Új többcsatornás audioszabvány
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A mostani megsem-tudom-számolni hány DVD-m teleírva mp3-al pár év múlva már a minõség alsó határát fogja jelenteni és örülhetek, hogy ha lejátsza majd valami...
Intel Core2 Duo E8500 @ 8x400MHz; 2x 2 GB CSX DDR2 1066MHz; ASUS EN8800GT TOP 512MB; http://www.lostsite.hu | http://stalker.hardwired.hu/forum
De az mp3-azás mégegyszer ennyit jelenthet, vagy még többet, bitrátától függõen.
Hát igen, csak egy pár DVD-A-t láttam eddig, azok mind MLP-sek vagy (L?)PCM-esek voltak. Viszont közülük több olyan volt, mintha CD-rõl lett volna felkovertálva, 22kHz fölött nem volt semmi, meg olyan interpoláltnak tûntek a görbék.
1. Nagyon rengeteg (2-nél több) többcsatornás zenei felvétel még nincsen. Koncertfelvételek, komolyzenei felvételek, és esetleg néhány más felvétel van - de nem annyira sok, mint normál CD.
Ennek fõ oka az, hogy egy "profi" 5.1-es rendszer eléggé borsos árú, és megfelelõ lehallgatóhelyiség (ne tessék kémtevékenységre gondolni...) szükségeltetik hozzá. A másik meg, hogy a populáris zene nem igényli annyira töbcsatornás hangátvitelt.
2. A jelenlegi DVD-A is használhat veszteséges tömörítést (AC3, DTS), illetve veszteségmenteset (MLP), és tömörítés nélkülit is (LPCM, PCM).
Ergó itt is vannak minõségi különbségek.
"De miért MPEG Surround a neve? Csak nem azért, mert a spatial parameters csatornát valamiféle mpeg-ben kódolja?"
Az ok szimplán annyi hogy a Fraunhofer Intézet az MPEG-nek dolgozik (õk fejlesztették ki az MP3-at is - ami a MPEG Audio Layer 3-at jelöli).
De azért az ilyen hókuszpókuszok (downmix, spatial parameter estimation, surround synthesis, stb.) sem tesznek jót a hangnak (jelalaknak, és a finom térbeli információknak is). Filmre (a többi kódolt surround szabványhoz hasonlóan) jó (bár én inkább úgy mondanám, elmegy), de pl. zenére nem használnám az ilyeneket (már ha a minõség is fontos, mármint nem consumer).
De nekem ugye "túl magasak" az igényeim (normális hang, összes finom térbeli információ, stb.), így a kisebbséghez tartozom. Majd biztos lesznek a neten így átkódolt 5.1-es DVD-A-k, zenei DVD-k. Végülis az AC3-nál talán jobb.
De miért MPEG Surround a neve? Csak nem azért, mert a spatial parameters csatornát valamiféle mpeg-ben kódolja?
Tudom, csak felsorolás közben ottmaradt egy , ;)
"Deee teccik éérteniii! Ez nem Flac,Ape..."
Forrás: Mpeg Surround audio coding
Szóval ez az eljárás független az alkalmazott tömörítési eljárástól (lehet Flac, Ape, Vorbis, de tömörítetlen PCM is).
Az eredeti cikkben található kép szerint, az MPEG Surround átalakító a többcsatornás tartalmat lekeveri 2 csatornás (sztereó) jellé, és egy "térbeli paraméterek" csatornára.
A 2 csatornás (sztereó) jelet továbbküldi a tömöítõnek (MP3, Vorbis, stb...).
A tömörített jelet aztán a tömörítõvel (MP3, Vorbis, stb...) kikódolják (amit normál lejátszóval meg lehet hallgatni), és a "térbeli paraméterek" csatornát felhasználva az MPEG Surround dekódoló segítségével visszakapjuk a töbcsatornás jelet.
A cikkben szerepel egy kép, amelyen az MP3 SX felírat szerepel.
Nos ez a technológia nem egyezik az MPEG Surround-dal.
Az MP3 SX a sztereó jelbõl csinál többcsatornás jelet az eredeti sztereó jel minõségének romlása nélkûl.
Az MP3 Surround megint egy másik technológia. Normál MP3 (de)kódolót használ (nem használhat Vorbis-t, Flac-et, PCM-et).
Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)
Szar játék az élet de qwa jó a grafikja!
Nem az összes. csak a veszteséges tömörítõk (MP3, Ogg, Vorbis, AC3, DTS). A veszteségmentes tömörítõk (FLAC, Ape) nem rontanak a minõségen.
"Ez szerintem már nem az a minõség ami felvételkor születik"
1. A felvételkor a digitalizálás során is romlik a minõség.
2. A stúdióban a mintavételezési frekvencia 192 kHz. Az audio CD-é 44,1 kHz. Szóval újabb minõségromlás
3. A lejátszó eszköz digitál-analóg konvertere is ront a minõségen.
"Már az mp3 -ak is nagy részük szörnyûen összevan tömörítve"
Ez a felhasználókon múlik. Aki minõségre vágyik vegye meg audio CD-n vagy mikrobarázdás hanglemezen. Aki mer kockáztatni, az letölti veszteségmentes formátumban (megeshet, hogy veszzteséges formátumból lett átalakítva veszteségmentesbe).
"Nem is tudom, tud-e kezelni több csatornát."
up to 255 discrete channels
"Azt olvastam valamerre, hogy az OGG az magyar találmány, igaz ez?"
A xiph.org vezetõsége nem éppen magyar. No meg akkor lenne magyar weboldala. Szóval lehet hogy a fejlesztõk között van haánkfia is, de a fõ fejlesztõk nem magyarok.
Az MPlayer viszont magyar fejlesztés.
Áhh, úgy tûnik, hosszabb távon "elkerülhetetlen" az emberiség hallásának további romlása. Kár, hogy egy idõ után már a zene élvezetéhez is kevés lesz.
Persze. Ha összegyûjtesz egy azonos nevû *.rar, *.zip, és *.arj becsomagolt fájt, létre tudod hozni egyesített erejükbõl a *.exe -t ami mindenek felett áll. Sok jo ember kis helyen is : esgé
A világ Szentháromsága: a Pénz, a Jog, a Marketing
Már az mp3 -ak is nagy részük szörnyûen összevan tömörítve, mi lesz ha a neten csak minõségtelen sorround mp3-ak lesznek :S
A cikk semmit nem ír hogy hogyan oldották meg, semmi technikai megoldást, és így nem nagyon tudom elképzelni. Fraunhofer -nek már volt asszem surround plugine winamphoz, hogy az mp3-akat sorroundba halljuk, és eszméletelen szar volt... (gondolom az ellenfázisos módszert akarta utánozni, de az mp3-al nem nagyon jött be)
kiváncsi vok erre...
IBM T61 ND218HL *** Core2 Quad Q6600, Gigabyte 8800 GTX, 4 GB Kingmaxx, 1.6 TB SATA, TT Big Typhoon, SB X-Fi Fatal1ty Platinum Champion, CM Stacker, Dell 2007 WFP, Vista Ultimate BOX, Office 2007 BOX
az OGG-ben már nem :)
\"Az ember végtére is a vágyait szereti, nem azt amire vágyik.\" Nietzsche: Túl Jón és Rosszon. IV. rész: Mondások és Közjátékok 175.