205
Hajó, jacht, jetski, katamarán, vitorlás, óceánjáró, motorcsónak, yacht, windsurf, gumicsónak :) minden ami a vizen úszik
-
#205 -
#204 -
#203 -
#202 E-Ship1 pdf
Ezt nem kell szélirányba fordítani, kevésbé billenti a hajót, a fene tudja, mindkettőbe látni rációt, főleg a teleszkópos szárnyprofilnál.
Wind Challenger pdf
Next Generation Bulk Carrier
Vindskip pdf -
#201 -
#200 Ismerem a rotoros megodlást, de nem értem, hogy ezzel mit akarnak a szárnyprofilos vitorlához képest, ami passzív. -
#199 E-Ship
-
#198 A klipper ~1-6 ezer tonnás vitorlás hajó volt, ekkora méretű tisztán vitorlás teherszállító hajót építeni elég felesleges lenne manapság.
Ami a "nulla fős" kiszolgálást illeti, arra vannak példák, a DynaRig és ennek későbbi licence, a Falcon Rig, a luxusyacht-oknál alkalmazták, a leghíresebb a Máltai Sólyom. Ez gyakorlatilag automatizált, motorizált rendszer, a hajót egyetlen ember elvezetheti, és nem kell a csörlőkkel, kötelekkel, vitorlákkal bajlódnia, csak gombokat nyomogatni.
Ötletek vannak az ilyen vitorlás-motors hibrid teherhajókra, mint például az Ecoliner, de befektetni ebbe nem nagyon akar senki.
-
cylontoaster #197 Akkor itt folytatva :)
( https://sg.hu/forum/tema/1474185644 )
Valóban a kötélzet, de ugyanígy a vitorlák, a hajótest és gyakorlatilag minden más is lényegesen jobb (könnyebb, tartósabb, erősebb) anyagból készülhetnek.
A motor egy kicsit határeset, egyrészt kell hozzá energia, kérdés hogy mennyi, másrészt elromolhat, és ha a van 30-50 ilyen egy hajón, akkor borítékolható, hogy lesz 1-2, ami el is romlik, épp a legrosszabkor. Ilyen esetben ugyanúgy marad a kézi megoldás. És a csörlős dolgoknál is ez a tippem, persze más gyakoriságokkal. Nagy terhelés alatt is be kell tudni vonni a vitorlát, maximális üzembiztonsággal. Nem gondolom, hogy megoldhatatlan probléma.
De remélhetőleg itt vannak jártasabbak a témában, és tudnak válaszolni az eredeti kérdésre:
"Tényleg, miért nem építenek manapság vitorlás kereskedelmi hajót?
Komolyan kérdezem. " -
#196 Hátha feltámad a topik. Lehetséges klipper méretű vitorlást készíteni úgy, hogy a matrózoknak lehetőleg ne kelljen szinte soha árbócra mászkálni? A mai technológiával milyen vitrolás és kiegészítő motoros hajtású kereskedelmi hajót lehetne összerakni? -
#195 Hétfőn reggel kezdik a kiemelést. Akit érdekel ezen linken követheti az eseményeket. -
#194 -
#193 -
#192 -
#191 -
#190 Köszi, nem is pontos lírást kértem, csak 1 magyarázatot arra miért nem dől el 1 ekkora hajó :) -
-
#188 Azok akik elkészitik a rakodási tervet, majd felügyelik a berakást évekig tanulják és évtizedekig gyakorolják a szakmát. :) Szóval elég ritkán hibáznak, pláne manapság a számítógépek világában.
Eléggé bonyolult a dolog de nagyon leegyszerűsítve a nehéz konténerek alul a raktárban vannak a fedélzetre a felső sorokba pedig csak üres "dobozok" kerülnek. Ezen kívül a hajó ballaszt tankjainak töltésével kiürítésével szabályozható a súlypont magassága. :) Én gépész vagyok így aztán a rakodás mikéntjét csak nagy vonalakban ismerem. -
#187 Hali nem értek hozzá tévében láttam még csak ilyet, hogy a francba nem borul fel 1 megrakott hajó? Elég ijesztőlátni 1 ilyen megrakott hajót :) -
#186 Mostantól ő (és a még épülő 19 testvérhajója) a világ legnagyobb konténer szállítója.
-
#185 -
#184 -
#183 Adatok bovebben. -
#182 CMA CGM MARCO POLO, 396 m hosszu, 186470 t, 16020 TEU. -
#181 Mi a neve? Ránézésre van vagy 350m hosszú és 250 000 BRT. -
#180 Pár hónapig ő a világ legnagyobb konténer szállítója:
-
#179 Ha valaki szeretné figyelemmmel kisérni a Costa Concordia mentési munkálatait az ezen a webkamerán megteheti. -
#178 -
#177 Egy kollegam irasa a katasztrofarol. -
#176 -
#175 Hulyeseget irtam.:) 100 ezer tonna nem 100000 ezer. mentsegemre elegge felhuztam magam ez eseten. -
#174 100000 ezer tonnas hajoval ilyen kozel a sziklakhoz csak egy idiota hajozik.
-
#173 Ma megtudtuk hogy a főpincér előtt vagánykodott egyet a kapitány ezért tértek le az útvonalról,teljes sebességgel arasznyira a parttól.Hogy lehet ennyi esze egy kapitánynak?Úgy viselkedik mint egy tizenéves tinédzser az apjától kölcsönkapott kocsival :/ -
#172 A Costa Concordia balesete. El sem tudom képzelni hogyan történhetett ez meg.Miért tért le a szokásos kijelölt hajózási útvonalról?Hogyhogy nem figyelmeztetett a víz alatti akadályra a fejlett szonár-rendszer ami minden tengerjárón van már.Sokkal kisebb és régebbi hajókon is.Azt is lehetett hallani hogy kint a tengeren futott sziklazátonyra és utána futtatta partra a kapitány,máskor meg azt mondják épp azért futott zátonyra mert túl közel hajózott a parthoz.Kiváncsi leszek a vizsgálatra. -
#171 Hali,
itt a nagy hajók után egy kis hajós kérdésem lenne:
Az lenne a kérdésem, hogy az alábbi "guccsók" közül melyiket ajánljátok 2 fő személyére horgászni, néha csak úgy simán csónakázni. (ár/érték arányban)
Intex Excursion 5
45 900 Ft
Neva III BESTWAY
28 900 Ft
Sevylor 360 Fishunter
68 000 Ft
Megköszönnék egy leírást is, hogy miért ajánljátok egyiket másikat..
Mi a különbség, milyen jó és rossz tulajdonságok párosulnak ahhoz, hogy pl a sevylor hosszúkásabb kialakítású, míg az intex széles.. tóra és kisebb folyóra is használnám szal abszolút vegyes lenne ilyen szempontból.
Megéri azt a + 22ezer forintot a sevylor? vagy alapból jobb az intex?
Nagyon fontos lenne mihamarabbi válaszotok, mert a héten meg szeretném venni és jövő héten már használnám.
Előre is köszi.
Üdv,
Gergő -
#170 A legnagyobb napelemes hajó
-
#169 Mindenkit szeretettel várunk a magyar sudár regatta megújult weboldlán:Sudár Regatta weboldal -
#168 A Lenin atomjégtörő múzeumhajó lett,jó képeket találtam róla itt -
#167 Nem tudom ismered-e ezt az oldalt? Kutakodj a linkeken hatha talalsz valamit.;) -
#166 hai
találtam egy east indiaman replikát, a hajó neve Götheborg volt, az 1740-es években süllyedt el. az érdekes része a dolognak, hogy lehet jelentkezni pár napos/hetes utakra a legénység tagjaként (itt).
az lenne a kérdésem, hogy esetleg tud valaki még ilyen lehetőségekről más (hasonló korból származó) hajókon? keresgéltem guglin, wikipédián, de nem igazán jártam sikerrel egyelőre..
a fent említett Götheborg: