14
  • h4x0r
    #14
    Itt inkább az a gond, hogy az onlájn változat a white trashnek szól, a gazdag megveszi majd a drágát is. Ez szimplán a piac felosztása, hogy lehesen egyazon termékért többet/kevesebbet kérni, mint mástól.
  • birge
    #13
    A középiskolás matektanárom vadonatúj kocsit vett a jogdíjából. Adnak olyat 30e Ftért? Akkor rohanok én is az autókereskedésbe....
  • valamit
    #12
    Azért terjesztés szempontjából se rossz ez. Például most akármelyikünk (és ez világszerte igaz) könnyedén hozzáférhet ezekhez a tankönyvekhez. Amúgy meg "kissé" macerásabb lett volna beszerezni őket.
  • M0rph3u5
    #11
    hát igen, most is vannak a TK-ekben reklámok, csak kevesebb... plusz attól még bárki költheti a fölös 30E FT-ját nyomtatott könyvekre!én mondjuk tudnám másra is költeni. ez csak 1 alternatíva lenne.
  • pemga
    #10
    Magyarországon a szerzői jogdíj minimális egy tankönyvön, jegyzeten. Legalábbis a szerző kb. 10-30eFt-ot kap egy tankönyv vagy példatár írásáért. A nyomtatás-terjesztés sokkal többe kerül... Amit az amerikaiak csinálnak, hogy saját maguk nyomtatják az nem annyira nagy hülyeség mint egyesek írták, így ugyanis lespórolják a szállítási-raktározási költségeket, kisker árrést (plusz a veszteség elázás, gyűrődés, könyvcsere hibás fűzés stb-stb miatt).

    Reklám alatt nem csak egészoldalas banneres reklámokban kell gondolkodni. Pl. semmiből nem áll egy gazdasági példatárban kamatozó kincstárjegyet írni fiktív dolgok helyett; vagy mondjuk egy alap matekban krumpli helyett BMW lámpákat. Az hogy ez jobb, vagy rosszabb, mint egy egészoldalas reklám azt mindenki döntse el. Egyébként ha megnézel egy jegyzetnek minősíthető könyvet akkor annak szépen a hátoldalán, belső borítóján ott szokott figyelni egy egészoldalas reklám szépen. Most direkt leemeltem a polcról, a Benkő féle alap C könyvben (1996) egy BSA és egy MS oktatóközpont reklámja figyel. Tehár annyira azért nem új a dolog...
  • irkab1rka
    #9
    Az állam feladata lenne a képzéshez ilyent biztosítani. Mennyibe kerülne elektronikus formában kiadni egy teljes garnitúrát 1-8-ig? kb 150-200 miller (e-book-ként, vagy pdf-ben)(szerzői jogdíj megfizetését is beletippeltem!).
    Szerintem egy milliárdból meg lehetne oldani az ország teljes ilyenirányú szükségletét (2-5 év fejlesztés--könyvírás), amit évi 50-100 millerrel lehetne update-elni(évente) + 300 milla/év a rendszer üzembentartása (már csúszópénzekkel, és vastag állami megrendeléshez méltó haszonnal).

    Ehhez képest az autopálya kilométere mennyibe is van? Mennyibe kerül a tankönyvkiadás+támogatás? (az, hogy a tankönyvön van állami bevétel, azt hagyjuk, többe kerül a leves, mint a hús).

    Na, mikor adjátok át a hatalmat nekem?
  • Szefmester
    #8
    Szerintem a fizetős verzióban nincsenek reklámok... bár a minőség valóba slejtes nyomtatva... amúgy a villanyszámlára, PDA árát valaki beleszámolta? És egyáltalán mennyit is bírnak ki egy feltöltéssel? közel sem egy egész délelőttet
  • kvp
    #7
    Ha a konyvek tenyleg ingyenesek lesznek, akkor elobb utobb letezni fognak hozzajuk reklameltavolito programok, vagy valaki megcsinalja sajat kezuleg es felteszi a halora reklammentesitve. A reklammentes konyvek nagy elonye hogy sokkal kisebb a meretuk es a gyerek figyelmet sem vonjak el reklamok. Eddig ebbol a szempontbol az slp nevu kezdemenyezes volt Magyarorszagon a legjobb...

    Ennel a reklamos otletnel mar csak az lenne veszelyesebb, ha az iskolakban a tanar mellett tv-n menne egy reklamcsatorna aminek fejeben a reklamozo ceg fizetne az iskola fenntartasat. Ha egy gyerek lat egy oldal matematikai szakszoveget es egy csicsas animacioval ellatott hamburger reklamot egymas mellett, akkor vajon melyiket fogja nezegetni?
  • NonsenS
    #6
    Viszont lehetne reklám nélkül is. Egy könyv nem csak azért drága, mert a benne levőt meg kell fizetni, hanem mert a keményborítót, a lapokat, a festéket, a nyomtatási költséget is meg kell fizetni. Ezért az lenne jó, ha megcsinálnák elektronikus formában, de pénzért és reklám nélkül.
    Egyébként ezeknek az amerikaiaknak nagyon sok eszük van megint. Inkább kinyomtatják, mert így egyszerűbb. Így gyakorlatilag lesz egy sz@r minőségű, lapokból álló reklámmal telesz@rt "tankönyvük". Megveszik elektronikusan azért, h kinyomtathassák. Megint gratual az amerikai észnek!
  • Tbone
    #5
    Viszont ha nem kell minden evben 35-40000Ft-ot kolteni konyvekre, szerintem elnezegetik azokat a reklamokat.
  • Inquisitor
    #4
    Az lesz szép, ha kisiskolásoknál alkalmazzák majd. Eszembejut egyik ARC plakát szövege: "Egy gyermek már 6 hónapos korától képes megkülönböztetni a márkajelzéseket ..."
    Már a gyereksziget rendezvényen is szánalmas votl, ahogy a 3-9 év közöttiek agyát puhították reklámokkal.
  • Flashy
    #3
    azt hogy minek, azt tudjuk: azért, mert különben nem lehetne ingyenes. a kérdés az, hogy mi mindent lehet így megoldani. mert egy kártyanaptár még tökéletesen használható attól hogy a másik oldalán egy cég reklámja van, de egy tankönyv minden oldalon bannerekkel, vagy teljes oldalas reklámokkal (még ha elektronikus is)? furcsa. nálunk amiatt lenne ennek jövője, hogy ingyenes.
  • Tripax
    #2
    Már megbocsáss, de miért kell minden dolgot beszennyezni egy reklám felülettel. Már lassan a seggem partján is a szabad helyet reklámfelületté akarnák alakítani. A másik, hogy a tankönyvnek nem hirdető magazin a szerepe, arra vannak más formátumok.
  • NFP
    #1
    Remek ötlet, de ha nálunk csinálnák ezt, minden pedagógus szakszervezet hangosan rikácsolna, hogy lélekmérgezés, meg márkafüggőség kialakítása a gyerekben, ami olyan, mint a heroin.