23
  • RealPhoenixx
    Loga: ne aggodj, eppen azert irtam a valaszomat amit irtam, de ezekutan felmerul a kerdes: te egyaltalan erted amit irtam?? :)

Beke :)
  • loga
    Te értetted is hogy mit írt irkab1rka amire te válaszoltál?
    Mert azt mondja roviden:(és érthetően)
    Nem a biztonságtol fugg hanem az emberek rosszindulatatol, hogy valami biztonsagban marad-e vagy sem.
    Szvsz en igy ertelmeznem
    Beke.
  • RealPhoenixx
    Lazly: irtam neked privit, olvastad?
  • RealPhoenixx
    Irkabirka: en meg orulok annak, hogy ennyire bizol minden fele jott ment szolgaltatonak es embernek, az ilyenek beallitottsagu emberek miatt dagad vastagra a penztarcaja azoknak, akik lopnak, csalnak es hazudnak, s az atlagnak ill. az alatt levoknek meg ezert nincs vagy csak nagyon keves a penze.

LD: Nehany politikus es azok ceget, ill. akar nagyobb kulfoldi tokeerovel rendelkezo cegeket is lehetne mondani -konkretumokat irtam, de inkabb kitoroltem, mert nem szeretnem magam elasni az otleteimmel egyetembe, ilyen forumosdi dolgok vegett :)

NB: kesobb aztan sirhatod vissza a penzedet, meg konyoroghetsz hogy neked ilyen meg olyan rosszul megy ezert vagy azert, illetve perelheted is, mint ahogy egy esetben az illeto egy orszag miniszterelnoke lett, ill. egy masik esetben pedig hiaba emlegettem hogy egy befizetesem megtortent, csak eppen a szamlamat kidobtam a befizeto helysegben bizalom vegett, ujra kifizettettek velem azt a jopar 10e forintot, s nem mondhatom hogy hagyjanak mar olyan kis osszeggel, mikor nemregen mostak kozel 35 milliard forintot tisztara; egy fityinget sem kapsz/kapok utana vissza

Szval ennyit a bizalomrol, s szerintem meg gondolom az ertelmisegiek tobbsege szerint neked inkabb van mit tanulnod :)

/es ha meg mindig a bizalomra epitesz, akkor van egy jo ajanlatom neked: adjad nekem a vagyonodat, az osszeset, es ugy megforgatom, hogy 1 ev mulva, "hidd el jol olvasod vissza": 1 milliard dollart kapsz cserebe erte -csak ne csodalkozz ha megsem talalsz meg- (szval en nem ilyen igergetos tipus vagyok, az mas kerdes hogy megbizhato tipus vagyok, viszont a profit ehseg nagy, s ebbol adodoan sok emberben, es sok cegben nem lehet megbizni, a mamut cegekrol ekkor meg szot sem tettem)/

OK?? -ertheto volt az okfejtesem?

Szioka Birka, legyel jo :)
  • irkab1rka
    Örülök, hogy azt hiszitek, hogy az adatátvitel titkosságát a kódoláshoz használt algoitmus bonyolultsági foka és nem az eszközt használó emberek becsületessége hasznározza meg.
    Innen látszik, hogy diploma után is van még mit tanulni
  • RealPhoenixx
    A kulcscseres cucc nem okes 2-os rendszerben, csak 2 szemelyes bizalmas kozles eseten az, lehet egyebbkent 2-onel sokkal de sokkal tobb szereplos is a cucc, bizonyos szamu szereplo kiesesevel is.

Ennek reven rekonstrualhato az adat egy adott meretu csoport n elemenek hianyzasa eseten is, de ha n egy adott erteknel nagyobb, akkor mar nem rekonstrualhato, illetve letezik olyan is, hogy RSA jelleggel vedesz egy adatot mondjuk banki alkalmazott vedi neked, de egy 1el magasabb szintu szemely ha tegyuk fel megvallik az alkalmazottol, aki mondjuk sajat kulcsaval hitelesitetten dolgozik, akkor azok az adatok amelyeket az alkalmazott dolgozott fel, nem vesznek el, a lenyeg hogy a gyakorlatban meg nincsen rendesen kidolgozott ilyen vonulatu rendszer es en meg e fele a terulet fele akarok tendalni, arrol nem beszelve, hogy hiaba oldottak meg nehany kulfoldi orszagban az utazas kifizeteset mobilon keresztul, en ilyen szolgaltatast a mobil szolgaltatoktol azert sem igenylek, mert pl ha sms szolgaltatast veszel igenybe mint mondjuk valamilyen ertekesito, akkor is a kapzsi tarsasag leveszi a felet a cuccnak ertekben, szval en nem epitenek a jelenleg meglevo mobil szolgaltatokra, csak ok probaljak meg azt, hogy mindenki tolluk fuggjon, na ez az amit nem szabad hagyni.

Es akkor erre irhatnam azt, hogy lasd: AT&T esetet
  • LowEnd
    A kulcscseréhez nem jó a "két lakatos" módszer? És az ügyes füles megcseszheti a lehallgatását.....

(jójó tudom, kevés reverzibilis és keverhető algoritmus van.... de ez már megoldott nem? és gyakorlatilag a kulcs lehet ugyanakkora mint a küldendő adat, szóval elvileg is feltörhetetlenné lehet tenni a kommunikációt (lehallgatással))

- egy kontár -
  • mrzool
    "Egyebkent neten tudsz valami irast errol a Shannon -fele OTProl?"

Alapvetően gugli, de nem egy nagy dolog. Veszel egy valódi random kulcs-streamet, majd a titkosítandó bitsorozat minden egyes bitével XOR-olod. A dekódolás ugyanez. Matematikailag bizonyítottan tökéletes a titkosítás, hiszen a kulcs és az adat kölcsönös információja = 0.

Más kérdés persze, hogy gyakorlati életben nagyon kevés helyen lehet ezt használni, a kulcsmenedzsment iszonyú parás.
  • [HUN]PAStheLoD
    Igen, igen.. tudjuk, 1984, mi is olvastuk. Viszont már 2006 van :D:D

Plusz ha ennyire félsz az ilyenektől, költözz ki az erdőbe, oda nem megy busz :D
  • MacrosTheBlack
    Melyik algoritmussal dolgoznal a kanonikus alakra valo visszafejtesen?
    Én ezzel:
  • lazly
    Ok, privi... :) Udv!
  • RealPhoenixx
    Nah vagyok en is.

Lazly: en mar vegeztem, megvan a diplomam, s vegulis a diploma szamomra nem igazan mervado senki szempontjabol, vagyis nem az a lenyeg szamomra hogy van e valakinek dipoja vagy sem, hanem sokkal inkabb az hogy ert e valamihez vagy sem, lehet felollem altalanos iskolai vegzettsege is siman egy embernek, de ha tudja azt ami kell, akar mernoki munkakorben is alkalmaznam, ha munkaado lennek, peldanak okaert tudnek emliteni egy sracot, aki sokkal jobban otthon van mernoki elektronikus eszkozok tervezeseben, sima kozepsili vegzettseggel, mint egyetemi dipoval rendelkezok, sot ismerek olyanokat is, akik a kozepsulis matekot sem vagjak muszaki palyan, es megis doktorandusz a gyerek, s sajnos tobb ilyent is ismerek, de olyant is, akiknek a dipo munkaja semmit sem er, es olyanokat is, akik nem is maguk csinaltak a dipo munkajukat, de mindettol fuggetlenul mernokok, sot a doktoranduszok egy resze mar ugymondhatom hogy sajnos doktori cimen van, szval a lenyeg, szamomra nem ezek a mervadoak.

OTP-rol Virraszto Tamas konyveben olvashatsz feluletesen, de neten is van egy rakat sokkal jobb anyag is, de szerintem az OTP-nek is vannak hibai, ahogy legalabbis nezegettem korabban azt, szval van mit dolgozni rajta is, de amugy valoban jo, de szerintem a legjobb az osztott kulcsos rendszerek, s en azok reven szeretnem az RSA megvalositasomat fejleszteni tovabb.

Kanonikus alakra valo visszafejtesre tobbfele modszer is letezik, ha nem haragszol most azonnal nem neznek utana, de ha nagyon kivanod ranezhetek arra is :)

Sokkal inkabb erdekelne amugy az, hogy ez a terulet mennyire erdekel teged, marmint a nyilt kulcsos rendszerek -ugyanis szerintem ez a valodi jovo, s az RFID-ben is hosszu tavon valojaban ilyen megvalositassal lehet majd talalkozni, viszont ezeknel a rendszereknel a technologia mai szintjen meg RSA-val sem lehet rendes biztonsagi szintet elerni

Lazly: ha van kedved ezzel a terulettel foglalkozni, keress meg privben :)
  • lazly
    1. eves vagyok... :) Van meg mit tanulnom... Boven, de ezt elismerem... Viszont RSA nagyon alap!
    De Te legalabb hozza tudsz szolni annelkul hogy aztmondanad hogy olyan mernok vagy aki alkalmazott titkositast fejleszt.
    Bar vegulis lehetseges csak eleg valoszinutlen... Nomeg RSAn mar nincs mit fejleszteni. Ha aztmondja publikus kulcsu eljarasokat fejleszt az hihetobb... Sot, miert is ne!

Egyebkent neten tudsz valami irast errol a Shannon -fele OTProl? Erdekelne a dolog... Bar ha tenyleg ennyire komoly akkor tuti szembejon majd, de az ilyenek kifejezetten erdekelnek... :) Vagy irtak errol valami konyvet? Ez komolyan erdekelne... Valami jegyzeted esetleg?

Gabest: Egyebkent helyesiras nem az erossegem, semmit nem fog javulni. De azert koszi! :)

No mind1, ezt felesleges folytatni... :) (Persze Phoenixx, ha akarod... tolem) Inkabb kellemes husvetot mindenkinek!

Udv!
  • mrzool
    Alkalmazott matematikus vagy, és a tökéletes titkosításról nem a Shannon-féle OTP, hanem az RSA jut eszedbe? Itt vmi nagyon nem stimmel...
  • Gabest
    Mondd két d, csak szólok, csokolom.
  • lazly
    Villamos mernok RSAval? :) Ez kicsit mokasabb... Csokolom, Alkalmazott Matematikus vagyok. Mond csak, melyik egyetemen vagy? :)

De hogy akkor szorakozzunk egy kicsit: Melyik algoritmussal dolgoznal a kanonikus alakra valo visszafejtesen?

Udv!
  • Teppik Amon
    Attól félek hogy előbb-utóbb mindenkit bele fognak kényszeríteni a használatába. Pl: buszokon csak ilyen cuccal lehet fizetni, moziba csak ilyen kártyával mehetsz..a hideg víz csapja csak ilyen embernek nyílik meg. És Orwell forog a sírjában
  • HUmanEmber41st
    Az RFID önmagában tényleg csak eszköz, mint pl az atom-technológia.
    Itt pontosan az a kérdés, h milyen beállítotságú embercsoport kezébe kerül.
    Ha egy elnyomó hatalom arra használja, h pl rögzítse az állampolgárok mozgását ( kiszűrve így az esetleges szervezkedéseket), cselekedeteit tökéletesen kontroll alá vonhatja.
    Ez itt a problema. Persze lehet kijelenteni, h áá mi nem használjuk rosszra, ám az ilyen kijelentéseket elhinni soha sem szabad ( főleg politikusnak)

Ha jártál már piacon, biztos volt olyan, h eléd ugrik egy árus, és elkezdi, h ez meg az milyen olcsó nála, és azonnal vegyél tőle valamit.
    Nos az RFIDvel megvalósítható pl a tökéletes reklám, hiszen készül egy statisztika, miből mennyit és mikor veszel. Innéttől pedig ézékeli a rendszer, h beléptél egy plakát vagy egy üzlet körzetébe, és máris személyre szabottan nyomják az arcodba a reklámokat..( folyamatosan csörög a mobilod, és vásárlási akciókat olvashatsz rajta SMSben...)
    Ha valaki ezt a csodás Orwelli világot óhajtja...
    Ezért méltatlankodik minden egy kicsit is gondolkodó ember az RFID technológiákról szóló híreken.
  • RealPhoenixx
    Lazly: ezt a suletlen valaszt ugy nyomtad nekem ide, mintha nem is villamosmernok lennek, aki raadasul RSA eljarassal foglalkozik, lol

Remelem ennel jobbakat is tudsz, de ha megsem, mert esetleg csak altalanos iskolai ismeretekkel rendelkezel, akkor olvass nyugodtan utana nehany eljarasnak, nagyon nagyon ajanlom a Knuth koteteit, igencsak meg fogsz lepodni :) lol
  • lazly
    Végülis igen... Létezik olyan kodolás aminek visszafejtése a szükséges adatok nélkül beláthatatlanul hosszú idő lenne. Ezt általaban ugy szoktak mérni, hogy a vilás összes számitáskapacitása se legyen elég hogy belátható idon (par 10, szaz ev) belul visszafejtse.
    Ezert nem visszafejthetetlent irtam... :)
    (Hogy konkretum is legyen: RSA)

Gondold ezt vegig... :) Ha erdekel neten sokat irnak ilyesmikrol...

Udv!
  • Tiberius B
    Miért? Létezik tökéletes kódolás???
  • lazly
    Hasznaltal mar rezgokartyat?
    Annyira jelentektelen az atvivo jelerosseg hogy 1 meternel tavolabb mar elnyomja a radiozaj, lehalgathatatlan... Ha meg mar kozelebb all az illeto 1 meternel akkor mar akar le is utheti... :)

Hatranya termeszetessen mint mindennek ennek is van, pl eros radiozajban nem hasznalhato (pontosabban bizonytalan a hasznalata, ezert inkabb ne is hasznald)
    De nem igazan pontos ez a leiras, inkabb csak amolyan hangulatkeltes... :) Pl aram kell-e neki? Mert ha ugyebar a rezgokartya utodja, fogjuk ra szabvanyositott, nemzetkozi valtozata akkor ugye lesz neki aram nelkuli verzioja... :) Ami nem is rossz...

RealPhoenixx: Neked csak annyit, hogy hozzaszolasod ahoz hasonlit amikor a altalanos iskolas kiejelenti hogy nem letezik tokeletes kodolas, mert amit valaki ki tud csomagolni, azt valaki mas is kitudja csomagolni es kesz a baj... :) Aztan ha az altalanos iskolas elmegy egyetemre, es felvesz mondjuk kriptografiat akkor rajon hogy ez mekkora baromsag... :D Ne ess te is ebbe a hibaba... :) Ez nem filozofia, mint a komunizmus, hanem technologia.

Udv!
  • RealPhoenixx
    Kivancsi lennek, hogy ennek az RFID-es cuccnak csak szepen leirt kerekitett csupa jo tulajdonsagai vannak e, vagy leteznek hatulutoi is, a cikk alapjan csak a kommunizmus jut eszembe: minden szep, minden jo, es ennel jobb nincs is

Holott pedig szerintem igencsak nemegy hatulutoje van ennek a cuccnak, ugyanugy mint mas RFID-es cuccnak, az adatbiztonsagrol meg jelenleg nem is beszelve vele kapcsolatosan.

Arrol nem beszelve, hogy radios kommunikaciot hiaba elvileg csak nehany centirol valositjak meg benne, ha mar radios, akkor szepen ugymond le lehet hallgatni, szval hajra, csak elore batran, es rohogjunk megint a jopar milliard dollaros fejlesztesek hulyesegein, mint pl: mediavedelem.

A lenyeg:
    -ez az eszkoz kozel sem annyira jo mint azt gondoljak szerintem
    -a sok szep es jo mogott en inkabb a hatulutoire lennek kivancsi
    -ennek reven meg az inget is levasaljak az atlag emberekrol

Utobbit lasd: aram szolgaltatok 5,8 forintert adogatjak el egymas kozt az aramot haszonnal, mikozben az atlag luzer allami tamogatassal egyutt is 33,6 forintert vasarolgatjak, raadasul az energiat ugy nyerik, hogy a termeszet elleneben tesznek, es a kornyezet es egyebb szennyezesekert semilyen erofeszitest nem tesznek, hogy az kissebb mervu legyen, s a termeszetnek nem fizetik vissza, hogy tulajdonkeppen azt az energiat, ill. annak jo reszet, ami a napbol szarmazik es ev milliardok alatt halmozodott fel, azt ok is megfizessek, tehat a termeszet nyakan eloskodve, tisztan a termeszet ellen tevekenykedve, raemelik sajat magukat az emberek fole.

NB: ezek utan csak arra lennek kivancsi, hogy kulfoldon mennyi 1KWH -valaki mondja meg pls