35
  • BlackRose
    #35
    Nem a Server az egész más kódbázis, az 5.2 míg az XP 5.1, esetenként optimizáltabb és biztonságosabb az XP-nél. A Vista előbb az XP kódbázisára épült, de amikor bekövetkezett a project reset amelyről lehet olvasni, a Server kódbázissára tértek. Persze a kód nagyon nagy része ugyanaz, de az, hogy az XP egyenlő a Serverrel az nem áll. A webcam meg nem dolgozik XP meghajtóval, próbáltam, sőt kiprobáltam minden meghajtót amely azon a chipen alapszik, mind halott. Na de nem idegesít, csak azért probáltam meg, mert akkor érzem magam igazán jól, ha minden komplett. :) amúgy használni nem használnám úgysem.
  • Chriss745
    #34
    Hát nem tudom, hogy valaki próbálta-e már a Beta2-t, de én nagyon-nagyot csalódtam benne.

    Ok, hogy csilli villi, meg szép, de az alap 600MB-os ram foglaltság, meg a csigalassú boot-olás(ami valószínüleg a beta miatt van, de a 5 perc, azért 5 perc 3.6 GHZ-en). Belegondoltam, hogy mennyi ideig fog tartani, amíg kiswap-eli majd az oprendszert, ha indítok valami memóriaigényes alkalmazást, pl játék vagy Photoshop.

    Amúgy teljesen egy XP érzetét kelteti. Nekem aztán nyomhatják a süket dumájukat az "új" oprendszerről. Ez nem más, mint egy Server 2003 R2 motor, felcsicsázva az AERO-val.

    Amúgy tényleg van benne 1-2 jó újítás. Mondjuk pl.: a tálcára lerakott programra ha rámész egérrel, mutatja egy kis ablakban az egész program képét, nagyon-nagyon hasznaos, vagy pl. a taskmanagerben már lehet a processeknek tulajdonságait is nézni, hogy honnan fut az exe, stb.

    De összegezve nagyon remélem, hogy a memória éhségen visszavesznek egy kicsit. (Internet Explorer-el együtt már 1 GIGA felett volt!!!)
  • Kaadi
    #33
    Ha a Windows Server 2003-bol kiveszed a kiszolgaloi szolgaltatasokat (beleertve az R2-t is) akkor visszakapsz egy Windows XP-t, ami Background services es System cache-re van allitva. Minden mas azonos lesz: WMP 10, DirectX 9c. A kulonbseg a ket rendszer kozott az, hogy az XP a halozati szolgaltatasok es a webszerver lebutitott valtozatat tartalmazza, mig a szervert teljes kapacitason hasznalhatod. (a webcam-hez meg probald meg az xp-s drivert, 90% mukodni fog, mert en is hasznalok szerveren tv tunert es 5.1 hangkartyat xp driverrel)
  • BlackRose
    #32
    "A markas noteszok oprendszere tobbnyire finomhangolva van az adott gepre (driver, power management, szolgaltatasok)."

    na akkor mit szólsz, hozzá, hogy az én Asus A6Vm-emen Windows Server 2003 R2 fut (tuningolva mint workstation) és minden szempontból felülmúlja a gyártó nyújtott megoldást. Igaz a beépített WebCam nem működik, de kit érdekel az.
    Különben egy bevált és nagyon jó metódus...
    a gépet amit veszel lődd be kb. 1 évre (általában eddig érvényes a garancia is) és akkor add el, és meglehetőssen elfogadható összeg ellenében új géped lesz, persze érvényes garanciával. Ha 3-4 évig használod a géped az teljessen elértékelenedik, és újból teljes összeget (ami egy jó gép esetében nem kevés) kell rászánnod, az új gépre. Laptop esetében ez még jobban érvényes.
    Az aláírásban szereplő gép csak azért nem követte ezt a filozófiát mert hamarossan lakhelyet változtatok és azért nem tartottam érdemesnek cserélni mert épp a napokban szabadulok meg tőlle... és akkor egy ideig marad a csak laptop :(
    Aztán ott kb. fél év múlva majd jön a 64 bites 2 magos Merom és ideje lesz laptopot cserélni.
  • Kaadi
    #31
    Nem kell aggodni! A MS 2010-ig tamogatja a Windows 2000 Professionalt (2000 utan 5+5 ev) es az XP-t is valoszinuleg 2012-ig fogja javitani. Teny hogy a fejlesztes leall az elso 5 ev utan - XP eseteben ez 2007 lesz. Laptop-ra szerintem meg nem erdemes uj oprendszert rakni, mert tobbnyire az OEM-el adja a legjobb teljesitmenyt. A markas noteszok oprendszere tobbnyire finomhangolva van az adott gepre (driver, power management, szolgaltatasok).
  • alejandri
    #30
    Én most vásároltam 1 240.000 ft-os laptopot, de sajnos a garfikus rendszere 1 beépitet sis mag ami csak directX 8.1-es. Ezen nem müködik az Aero grafikus motor. A laptopon nem lehet ilyen könyen video kártyát cserélni, akkor én nem tudok rátelepiten 1 új és szép vistát, ugy fog kinézni mind 1 XP. A világon lévő pc-k és laptopok 67% ugyan ez a probléma. dobjam ki a frissen szerzet laptopoma csak azért hogy új windowsom legyen? Én ugy terveztem hogy minimum 3-4 évig fofom használni, addig már nem is fogják támogatni az XP-t.
  • buran
    #29
    Úgyis mindig a legújabb és legcsillogóbb lopott szoftvernek kell fenn lennie, ez a User Egyes Számú Szabálya. Tehát gyanítom, októberben mindenki a havernál másolja majd a Vistát és teszi fel, mint a hülyegyerek - ha kell, ha nem. Szóval sok értelme nincs itt vitázni... :-)

    A cikk elég viccesre sikerült, majd megmutatom kollégáimnak is...
  • Komolytalan
    #28
    Állami cégnél ahol akkoriban dolgoztam 2001-ig winyó nélküli (hálóról bootoló) Win31 volt mindenkinek. Gépek évente cserélődtek alatta. Működött, nem dőlt össze Y2K probléma miatt. Lesz még 2010-ben is Win2K munkahelyeken, nem kell aggódni.
  • Cat #27
    a windows 2000-t szerintem nem érdemes eltemetni

    nekem is az van fenn, szeretem. Pedig AMD 2800+ van alatta - bőven jó, atomstabil. Öt vagy hat év alatt kb. 2x telepítettem újra.
  • BlackRose
    #26
    Különben minek a 64 bites CPU ha 512 MB RAM-ot sokalunk, és ha azt nézzük, akkor ma az 1 GB is olcsobb mint pl. a Win 2000 megjelenésekor a neki szükséges 128 MB volt (OK ment 64-el is, de az szűk volt). A 64 bitnek igazán 2 - 4GB felett van értelme, 1 GB megfizethető még itt is, nyugaton meg nem is fogják észrevenni. A DELL a napokban kezdte el szabványossan 1 GB RAM-al szállítani a gépeket, pedig a Vista még elég messze van. A Vistát egy 2 magos Conroe, 2 GB RAM és GF 7xxx grafikával képzelem el, mire belendül, mondjuk úgy 2007 második negyedéve, ez a konfiguráció lesz a normál szabvány.
  • Kaadi
    #25
    hát a windows 2000-t szerintem nem érdemes eltemetni, mert még jó ideig életben tarthatja a Pentium 3 (500-1400MHz) generációt vállalati kliens-szerver környezetben. az xp-re ez méginkább vonatkozik, hiszen mára a leghosszabb élettartamú windows lett és egy rendkívül érett termékké vált.
    Véleményem szerint a Windows Vista a keresőmotor és a biztonsági szolgáltatások miatt fog sokkal több memóriát zabálni. már ma is ha a WinXp alá felrakjuk a MSN Desktop Search keresőt megeszi az 512 MB ram jó részét a maga néhány szolgáltatásával, erre rájön még az esetleges merevlemez-titkosítás is... szóval az új elemeket a Vistában RAM-mal kell megfizetni.
  • BuzzFuzz
    #24
    Már mondtam hogy a proci erős túlzás... és még számtalan hülyeség van benne!! Biztos valami Linux fanatikus írta, mert csak az lehet eennyire tájékozatlan
  • BlackRose
    #23
    "Én is sokat gondolkodtam, hogy átállok a Linuxra de, alapjában véve még nem lehet...:-("

    én meg 1996-óta használok Linuxot, előtte meg Coherent UNIX volt az amivel próbálkoztam, szóval nállam a Windows nem zárja ki a többit és vice versa. Nem kell fanatikus és kizárólagosnak lenni, azt kell használni ami az adott feladatra a legmegfelelőbb megoldás. De éppen úgy ahogy ma már nem használom a Picassot (RH 3.0), sőt azt hiszem a 2.1-volt az első amivel próbálkoztam, úgy nem hasznlom Windows 2.0 sem (nekem az volt az első), tehát alapjában ha kisérjük a dolgokat és nem gátoljuk magunkat munkánk végzésében akkor előbb vagy utobb átkell térni az újabb verziókra. Tapasztalataim szerint a legjobb ha ezt elsőnek tegyük meg, kritikus környezetben és produkcióra nem árt egy picit várni (rendszerint az első javításokig), de ha kihagyunk egy OS refreshet, akkor függetlenül attól, hogy melyik OS-ről van szó, a lemaradás és a versenyképesség veszítését választjuk. Így van ez ha IT-ből élünk is és ha az IT a munkánk elvégzését segíti is. Nem beszélve arról, hogy cégek esetében ha nincs upgrade akkor elöregszik és értékét veszíti az inveszticiónk. Ez egy olyan kör amiből nem lehet kiszálni és sikeres maradni. Az Home userek meg kisérnik ezeket a dolgokat, mert az ipar lassan rákényszeríti őket, az új OS-eken olyan dolgok jellenek meg amelyek a régin nem működnek és ez rendszerint éppen az ami nélkül nem tudnak, főleg ha a szomszédnak már van :) A Windows még sokáig köztünk marad, az nem igen kérdéses, hogy lassan veszíteni fogja piaci részesedését, de évtizedekbe is belekerülhet mire 50%-hoz érne, ha egyáltalán ez bekövetkezik (én kétlem, de azért abban biztos vagyok, hogy a következő 3 verzió alatt, legalább 10% fog veszíteni a piacból). Az egyetlen járható út pedig ebben az esetben az upgrade.

    CyrSys...

    na most már azt sem szabad , mindég is azt hittem, hogy a forumokban az okoskodás egy megengedett dolog. Na mindegy, üdvözlet mellett egy kis ajánlat (hogy megfogadod e vagy sem, az a te dolgod), mielőtt kizárolagossan és egyértelműen döntesz (pl. lent írtad, hogy neked egyértelműen nem kell a Vista), próbáld majd ki (lesz belőlle ingyenes trial), és ha nem jön be akkor nem veszed meg, az ember sokat veszít ha kizárja a dolgokat annélkül, hogy megnézné, megvizsgálná stb. a legtoszabb, ha előítéletek alapján elzárjunk magunkat a választás lehetőségétől. Na de ugyanilyen lenne az a kijelentés is, hogy én biztos Vistát fogok használni, persze egy különbséggel, az első esetben korlátozod magad és lehetőségeid, a másodikban viszont esetleg veszélyes területre teszed magad, azáltal, hogy lemondasz a már bevált dolgokról. Ezért szerintem a legjobb az án Vistát IS fogok használni... és majd az idő megmondja, hogy mi lesz holnap. Van egy haverom aki fejlesztő VOLT, VB-ben dolgozott, komoly cégi alkalmazásokon dolgozott, SQL Server stb. aztán a .NET-re azt mondta, hogy marhaság és neki nem kell. Ma már nem fejlesztő, ugyanis a piac követeli az újabb megoldásokat amelyeket VB6-ban nem lehet nyújtani, vagy ha elméletileg lehet akkor nem versenyképes a .NET megoldással (pl. 2x annyi idő kell megírni), tudok fejlesztőket akik amikor megjelent a .NET nem voltak az említett haver közelében sem, de ma az ő munkáját az ő ügyfeleit bírtokolják, míg a haver jelenleg a régi munkájának egy részét (azok az ügyfelek akik szintén az ő hibáját követték el és nem követik a technológia által nyújtott lehetőségeket) fejlesztgeti, de jóval kevesebb pénzért és napról napra kevesebb munkája van neki. Meg persze ezek az ügyfelek is napról napra nehezebben keresik meg a kenyerüket, mert a konkurencia amely modernabb megoldásokat használ, előbb, olcsobban stb. képes elvégezni a munkát. Na történt úgy, hogy a haver a napokban kért egy pár könyvet a .NET-ről, mert jó későn felfogta, azt amit az első naptól mondtam neki, hogy az IT-ben nem lehet megálni. Munkájának 90% jelenleg a régi kód karbantartása, a kevés megmaradt ügyfél által követelt apró változás implementálása és az elavult hardware-software általában értelmetlen karbantartása, napi 15 óra munka a legjobb esetben fele akkora pénzért mint egy .NET fejlesztő aki követi a dolgokat, 5x kevesebb mint az aki az elsők között ajánli fel az új lehetőségeket. Persze otthon jöttek a problémák, a család is érzi a papa stresszteli egésznapos elfoglaltságát, meg az anyagi visszaesést. Örülök neki, hogy végre felfogta és, remélem nem késő, és, hogy lesz elegendő ereje felzárkozni, mert tényleg egy jó srác. Na az ilyen és hasonló életből merített történetek miatt kétszer meg kell gondolni, mert a döntéseinknek következményei is vannak. Ha megfelelő információk nélkül döntünk (és ha valamit nem látunk, nem próbálunk ki és nem mérlegeljük a jövőt akkor hiányos információkkal rendelkezünk). Úgyhogy baráti tanács, ne zárjuk ki magunkat a dolgokból szubjektív vagy gyengén alapozott objektív okokból sem.
    Na remmélem ez már nem annyira nagy okoskodás...
  • Teppik Amon
    #22
    Hogy a címben feltett kérdésre válaszoljak: nekem nem kell!
    "Mindenesetre a minimum 512 megabájt RAM, a 2,8 - 3,5 GHz-es processszor"
    Ne feledjük el emberek hogy egy vacak oprendszerről beszélünk!!?! Jézus atyaúristen, minek kell ez neki?
    Operációs rendszer. AmiTŐL a számítőgép működik. Nen amiÉRT!
  • rigidus
    #21
    "Nem szeretem az okoskodó embereket"

    en meg nem szeretem a makosbejglit, rantottcsirket, babgulyast
  • combat
    #20
    Akkor ne olvasd el a hozzászólásait.
  • CyrSyS
    #19
    Bátyókám, fogd vissza magad! Nem szeretem az okoskodó embereket
  • TothLaci
    #18
    Először én sem szerettem az XP-t a komolytalan kinézete, és szokatlan Start menüje miatt, de érdekes, 2003 tavasz óta XP-t használok :)
  • eke
    #17
    Érdekes: Minden új MS oprendszernél jönnek s azt mondják nem kell, minek ez...jó a régi!
    Emléxem az XP kiadásánál is micsoda mozgalmak voltak akik azt mondták nem kell XP. Volt olyan haverom is aki lehülyézet, amiért átálltam az XP-e. Pedig az elején döcögősre sikeredett az SP21 kiadásáig. De, így volt a Win 2000 is...
    Oszt szép lassan mindenki Xp-t használ azóta...
    Így lesz ez a Vistával is. Megjelenése után kb 1 évvel már egyre többen fogják használni...
    Ez van.
    Én is sokat gondolkodtam, hogy átállok a Linuxra de, alapjában véve még nem lehet...:-(
    Azért itt van nálam az UHU Live...:-DDD
  • BlackRose
    #16
    A UNIX alrendszer még az NT-ben benne volt, aztán kivették és külön volt ingyenessen elérhető mint Services for UNIX (SFU). A Microsoft úgy döntött, az interoperabilitás szellemében (na itt lehet, hogy a Sun-al való együttműködés is belesegített), hogy a Vistába (Longhornaba vissza teszi, sőt már a Windows Server 2öö3 R2-ben is visszakerült).

    Különben most olvasom a Redmond Channel Partner márciusi számában, hogy a Microsoft a következő eladásokat várja a Vistától...

    2006 - 8 millió Home, 5 millió Pro
    2007 - 54 millió Home, 53 millió Pro
    2008 - 60 millió Home, 85 millió Pro
    2009 - 64 millió Home, 110 millió Pro

    ami 439 millió 2006-2009 időszakban.

    Persze itt nem szerepelnek a Server (Longhorn - Windows Server 2007) eladások.
    Ennek hihetünk is meg nem is, de marad az adat, hogy a Microsoft átlag 83% pontosággal látta előre eladásait az elmúlt 10 évben ami nagyon magas pontoság. A Windows esetében pedig 87%-ban. Szerintem a Vista jól fog fogyni, persze akinek nem kell, nem fogja megvenni, de nem szabad elfelejteni, hogy a cégek 2-3 évenként cserélik a gépparkot és akkor az új gépek Vistával jönnek, ja és lassan jön a váltás majd a 64 bitre, és az alapjában csak az újgenerációs Windowsokon fog menni.
  • rigidus
    #15
    "A táblázatban mi ez a "UNIX alrendszer" ?"

    Anno, az eme$ es a SUN evekig oltek egymast, perben alltak (java per), majd egy szep napon, melyen egymas szemebe neztek s szo nelkul nyalat csereltek. Nos, e bajos szerelem gyumolcse lett ez a "UNIX alrendszer".

    Amennyire en tudom ez egy virtualizacios reteg UNIX-os alkalmazasokhoz. Olyan "UNIX emu" szeruseg.
  • torjoz
    #14
    A táblázatban mi ez a "UNIX alrendszer" ?
  • TothLaci
    #13
    Nem azért írtam, hogy büszkélkedjek vele, mert pontosan tisztában vagyok, hogy ami nekem van számítógép, az nagyon közép kategóriába számít bele. De ha minden igaz, akkor gond nélkül futni fog rajta a Vista.

    De azt sem fogom kihagyni, hogy a másik, Celeron 451 Mhz-re fel ne telepítsem a legújabb operációs rendszert, maximum nem megy végbe a telepítés, ossz jóvan :D
  • BuzzFuzz
    #12
    "Hiba-e, hogy négy év kellett az új Windows-változat kibocsátásához?"

    Nem mert 2004-ben az alapoktól újrakezdték... tehát még két éve se készül... a lényeg az hogy jó legyen a végtermék!!

    "Óriási nemzetközi felzúdulást váltott ki 2005-ben, amikor bejelentették: az 1999-ben megjelent Windows 2000 támogatását 2006 végén megszüntetik."

    Az MS oldalán 2006 vége szerepelt a támogatási idő lejártaként, de azóta javították és 2009-ig támogatják

    3 GHZ-es proci hülyeség 1.5 GHz-ez bőven elég!! Bár memóbol tényleg nem árt ha sok van...

  • BuzzFuzz
    #11
    Ez a cikk tele van csúsztatásokkal és pontatlanságokkal....
  • ebertek
    #10
    Azért a 400 MHz-s G3-at nem lehet csak az órajel alapján összehasonlítani akár egy 3 GHz-s P4-el.... :] (mint pl. AMD-t és Intelt sem). Egyébként szerintem ha leszeded ezt a sok csicsát, akkor egy mai gépen is futni fog (de persze akkor meg minek frissíteni?). Áh, álmos vagyok, inkább megyek aludni :D
  • hyperati
    #9
    Az új Windows nem lesz más, mint újra egy koppintás. A Microsoft világ életében másolt, másolta más cégek jól bevált elemeit (lásd pl.: Mac OS). Ami pedig a hardware követelményeket illeti: A 2005-ben megjelent Mac OS X Tiger egy 400 MHz-es G3-as IBM proceszorral ellátott gépen működik. A Vistának 2006-ban 3 GHz-es gép kell, röhej... Ennyit azért nem fejlődött a technika. Ez nem más, mint a hardware piac mesterséges gerjesztése. Sztem a Microsoft ezzel nagyon sok felhasználót és céget fog elveszíteni, akik más alternatív megoldások (Linux, Mac OS) után fognak nézni.
  • Alec
    #8
    Azt te csak hiszed..
  • kow83
    #7
    Kenyérvágó?
  • TothLaci
    #6
    Nekem kell a Windows Vista! Gépem is van hozzá :D
  • mousee
    #5
    "Kell-e nekünk Windows Vista?"

    Aki fanatikus, vagy aki a wint részesíti előnybe, annak igen.
    Aki nem szereti annyira, és szeretne áttérni linuxra, mert megunta a wint, vagy csak szimplán szeretné megismerni az újat, annak pedig nem. Ilyen egyszerű. Innentől kezdve az összes hozzászólás szerintem flame lesz :)
  • Drawain
    #4
    Hehe minden napra egy cikk amin lehet veszekedni, röhejes :)
  • kow83
    #3
    Remélem 2008-ra olyan hyper gépem lesz, amivel kiröhögöm a Vista igényeit.
  • Siluro
    #2
    Fejlődsz :)
  • CyrSyS
    #1
    a kérdésre a válaszom egyértelmű nem! Nekem nem kell ez az új windows. Majd akkor amikor a hardvereim 80%-át nem kezeli normálisan az xp. De inkább ha lehet az egyre korszerűbb és felhasználóbarátabb linuxra térek át!