23
  • Dj Faustus #23
    "20 perc netezés után letöltődött ez"
    Következő módokon juthattál hozzá ehhez a vírushoz:
    1. Alapvetően fertőzött volt a géped (még a Firefox feltelepítése előtt - így a Firefox telepítőállománya is megfertőződhetett).
    2. Letöltöttél és futtattál valamilyen futtatható állományt (ami nem a böngésző hibája).
    3. Java-n (ami nem azonos a Javascripttel!!!) keresztűl szereztél be valamilyen kártevőt (egyrészt a Sun terméke , másrészt ez is felhasználói hibából fakadhat, ha összevissza kattingat).
    4. Nem biztonságos oldalról töltöttél le kiterjesztést (bár ennek kicsi a valószínűsége).

    Mivel a Firefoxban nincs alapból ActiveX és VBScript (Ami az IE egyik fő biztonsági lyukát eredményezte) más módokon nem juthattál hozzá vírushoz.
  • Mardel
    #22
    Idejét sem tudom mikor volt utoljára spyware-em.

    Nekem legutóbb akkor, mikor ezt a fo$t (firefox 1.5.0.5) telepítettem a gépre.. 20 perc netezés után letöltődött ez úgy, hogy 3 tab volt megnyitva (firefox hivatalos weblapja, és hivatalos extension mirrorja, myvip ismerős oldal).
  • Indigo
    #21
    Egy olyan rendszer ahová csak úgy "esnek be" a spy-ok már régen rossz... (még ha csak harmadannyi is) Idejét sem tudom mikor volt utoljára spyware-em.
  • pbanfa
    #20
    71 lehetséges biztonsági rés?! Na és?! A IE-nek vajon mennyi lehet?! Már előttem is megemlítették, hogy mivel a MS nem ad ki forráskódot, ezért nem lehet az IE-t hasonló tesztnek alávetni.
    Engem spec nem érdekel semmi féle teszt, engem csak a tapasztalat érdekel, az meg sokkal jobb a FF-al. Amióta FF-ot használok, azóta harmad annyi spy esik be, mint IE használatakor. Ez nekem bőven elég!!!
  • mrzool
    #19
    És ezt miért is üzened nekem? Évek óta FF-et használok, nemrég tényleg bevezették az automatikus frissítést (tegyük hozzá, elég sokáig tartott). Egyébként nem akkor frissül, amikor találnak benne egy hibát, hanem amikor kijavítják. Nagy különbség!
  • GulaSoft
    #18
    A lehetséges hiba, az nem azt jelenti, hogy hiba is!!!
    mrzoolnak meg azt üzenem, hogy nekem a firefox magától frissül mikor találnak benne egy hibát, és nem kell azon rágnom a kefét, hogy a szar ms elismeri e a gépemen lévő oprendszert legálisnak, vagy kopogtatnak holnap a bsa emberei!!!!
  • sennatti
    #17
    Nem véletlen, hogy a MS nem engedi vizsgáltatni az IE-t. Ki tudja milyen borzasztó dolgok derülnének ki? A Mozilla legalább vállalta. A rendszergazdám szerint sose használjam az IE-t, csak ha mással nem nyílik az oldal.
  • nkpolip
    #16
    Hát én os firefoxot használok, de kipróbáltam a Vista beta-ban lévő IE-t, azt nem néztem melyik verzió, de valami pokolian gyors! Az meg hogy hibát találtak, hát ez van, mindig is fognak találni hibát mindenben.
  • Cleawer
    #15
    lehet hogy "sebezhetőbbek" de már holnap villogni fog hogy update ,nem minden hónap második keddén...
  • mrzool
    #14
    Azt hiszem ez a régebbi cikk alaposan rávilágít az igazságra:

    A Mozilla böngészők sebezhetőbbek, mint az IE?

    "Általánosan elterjedt az a tévhit, hogy az alternatív böngészőket használó internetezők nagyobb biztonságban vannak, mint az IE használói. Ez azonban inkább csak egyfajta hamis biztonságérzet – valójában nem csak az IE-hez adnak ki hibajavításokat, és nem csak az IE-ben találnak kritikus hibákat, hanem gyakorlatilag az összes elterjedt webböngészőben. Amennyiben azonban egy alternatív alkalmazással netező azzal nyugtatgatja magát, hogy az általa használt böngésző biztonságos, előfordulhat, hogy egyszerűen tudomást sem vesz az ahhoz kiadott biztonsági frissítésekről. Ezáltal pedig összességében egy jóval sebezhetőbb programmal éri el a világhálót – ez természetesen emberi hiba, és semmilyen összefüggés nincs az adott termékben talált valódi hibákkal."
  • masek
    #13
    adblock, adblock, és végül adblock.
    "a reklámmentes netezés élménye" - ezt most találtam ki...
    szóval FF nálam a pluginok miatt sikeres, és valszeg nem vagyok egyedül ezzel.
  • peba
    #12
    Lehet nem biztonságos, de mintha kevesebb random popup lenne csak úgy magától az asztalon.
    Szám szerint nulla.

    FF mellett voksolok.
  • BCS CORPS
    #11
    bármilyen progiban lehet ennyi hibát találni
    kivéve talán az egysoros progiban amit én írok meg pasclaban :D
  • avman
    #10
    LOL. boldogok a lelki szegények, mert övék a mennyeknek országa...
  • Dj Faustus #9
    Tehát letesztelték egy másik forráskód-analizáló szoftverrel a Firefoxot ami talált 655 lehetséges hibát 71 lehetséges biztonsági hibát...

    Akkor most a Coverity el fog esni egy jó üzlettől (mármint az amerikai belbiztonsági minisztérium megbízásából a nyílt forráskódú programok hibáinak felkutatása szempontjából)?

    "hogy biztos sokkal biztonságosabb az IE-nél"
    Azért egy-két kapuval (ActiveX, VBScript) több bejárat van/volt az IE-n.
    De abszolult biztonságos szoftver nincs - hisz emberek írták, emberek használják (ez utóbbi sokat nyom a latba).

    Másrészt nem csak a biztonságosság a fontos, hanem a szabványok ismerete sem elvetendő szempont a böngészők összehasonlításánál.
  • Penge4
    #8
    Attól, hogy az IE-t nem támadják annyira, még nem jelenti azt, hogy biztonságosabb is, bár tény, hogy stabilabb.
    Én személy szerint Operát használok, ha 1-2 oldal nem jelenik meg normálisan, akkor váltok Firefoxra, de IE-t soha.
  • Godefroy
    #7
    Ez csak divat, a Firefox meg a többi baromság.

    jah, kérem akinek "a divat mondja meg hogy kivagy"
  • Drawain
    #6
    Érdekes, az én tapasztalataim szerint nem tévhit...
  • Petys
    #5
    hát, én is FF-et használok és eddig is istenítettem a Firefoxot, ezután is fogom, az IE milliárdszor szarabb, lassab és igen lehet h a firefox sem túl biztonságos, de az IE köztudottan eléggé támadott, de engem főleg a popup blocking fogott meg az FF ben, szal ha nem a világ legbiztoságosabb böngészője, azért még koránsem támadják annyian mint az IE-t
    Jah a másik h melyik verzióját tesztelték, mert a régebbi 1-es verziójúak nekem sem tetszenek, de 2 beta 2 viszont sztem a legjobb böngésző!
    Firefox 4 EVER
  • totya4
    #4
    Úgy lett volna az igazságos, ha az IE-t is hasonló tesztnek vetik alá...mivel azonban az MS nem sűrűn ad ki forráskódot ez nem jön össze. Mivel nincs mihez viszonyítani a kapott eredményt összehasonlítás szempontjából nulla információ értéke van.
  • Sanyix
    #3
    Sztem a biztonságosság tévhit volt (sajnos tapasztaltam is), csak hype, divat az egész.
  • Caro
    #2
    Ezek csak lehetséges hibák, majd meglátjuk, mennyi valódi belőle.
  • janyikzs
    #1
    A logómmal ellentétben nem vagyok MS függő, sőt FF-ot használok az esetek 80%-ában, de ez eléggé meglepett.
    El lehet gondolkozni (főleg azoknak, akik istenítették a FF-ot), hogy biztos sokkal biztonságosabb az IE-nél, vagy úgy néz ki, hogy ez csak egy tévhit volt.

    Gondolom persze, hogy ezt a tesztet az elérhető legújabb (végleges) változaton végezték el, ez pedig elég rossz reklám lehet rájuk nézve. Nem is a 71 biztonsági rés miatt (bár ez is elég nagy szám, és ez a veszélyes része a dolgoknak), hanem a 655 egyéb hiba miatt, ami miatt lehet, hogy nem "törnek be" a gépünkre, de 1-1 oldalon jelentkező hiba oka is lehet (nem feltétlenül kell mindent a weblapszerkesztőke fogni).

    Ha az egy ideje foltozgatott 1-es verzió így áll, akkor az új 2-estől sem biztos, hogy sokkal jobbat várhatunk, de reméljük, hogy az eddigi gyors reagálásuknak köszönhetően javítanak a mostani helyzeten.