72
-
Cheer #72 azt azért tudod hogy a "Lipton Green Label" tea az NEM zöld tea hanem fekete tea! -
dez #71 Jobb marketing-szöveg? ;) -
Hesha #70 egy filteres tea soha nem lehet minőségi , szinte semmi köze az "igazi " zöld teához(főleg nem úgy hogy 2l vízhez 1filter). Pedig ha jól körül nézzel akkor ugyanannyiért vagy csak egy kicsit többért már igényeset is vehetsz.
-
#69 Nestea Green Tea is finom, ha nincs más azt is lehet inni :) -
Epikurosz #68 Akkor leírom, hogy én most mit nyomatok:
Lipton Green Label Tea (filteres)
"Az aranybarnán csillogó Lipton Green Label Tea keveréket a legjobb teaszakértők állították össze, beleadva szívüket és szakértelmüket. Igyon egy csésze Lipton Green Label teát, csukja be szemét, és gondolatban repüljön el a világ legcsodálatosabb teatermő tájaira. Élvezze a különleges tea ízharmóniáját és teltségét, melyet a világ legjobb ültetvényein termett tealevelek adnak. A Lipton Green Label Tea aranybarna színét a fekete kontinensen termett leveleknek köszönheti, frissítő hatását pedig azok a tealevelek adják, melyeket Jáva és Szumátra lankáin a friss monszuneső permetezett."
Hát, kell-e ennél jobb? -
SFKS #67 Én is szeretnék inni zöld teát csak erre fele gagyik vannak. -
Epikurosz #66 Jaj, istenem. Annyi minden van ide leírva, össze-vissza.
Először is tisztázzunk valamit. Kétféle tea van: gyógytea és élvezeti tea.
A zöldtea elsősorban élvezeti tea, de vannak gyógyító hatásai is.
A fekete- és zöldtea között a különbség tényleg a "kikészítésben" van. Mindkettő tartalmaz kevés koffeint, de a lényeg a tininen van, amely szintén élénkít, sőt függőséget is okoz, bár nem olyan erőset, mint a koffein.
Az elkészítés pedig függ a kiszereléstől. Filteres teát elég 2-3 percig áztatni (forrázat, infúzió), a nyers tealeveleket tovább kell hagyni a forró vízben: 8-10 percig.
Ha ömlesztett teáról van szó, én ezeknek a szűrőknek, filtereknek nem látom értelmét. Én simán a teafőzőbe beleteszem a teát, tehát nem használom az ún. főzőtojást sem (ami egy kis fémtojás, lyukakkal, hogy utána ne kelljen szűrni a teát). Tehát a kávéskanállal beleteszem a teát a főzőbe, ráöntöm a mikróban 3 percig melegített vizet (kb. 90 Celsius fokos), és hagyom állni 10 percet, (néha többet is, akár félórát, ha elfelejtkezem róla), hogy jobban lehűljön.
Utána leszűröm a teaszűrővel. Műanyag, de szeretem, mert könynen tisztítható.
A teafőzőben tehát nem főzőm a teát, csak beleöntöm a mikróban flemelegített vizet. Amúgy rozsdamentes acél, kis fedővel. Sajnos a kiöntőjén elilallan egy kis gőz, és vele aroma, de még nem találtam olyan szamovárt, amely hermetikusan zárható lenne.
Volt üveg szamovárom is, de eltörött. Szerintem a rozsdamentes acél rendben van, nem annyira kényes. -
Inquisitor #65 "Ittál már minőségi earl grey teát, pl. Twiningset?"
Kis tej, csipet fahéj ... hmmm. :P -
roliika #64 Xar teaház lehet ha többször használható filtert nem lehet kapni. Nálunk lehet pedig ez csak 1 kicsi teaház...Más: A fekete teát erjesztik vagyis rohasztják, ha tettszik, ha nem, és azért írtam ,hogy lárosabb mint a káávéé mert így is van! Az erjesztés során mérgező toxinok szabadulnak fel, amit próbálnak semlegesíteni a faszénen szárításnál, és pont ezért írtam, hogy jóétvágyat! A nemespenésztől /sajt/ nem lesz bajod, de a feketeteától lehet!!! Sőt a fácántól is ha nem jól pácolják /ezért nem eszek fácánt + sok mást se/...szóval izlés dolga. A mérgező toxinokat meg nem kéne a jótékony baktériumokkal összekeverni. -
fawcet #63 Azt hiszem marad a jó öreg teaszűrő. Meg nem is szabad felforralni benne hagyva a teát. 70 fokos vízben kell áztatni 3 percig. Teaházban ezt mondták. -
irkab1rka #62 Namost, a fácánsült úgy készül, hogy a lelőtt fácánt beakasztod a (pottyantós) budira, és rohasztod kicsit. Pár nap után megpuhul a húsa, és kis kopasztás és sörétszedés után pompás csemege süthető bélőle.
És ki nem szarja le? :D -
#61 Méterárúbolt?
Vagy beszerzel egy tiszta pamutlepedőt? -
dez #60 A joghurtot is említheted (tejsavbacik). Sőt, a beleink is tele vannak mindenféle mikroorganizmussal.
Abban nem lennék biztos, hogy rothasztják a fekete teákat, és nem pl. erjesztik - a rothasztó mikroorganizmusok általában toxinokat is termelnek, de lehet, hogy van olyan, ami nem.
Jaja, nem túl jó dolog nap mint nap koffeinnel tömni magunkat, jó az a roobios is, meg még van pár fajta, meg a jó öreg csalán. Ezek koffein nélkül élénkítenek. Nem csak stimulálnak, táplálnak is.
A kamilla viszonylag erős fertőtlenítő, így nem tanácsos túl sokáig inni, mert akkor már árt a bélflórának. -
shusaku #59 Már megbocsáss, de marhára demagóg vagy. Ennyi erővel jó étvágyat a penészes sajtokhoz (borzalom!), a savanyú káposztához (baktériumok), kefírhez (gomba). Ittál már minőségi earl grey teát, pl. Twiningset? Nagyon finom, és marhára nem érdekel, hogy hogyan "rohasztják". Amúgy ha valaki élvezni akarja a zöld tea jótékony hatását de nem hiányzik neki a koffein, akkor a rooibos tea a legjobb választás. Továbbá kamillatea is egészséges (csak vigyázni kell vele mert vizet von el, mint pl. a kávé), meg a csipkebogyó tea is (kedvencem). -
fawcet #58 Hol lehet kapni pamut filter mert úgy néztek rám mint a hülyére? -
Bohun #57 "Hát igen, ezek a "primitív" emberkék i.e. 2000-ben már forralták az ívóvizet (állítólag így fedezte fel valaki teát, hogy pár levél beesett), miközben itt kishíján még kőbunkóval kergették egymást az emberek."
nahh, de pont ezek mellé pottyantunk le a szíriuszrol hunok néven... nemtudom de engem nem nagyon érint mi volt itt krisztus előtt kétezerben... Nem vagyok európai.
Amugy a kinaiak találékonyságát és kulturájukat még Hitler is méltatta, szal asszem nem lehet vita, hogy sok dologra rájöttek, de nem is ebbe kötöttem bele:) -
Runo #56 Már nem -
roliika #55 És a mai napig így készül a fekete tea! Jó étvágyat kívánunk! :DD -
roliika #54 A hír igaz! :D Anno a kis kínaiak olcsón naaagy vitorlás hajókat megpakoltak jó minőségű zöld teával. Csakhát zsákok nélkül lapáttal. Aztán mire a tea az angol partokhoz ért, az bizony a saját súlyánál fogva és az elltellt idő álltal ingencsak megerjedt alul.:D A jó angolok /skótok/ ,hogy nem menjen semmise kárba, kilapátolták szépen, faszénen megszárították, és jópénzért eladták, amit az úri hölgyek és urak nagy-nagy élvezettel szürcsöltek. :DD Így született hát az Angol tea és így lett Anglia tea nagyhatalom! :DDDD /1 ültetvényük sincs/. -
Inquisitor #53 Városi legenda szerint az angolok, meg álatluk az európaiak azért isznak feketeteát, mert anno az ázsiaiak a raktárban rohadó legrosszabb minőségű teát sózták rájuk, mások szerint simán "csak" szétrohadt a hajóúton, és aznnak az ízét szokták meg.
Na meg elkezdték ízesíteni mindenfélével, bergamott, citrom, stb. -
roliika #52 Amit a japánok isznak zöldteát az nagyon durva. Porított, és mondhatni, hogy aranyáron mérik. 200 000Ft 1KG abból, és 1 kis csészében vizet forralnak belekeverik, suinte habos mire elkészül olyan sűrű. Olyat nem ittam de lehet rendelni, cak piszok drága. :( A jázminosban is annyi a koffein, hogy, ha megiszok, olyan kellemesen bódultnak érzed magad mint pár fröccs után.:) Szerintem ez nem csak a koffeinnek köszönhető ;-)) Na nem offolom szét a fórumot.:D -
roliika #51 Ja+ezt nem ám teafőző izében kell főzni!
Fogtok 1 2,5dl-es poharat, vagy kisebbet /én kisebbet szoktam mert szeretem érezni rendesen az ízét/ beleteszitek a ruha filtert a filterbe kb 2-2,5g teát /1kiskanál/ és ezt így felöntitek olyan kb 75-85 fokos vizzel ami forró, de még nem forr, és hagyjátok állni 2-3 percet, gyümölcsteáknál 10 perc. Filtert kiveszitek és eliszogatjátok.:) Lehet kapni teafőző készletet de drága, olyan 10 000Ft kb az olcsóbbik, bár tényleg olyat használnak kínában...ázsiában. Gyümölcstea+ nem fekete tea+ aroma+gyümölcs levél! Málnát vettem eddíg, de az olyan, hogy CSAK málna, semmi más. A málna meg van szárítva, nincs benne semmi nedvesség, szóval nem aszalt. Na ez mézzel marha finaom igaz nem zöld tea, koffein sincs benne, de finom.:) Málna 50g=500Ft. 1 hónapig elég szintén. :) -
roliika #50 Csak azt iszok, de komolyan. Eredeti szárított rormájában vagy olyan mint a kicsi szárított fű golyócskák vagy olyan mint a szárított fű. Miután leforázod és hagyod állni 3-4 percet akkor tényleg olyan mint a spenót, csak keményebbek csillogóbbak a levelei. :) Megjegyezném, hogy a fekete tea /magyarul az amit az átlag magyar ember iszik/ ld Sir Morton,Lipton,Pickwick stb mind fermentált, azaz erjesztett, azaz rohasztott, és utána faszénen szárított tea! Ami sokkal károsabb mint a kávé!!! A zöld tea nem allól zöld mert más fajta. Az is sima tealevélből készül, csak éppen nem erjesztik, hanem csak a legfrissebb hajtásokat vágják le és azonnal megy a szárítóba. Utána hordókba töltik és érlelik kicsit, ettől nemes penész is rakódhat rá és itt kaphat különböző aromákat. Igazi zöldteát csak és kizárólag a legjobb minőségű levelekből készítik, és folyamatosan tisztítják. Na ez a különbség a Lipton és társai és az igazi zöldtea között. Ráadásul a Liptont színezik ízesítik savazzák mesterséges anyagokkal. A zöldteából a Jázminosat ajánlom, szárítás után jázmin virágokat kevernek bele, de van ami jázmin levelekből készül+zöld teából. 2*-3* forrázható és nagyon finom lágy íze van, tényleg olyan az íze, mint a jázmin illata! Nasgyon finom, szerintem azt kár ízesíteni. 50g abból olyan 1200Ft körül van. -
roliika #49 Csak azt iszok, de komolyan. Eredeti szárított rormájában vagy olyan mint a kicsi szárított fű golyócskák vagy olyan mint a szárított fű. Miután leforázod és hagyod állni 3-4 percet akkor tényleg olyan mint a spenót, csak keményebbek csillogóbbak a levelei. :) Megjegyezném, hogy a fekete tea /magyarul az amit az átlag magyar ember iszik/ ld Sir Morton,Lipton,Pickwick stb mind fermentált, azaz erjesztett, azaz rohasztott, és utána faszénen szárított tea! Ami sokkal károsabb mint a kávé!!! A zöld tea nem allól zöld mert más fajta. Az is sima tealevélből készül, csak éppen nem erjesztik, hanem csak a legfrissebb hajtásokat vágják le és azonnal megy a szárítóba. Utána hordókba töltik és érlelik kicsit, ettől nemes penész is rakódhat rá és itt kaphat különböző aromákat. Igazi zöldteát csak és kizárólag a legjobb minőségű levelekből készítik, és folyamatosan tisztítják. Na ez a különbség a Lipton és társai és az igazi zöldtea között. Ráadásul a Liptont színezik ízesítik savazzák mesterséges anyagokkal. A zöldteából a Jázminosat ajánlom, szárítás után jázmin virágokat kevernek bele, de van ami jázmin levelekből készül+zöld teából. 2*-3* forrázható és nagyon finom lágy íze van, tényleg olyan az íze, mint a jázmin illata! Nasgyon finom, szerintem azt kár ízesíteni. 50g abból olyan 1200Ft körül van. -
roliika #48 Teaházakban de talán gyógyszertárakban is. Az ilyen bio boltokkal vigyáznék, mert ott is sok szart árulnak csak drágán. -
roliika #47 Zalaegerszegen tudom csak, mert itt van 1 teaház. Csak 1 kicsi boltocska de rengeteg fajtát lehet kapni és olcsón, itt nincs filteres tea. Neten írd be, hogy zöld tea boltok vagy mittomén, én + mondok majd pár jobb fajtát ami nem drága ok? -
echo #46 Ezt most nem nagyon értem, ha ki is oldódik fél perc forrázás után a koffein, az attól még a teában van nem? Vagy először forrázol valami selejtet és utána a teát? Mondjuk engem ez nem nagyon zavar, mert egy kicsit alacsony a vérnyomásom szóval nekem egy kis koffein csak használ :)
Egyébként a cikkben lévő képen a csaj eléggé úgy néz ki mintha valami egyéb szert fogyasztana éppen :) -
Ryuuzaki #45 Ivott már valaki igazi zöld teát? Az inkább a spenótra hasonlít, mint ezekre a filteres bóvlikra... -
echo #44 Köszönöm! Ezt a japán élelmiszert megnézem, kiváncsi vagyok mi van még ott :) -
BlackVoid #43 A koffein tok ugyanannyi a zoldben is meg a feketeben is! Viszont a teabol lassabban szivodik fel a koffein mint a kavebol, emelett kevesebb is van benne. Sajnos konkret adatot sehol nem talaltam, de allitolag egy csesze teaban fele annyi a koffein mint ugyanennyi kaveban.
Koffeinmentesiteni hazilag is lehet, fel perc forrazas utan a koffein nagy resze kioldodik a teabol. Tevhit, hogy az a tea eros ami sokaig azik, a koffeintartalom a legelejen oldodik ki. -
BlackVoid #42 Feny utcai piac mellett van egy klassz kis teabolt (Feny u. 1 : DEMMERS TEEHOUSE.
A Podmaniczky utcaban is van uzletuk. Csak kimert teak, a helyszinen meg is kostolhatod - nem kell zsakbamacskat venni.
A zold tea antioxidans koncentracio tekinteteben verhetetlen. A fekete teaban kb. 60%-kal kisebb az antioxidans tartalom.
Ajanlom meg a Rooibush teat, ez nem igazi tea haneem del afrikai voroscserje levelek. Szinten magas az antioxidans es P-vitamin tartalma, emellett pedig koffeinmentes.
Es vegul egy nyari recept:
30% fekete es 70% zold teabol fozzetek nem tul eros teat egy nagy edenyben. A leveleket egy szurovel le lehet halaszni. Amikor kihult, kancsokba tolteni es a hutobe vele! Izles szerint citrommal vagy aszkorbinsavval (C-vitamin) fogyasztando. Cukrot nem ajanlom, de aki edesszaju az tehet bele.
Egyebkent aki szeretne vigyazni az egeszsegere, annak ajanlom a napi 1-2 GRAMM C-Vitamin fogyasztasat. Legolcsobb a patikaban kaphato aszkorbinsav formajaban. Aki allergias vagy beteg az szedjen tobbet. Allergias ismeroseim akik kiprobaltak, mindnek eltuntek vagy csokkentek a tunetei draga gyogyszerek szedese nelkul.
A csaladban betegseg eseten napi 10 G-t fogyasztunk, elosztva 4 orankent. Enyhiti a tuneteket (natha) es gyorsitja a gyogyulast. -
#41 "zöldben kevesebb a koffein mint a feketében"
biztos ? tea -
fawcet #40 És ez a pamut filter hol kapható? -
marcio mela #39 Attól függ mit vársz tőle. -
fawcet #38 Ha van jó hatása akkor nem. -
Chriss745 #37 Én ilyen IMPRA zöld teát iszom.
Az van rá írva, hogy színezéket és aromákat nem tartalmaz. De csak 150 forint volt egy 25 darabos tasak belőle. És Ceylon-ról származik.
Akkor ez most szar? -
#36 Chuck N. is zoldteat iszik, azert olyan eros :) -
Inquisitor #35 Ritka és állati drága (elég különleges ízekkel) kapsz teaházakban (Vörös Oroszlán, Teaház a Potalához, meg ilyesmik), a japán teát én a Németvölgyi úton lévő japán élelmiszerboltban szoktam venni. Nem túl drága zöldteát szerintem nagyobb "gyógynövény" vagy "Bio" boltokban kapsz. -
bokonon #34 Szerintem kísérletezz és jöjj rá magadtól, hogy neked melyik a legfinomabb!
Én is szeretem a zöldet, de én jobban szeretem a testesebb fekete teákat.
Vagy ha igazán különlegeset akarok, akkor Lapsan Souchong (füstölt fekete). Ja és még annyi, hogy a zöldben kevesebb a koffein mint a feketében, mert a zöldet nem vagy kevésbé fermentálják. -
echo #33 Na én eddig nem teáztam, de mostz kedvet kaptam :)
roliika & Inquisitor: hol veszitek ezeket a mindenféle teákat? Ajánljatok létszi pontos valamit, hogy mit kell venni, nem akarok egyből a saját fejem után menni ;)