9
  • arty
    #9
    aham, egy film pedig kerülne 13ezerbe... nanemár.
  • rotator
    #8
    Hehehe, ez király lenne!
  • vax
    #7
    Amerikai fejlesztők olyan univerzális optikai lemezt szabadalmaztatnának, amely vethet véget az új generációs DVD-k közti harcnak: HD DVD és a rivális Blu-ray, valamint hagyományos DVD formátumú filmeket egyszerre képes tárolni.

    Forrás: [origo]
    HD DVD lemezek egy kiállításon
    Ajánlat
    Régi meghajtókkal is működik az új DVD
    Berlinből indul Európába az új DVD
    Látványosabb extrákat ígérnek az új DVD-k
    Nem írja, törli a DVD-ket az új meghajtó
    Állóháború az új DVD-k frontján
    Univerzális DVD-meghajtó a Ricoh-tól
    Kalauz a DVD-khez


    Sajtóértesülések szerint az univerzális, gyakorlatilag bármilyen típusú DVD-lejátszóval kompatibilis lemezekre az amerikai Warner Home Video fejlesztői nyújtottak be szabadalmi kérelmet. Megoldásuk lényege, hogy egyazon lemezre eltérő rétegek használatával háromféle formátumban - DVD, HD DVD és Blu-ray - rögzítik a filmeket, így azok bármilyen DVD-meghajtóval kompatibilisek.

    Mindez azért fontos, mert mostanság kerültek piacra a hagyományos DVD-formátumot leváltó, nagyobb tárkapacitást, így jobb képminőséget biztosító új generációs lemezek, a HD DVD és a Blu-ray. Az újfajta optikai lemezek viszont sem a régebbi meghajtókkal, sem pedig egymással nem működnek együtt. Aki HD DVD-s lejátszót vesz, semmire sem megy egy Blu-ray-lemezzel, s fordítva, ráadásul bizonyos filmstúdiók csak az egyik, mások pedig csak a másik technológia mellett törnek lándzsát.

    Ezt a problémát hivatott megoldani az a fejlesztés, amelyről a BBC számolt be: az amerikai szabványügyi hivatalnak benyújtott kérelem szerint az új, speciális kialakítása révén három különböző adattároló réteg van, melyek közül mindig a megfelelőből olvassák ki lejátszáskor az adatokat a meghajtók. A fejlesztés révén a filmstúdióknak elegendő lenne egy ilyen univerzális lemezen kiadni alkotásaikat, ráadásul a hagyományosról új generációs DVD-re váltó felhasználóknak sem kell új kópiát vásárolniuk a meglévő filmből, ha jobb minőségben akarják élvezni kedvenc mozifilmjüket.

    [origo]
  • vax
    #6
    Pc-be szerelhető verziók hd illetve br esetén mennyiért vesztegetik? Lemezeket már láttam újrairhatóba 5000-9000Ft között.
  • izb
    #5
    ez über!
    "egyelőre azonban a vásárlók még kivárnak, nem kapkodják beruházásaikat."

    Hát ilyen árak mellet még japánban sem nyúlnak a pénztárcába..
  • dez
    #4
    "Blu-ray DVD"

    Ez meg mi? :) Van olyan, hogy "Blu-ray Disc" (BD), és olyan, hogy HD DVD.
  • dez
    #3
    Hogyhogy? Vannak lejátszók is, meg műsoros lemezek.
  • Pharaoh
    #2
    Mivel a BR-nek ez a lényege.
  • Norbi7
    #1
    Nem semmi, már egyből író is! első:)