37
  • plamex
    #37
    amúgy alig várom már hogy ihassak a Enceladusi ásványvizet
  • plamex
    #36
    persze használják ilyen értelemben is (sajnos így terjed el a köztudatban), de ez helytelen. Ugyanis a jel fény sebességgel érkezik (ez a sebesség) de egységnyi idő alatt több bit érkezik (ez a sávszélesség).
  • Sanyix
    #35
    Teljesen mind1, itt ugyanazt jelenti.
  • plamex
    #34
    sebesség helyett légyszives használj már sávszélességet ... köszike.
  • plamex
    #33
    Hogy vizsgálsz meg minden lehetséges körülményt ? Az életnek volt milliárd éve ... nekünk ezt a "lehetséges körülményt" elég nehéz laborban reprodukálni... de reális azt feltételezni, hogy hasonló körülmények között hasonló esélye volt.
  • plamex
    #32
    mindez csak $$$$$$$$$$ kérdése ....
  • Epikurosz
    #31
    Segítek, oké?
    (Mindig is szívemen viseltem, hogy a törekvő, és szép reményekkel kecsegtető, valamint a tudást szomjazó fiatalság kitűnő nevelésben részesüljön.)
    A világ dinamikusan változik, a legeslegeslegbelső mozgatórugók, hogy minél olcsóbban megúszd, minél nagyobbat szakíts, vagyis te légy a nyertes. Erről szól a történelem. Nincs olyan, hogy ülök szépen a seggemen, jól viselem magam, fair fiú vagyok mindenkivel (értsd: minden kultúrával, állammal), és majd ezért ők, vagy akár a jóisten megsimogatja a buksimat, és megveregeti dícsérőleg a pofikámat. Legfeljebb abban tudod megnyugtatni a lelkiismereted, hogy viszonylag igazságos vagy, mert ugye, ha amásik fél kerekedne felül, ő tuttibiztos nagyobb galádságokat követne el. No, mindegy, nem osztom az észt, az idő, a kegyetlen idő, ugyis megválaszol sokmindent.
  • JimKirk
    #30
    Az arc az ott van latom!:)
    Meg ha az apam lehetnem de akkor is..
  • Ronny
    #29
    muahah:D
  • Epikurosz
    #28
    "Ha az USA nyugton maradna, nem lenne szüksége védelemre."

    Andris, te tudományos téren okosokat írsz, de javaslom ne folyj bele a politikába, mert ahhoz nem vagy elég tanult. (Meg ugye a politika mellett kellenének némi történelmi ismeretek is+pszichológia stb.)
  • craesh
    #27
    hehe...elsőre Cassano-nak olvastam...Aszittem a Real-ból eligazol vagymi.
  • Sanyix
    #26
    Hát azért azzal a 47 kbps-el is eltart pár napig amúgy egy nagyobb felbontású képet átküld :)
  • wanek
    #25
    Nem könyvet kell írni-olvasni, hanem odamenni és kutatni. Fantáziám van nekem ajánlott könyvek elolvasása nélkül is...
  • rolika
    #24
    javaslom frank schätzing raj c. könyvét :)
    a jó kis sztori mellett többek között leírja, miért olyan baromira nehéz kutatni a tenger alját: egyszerűen nem látni odalent! a legerősebb fényszóró is csak 10-20 m-es környéket világít meg. schätzing megfogalmazása szerint úgy kutatjuk a tengerfenéket, mintha egy et kamerát lógatna a világűrből a légkörbe 10 m-rel a felszín felett, ami így csak a közvetlen környezetét látja, és ebből próbálna következtetéseket levonni...
  • BiroAndras
    #23
    "Azért, hogy kutatási programokat tudj vinni, belső békére van szükséged, arra, hogy megvédd azt az államot, amely ezeket a KF progikat finanszírozza."

    Ha az USA nyugton maradna, nem lenne szüksége védelemre.
    Meg az iraki háború nem éppen védekező jellegű. Sokkal inkább az olaj megszerzése volt a cél.
  • mrzool
    #22
    A Cassini eddigi rekordja 47 kbps volt a Szaturnusz - Föld vonalon, bár az egy kísérlet volt, alapvetően lassabban szoktak kommunikálni. Szerencsére azért nem 1 kbps környékén, hanem annál jóval magasabb sebességen.:) A NH-t direkt így tervezték, biztosra kell menni, és nem kis távolságból kell majd sikeresen hazaküldenie az adatokat.
  • vg
    #21
    "de a pénz elment a háborúra"

    Melyik háborúra gondolsz? Irak? Afganisztán? Az a pénz nem ment sehova, visszafolyt amcsikhoz 3000* mennyiségben...
  • Szefmester
    #20
    A parabola antennákat már most is összehajtogatva szerelikfel a szondákra/műhódokra. Mellesleg a földön is vannak olyan életformák amik elég érdekesek. Földön kívül pedig van élet! Még ha nem is látogatnak meg minket esténként :) de az hogy értelmes élet van-e azt nem tudni.. még itt sem találta intelligenciára utaló nyomokat
  • norbre
    #19
    "Amit biztosan tudunk, hogy szenhidrogen alapokon tutibiztos az elet kialakulasa"

    ugyanmár.. megvizsgáltunk már minden lehetséges körülményt, hogy a szénhidrogén alapú élet tényleg mindig kialakulhat? szerintem ez nem olyen egyszerű hogy ha itt a Földön működik akkor máshol is tutibiztos működik
  • Epikurosz
    #18
    Te, hagyd már ezt a bugyuta busbácsizást. Azért, hogy kutatási programokat tudj vinni, belső békére van szükséged, arra, hogy megvédd azt az államot, amely ezeket a KF progikat finanszírozza. Háború nélkül KF sincs, mert jönnek a barbárok, és a sötét középkor.
  • Kis-Bob
    #17
    A háború serkenti a gazdaságot. Erről meg az olajról szól az egész. Az meg, hogy megnézzük, hogy mi van az Enceladus-on, az legfeljebb nekünk, meg a kutatóknak érdekes.
  • Nethyrrea
    #16
    ezt mondd bush bácsinak. csak egy baj van, neki nem a scifi filmek a kedvencei hanem a háborús filmek... :s
  • Sanyix
    #15
    Ezért kéne hogy több bolygó körül keringene átjátszó műhold, hogy mindíg, vagy néha legyen egy a közelben, ha csak néha lenne egy a közelben, az is sokat segítene, ha nincs a közelben egy átjátszó műhold sem, akkor normál módon történne a kommunikáció. És igen, jó nagy parabola kellene az átjátszó műholdra. De miért kéne ezt a végleges alakjában magával vinnie? Akár egy fémháló is lehet parabola antenna, csak megfelelő alakja legyen. És ugye össze is lehet csomagolni a hálót, valahogy csak azt kéne megoldani, hogy a végleges helyén, megfelelő alakba nyíljon ki. Szerintem megvalósítható, még ha nem is a mai technikával, de a közeljövőben megvalósítható lenne, hiszen olyan erős és könnyű anyagokat alkotnak mostanában, mindenféle különleges tulajdonságokkal. Amúgy, pl a pluto- közelében lévő szondán hogy oldanák meg, hogy nagyobb teljesítményű adó legyen? Ahhoz kéne egy kis plusz energia is, ezt rtg-vel, vagy mini atomerőművel eléggé nehéz lenne megoldani a szondán, a napenergia meg akkora távolságban már nagyon kevés ehhez. Jupiter, vagy szaturnusz környékén keringő átjátszóknál, viszont még használható lenne a napenergia.
  • Thrawn
    #14
    Jaja. Ráadásul a cikk is így fogalmaz: " csatlakozva ahhoz az elég rövid listához, ahol ha csak elméletileg is, de lehetséges az élet." Tehát szó nincs itt az Enceladuson vízben pancsikoló kicsi zöld emberkékről. Csak az élet elméleti lehetőségéről.
  • Thrawn
    #13
    Átjátszó műhold? Akkor lenne értelme, ha oda lehetne "szögezni" mondjuk félúton a Föld és a Szaturnusz közé. Csak hát a fene Kepler törvényeibe, ez nem megy. Esetleg több lehetne belőle, hogy egy mindig a megfelelő pozíció környékén tartózkodjon. De akkor annyi pénzből már a bolygókutató szondát is el lehet látni nagyobb teljesítményű adóval és antennával. Na meg itt a Földön 64 méteres parabolákkal vesszük a bolygókutató szondák jeleit, ha nagyobb átviteli sebességet várunk az átjátszó révén, akkor az átjátszó szondára is hasonló méretű parabola kellene, mert hiába van közelebb a tudományos célú szondához, ha csak néhány méteres parabolája van. Ugye, így már nyilvánvaló a dolog lehetetlensége?
  • rigidus
    #12
    "magukat tudósoknak nevező emberek pusztán attól hogy valahol vizet fedeznek fel már messzemeő következtetéseket vonnak le az élet lehetőségével kapcsolatban."

    En attol tartok, hogy "magukat tudosoknak nevezo emberek" nem nagyon fedezgetnek fel vizet tavoli bolygokon. Ahhoz nagyon kemenyen meg kell dolgozni, hogy ilyen pozicioba keruljenek.

    A masik, hogy mar szamtalanszor volt errol itt szo a forumokban, hogy bizony nem csak viz, vagy egyeb szenhidrogeneken alapulhat elet. Nem tudjuk de nincs is szem elol tevesztve sem! Amit biztosan tudunk, hogy szenhidrogen alapokon tutibiztos az elet kialakulasa. Amig be nem bizonyosodik, hogy lehetseges maskepp is, addig a szenhidrogen alapu elet kutatasa van prioritasban.

    Ebbol kifolyolag, ha valahol folyekony viz van es egyeb feltetelek is adottak az esetleges eletre, az ugyszinten prioritasba kerul a tobbi "zsakbamacska" pedig a sor vegere.
  • Anteris
    #11
    kamu az egész
  • loga
    #10
    A lényeg az hogy van méshol is csak maximum más alapokony nyugszik amire mégcsak nem is gondoltunk.
  • norbre
    #9
    .. azért mert valahol víz lehet..
  • norbre
    #8
    én is az áltudósok kategóriájába tartozom, de azon mindig mosolygok amikor magukat tudósoknak nevező emberek pusztán attól hogy valahol vizet fedeznek fel már messzemeő következtetéseket vonnak le az élet lehetőségével kapcsolatban.
    Mi van ha csak a Földön tudott így kialakulni az élet, más helyeken meg teljesen más alapokon nyugszik, és teszemazt víz sem kell hozzá.
    Persze lehet hogy máshol is lehet víz alapú, de pusztán azért mert valahol vaz lehet..
  • juzosch
    #7
    De egy idegen életforma 1000x többet tanítana nekünk az evolúcióról. Nem kis lökést kapna a tudomány. Jópár kérdésre választ kapnánk. A mélytengeri élet ehhez képest csak kis érdekesség.
  • roliika
    #6
    :-) Nem feltétlenül kell búvárruha csak elég nagy területet kéne részletesebben bejárni.:-) Amúgy igazad van! :-)
  • wanek
    #5
    Ha már a vízről van szó: nem kéne inkább a saját házunk táján alaposabban körülnézni? Az óceánok mélye még nagyon sok titkot rejteget. És ehhez ugye nem kell sem űrhajó, sem hosszú idő, mire odaér, csak kéne tudni építeni egy olyan tengeralattjárót, ami kibírja azt a nyomást. Meg esetleg olyan búvárruhát is csinálhatnának... Az sem lenne könnyű feladat!
  • akyyy
    #4
    a mi naprendszerünkben is lám, mennyi bolygó esélyesa "vízpályázatra"....

    de ha más naprendszereket is kutatnának, akkor lenne ám hűha!
  • Punker
    #3
    de a pénz elment a háborúra
  • Sanyix
    #2
    Hát igen, úgy is jó lenne, csak küldjenekmá sűrűbben szondákat :)

    Amúgy egy kis érdekesség, hogy a New Horizons-ról olvastam egy érdekes dolgot, hogy a Jupiter távolságából kb 1,5 kbit/sec-es sebességgel lesz képes küldeni adatokat a földre, a Plutó távolságából, meg már csak 700 bit/sec sebességgel. Még az MRO is csak 6 mbit/sebességgel tud küldeni adatot a földre, pedig viszonylag közel van. Szóval a cassini a Szaturnusz mellől sztem úgy saccra 1,1 kbit/sec sebességgel tud adatot küldeni, szóval lehet hogy azért elemezték ki a 2005 novemberben készített képeket, mert még csak nemrég értek át a földre a képek :D. A lényeg az hogy nemgyengén kis sebességű adatkapcsolat van a szondák a föld között, úgyhogy mostmá gondolhatnának a nasa-nál arra is, hogy pár átjátszó műholdat is kéne küldeni mars, jupiter, szaturnusz mellé, és akkor talán kicsit nagyobb sebességű adatkapcsolatot kapnának, ami több, és nagyobb felbontású képet jelentene :)
  • Graxon
    #1
    "NASA megnyirbált költségvetésére gondolunk" talán nem háborúzni kéne, hanem valami értelmesebbre költeni a pénzt. De ha nem az amcsik, akkor majd más küld oda szondát.