19
 • MaSzKa
  #19
  ilyen cikkeket nagyon szeretem
  megtanulok fényképezni:-)
 • Sadist
  #18
  Veszel két projectort, két polarizált üveget/fóliát, meg egy polarizált szemüveget. Két projectort úgy állítod be, hogy a képük fedje egymást, mindkettő lencséje elé odarakod a polarizált fóliát, az egyiket 90°-al elforgatva, és voila, kész a 3D-s képvetítés úgy, hogy a színek is megmaradnak :)
 • Erpy
  #17
  Én nemtudom, biztosan bennem van a hiba, de én sosem látom az ilyen képeket 3D-ben. A szemüvegem, amivel próbálkozom elég gagyi, valami papirkeretes fostalicska, már nemtudom honnan van. Lehet hogy ez a baj. Bár haver a Kémkölyköket végignézte vele, azt mondta nagyon szuper. Nekem valamiért nem oka a dolog. Pedig érdekelne a dolog.
 • Basic
  #16
  Egy képből tényleg nem lehet csinálni 3d-set, csak olyat, amit szemüveggel nézve látsz 2d-ben, avagy több munkával olyat, hogy kicsit már 3d-snek nézzen ki. Egyébként ha összehasonlítjuk egy 2 képből készíettel, akkor a hülye is rájön, hogy melyik a jobb.

  Régen én is csináltam ilyen 3d-s képeket, de felhagytam vele. Az a baj ezzel a technikával, hogy a színeket nem lehet jól látni a 3d-s képen. Ha olyat el lehetne érni, mint a 3d moziban, az lenne az igazi. De ez ezzel a piros-kék képpel nem nagyon lehetséges. Egyébként én PS-ben csináltam a képeket.
 • HuMarci
  #15
  Igazból ehhez muszáj 2 kép, no meg egy program ami összerakja.
  Szóval leraktam a fényképezőgépet egy állványra és egy álló tárgyat (ez esetben a virágot) lefényképeztem, majd ugyanabban a fókuszállásban félig lenyomva a fényképezőgép gombját 3 cm-el odébbvittem az állványt. A kapott képeket külön a jobb és külön a bal szemre betudtam tölteni egy "Anaglyph Maker 1.08" nevezetű programba, ott lehet finomhangolni és a végén bmp-be vagy jpg-be menteni. Persze a képeken Photoshoppal is lehet variálni.
  Akkor látványos ha töb tárgy is van a képen egymástól különboző távolságba elhelyezve. Itt inkább makromódba varázsolgattam, szerintem szemüveggel jól észrevehető a levelek és jól belehet látni a virág közepébe.
 • Blasta
  #14
  Ez király, bár nincs 3d-s szemüvegem.
  A digitális technikának köszönhetően, akár 1 fotóból is könnyen előállítható, kis PS segítségével. Te mivel csináltad?
 • HuMarci
  #13
  Nézzétek meg ezt a linket->(én csináltam)
  Erről tudnék egy jó pár sort írni, hogy hogyan is lehet ilyen képeket készíteni hagyományos fényképezőgéppel.
  Amúgy nem árt az élményhez egy piros-kék szemüveg ami valahogy
  így néz ki.
 • Blasta
  #12
  LOÁL, áépület :-)))
 • G_ArchAngel #11
  nem, ez nem az "á" épület, hanem a "d", de ezt Balsta nem tudta:)
 • dokar
  #10
  "az áépület bizonyos részei szintén kiégtek"

  Ember, ti ilyeneket is láttok?
 • G_ArchAngel #9
  amúgy meg mi ez a E-500 az EXIF-ben?:)
 • G_ArchAngel #8
  "A példa képeken lévő spot-méréses épület a helyesebb, míg a mátrixos ég a jobb"

  nem írtam, hogy tökéletes, de közelebb van a megfelelőhöz, ezért írtam, hogy a kettőből lehetne egy jó képet... • Blasta
  #7
  Nincs 100%-osan igazad, mert az áépület bizonyos részei szintén kiégtek az égbolttal egyetemben!

  Na meg aztán a "hogyan fotózzunk általánossában" című cikk nem azoknak szól akik számolgatni akarnak :-)
 • G_ArchAngel #6
  "A mátrix fénymérés az esetek 90%-ában helyes eredményt hoz, ám rengeteg olyan téma akad, aminél érdemes a másik két fénymérési módot is kipróbálnunk. Középre súlyozott vagy spotmérést pl. naplementénél vagy portréfotózásnál érdemes alkalmazni. A képeken jól látni, hogy az épületünket mátrix fényméréssel sikerült helyesen exponálni, míg a spot-fénymérés túlexponált fotót eredményezett, mivel az épület egy sötétebb pontjára mértünk fényt."


  ez ebben a formában nem igaz!
  a spot fénymérés pontosabb eredményt ad, és helyesebben exponált képet lehet vele készíteni, mint a matrix méréssel...

  Ja kérem, több helyen kell ám rámérni és számolgatni is kell, de ennyit megér ám a végeredmény:)

  A példa képeken lévő spot-méréses épület a helyesebb, míg a mátrixos ég a jobb - ügyes méréssel a két kép helyes keverékét lehet kapni...

  Persze manapság ki áldoz egy ilyen fotóre 3-4 percet?
 • GregSB
  #5
  Azért, mert nem színhelyes. Az ég nem ilyen színű volt a valóságban. Valakinek az a szép és fontos, hogy színhelyes legyen a kép, Neked nem. kinek a pap...
 • DKm
  #4
  Én sokszor szoktam ilyesmi képeket készíteni manuális fehéregyensúllyal, de miért mondják erre, hogy helytelen?Szerintem jól van így.
 • Cat 02 #3
  Ez tök szép :D oan öreges
 • ivjoe
  #2
  Következő ugye az lesz, h hogyan fotózzunk mozgást képben prezentálva?
 • DKm
  #1
  Remek cikk lett. Svsz kár a kezdő fotósokat a motívumprogramok használatára buzdítani, mert szerintem sok gépen elég butácska. (Tisztelet a kivételnek!) Inkább maradjanak az auto vagy a programautomatika üzemmódoknál.