31
-
dez #31 AMD64 architektúra mond valamit? (Az Intel lesütött szemmel, átkeresztelt névvel vette át, legalább 1 év késéssel.)
Integrált memóriavezérlő? (Előbb-utóbb Intelnek is át kell vennie, eddig legalább 1 év késés, de lesz 2-3 is.)
Első igazi dual-core proci? (A Pentium-D nem az, csak két proci egy tokban. A Conroe már az: 1 év késés.)
Te nyilván arra gondolsz, hogy az AMD némi késéssel követi a vonalvastagság-csökkentést (180nm->130nm->90nm->65nm->stb.). De ez messze nem minden, és amúgy ez is hamarosan fél évre esik.
Majd akkor fellegzett be a grafkártyáknak, ha nem lesz továbbfejlődési lehetőség, így nem nyújtanak majd semmi pluszt ahhoz képest, ami integrálható. Ez még odébb van...
ps. a mindig az rövid i. -
BiroAndras #30 "a technológiai fejlődés nagyon az integrált grafikai chippek felé halad..."
Ezt honnan szűrted le?
Integrált GPU csak a low-end kategóriában van, és ez ajövőben se nagyon fog változni, mert sokaknak nem kell erős GPU, viszont kell a CPU. -
#29 Eladasilag jocskan le van (mindig is volt) maradva az AMD, de ezt szepen lassan szukitti lefele. Az viszont nem igaz amit allitasz, mert az utobbi 2 evben az Intel volt jocskan lemaradva technologiailag.
A Netburst-os technologiara epulo processzorjai egy nagy kalap ... voltak.
Mind fogyasztasilag, ezaltal melegedesben is sokkal rosszabbak voltak.
Arrol nem is beszelve, hogy lassabbak is raadasul ha mar lassabbak voltak akkor meg dragabbak is. -
#28 Az AMD mindíg is 6-8 év lemartadásban volt az INtellel szemben, amit az utóbbi években sikerült 1-3 évre lefaragnia... Szerintem azzal, hogy megvette az Ati-t inkább azt látom, hogy egy apple féle útra lépett, és saját egyedi konfigot fog létrehozni, saját alaplap+proci+grafika.
Egyébként meg 5 évet adok még a grafikus kártyákjnak, mert a technológiai fejlődés nagyon az integrált grafikai chippek felé halad... -
#27 A Montecitora gondolsz ?
Akkor egy kis korultekintes. (van,nincs=SoEMT)
9050 1,6 GHz 24 MB 400/533 MHz van 104 W 3692 $
9040 1,6 GHz 18 MB 400/533 MHz van 104 W 1980 $
9030 1,6 GHz 8 MB 400/533 MHz nincs 104 W 1552 $
9020 1,42 GHz 12 MB 400/533 MHz van 104 W 910 $
9015 1,4 GHz 12 MB 400 MHz van 104 W 749 $
9010 1,6 GHz 6 MB 400/533 MHz nincs 75 W 696 $
Az AMD meg igen csak jol tette hogy fuzionalt az ATIval annak a tukreben, hogy mit is akart valojaban az Intel elerni.
Hat ezzel nem rug labdaba egyenlore.
http://prohardver.hu/c.php?mod=10&id=19490
"Chipsetekkel cselezné ki riválisát az Intel"
"Az Intel így minimális anyagi kockázat mellett lényegében ölbe tett kézzel hagyja, hogy az egymással több fronton is versengő ATI és NVIDIA szállítsa processzoraihoz a high-end, zömében valamilyen több-GPU-s megoldást támogató chipsetek túlnyomó részét, ezzel is azt remélvén, hogy a két cég fejlesztési és gyártási erőforrásai ezáltal főképp a Core platformra összpontosulnak majd. Természetesen az AMD processzorokhoz készülő megoldások kárára."
Gyakorlatilag ezzel a megoldassal kifogta az Intel vitorlajabol a szelet az AMD.
Amugy is lathato volt, hogy mit akarnak az Nvidiaval elerni, amikor gyorsan felvasarolta az Uli chipsettet gyarto vallalatot az Nvidia.
S mint tudniillik az AMD mar regota nem gyart sajat maga chipsettet ez volt a legmegfelelobb megoldas arra, hogy ne keruljon olyan helyzetbe, hogy a hatterbol befolyasolhato legyen az eladas.
Sokkal jobban megerezne igy az Nvidia ha visszavonna az AMD supportot, mint az ATI barmikor, milliardoktol esne el, hiszen az alaplapi chipek legjelentosebb reszet pont az AMD lapokra integraljak.Viszont ha megszuntetne, akkor az ATI siman kitudna ezt valtani, es lepeselonybe kerulne a rivalissal szemben, ezzel szemben az Intelt vasarlok inkabb fognak Intel chipsettes lapot venni, mint Nvidiasat, ezt boritekolom elore.
Azzal meg nem vagy ugylatom tisztaban, hogy mar regen megterult az AMDnek a fejlesztesi osszeg a K8 sorozatnal, igy a processzorok eloallitasi osszege minimalis (alig nehany dollar) es siman nyereseges lesz, meg csokkentett arak mellett is.
Raadasul mint mondtam a fo huzoero az Opteron.
"Az AMD rekordja minden bizonnyal az Opteronok mindent elsöprő népszerűségének köszönhető. A Mercury Research adatai szerint a kétprocesszoros szerverekbe szánt Opteron 200-as termékcsalád eladásai az előző negyedévhez képest 45 százalékkal nőttek, ezzel az AMD az x86 szerverprocesszorok 33 százalékát kaparintotta meg. Az Intel szerverpiaci részesedése eközben 5 százalékponttal visszaesett."
-
Dili #26 Én személy szerint Yv@n-al értek egyet, ugyanis én azt olvastam, hogy az AMD-nek igen komoly kölcsönöket kellett felvennie ahhoz, hogy megvegye az ATi-t. A Conroe, meg tényleg nagyon durva, és így, hogy az AMD ennyire levitte az árait nem biztos, hogy annyira nyereséges lesz (Egyébként ha jól tudom, az Intel is levitte a régebbi procik árait).
Chipseteknél meg szerintem az ATi nem olyan nagy szereplő (bár lehet, hogy tévedek).
Ja...még valami. Az Intel most nem csak asztali CPU-kat jelentetett meg, hanem mobil, meg szerver procikat is. -
#25 Elegge nem ragyog az a csillag, valami elhomalyositja. (el kell hozza olvasni a 31.-i hireket)
Amugy sem az asztali processzorokban van a nagy penz.
Rekordmagasságban az AMD piaci részesedése
HWSW:
"A Mercury Research adatai szerint az AMD a második negyedévben 22 százalékos részesedéssel rendelkezett a processzorpiacon, ami korábban még sosem fordult elő a vállalat történetében."
Es ezt ugy erte el, hogy mindenki tudja, hogy arcsokkentes lesz es jon a Conroe, ennek ellenere tovabbemelkedtek az eladasai.
Az Opteronoknal meg kutyat nem erdekli, ha jon a Conroe a szerverparkokat frisssiteni kell es az Intel ott is mar regota levan maradva es az a huzoagazat. -
#24 Amúgy nadjából meglehet saccolni mikorra ér el oda a játékok grafikája. A Final Fantasi - A harc szelleme című filmnek mekkor számítási teljesítmény kellett? Arra már elég egyszer ráduplázni és már tényleg viszakaptad a valóság illúzióját. -
D600 #23 Még szerencse, hogy az AMD félrerakott az évek alatt egy kis zsebpénzt az ATI-ra. Ki sem tudom mondani, hogy ez hány Ft átszámítva. -
djibu24 #22 -
#21 örülök hogy nvidia így fogta fel -
nenad #20 az lehet, de a kifejlesztes sem ingyen volt, es azzal hogy az AMDs procik ennyivel olcsobbak nehez helyzetbe kerultek. Kis reteg az aki a legesleggyorsabbat akarja..
Meglatjuk mit lep intel, mert ha tartja az arakat akkor nem fog jol fogyni az tuti. Jok az X2esek nagyon. -
#19 Én nem a RAM-ot számolnám egy VGA-n. Ezen a 6600GT-n is "csak" 128Mb RAM van, és hányszor hagy ott egy szintél 128Mb-os Get3 Ti4000-at? 5x, vagy DX9 minőségen (ha elméletben feltételezzük hogy ismerné a gef3...) 10x? -
Yv@n #18 "Amd x86 processzor oldalról nézve pedig a most bejelentett újdonságok, árcsökkentések révén már nem ragyog annyira a Conroe (Core2) csillaga."
Elég fényesen ragyog az a csillag, ugyanis rákényszeríti az AMD-t az árcsökkentésre, ami a jelen felvásárlás mellett nem igazán valószínű hogy túl jól esett nekik. Ráadásul ahogy én olvastam, intel meglépte a gyártás technológiai váltást, amivel olcsóbban tudja kihozni a CPU-kat, és ez nem épp az AMD-nek kedvez. -
#17 Amugy meg mejik szemét volt az aki kitiltot a chat-ból????
Szakadjon össze -
#16 Teljes mértékben csatlakozok az előttem szólóhoz!!
Bár Szeméjes tapasztalataim vanak mind a két gyártának a javára mert volt már olyan hogy az ATI kis 64\64 mb os VGA ja 4 éves géppel(256 +1.5 ghz es proci intel az is) lesöpört egy 128\128 Nvidi-át as VGA +512 +2400 intel -es procit
De persze ezt már látam pont forditott hejzetben is ska nincs kedvem leirni megint ujjab paramétereket -
juniorjb #15 Szerintem meg csak most kezdodik a harc. Az AMD miért dobott volna ki 5,4 milliárd dollárt? Csak azért hogy temesse az ATI-t, és miért jó az neki? neeeem neeem neeem nem.
Az AMD az Intel ellen akar konkurens maradni, mivel hogy az Intelnek idáig ez mind megvan. Megvan neki a saját grafikus chipje(-i) (igaz hogy nem 3d-s gammákhoz van készítve, de van.), megvan neki a saját chipkészlete, és az AMD ezt akarja megcsinálni úgyszint. De az AMD most lépéselőnybe kerülhet mind az nVidia mind az Intellel szemben.
Merthogy ha a mérnökök egyeztetik eddigi tapasztalataikat (AMD-ATI) akkor szerintem nagy előrelépés lehet mind a 2-3 ágazatban (CPU, VGA és chipkészlet). Az AMD procik meg azért lettek olcsók mert kell a ZSé, vagyis minnél hamarabb visszakapják a befektetők a befektetett tőkét, -azt a pár millát (1 kis üzletpolitika).
Minthogy már előttem is említették erős Radeonok jöhetnek még ki, és szerintem még chipkészletek is lesznek.
Tehát az nVidia a nyugodt szövegével...
Az Intel-re leszek kiváncsi, hogy majd mit lép.
Szal összegezve mindent szerintem most lesz igazi konkurencia harc. (de term. más szemszögből is lehet ezt mind nézni) -
Morden23 #14 Anno a 3dfx alapban összekapcsolt "videokártyákkal" dolgozott. Lásd Diamond Monster. 2D videokártya + 3D gyorsítókártya. -
#13 Jaja, jelenleg az Atinak könnyebb dolga lesz az AMD-vel:)
Amúgy anno a 3dfx dobott(akart?) piacra összekapcsolt vidkártyákat amikkel igazán csak msot próbálkoznak. -
#12 valamiért nekem az jön le az nvidia kommentből, mintha savanyú lenne a szőlő :) -
#11 igaz, igaz! Nem azt kell nézni, hogy most látszólag egyeduralkodó lesz az nvidia, mert nem így van. Az AMD céllal vásárolta meg az Atit, és az AMD technológiáival valóban ütős kis Radeonok születhetnek majd! Én legalábbis remélem :)
A Conroe-k pedig megcsinálták, hogy az AMD ellenlépésként az intelek alá árazta az X2-eseket, így azok most nagyon jó alternatívák lehetnek.
Ellenben Jánossal is egyet kell hogy értsek, mert mindez csak a mi pénzünket viszi. De záros határidőn belül ez nem fog változni, egészen addig fog menni ez a technológiai nyomulás, hogy minnél szebb, élethűbb, szagosabb stb játékokat csináljanak, amíg azok már teljesen olyanok lesznek mint a valóság, tehát ettől még elég távol állunk... -
#10 A 3Dfx mint cég csődbement. A csődeljárás alatt vásárolta fel az nVidia.
Egyébként nem hagyta megrohadni, megcsinálta az magának. Sorozatos baklövéseikkel maguk alatt vágták a fát. Dez jól mondta a gárdából nagyon sok embert átvettek, sok sok hasznos technológiával egyben.
Nem kell félni nem lesz itt technológiai stop, a verseny ugyan úgy menni fog tovább. Most már az AMD érdeke is az, hogy kimagasló termékeket gyártson az ATI. El sem tudom képzelni az Ati mérnökei milyen mennyiségű technológiát kaphatnak az AMD mérnökeitől, elég csak az AMD által nemrég bevezetett gyártósori rendszerre gondoloni (ezt vehette át a Chartered is). Ezen technológiák felhasználásával úgy vélem mindeddíg nem látott Radeon kártyákra van kilátás. Harc lesz. Azt hiszem elég nagy.
Amd x86 processzor oldalról nézve pedig a most bejelentett újdonságok, árcsökkentések révén már nem ragyog annyira a Conroe (Core2) csillaga.
Úgy tűnik (legalábbis számomra), hogy nagyon érdekes évek elé nézük, és ha Moore bácsi törvénye lassan meg is kopik, de csak megkapjuk az otthoni szuperszámítógépünket...
Az, hogy ez jó dolog e vagy sem, azt döntse el midenki szépen magában.
Omegared szóltam ^^ -
#9 Persze, és ezt a részét jól is csinálták. Mondom ezt úgy, hogy anno 3dfx(Voodoo)-párti voltam. -
dez #8 De a fejlesztőik közül sokat átvettek. -
#7 Az nVidia-3dfx esete azért annyiban lényegesen más volt, hogy ott két konkurens cégről beszélünk.
Sztem még kár pánikolni... -
#6 nvidia meg felvásárolta a 3dfx-et, oszt hagyta megrohadni:( -
#5 Ja, milyen rosszul is járnánk mi felhasználók, ha nem kéne minde éveben új és új VGA-kat vennünk, hanem elég lenne mondjuk 3 évente pénzt kiadni ilyesmire, a játékfejlesztők meg inkább hangulatos és ötletes játékokat csinálnának, nem csak szép grafikát. (ileve kihoznák a motorból amit lehet, nem csapnának a hasukra, hogy majd erősebb VGA-t vesznek az emberek...)
Mindennek 2 oldala van... -
eke #4 Asszem áremelkedés várható rendesen...az ATI kártyák ára meg esetleg leeshet... -
metaljesus #3 "Mi maradtunk az egyetlen grafikus processzorokat és chipkészleteket fejlesztő cég, amely egyaránt támogatja az AMD és az Intel termékeit"
most attól hogy az AMD felvásárolta az ATI-t, még nem azt jelenti hogy az ATI termékek csak AMD-vel lesznek hajlandóak működni. javítsatok ki ha tévednék, de szerintem ez a két cég részéről nemcsak hogy nagyon nagyon rizikós, de teljesen logikátlan lépés is lenne. egyszer majd évek múlva talán így lesz, de addig meg még annyi minden történhet. -
#2 Ennyi pénzt aligha költhettek temetésre. :) -
D600 #1 Az nvidia-ának lehet jól jött ez a felvásárlás, viszont nekünk nem biztos. Ha nincs verseny, nincs előrehajtó erő sem csak egy cégnél, így a felhasználók járnak a legrosszabbul. Reméljük az AMD nem temeti el idővel az ATI-t és lesz még verseny, hogy minél újabb és tökéletesebb fejlesztéseket adjanak a piacra.