12
 • Super DANTE
  #12
  Azért vegyük figyelembe, hogy a BD mellett jelenleg több kiadó és gyártó cég van, mint a HD-DVD mellett: pl. Disney Pixar, 20th Century Fox, Sony Pictures, Philips, Panasonic, Apple stb.
 • oszi1113
  #11
  A legnagyobb hasznot rendszerint a kisker teszi zsebre, általában 30%ot, a nagyker 10-20%kal dolgozik! A termékekre ezenkívűl a marketingktgek számottevőek, ez is akár elérheti a 30%ot! Hangsúlyozom elérheti!
  Mindamellett a legnagyobb esélye a piacon a hibrid meghajtóknak van! Gondoljunk csak bele abba, hogy vagy a kiadónak kell mindkét formátumba megjelentetnie az alkotást, vagy olyan készülék kell, ami mondkét formátumot le tudja játszani! Gondolom a fejlesztők úgy gondolják, hogy az lesz , mint a pal/secam esetében, csakhogy most globális piacra kell a terméket bevezetni, nincs piacgazdaság vs. kommunizmus!!!
  Képzeljük el azt az egyszerű helyzetet, hogy Kiss Pistának van egy BR lejátszója, és meg akarja venni/nézni a Leon a profit, ami viszont HD DVD-n jelenik csak meg! Kiss Pista, mint fogyasztó el kezd gondolkodni azon, mi a fenének fizettem 250.000 Ft-ot egy olyan gépért, amin nem tudom azt a filmet megnézni amit szeretnék!!!
  A piacot a kiadók fogják meghatározni, mivel a lejátszó magában semmit nem ér, mert az csak egy eszköz, amivel a kiadó termékeit tudom élvezni! A kiadónak meg nem érdeke, hogy dupla ktgen adjon ki egy filmet!
  A jövő a hibridé! Én sem úgy akarok elmenni filmet venni/kölcsönözni, hogy azzal keljen szarakondom, hogy megnézzem, milyen formátumban van az, amiért én pénzt akarok kiadni!!!
 • Szefmester
  #10
  csak egy hozzánemértő hozzászólása: két fejet nem lehet beszerelni egy meghajtóba? Régebben mintha így lett volna megoldva egy 72xes cd olvasó..
 • gakoska
  #9
  Most hogy mondod megkérdeztem a barátomat meg barátnőmet (google-t és wikit :) és tényleg mind2 ugyanazt a 405 nm-es kék lézert használja, sry, Nemtom honnan emlékeztem én a vörösre...
  És pontosítanék: nem a végső fogyasztói ár nagy része a fejlesztés stb, hanem a kereskedők profitjai előtti áré. Az, hogy hányszor rakódik rá profit, hány kézen halad át a termék a gyártól a fogyasztóig, az más kérdés, de a licenszdíj nem számottevő, erre meg mernék esküdni.
 • dez
  #8
  2006 közepén már ideje lenne tudni, hogy a HD DVD is kéklézeres...
  A különbség az, hogy a HD DVD-nél a DVD-hez hasonlóan a lemez közepén van az adathordozó réteg, a BD-nél meg az alsó oldal közelében. Így eléggé máshová kell fókuszálni.
  A végső fogyasztói ár nagy részét természetesen a profit teszi ki, amin osztozik a gyártó, a kereskedők (nagyker, kisker), és nem utolsó sorban a szállítók. (Meg persze ott van még az ÁFA.) Ha alig hozna vissza többet, mint a fejlesztési költség, bele se kezdenének. :)
 • torjoz
  #7
  A végső fogyasztói ár nagy részét a kereskedők haszonrései teszik ki!
 • gakoska
  #6
  A dvd-r dvd+r között olvasó szempontjából pontosan nem tudom mi a különbség, de a lényeg, hogy mind2t ugyanolyan lézer olvassa.
  a br és a hddvd között a fő különbség, hogy a hddvd-t a hagyományos vörös, a br-t pedig kék lézer olvassa.
  hatalmas különbség van a köztük, a hasonlatom nem technikai jellegű volt...

  A licenszdíjról konkrétat nem tudok, sztem te sem, viszont az biztos, hogy ezekből a termékekből (nem konkrétan egy modellről vagy típusról beszélek, hanem általánosságban) többszázezret, akár több milliót gyártanak. Namost ilyen nagyságrendnél a licenszdíj egy darab termék árának néhány százaléka lehet kb. Szerintem a végső fogyasztói ár nagy részét a fejlesztési költség teszi ki, az apraja az alkatrészgyártás, összeszerelés, szállítás, különböző reklámok stb stb... és a licenszdíjak is.
 • arty
  #5
  - van fogalmad mekkora különbség volt a dvdr +/- között? olvasó szempontjából minimális.
  - van fogalmad mekkora a különbség a hddvd és a blueray formátumok között? jóval nagyobb, már ha csak a teljesen eltérő védelmi szinteket, lemezszervezést is nézem, plusz tegyük hozzá h a toshiba hddvd cucca egy pc alapu fejlesztőeszköz, nem igazi lejátszó ...
  - van foglamad róla, mekkora is a licenszdij vagy csak beszélsz a levegőbe?

  Ettől függetlenüól, szvsz az LG-t "megvették" olyan intelesen: kapott licenszkedvezményt, ha kicsit csusztatja a konkurrencia termékét ...

  A végén valaki ugyis kihozza a hibridet, ha lesz még rá kereslet ... (márpedig a gagyesz BR kiadásokat elnézve, nem csoda h nem hal ki a hddvd)
 • gakoska
  #4
  Sztem ugyanaz lesz, mint a dvd-r dvd+r idejében. A legtöbb (összes) lejátszó vinni fogja mind2t, és kész, egyszerűen felváltja a dvd-ket (egy idő után majd árkategóriában is). A licenszdíj meg sztem az egyik legkisebb költség egy ilyennek az árában
 • Super DANTE
  #3
  Azért arra senki sem gondol, hogyha jön egy ilyen hibrid lejátszó/író, akkor annak az árába beleépítik mindkét formátum license díját, magyarán jóval drágább lesz egy ilyen, mintha csak ezt, vagy csak azt vásárolnák meg.
 • Super DANTE
  #2
  Azért arra senki sem gondol, hogyha jön egy ilyen hibrid lejátszó/író, akkor annak az árába beleépítik mindkét formátum license díját, magyarán jóval drágább lesz egy ilyen, mintha csak ezt, vagy csak azt vásárolnák meg.
 • Feriboy
  #1
  Már kíváncsian várom mi lesz ennek az egész herce-hurcának a vége. Lehet hogy jön egy harmadik, vmi köv, generációs izé, vagy esetleg egy kínai vacak :)