10
 • rgerg
  #10
  http://www.beremend.hu/

  ...és még sokkal közelebb
 • Dömper Ármánd
  #9
  Az is egy vélemény volt. Ez a fórum pedig valószínűleg sokkal közelebb van a beremendi cementgyárhoz, mint ahogy azt a legmerészebb álmaidban gondolnád...
 • IMYke2.0.0.0
  #8
  Ne fáradj, szerintem azt se tudja hol van Beremend.
  [Én tudom, a közelében lakom.]
 • Tinman #7
  Ez egy vélemény volt, ez meg egy fórum és nem a beremendi cementgyár... jó reggelt
 • szombi
  #6
  A Vosztok véletlenül nem egy ruszki mérőállomás az északi sarkon?
 • waterman
  #5
  ha van 3,7 km jegünk, és a tó felett 100 méterre még masszív jég van, akkor ki következtet arra, hogy az a tó meleg? alapból egy olyan 4 fok lehet, mert ugye ott a legsűrűbb a víz, ha van benne hőforrás akkor sem lenne melegebb 6-7 foknál.. egyrészt, mert 14 000négyzet km az veszettnagy és felette egy jóó kis jégkocka van, másrészt meg ha olyan nagyméretű hőforrás lenne alatta, akkor ott nagyon vékony kőzetlemezt kéne feltételeznünk, ahol pedig vékony a kőzetlemez ott 15 millió év alatt garantáltan lenne vulkánkitörés vagy valami. az tény hogy van alatta valami repedés, de nem igazán aktív. így már azért valóban meglepő hogy egy olyan baci fajt találtak jégbe fagyva, ami inkább melegkedvelő.

  http://www.ldeo.columbia.edu/~mstuding/vostok.html

  mellesleg a nasa is benne volt a jég alatti földfelszín letapogatásában. 4 km jégen nem lát át az egyszeri kutató:)
 • Invader
  #4
  Az a fajta hőmérséklet emelkedés, amiről beszélsz, az csak a földkéregben lefele hatolva jelentkezik, ráadásul messze nem egyenletes mértékben a Föld különböző pontjain.
  Az Antarktiszon a kőzetréteg feletti jégben nem ilyen módon emelkedik a hőmérséklet, hanem a szigetelő hatása révén tartja a felszínnél melegebben (0 fok körűl) az alatta lévő víz- vagy talajréteget.
 • Szefmester
  #3
  hagyjuk ezt a maszlagot oké? mert ez a hozzáállás primitivitásról ad jeleket a kutatóknak. az is folyamatban van nyugodj meg. máskülönben nem jött volna ez a hír. :/

  inkább a kutatókon csodálkozom hogy meglepődtek... hiszen majd 4km jég alatt van a tó ami kitudja milyen mély. A bányászok álltalában nem csak a munkába izzadnak le hanem a melegbe is. Arra sajnos nem emlékszem hány méterenként emelkedik a hőmérséklet 1C fokot, 4km-en már sztem jelentős lehet ez a hő, pláne ha van lent esetleg egy hőforrás.
 • Tinman #2
  "Ezekbe a tavakba még soha nem sikerült behatolni..."

  Akkor nem először azt a helyet kellene felfedezni ahol élünk? Elhiszem, hogy baromi érdekes a Mars, de nagyobb rációt látok arra, hogy a Vosztokban a megszokottól jóval eltérőbb életformára bukkannak, mint egy xy millió éve élettelen égitesten.
  Tudom, tudom... az a NASA ezek meg a ruszkik meg a franciák..., de akkor is.