva fogom megkapni.
  • David Coulthard
    #15
    Az egy dolog, hogy külön telepíthető alkalmazások, de attól még a telepítés után IE bővítmény lesz belőlük, nem pedig önálló alkalmazás (kivéve talán az IE alapú böngészők stb.)
    FF esetén a kiterjesztéseket is telepíteni kell, gyak. abban különbözik, hogy valamilyen telepítőt készítettek hozzá a fejlesztők, de azért alkalmazásnak nem lehet nevezni. (A legtöbb egy dll vagy ocx stb. fájlt telepít, semmi mást.)
  • Penge4
    #14
    Csak azt felejted el, hogy általában ezek külön telepíthető alkalmazások és nem csak kiterjesztés, mint FF esetén.
    Amúgy egy jobb tűzfallal ugyanúgy megoldhatod ezzel az erővel.
  • dester
    #13
    "Nem vagyok semmi fanatikusa, de a FF gyorsabb és kezelhetőbb (tab browsing)"

    Hát ha már a tab browsing-ról írsz, jóval a FF előtt elérhető volt IE-re.
    1998-ban pl. tudta az IE alapú NetCaptor, de elérhető volt más IE alapú böngészővel is pl. Maxthon, AvantBrowser.
    Sokan istenítik pl. a Firefox adblock kiterjesztését, miközben pl. már a jóval a FF előtt a Maxthon-ban illetve az elődjében is volt illetve van most is adhunter néven.
    De nem fontos IE alapú böngészőt használni, rengeteg addon tölthető le IE-hez:

    IE Add-ons illetve

    Mouse Gestures for Internet Explorer

    Az IE bővítményekekkel eddig épp az volt a legnagyobb probléma, hogy rengeteg különböző helyről kellett összevadászgatni, de most a fentebb említett oldalon könnyebben lehet megtalálni ezt-azt, illetve nagyobb marketinget/támogatást is szánnak neki mint eddig.
  • Dj Faustus #12
    "Honlapkészités rákfeneke a tapasztalatom szerint csakis a CSS."
    Ennek az az oka, hogy egyetlen egy, jelenleg elterjedt (legelterjedtebb) böngésző (az IE 6-ról beszélek) nem képes megfelelően támogatni a W3C által meghatározott CSS-ajánlást.
    Erről bővebben:
    Illetve:
    És:

    "Ez a másik dolog, ami néha gondokat okoz, hogy miért ragaszkodnak emberek annyira a css formázásu lapokhoz, amikor a Table rendszer, egyszerü pontos és megbizható, és 100pixel az minden böngészőn 100 pixel."
    A táblázatoknak az a hátránya, hogy ott használják, ahol nem helyes az alkalmazásuk: az oldalszerkezet kialakításához. Ez több problémát is okoz, mind a keresőknél, mind a felolvasószoftvereknél, mind az újraszerkeszthetőségnél, mind a szemantikusságban.

    Ez körülbelül olyasmi, mint amikor a Wordben egymás mellett lévő szövegblokkok elhelyezésére hasábokat használsz (táblázat helyett); vagy a jobbra igazítást nem szóközök tömkelegével oldod meg, hanem jobbra zárással.

    De akkor miért táblázatokkal oldják meg (még) sok helyen az oldalszerkezet kialakítását? Mert anno a HTML nyelv első verziói nem professzionális megjelenésre lettek kitalálva, de a piacnak kellett a gazdag látványvilágú oldalak elkészítéséhez valamilyen megoldás - és csak ez az egy mód volt rá.

    De viszont mostanra a böngészők egyre inkább szabványkövetőek (még az IE is mutat némi hajlandóságot rá), illetve a szabványok is a tartalom+struktúra+viselkedés+kinézet különválasztása felé tendálnak, egyre inkább modularizálódnak a webes nyelvek.














  • Vorpal
    #11
    Honlapkészités rákfeneke a tapasztalatom szerint csakis a CSS.
    Na egyetértünk - nincs az abonyolult formázásu oldal, ami minden böngészőn ugyanúgy mutatna, illetve nagyon böngészőspecifikusan kell megadni az adatokat, és ez minden ujabb frissitéssel veszélybe kerül.
    Na de kérem, aki igy épit meg egy lapot, az eleve nem
    a jövőre tervez.
    Ez a másik dolog, ami néha gondokat okoz, hogy miért ragaszkodnak emberek
    annyira a css formázásu lapokhoz, amikor a Table rendszer, egyszerü
    pontos és megbizható, és 100pixel az minden böngészőn 100 pixel.

    Azt sem mondhatnám, hogy kevesebb biztonsági rés van a FF alatt, de
    szebb, kényelmaseb, és az extensionoknak köszönhetően válik a FF egy
    nagyonjókis böngészővé, amit a Mozilla 1000 el támogat.
  • lokko
    #10
    Nem vagyok semmi fanatikusa, de a FF gyorsabb és kezelhetőbb (tab browsing) ... szombi: vannak hozzáértők is akik elvannak az explorerrel, de hidd el nem ez az átlag felhasználócsoport, hanem azok akik pl nem is tudják mit takar a böngésző szó, ők a netet nyitják meg az E betűvel, nem pedig egy böngészőt ... egy naív autodidakta user meglepő fogalomkészlettel áll hozzá az informatikához
  • szombi
    #9
    Ez tévedés!
    Csak azért, mert jobban ért a dolgokhoz valaki, még nem tér át más böngészőre!
    Az IE használata nem jelent egyet a lámasággal, meg az 'e' betűs internetkapcsolattal!
    Persze ezt pont a 15% érti meg a legnehezebben, mert azt hiszik, hogy ők hú de okosak,
    ritkák mint a fehér hollő, míg a 85%-os többség egy lámahorda...

    Nem, kérem szépen...
    Ismerem az IE hibáit. Az eltelt évek alatt megtanultam élni velük, gond nélkül.
    Most ha áttérnék, ki kellene ismernem az új böngésző hibáit, aljasságait, satöbbi. ebből nem kérek.
    Másrészt én olyan lapokat is látogatok, melyeknél az FF menten összesz*rná magát...
  • god25
    #8
    Egyrészt nem is tudják, hogy az IE-n kívül van más böngésző is.
    Másrészt nem tudják, hogy miért jó mást használni.
    Nekem igazán akkor tetszett meg, mikor megtaláltam a kiterjesztésekben a TAB-X -et a füles böngészésnél (sőt különböző színekbe lehet beállítani és még....1000 lehetőség). Az igazi kedvencem a Flashblock, a save image in folder és egyéb nyalánkságok, amiket folyamatosan frissítenek!!! Érdemes böngészni a kiterjesztések (és esetleg a témák) között.
    PopUp Master, NoScript, LinkPreview, Autocopy, autohide, stb... hmmmm, finom
    Firefox forever!!!
    Csak ajánlani tudom.
  • Penge4
    #7
    "FF változaton megtekintett weblap egy újabb változaton elcsúszásokat produkál." Hát Firefoxxal még nem találkoztam használhatatlan, vagy nehezen használható oldallal, max 1-2-n néhány pici elcsúszás. Operával annál inkább.

    "Mert pl. a firefox nem támogatja a kézírásfelismerést :(" Abba inkább ne menjünk bele, hogy az IE mit nem támogat, amit már régóta alap lenne neki és a FF és Opera már rég tudja.
    Amúgy némileg örülök ennek a visszaesésnek, talán a FF fejlesztői észbe kapnak, hogy nem csak a hibákat javítgatják, hanem esetleg azzal is foglalkoznak, hogy 5 biztonsági rés foltozása után ne csináljanak 15 újat és esetleg vagy 4-5 stabilitási bugot. Az 1.5 jó volt, aztán egészen 1.5.0.5-ig már alap tartozék volt a "Firefox.exe hibát észlelt ezért leállt." üzenet.
  • BandiG
    #6
    Mert pl. a firefox nem támogatja a kézírásfelismerést :(
  • fflx
    #5
    igen, az inernetet belerakjak a gepbe es a kek 'e' betuvel lehet elerni.
    kb ennyi az elkepzeles.

    szomoru
  • janyikzs
    #4
    Sajnos a nem frissítésnek is megvan a maga előnye: pl. hogy a honlapok készítésénél, fixen lehet rá építeni. Ámde a firefox különböző változatai nem egészen ugyanazt a látványt tárják elénk, amikor megnézzük azt. Ebbe most nem nagyon akarok belemélyedni, de itt főleg a frame-es és a div-es megoldásokra gondolok (ha valakit nagyon érdekel részletezem, de ha lehet kihagynám, úgyse ez a legjobb hely erre).

    Félreértés ne essék, én is javarészt FF-ot használok, bár néhol a honlapkészítők "butasága", hogy csak IE és Opera alatt mutat jól egy lap. De a tapasztalatok azt mutatják, hogy egy korábbi FF változaton megtekintett weblap egy újabb változaton elcsúszásokat produkál.

    Persze mindez el is kerülhető, bár sokszor sok apró trükközéssel csak, de megoldható.

    Ui.: Azért az a 2 év elég erős. Na jó nem mondom, hogy hatalmas frissítések, de a "gyári" frissítések elég sokszor belenyúlnak az IE-be is. Tehát, ha úgy vesszük, akkor frissülget ő, csak nem nagy léptékekben. De állítólag e hónap végére jön a végleges IE7, sajnos ez azt is maga után hozza, hogy még jobban oda kell figyelni szerkesztéskor. De hát ez van ezt szeressük.
  • Cat 02 #3
    hmm a 80 % tudja hogy létezik más is ?:)
    vagy nekik net = ie ? :S
  • Steamhawk
    #2
    Európában kiváncsi lennék mennyi az egyes böngészők részesedése.
    Btw, Japánban, Távol-Keleten nincs valami alternatív böngésző, meglepődnék ha pont azt nem csinálnának maguknak.
  • Vorpal
    #1
    Én magam sohasem fogom megérteni, miért használnak az emberke egy böngészőt, amit 2 éve nem frissitettek...