11
  • Morden23
    #11
    LowEnd: pont az ilyesmire reflektáltam azzal, hogy a jogi kitételeknek való megfelelés az interneten NEM cenzori tevékenység.
    Gyerekpornó, bérgyilkos felbérlése, satöbbi: ezeket a törvény TILTJA, azért nem szerepelnek az interneten, de semmi köze a cenzori munkához.

    Cenzori munka pl. USA-ban európai filmek meg- illetve újravágása, mert bírálják a fennálló rendszert, esetleg annak vezéregyéniségeit. És valóban, Kínából lehet hallani ilyeneket, amiket turul16 is mond, de ezeket azért szintén illik fenntartásokkal kezelni.
    Ez ugyanaz a tészta, mint a Közel-Kelet "demokratizálása" -> nem kérték, nem akarják, nem is érdekli őket. (Na persze, mint tudjuk, az olaj euróban történő elszámolásának inkább van köze az USA közel-keleti tevékenységéhez, ez a demokrácia-zászlóshajó csak egy hangzatos érv... aki ismeri valamicskét a történelmet, talál ilyesmit)
    És mellesleg valóban nincsen közünk más országok belügyeihez. És nekik sem az EU-éhoz.
  • turul16
    #10
    "tegyük fel a kérdést? akarunk gyerekpornót az interneten? öngyilkosságra uszító oldalakat? "béreljünk bérgyilkost" illetve "fizessünk le köztisztviselőt" weblapokat?"

    Ezek jó része a legtöbb országban bűncselekmény esetleg arra való felbujtás.
    -Gyerek pornót előálítani is bűn, nem csak közzé tenni.
    -béreljünk bérgyilkost: gyilkosságra való felbujtás/gyilgosság..
    Ezeket nem sorolnám cenzura ugyek közzé.

    Az ugymond szolás szabadságnak is vannak korlátai a legtöbb jogállamban, pont az ilyesmit korlátozva , de egy jóérzésű embernek az e-féle korlátozás helyénvaló.

    Abban is van igazság, hogy mi közünk nekünk egy másik ország belügyeihez? Az ő országuk ő világuk intézék el egymás között. (Star Trek elsődleges irányelve is valami ilyesmi :) ) De attol még lehet róla véleményünk.
  • LowEnd
    #9
    tegyük fel a kérdést? akarunk gyerekpornót az interneten? öngyilkosságra uszító oldalakat? "béreljünk bérgyilkost" illetve "fizessünk le köztisztviselőt" weblapokat?

    Nyilván nem. Miért is? Jóerkölcsbe ütközik, illetve bűncselekmény az említett oldalak.

    Fogadjuk el, hogy más országoknak más törvényeik vannak. Nekünk is van egy csomó, ép ésszel nehezen felfogható jogszabályunk, de azért elfogadjuk, hogy a törvényt be kell(ene) tartani.
    Szerintem ilyen messziről kína cenzúrapolitikáját kritizálni finoman szólva is felületes dolog lenne.
  • turul16
    #8
    Hát én mást is halottam kinai cenzurárol, azt beszélik a népek, hogy ami rendszerellenesnek tűnhet azt cenzurázzák. És nem csak a piacaikat védik. De, ha megnézel bármilyen ~mozgalmat(vagy bármit), vagy a pénzmogatja kezdetektöl vagy későbiek során, esetleg a ~mozgalamoban részt vesznek cégek is anyagi érdekekböl. De egy cél nem feltétlenül rosz ,csak ezért, mert valaki hasznot huz belőle.
  • Morden23
    #7
    Nincsen pesszimista hozzáállásom, a mai cenzúra teljesen máshogy működik, mint ahogyan azt sokan sejtik/gondolják. Amiket cenzori elv alapján letilt egy állam, azok legtöbbször olyan dolgok, amiket átlagos magyar polgárnak eszébe nem jutna megnézni soha.
    A jogi kérdések miatti cenzúra meg nem cenzúra.
    Ez a szabad-internet mizéria a piacszerzésről szól (ez nem összeesküvéselmélet, hanem közgazdaságtan). Mint pl. Kína, aki kiutasította a L'Oreal-t még anno a '90es évek vége felé, vagy Oroszország, ahol sok nyugati termék reklámozását jóideig tiltották az interneten (néha csak az interneten nem lehetett reklámozni).
    Ez a dolog a magyaroktól, meg anblokk az EU-tól elég távol áll, úgyhogy nem kell nekünk panaszkodnunk. Nem lesz itt 1984, hacsak... :)
  • turul16
    #6
    Azt hiszem a peszimista hozzá álásod elég realista. Tényleg a közeljövőben(in 50év) nem valószíni a cenzurázatlan internet mindenkinek. Kissé tartok attol, hogy valami idióta kitlalja valami ürügyel, hogy nekünk is kell cenzúra, ezért jó előre elenzem, és kvázi minden olyan törvényt ami elő akarná irni, hogy mit lehet és mit nem lehet csinálni egy internetezőnek.
  • Morden23
    #5
    Na ez az, de mégis, kinek a szabadsága kell neked a neten?
    Az USA szabadsága, esetleg a Közel-Keleté? Ne adj ég Kínáé, vagy az oroszoké?
    Így is kismillió dolog van, ami ezért/azért nem elérhető vagy cenzúrázott. Szóval nem mindegy, hogy itt kinek az etikai kódexét akarod ráhúzni a saját Internetedre. Olyan, hogy "mindenki azt olvas, amit akar", szimplán nem lesz.

    Azt nem értem, hogy miért pont az Internet most megint a téma... pl. az USA-n kívül csak Ausztrália az, aki jobban vagdalja/cenzúrázza a külföldi mozifilmeket (na persze az RTL Klub is beállhat a sorba, de az más tészta:)).
  • turul16
    #4
    Net legyen szabad, azt irok/olvasok amit akkarok! És tehesse meg ezt mindenki!

    Amíg nem sért valódi szerzői jogokat, ill. nem serti az emberi méltóságot vagy mit.

    Csakis mint legsujosabb büntetések egyike jöhet szóba, net bizonyos részeinek elérhetetlenné tétele.
  • Béla bácsi
    #3
    Ehhhehehe. Ezt komolyan gondolják? Mert ha igen akkor úgy járna egypár fejesük mint pl. Fenyő János (nem mondom hogy nem érdemelte meg).
  • Giorgiooo
    #2
    oroszoknál?
  • Morden23
    #1
    Kíváncsi vagyok, hogy mikor fogják kieszközölni Kínánál, ne adj isten az oroszoknál, hogy ne szűrjék a "nemzetközi vizeket".
    Ez az EU-t való cseszegetés meg (mindenkinek ajánlanám az "elmarasztalást", bár angolul van) már bőven túlviszi a jóízlés határát.
    Most akkor döntsük el, cenzúra, vagy mindenki nézze ugyanúgy a világot.
    A legjobb a demokráciában, hogy mindenről dönthetek, csak arról nem, hogy MIBEN dönthetek. :(