34
  • pipaxy
    #34
    Ok, de ha az ukrán munkaerő olcsóbb abból nem az következik, hogy nem csak az erőmű dolgozóinak fizetése kisebb, hanem maga az erőműnek a felhúzása is olcsóbb, hiszen ahhoz is munkaerő kell. Mindenhez munkaerő kell.
  • zpe
    #33
    Igen a glicerinészter az gond, ha jóltudom pont azt próbálják a tudományegyetemen hatékonyabban olcsóbban kinyerni és felhasználni! Ha jól tudom tartósítószerekhez akarják pl. használni.
  • halgatyó
    #32
    Ez a cropell érdekes volt, kösz. Végre elindult valami.

    Ha az a motor mondjuk 1 kW teljesítménnyel működik és 24 órán keresztül, az 24kWh fogyasztás, ami 30% hatásfok mellett 6-8 liter olaj önfogyasztásnak felel meg. Ez nem sok, a 100 liter bőven fedezi.

    Pár dolog hiányzott az idézett honlapról. Bár ez nem tartozik szorosan a prést és kiegészítőket gyártó cég hatáskörébe, ám aki ilyen terméket vásárol (márpedig ők eladni is akarnak) annak óhatatlanul tekintetbe kell vennie:

    -- A mezőgazdasági alapanyag begyűjtésének energiaszükséglete, a megtermelés energiaszükséglete

    -- A növény eredetű olaj nem teljesen azonos az ásványi eredetűvel kémiailag. Az előbbi nagy molekulasúlyú zsírsavak glicerinésztere, ráadásul kettők kötéseket tartalmaz, ezért polimerizálódásra hajlamos. (Mindenki tapasztalhatta otthon, hogy a sütés közben kifröcsögött olajcseppeket később milyen nehéz eltakarítani.)

    Szóval a honlapon pár szót nem ártana szólni arról, hogy igen, létezik ez a probléma, de esetünkben meg van oldva.. így és így...

    Egyébként jó. Az direkt tetszik a honlapban, hogy nincs telefosva azzal az átkozott flashplayerrel, amit az összes gépemről le szoktam gyilkolni. (A flashplayeres honlapokat egy nagy randa ordítás kiséretében ott szoktam hagyni azonnal)
  • zpe
    #31
    No para !
    A Szegedi Tudományegyetemen dolgozgatnak egy eljáráson mellyel hatékonyabban lehet a biodízel alapanyagául szolgáló olajos folyadékokból keletkező melléktermékeket felhasználni. A tiszta olajat pedig uzemanyagként használhatod. Ma olvastam,hogy még a kendermagból is lehet sajtolni olajat ami ráadásul egészséges. Hidegsajtolással és némi(lemezes) szűréssel étolaj tisztaságú olajat lehet nyerni (napraforgó,repce). Szóval ne féljünki az amcsiktól hanem csináljuk meg mi magunk olcsóbban, mert meg tudjuk :)
    www.cropell.hu
    www.carborobot.hu
    Aranyos dolgok ezek ! Ne függjünk már az orosz gáztól annyira :))))))
  • halgatyó
    #30
    Ez az amerikai bigyódízel nem rossz dolog, csak egy kis félsz van bennem: jól körbe lesszaz bástyázva mindenféle szabadalmi izékkel... szal nem biztos hogy sok hasznunk lesz belőle. Különben is, Európában a szójaolajat importálni kell... mondjuk Amerikából ki lessssz ez találva nagyon
  • halgatyó
    #29
    Nem fizeti meg annyira a dolgozóit mint gondolod. Néhány főnököt persze igen.. a dolgozókat meg majd jól kiszervezik mindenféle kis káeftékbe, ahol a kedvezményeik nagy részét elveszítik ami addig volt (sugaras munkaidőkedvezmény, pótszabadság, nyugdíjkorkedvezmény, kedvezményes villanyszámla)

    Az atomerőmű költségeinek több mint 70%-át a gépészeti berendezések amortizációja (ez valami adminisztratív dolog, bennevan a későbbi leszerelésre képezett költség is) teszi ki, kb. 20% az üzemanyag, a bér kb. 5%. Ha jól tudom... ezek eléggé régi adatok, kb 5 éve ez volt a helyzet
  • pipaxy
    #28
    Köszi az infót!
    Mondjuk az import olcsóságát lehet indokolni az olcsó ukrán munkaerővel ahonnan az áram nagy részét vesszük. Így viszont nem szégyen, hogy Paks drágább. Lehetne olcsóbb is, csak ne fizetné meg annyira dolgozóit.
  • Caro
    #27
    Megvan:
    2004
    Import: 7,8 Ft/kWh
    Paks: 8,4 Ft/kWh
    Visnota: 10.3 Ft/kWh
    Innentől megy felfele egészen a Budapesti erőmű 18,2 Ft/kWh-ig.
  • Caro
    #26
    Ha jól tudom 6,5-7,5 Ft/KWh.
    De az adat már lehet hogy régi.
  • pipaxy
    #25
    Hogyhogy?
    Mennyiért importálunk?
  • Caro
    #24
    De legalább még egy atomerőművet építhetnénk.
    Az viszont szégyen, hogy bár Paks a legolcsóbb termelő az országban, de még az is drágább az import áramnál!
  • kutyak
    #23
    Idén év elején volt a Molnak egy nyilvános tenderkiírása: biodízel, bioetanol (vagy ezek alapanyagainak) beszállítására kerestek vállalkozót. Több multi "szivárog" be az országba jelenleg is. A kormányzat láthatóan füle botját sem mozgatja, vagyis a szokásos abszurdisztáni a hozzáállás. A marketing persze megvan: uniós forrásból vissza nem térítendő beruházásfejlesztő támogatás igényelhető (hogy kapsz-e az más kérdés - általában mire kiértékelik a pályázatokat már éppen forráshiány van).
    Egy megfelelően szervezett és támogatott termelői kör pedig bioüzemanyag-nagyhatalommá tehetné az országot a térségben, az agrárágazat (ás ezzel a kistermelők) problémáinak egy része pedig magától megoldódna. A környezetvédelmi előnyök pedig magától értetődnek.
  • kutyak
    #22
    A TotalCar-on volt ezzel kapcsolatban egy cikk néhány hónapja (talán január?). Régi dízel Mercedes kontra étolaj: barátságos mérkőzés, ahol a tulaj nyer.
  • juhand
    #21
    SILANOR: én nem olvastam, hanem tapasztaltam.
    LowEnd: a felsorot három olajjal probáltam, a Kunsági Éden nevű Auchanban 190 Ft/l ért kapható étkezési csoda nagyon bevált, de az 1/4 gázolaj és 3/4 étolaj arányt ajánlom, mert különben hidegen nagyon nehéz beindítani az autót. Az én autóm hagyományos befecskendezős, common-rail esetében nem tudom, hogy mi a helyzet, de azt halottam, hogy az tényleg hamar tönkremegy az étolajtól.
  • LowEnd
    #20
    Van aki étolajjal meneti a dízelét?
    (autószerelőtől olvastam, hogy rövid időn belül nyekk a mittoménminek a motorban)

    (csak kiváncsiság, nem érdekel, hogy bűncselekmény)
  • silanor
    #19
    En is olvastam, hogy a TESCO gazdasagos jobb mint a tobbi, mert nem annyira tiszta. Tobb benne a nafta :)
  • [NST]Cifu
    #18
    Szeretném végre megélni, hogy tényleg odafigyeljen kis országunk az alternatív üzemanyagokra. De nem figyel. Politikai flémhez jó (Torgyán apánk idejében), azóta nyista. Sem hidrogén, sem biodizel, sem etanol, sem semmi. Most ráadásul már az elektromos autókat is szivatni fogják, tehát ez sem lehet már rövid távon megoldás...
  • bertino
    #17
    hát ez kéééssssz :DDDDD
    "tesco gazdaságos: elég jól megy vele"

    nagyon jóó!!! :ASD:ASD:D::DDD:D:D:
  • kutyak
    #16
    Kiegészítés az előző hozzászólásomhoz: azokban a biodízel üzemekben, amelyekről én hallottam, mindegyikben fel lehet a használt étolajat és az állati zsíradékot is dolgozni. Pontosan ezért gyüjtik össze az éttermektől, üzemi konyháktól, de külföldön akár magánházaktól is a használt étolajat. Egyébként Mo-n is van olyan cég, amely ezzel foglalkozik, tudomásom szerint külföldre adja el a terméket. Hatvan liternél több olajért érte jönnek és díjmentesen elszállítják.
  • kutyak
    #15
    "A kutatás alapvető célja, hogy a szójaolaj mellett az éttermek által elhasznált olajakat, állati zsiradékokat is biodízellé alakíthassák, melyek olyan zsírsavakat tartalmaznak, amiket a jelenlegi technológiákkal képtelenek átalakítani."

    Hát, én pont másként tudom, bár nem vagyok vegyész. Tudomásom szerint téli üzemben az étolajat 10-15% benzinnel szokták keverni. Én még nem próbáltam, nincs dízelautóm.

    A "vízzel is mehetne az autó" típusú megoldásokban majd csak akkor hiszek, ha tényleg lesz ilyen autó. Most persze az olajlobbi eltiporja azokat a géniuszokat, akik ezzel kisérleteznek. Arra kényszeríti őket, hogy tudományosan abszolult meglapozatlan teóriákat értelmetlen zagyvaságnak álcázva publikáljanak hihetetlen izléstelen dizájnú weboldalakon.

    Visszatérve a biodízelre: Előbb vagy utóbb (inkább utóbb) Magyarországon is legalizálják majd a bioüzemanyagokat, a kormányzat nyílván nem sieti el ezt. Egy darabig mindeképpen adómentességet kellene biztosítani ezekre az üzemanyagokra, ami bevételkiesés. Másrészről szűz terület ez, ahol a nagyoknak először ki kell építeni a bástyáikat, ami némi időbe kerül (pl. hajdúnánási beruházás). Ha majd már felosztották a piacot, akkor a legalizáció is meg lesz.
  • juhand
    #13
    Nyáron fölösleges a biodízel, tiszta étolajjal is simán megy az autó, csak nehéz hidegen beindítani, de adagoló előmelegítéssel megoldható a probléma. Ha a motor már bemelegszik, akkor a 100% étolaj tökéletesen jó, de azért nem mindegy, hogy melyik :
    Vénusz (34 MJ/kg) nehezen megy vele az autó.
    Tesco gazdaságos (37 MJ/kg) elég jól megy vele.
    Kunsági éden (38.4 MJ/kg) a gép repül vele.
    Télen pedig keverni kéne a biodízelt az étolajjal, az időjárás függvényében.
    (Opel Astra F 1.7DR)
  • roliika
    #12
    Vizzel elnyeletve semmi szaga nem lenne...
  • irkab1rka
    #11
    "újrahasznosítható katalizátor"?

    Mondja már meg valaki, hogy milyen az a nem újrahasznosítható katalizátor?
    fyi: chatalyst
  • qtpman
    #10
    azért büntetnek meg mert büdös mint az atom!!!
  • Cocogány
    #9
    Na igen én sem biodízelt tankolok, csak mobil krumplisütödét üzemeltetek.
  • mikloss
    #8
    jaja Jah és az tényleg tök nagy baromság hogy megbüntetnek ha biodízelt használok a kocsimba
  • roliika
    #6
    Ami van repce olaj azt az osztrákoknak szállítjuk jó pénzért, mert...nekünk annyi gázolajunk van, hogy ki se bírjuk termelni.
  • roliika
    #4
    Frankó. Vizzel is mehetne az autó. Itt MO-n nem lenne semmio haszna, mert begbűntetnének, mivel se a vízen, se a bio cuccon nincs jövedéki adó. Van egyébként itt MO-n is biodízel gyár, de mivel az állam nem engedi a működését, jelenleg állat kaját /állati takarmányt/ gyárt...
  • Inquisitor
    #2
    "Ahhoz, hogy a biodízel kivonható legyen a kotyvalékból savsemlegesítésre, vizes mosásra és további elválasztási lépésekre van szükség, melyek igen fárasztó, munkaigényes folyamatok."

    És nem mellékesen drágán semlegesíthető, elég környezetszennyező vesszélyes hulladékok keletkeznek. Viszont ha jól értem, most azoknak is pápá? Mondjuk elég fura, hogy a szója meg a repce az elsődleges, a múltor találtam egy táblázatot, ami szerint terület/liter arányban pl. a csicsóka(!!!) is jobb náluk.