76
-
#36 Multkor volt egy nyelvtan dolgozat, a témája egy igen érdekes, számítógépes játékokkal kapcsolatos volt. Azt próbálták megfejteni hogy mér szeretnek az emberek, és miért pont a fiatalság.
Azzal hasonlította össze, hogy máshol a fiatalok vadásznak, harcolni tanultak. Tehát a vadász, meg harci ösztön benne van mindenkibe. Mondjuk ott arról is volt szó hogy próbatételeket kell kiállniuk (kellett, és valahol most is kell).
Ez miatt szeretnek játszani.
Stílustól (neveléstől és adottságoktól), illetve társaságtól is függ hogy miket szeret csinálni valaki szerintem. Illetve ez időtől is változik. A fiatalok egymás ellen mérkőznek, az idősebbek meg már csak nézik (tv).
Én ha itthon vagyok, inkább játszok, vagy zenét hallgatok, vagy olvasok érdekes dolgokat (cikkek, forum), mint hogy ilyeneket nézzek mint barátok közt vagy szar show műsorokat. (izgalmasabb, meg szebb, meg stb.)
Mindenre van magyarázat.
Általába aki nem gépezik annyit, de szeret egy kicsit is. Az azért nem gépezik mert vagy nem engedik neki (szülei), vagy jobb programja van.
Akinek engedik, és kevés havert szerez (esetleg nem tanul, és olyan helyre kerül ahol mindenkit utál, vagy ilyen okok miatt is), azok persze hogy gépeznek, függői lesznek a gépezésbe (nem találja máshol a helyét, idő után meg már nem érdekli semmi). Legalábbis gondolom ez az egyik ok ami miatt függő lehet valaki. (itt megtalálja neten a haverokat, vagy ha shooter őrült akkor meg vadász ösztönét éli ki kényelmesen :D)
-nem természetes, és egészségtelen ha gépezik állandóan valaki, és a jövőre is kihat (illetve valószínűleg annak lesz boldogabb jövője akinek sok ismerőse volt, sokat volt haverokkal, meg sok helyen, esetleg sportolt meg tanult is gépezés mellett vagy helyett.
Vietnamnak meg szüksége van fejlődésre, és nem jó hogyha teli lesz MMORPG őrültekkel, később tanulatlan, egészségtelen emberekkel.
(Magyarországnak is meg mindenhol kéne..., bár itt már inkább a társadalmi kérdés, bár nem tudok sok mindent Vietnamról sajna) -
Morden23 #35 Oké, nem is azt mondtam, hogy gondolkodjunk bemerevedett sztereotípiák szintjén.
Egy kis átkapcsolás: ha már a jó, rossz, helyes, normális és egyéb hangzatos sallangok szubjektívak, akkor a boldogság is az.
Ellenben semmiképpen nem normális dolog az, ha valakinek csak egyetlen fogalma van a boldogsághoz. Étsd ez alatt, hogy csak akkor boldog, ha drogozik, csak akkor boldog, ha iszik, csak akkor boldog, ha játszik. Ez az egyik igazi probléma.
Ne felejtsük el a másik oldalt sem, amikor valaki pont azért drogozik/iszik/játszik, mert NEM boldog. Ez a másik igazi probléma.
Az életedet egy rossz irányba leadott felvételivel is el lehet baszni, itt nem is az a kérdés. Sokkal inkább az, hogy ha "áldozatul esel", vagy te választasz ilyen elkefélt utat, mint amiket már emlegettem (csak drog, csak ital, csak ez, csak az), akkor már a hibázás, az "életed elcseszésének a lehetőségét" sem adod meg magadnak.
Más kérdés, hogy minden korosztálynak megvannak a saját problémái, de egy fiatal tizenévesnél már iszonyatos probléma az, ha egy ilyen bezárt, semerre nem vezető barlangba jut (drog, ital, játék ecetera). Ha intelligens, sokat tapasztalt, az életről megalapozott gondolatokkal rendelkező "felnőtteket" tehet tönkre egy ilyen, akkor szerintem nem hibás dolog feltételezni, hogy a kiskölykök "ezdekúlvaze" felfogásánál ez még veszélyesebb.
Rettentő elbaszott dolog az, ha valaki csak csőirányban gondolkodik/lát/él. Nem akarok Nietzche-i elméleteket felvázolni, de a változásra képtelen, egyirányú lény túlélése (esetünkben a társadalomba való sikeres belépés, illetve azon belüli működés) a nullával egyenlő.
Szeritem csúnya szegénységi bizonyítvány, ha az ember csak egy cseppnyi kreativitást nem kívánó, önismétlő dolgot tud felhozni a "boldogsága kulcsa"-ként. Ha ez lenne a normális, lassan mindenki LOL-t, OMFG-t meg "vok" "jah" és "kiwi" szavakat használna.
-
#34 "drogos, mert "olyan társaságba került"" well, ezt meg a hasonlókat nagyon nem lehet így kijelenteni, énnekem is vannak "drogos" haverjaim és járok is a társoságukba, mégsem vagyok drogos, eccerûen nekem ez nem kellett és nem használtam. Minden a személyiségtől és annak erejétől/beállítottságtól függ. Akár drog, alkohol, cigi, a videó játékok, a szerencsejátékok, a TV, a Filmek... de bármi ehhez hasonló dologot az ember szórakozásbol csinálja, mert élvezi. Ilyenkor az ember kikapcsolja az agyát, nem munkával/bajokkal/gondokkal törődik hanem egy kicsit élvezi(né) is az életet.
Ezt mindenki csinálhatja huzamosabban is, ha több az ideje vagy a pénze, vagy éppen lazábban kell hogy bánjon velük ha kevésbé tehetős. Mindenre ami jó rálehet kattanni mert a szervezet úgy van beállítva hogy ami "finom" neki abból kér még, de akár milyen furcsán is hangzik Te mondod meg mikor elég és mikor nem, lehet hogy mások ezt nem így látják, de aki pl rá is kattant valamire azt is ponsan ő választotta magának, nem erőszak a disznótor. Azt meg hogy mi a "jó" és a "helyes" vagy "rossz" meg nem nagyon kéne bírálni mert olyan nincs. Teljesen megközelítés kérdése. Abszolút "jó" vagy "rossz" sincs mert mindennek vannak következményei mindenre nézve. A másik meg, ha szemszöget is akarnák válasznani, azaz abszolút helyesen cselekedni, akkor talán ismernünk kellene az "élet" értelmét mert ennélkül ugyebár, senki nem mondhatja hogy "figyelj te állat" hát nem jó ez amit csinálsz, elb@szod az életed feleslegesen". Saját céljai mindenkinek vannak, ha egyszer valakinek egyszerûen "nincsenek céljai" és semmit nem csinál akkor is alapösztönből ott van az "élni akarás" célja. a végén viszont így is úgy is meghalunk és utánna senki nem tudja mi történik. Az is lehet hogy lesz tovább, de nagy a valószínûsége annak is hogy SEMMI, és végleg elmúlunk, ja esetleg egy kis termőföldnyi haszon lesz belőlünk. Szóval nem bírálnám az embereket ebből a tekintetből vagy akármilyen részről, van aki több boldogságal él, van aki kemény munkával, sok megtagadással, vannak köztesek is, de fogalmunk sincs hogy melyiknek van több értelme mert azt sem tudjuk hogy minek "van" értelme. Saját meglátásunk és céljaink persze lehetnek (of course, nekem is vannak, nem is pár ;) de lehet hogy igazábol totál értelmetlenek. -
Morden23 #33 Te nagyon félreértettél engem. Ezt én is így gondolom, ahogyan te mondod. Nyilván mindenki megtalálja a sok függőség között a maga keresztjét, amit cipelni óhajt. De mindettől függetlenül törődni kell az alkoholistával, a drogossal, a krónikus depresszióssal, satöbbi satöbbi satöbbi... és a játékföggővel is.
Amúgy egy érdekes dolog az, hogy a legtöbb függőséget illetve krónikus pszichés betegséget és fóbiát rá lehet sütni valamilyen szociológiai/demográfiai hatásra (pl. drogos, mert "olyan társaságba került", melómániás, mert "maximalista", anorexiás, mert... ecetera). A játékfüggőséget vajon mire lehetne rákenni? Komolyan érdekelne... nincs itt valami elvetemült agyturkász?:) -
Goth #32 Ezek a te szemszögedből nem normális emberek, és a társadalom szempontjából deviáns személyiségek mindigis létezni fognak.
Azok az emberek, akik képesek erősen belebetegedni egy mmorpg-be vagy akár öngyilkosságra képesek, alapból ilyenek, nem pedig egy játék teszi őket ilyenné.
Gondolj bele, egy alapból erős lélekkel és "normális" lelkivilággal rendelkező embert nem tud pl. egy WoW megfertőzni. Ez az általad említett valós probléma, ami ilyen ingataggá teszi az embereket, magával a társadalommal van, és hülyeség a megoldást a számítógépek világában keresni. Mert ha ezeknek az embereknek az egyéni problémája nem egy mmorpg-ben ütközik ki, akkor valószínűleg kiütközik az életnek egy más területén. Az egyetlen megoldás talán egy teljes társadalmi átalakulásban lenne.
-
Hoz_Hun #31 Szerintem ezt a ferdeszemű dolgot úgy értette, hogy mivel lassan (vagy gyorsan vagy már) többen lesznek mint mi (mint mi nem ferdeszeműek), így azaz állíttás, hogy ferdeszeműek, ránk lesz igaz. Azaz, ha a többségnek úgy áll a szeme mint az övék akkor az a normális, természetes, és hozzájuk képes a mienk lesz ferde. Értem? A jövőben mi leszünk ferdeszeműek..hehehe -
Beyond silence #30 Ezzel csak annyit érnek el hogy a feketepiac olyan hatlams lesz hogy aztán nézhetnek...
Lásd Oroszországot pl. (volt Szovjetunio ugye...) -
Morden23 #29 Ha kétszer nem fejtettem ki, hogy NEM ÉRTEK EGYET a korlátozással, akkor egyszer sem.
Mint már említettem volt, a fennen taglalt probléma VALÓS dolog.
Példa: két angol szülő, aki egészen pirinyót rákattant a WoW-ra. Munkából kilép, eljárni sehova sem, munkanélküli segélyből villany, net, account és némi csipsz meg kóla megvásárlása. Ez még odáig rendben is lenne, csak éppen volt 2 kölykük, akikhez a szomszédok hívták ki a gyámügyet, mert már vagy egy hónapja ugyanabban a ruhában járkáltak, stb. Ha nem hiszed, járj utána.
Nem azt mondom, hogy ez tendenciális, de ha két (elvileg) intelligens, felnőtt ember képes ennyire meghülyülni, akkor szerinted egy minden gyökérségre fogékony kiskölyökre milyen hatással van, ha konkrétan így nő fel?
És egy kis magánvélemény a végére. Én azt ugattam, hogy nem azzal van probléma, ha valaki sokat játszik, hanem amikor minden létező dolog áttevődik egy képzelt világban való rohangászás MÖGÉ, és eredményez egy pár olyan szociológiai torzszülöttet, aki, miután felfordul a karaktere, csukafejest küld az X-edik emeletről (szintén megtörtént eset).
De igazad lehet. Tőlem aztán az összes ilyen "XXI. századi mondern fiatal" fel is fordulhat. A faszom sem akarja előírni nekik, hogy mit csináljanak, de attól még a probléma probléma marad, hogy le sem szarjuk, dobzsedobzse, majd eltűnik magától. -
rhonkhan #28 Az a gáz, hogy sokan nem képesek bizonyos dolgokat felfogni.
Bizonyos dolgoknak nagyobb jelentősége van, mint ahogy azok látszanak.
Az ázsiaiak jó úton haladnak ilyen téren, az online játékok ténleg veszélyesek, sok veszélyt hordoznak. Sok már elhangzott, sokat meg csak kikövetkeztetni lehet ezekből, ha kicsit belegondoltok jobban.
Megolások vannak, drasztikusak is léteznek, és pont ezeket találják meg ázsiában. -
#27 Most mi lenne ha elgurulna nekem is a gyógyszerem aztán elkezdeném itt másoknak előirni mit csináljanak, mert /szerintem/ egy normális emberi élet hogy néz ki. Jézus is ajánlásképpen mondta el annó a kinyilatkoztatást, és nem kötelező előirásként, pedig azok nem voltak rossz dolgok ugye? Ugyhogy egy kicsit nagyobb szerénységet ha kérhetném.. -
#26 Hadd kérdezzem már meg, nem gondolod hogy amit mondasz az más ember szabadságába való beavatkozás, te valami büntetőtáborban voltál Kápó, vagy hasonló foglalkozást üzöl? Az hogy ki mit csinál neked hangyaf...nyi közöd sincs hozzá, jó lenne ha a saját életedet tennéd rendbe inkább minthogy másnak itt meg akard határozni mi a helyes meg a normális. Te egy tökéletes diktatórikus alapvetést irtál itt le, ugyanis diktaturákban szokás megmondani az embereknek mi a helyes és mi nem, hangyákká degradálva őket. A világ nem a játékfüggőktöl olyan amilyen hanem a hozzád hasonló, más életét élni akaró "észlényektöl". -
Morden23 #25 Goth!
Én most nem arról beszélek, hogy néha akár egy napot is végignyom valaki valamivel.
Én arra reflektálok, amikor valakinek az egész élete (ami mondjuk 12-14-16 évesen még igencsak tyúkszaros, és lenne mit kipróbálni) mondjuk a WoW-ozás körül forog. Azt csinálja, azt olvassa, csak ilyen témákról beszélget csak ilyen témák iránt érdeklődő emberekkel.
Semmit nem tanul belőle, semmilyen képessége nem fejlődik (kivéve ha a szem dioptriáját nem tekintjük annak), tapasztalni max a karaktere fog, és nem ismer meg MÁSFAJTA embert.
Én nem azt mondom, hogy lőjük le azokat, akik számítógépjátékokkal játszanak. Aki ilyen szinten bele van valamibe kábulva, azon már segíteni kell (néha akár erőszakosan, akarata ellenére). Mint mondtam, nem értek egyet ezzel a húzással, amit a vietnámiak csináltak, de a probléma ettől még fennáll. -
Goth #24 Ok, szal a te szemszögedből nem normális. Azon meg felesleges vitázni hogy valóban normális-e, mert az hogy mi normális és mi nem az, teljesen relatív. -
Morden23 #23 Ezt már felfogtam. De hülyeségeket beszélsz. Még mindig nem tudom, mi ezen a "lál".
Szerinted gyűlölködés van bennem? Hát akkor egészségedre. Nem mondom, hogy egyetértek ezzel a lépéssel (mármint a vietnámiak okosságával), de ha egy ilyen dolog VALÓS (!) probléma lesz, akkor bizony megoldást kell találni.
Nem normális dolog, ha egy tizenX (és a 10hez közelebbi tizenX, főleg) egész nap/éjjel számítógépjátszik. Egyszerűen, szimplán és lazán NEM NORMÁLIS DOLOG (mint ahogyan ugyan ennyi időt tv előtt, kocsmában, edzőteremben, templomban, tanulással vagy részegen tölteni SEM NORMÁLIS). -
Goth #22 Az, hogy téged is falhoz kéne állítani és lelőni, mert tele vagy gyűlölködéssel, azért, mert azt mondod, hogy falhoz kéne állítani és lelőni őket. Értem? =) -
winters123 #21 Azt hiszem ez a téma is főleg Távol-keleten és a Tengerentúlon probléma. Nekem még nem volt szerencsém orvosi esetű játékoshoz európai területeken belül. Távol-keleten valakinek ez az állása hogy egész nap aranyat gyűjt stb. Na az már beteges.
Kommunizmus ide vagy oda agresszív, nyílt beavatkozás az állam részéről rizikós, elég sokszor belebuktak már páran. -
Morden23 #20 Ezen mi olyan "lál" neked? -
Goth #19 "akik még nincsenek tökig tele előítéletekkel és/vagy gyűlölködéssel."
---> "jobban teszik, ha a falhoz állítják őket, és lelövik mindet."
lál :DDDDD
-
Goth #18 Te disznó xDDD -
#17 "Nah nembaj majd ma több lesz :D"
höhö, az tőlem is függ -
#16 én pl silkroadozom fél éve, van mikor egész nap azt tolom, mégse vagyok függő (csak kicsit :D) mert bármikor abba tudom hagyni...nemrég volt egy cikk sg-n a játékfüggőségről, nah attól még messze állok (remélem :P) -
Goth #15 tegnap délben felkeltem és kisebb megszakításokkal hajnali kettőig játszottam xDD Függő vagyok? -.-
hánem.
Mondjuk ebbőlcsak 5 óra volt mmorpg... Nah nembaj majd ma több lesz :D -
Morden23 #14 Semmi köze a buta, egész nullától huszonnégyig a net előtt ülő ballaszt-embereknek a "fiatalság"-hoz. Ha a fiatalság olyan, mint amiről a cikk ír (egész éjjel internetcafé-ban, vagy a játék előtt), akkor a "vöröspofájú komcsik" jobban teszik, ha a falhoz állítják őket, és lelövik mindet.
Quipper: egy nemzet az emberein múlik, akik benne élnek. Egy ilyen országban, mint Vietnam, ráadásul minden "remény" a fiatalságban lenne, azokban, akik még nincsenek tökig tele előítéletekkel és/vagy gűlölködéssel. Nem csoda, hogy pipa a kormány... -
Goth #13 Szal akkor miért is ne kéne őket ferdeszeműnek nevezni?
Szíved joga hogy minek nevezed őket =) Biztos nem fognak megsértűdni a ferdeszeműek. Ők meg nevezhetnek minket körszeműnek vagy f@sztuggya -.- -
#12 WoW=3500Ft/hó, kb egy árban van egy kábeltv kettes csomagjával, amiben nincsenek benne a legjobb adók, és sok ember meg a TV-nézéssel szúrja el napi 8-10 óráját, mégsem akarja senki meghatározni, hogy mennyit lehet tv-t nézni. nézel, amennyit akarsz, ha hülye vagy, akár a családodba, munkádba, életedbe is kerülhet. így van ez az MMORPG-vel is. -
Visor #11 Ezek hülyék! Innen látszik hogy ezek a vöröspofájú komcsik így akarják elnyomni a fiatalságot, hogy pont abba kötnek bele ami nagyon népszerű a fiatalok körében! -
Dredd #10 a wow 13 euro havonta = 3500 ft -
#9 Nekem is tetszett a Lineage2.Le is tudtam szokni rola,14 honap utan:P Szal nem nehez,csak akaratero kerdese...... -
#8 én is órákig játszottam eleinte (mondjuk tört szerveren, nem az eredetin) -
#7 Nekem tetszet a WoW, mégis letudtam állni róla. Csak az időt szarja el, ügyességet se fejleszt talán, csak felfedezhetek egy idétlen világot aminek szinte se füle, se farka. Egyetlen jó hogy több emberrel együtt lehet fejlődni, de mondjuk akkor se. Ha csak a MMORPG játékokat próbálják fékezni akkor teljesen jó. -
mezeimodell #6 na most fog jönni a büntetőpontXD -
mezeimodell #5 MEgint primitív voltál, első hozzászóló, de mindegy. Na lényeg az, hogy szerintem totál igazuk van, ezek az online szerepjátékok nagyon komoly befolyással vannak az emberi idegrendszerre, és ne mondja nekem senki azt, hogy ha az adott játék, WOW, SILKROAD, MU, stb, tetszik neki, ő tudja magát kontrollálni, és leszáll róla egy óra múlva. Naponta az ilyen szarok miatt rengeteg ember veszíti el állását, baxa szét a családját, sőt, akár hajléktalanná is válik. Ha valaki huzamosabb ideig játszik ilyenekkel, napi 8-10 órát, az már függőség, orvosi eset. RÁadásul a legtöbb ilyen havidíjas, pl a wow asszem 6 ezer ft havonta. Nem tom, a lényeg az, Vietnámnak igaza van, de a pontrendszeres hülyeséget elítélem, nem jó semmire. Én nem nevezném őket ferdeszeműnek, többen vannak, mint mi, és ahogy látom 20-30 év múlva átveszik kínával a világ irányítását a nyugat elől, ezt ők is tudják, ezért lesz a különböző politikájuk egyre agreszívabb, ezért akarják ezeket a "kommunista, diktatorikus, szabadságjogelvevő" államokat nyugati klónná átnevelni... Ne értsen senki féllre, nem vagyok kommunista, sőt, utálom a kommunistákat, de sok dologban igazuk van. -
#4 :> ha a ferdeszemuk nem jáccanak az nekunk előny! :D -
qtpman #3 csak ezt tom mondani===> -
Morden23 #2 Érdekes próbálkozás arra, hogy elvegyük az emberektől a hülyeségtől való jogot. A probléma valós, de ez a megoldás nem tudom, mennyire okos húzás. -
Cat 02 #1 hülye Vietnámi BOTok :S :D