43
analóg ill digitális
 • Tetsuo
  #43
  A 3D-mozi kepminosege? ;)
 • nagybek
  #42
  Sziasztok engem igaztörténetek érdekelnének, aki tudna nekem megtörtént eseteket feldolgozó filmes fórumot, vagy topikot ajánlani azt megköszönném.
 • Tetsuo
  #41
  Wikipedia - Digital Cinematography
 • B0B0
  #40
  Egy projektor képe úgy 3 méterről igencsak csúnya dolgokat okoz DVD film vetítésekor...
 • B0B0
  #39
  Ott a pont. Valaki gondolkodik is!
 • hmhm
  #38
  CCD helyett a cmos érzékelőké a jövő ..
 • Tetsuo
  #37
  Köszi a válaszokat!

  De úgy hallottam, h a CCD-chipek fejlődése elérte az analóg filmek (tán ezüstklorid -v milyen?- molekulák) minőségét, ha úgy tetszik, felbontását (dinamikáját is); hiszen leegyszerüsítve: ezüstmolekulák a zselatinban ~ pixelek.
  Vagyis egy mai analóg (fotó- ill mozi-)kamerát, a csúcs CCDk (egyszerre 3 v 4) leköröznek, esetleg HAMAROSAN le fognak..
  Ugyanígy a professzionális projektorok is kivetítik azt a digitális képet olyan minőségben, mint egy analóg vetítő a diaképet.
  Ráadásul a filmes eljárásnál sok esetben negaív-pozitív konvertálás is rontja a minőséget.

  A felbontást lehet növelni nagyobb CCDvel, hasonlóan a 35->70mm filmhez. Persze ilyenkor az optika is gyenge láncszem lehet, meghát nem ártanak a Terabyte-ok.
  (Asszem a Lúdas Matyit 7 TB helyre digizték. De lehet h a Vukk volt? :)

  Összefoglalva: Soha ne mondd, h soha! :) És szigorúan szvsz!
  Demá naon álms vok!
 • Aspyrin
  #36
  Ez igen
 • Takezó
  #35
  gyere a hunniába
 • Cvd
  #34
  Node eleve az élességhez szóltál hozzá te is először, most meg már mást is belekeversz?:) Persze van előnye a nagyobb TV-nek, élvezetesebb nézni. De képélesség szempontjából bizony hátrányban van, és eddig ez volt a téma. Nyilvánvalóan összességében előnyösebb a nagyobb képátmérő a hártányaival együtt is, de az sem véletlen hogy mellette emelik a felbontást is minden média esetében. Az 55-82cm esetében még elviselhető a hátrány, de a jövő 1-1,5-2-ésatöbbi méteres kijelzőin már veszélyesen leromlana a képminőség a mostani TV adások technikája (itt a nálunk elterjedt jelenlegi technikáról beszélek), de még a DVD mellett is.
 • Cvd
  #33
  Most belekevertél egy másik dolgot is a monitorokkal. De ott is áll a dolog, kicsit másképp. Ott a jobb jelátvitel meg a precízebb megjelenítés miatt nem homályosabb ugyanaz a felbontás nagyobb monitoron hanem pixelesebb.
 • Taranov
  #32
  Az igaz, hogy még nem fordult velő velem ilyen, de az utóbbi években kb. 180°-os fordulatot vettem abban a tekintetben, hogy anno a Westendbe és a Duna Plazaba jártam főleg, most viszont már csak a Művészbe, a Corvinba, Toldiba stb. A plázák nagyon elviselhetetlen számomra. A lényeg: a kis mozikban nem olyan a képminőség, mint ami a Mammutban és a többi multiplex moziban elvárható lenne, de a jobb filmek, a jobb társaság kárpótol ezért. Azt nem tudom viszont, hogy a művészmozikban láttam-e már DVD-ről sugárzott filmet, én nem észleltem.
 • NeoMaN
  #31
  Élesebbnek élesebb, ez oké. De nem minden az élesség.
 • qper
  #30
  pedig de.

  ugyanannyi képpontmegjelenítés hatszor akkora területen. igazából akkor szembetűnő ha egymás mellett látsz működni mondjuk egy 55-öst meg egy 82-est. ég és föld a különbség az 55-ös javára. persze én most szigorúan katódsugárcsöves TV-ről beszélek.
 • NeoMaN
  #29
  Aha, akkor ezexerint monnyuk 1024*768-as felbontás tompább egy 21-es moncsin mint egy 14-esen? Ezekszerint ha DVD-t nézek egy 82-es TV-n, az csúnyább mintha egy 37-esen nézném? Naneeeee........
  Ne akarjatok már mindent a felbontással magyarázni.
  :)))))))
 • Takezó
  #28
  igen, csak már nem csak projektoros dvd-vetítők vannak, hanem rendes nagygépek is... nyivlán a felbontással nem tud mit kezdeni, de pengeéles képet produkál
 • Takezó
  #27
  hm, én is jobban szeretem a kópiás filmeket, de mondom, ha nem lehet észrevenni a különbséget, ami előfordulhat, akkor mit számít igazából a dolog... hogy valószínűleg miért is fog nőni a dvdről való vetítés aránya? mert jó pénzeket lehet spórolni pl a gépészeken is... diákmunkában lehetne alkalmazni lófaszórabérért a srácokat, akik nyomkodnák a gombot... Sajnos (és tényleg sajnálom, mert sok gépész barátom van), ez a jövő...
 • ibrik
  #26
  Mint már leírtam, ez sosem fog megtörténni - csak jó közelítéssel "kíváló" minőségnek tűnik, de sosem lesz egyenértékű a "filmszalagos" mozi minőségével.

  Projektornál is az történik, mintha egy nagyképernyős TV-t kötnél a DVD-re.
  Ez majdnem olyan, mint a digitális zoom, semmire sem jó.
  Ugyanaz a pont növekszik, semmivel sem lesz több az információ/adat, nem lesz részletgazdagabb a kép. A képernyő arányos részhányadában nem lesz több képpont.
  Mintha csak közelebbről néznéd ugyanazt a TV-t, csak az egyes képpontok lesznek nagyobbak.

  Majd egyszer hasonlíts össze egy akármilyen kisképernyős TV-t egy hiperszuper HD-képes, 100Hz-es, ilyen-olyan mozgás/képjavító elektronikás, nyálcsorgatós csúcs TV-vel.
  A kisképernyős fogja minőségben elvinni a pálmát, sokkal élesebb a képe (szinte akármelyiknek).

  Az tény, hogy messziről nem jó nézni kis TV-t...
 • Cat #25
  ja hogy te moziban dolgozol... igy már érthető az álláspontod
  én azért kiverném a balhét ha egy moziban DVDről akarnának nekem filmet nyomatni.
 • Cvd
  #24
  Mert nyilvánvalóan nagyobb képpontokból fog felépülni a kép a nagyobb TV-n mint a kisebben, hisz a felbontás ugyanaz. Így pedig nem nem is tűnhet annyira élesnek a kép mint a kisebb TV-n. Illetve tűnhetne, ha arányosan messzebbről néznéd, de akkor meg mi értelme van a nagyobb képátmérőnek?
 • NeoMaN
  #23
  Mér okozna tompaságot, ha a 82cm-es TV-nek is az a felbontása, és nem HDTV monnyuk?
 • NormalisEmber
  #22
  Ma már egy jó projival bőven túl lehet szárnyalni a mozi képminőségét.
 • Takezó
  #21
  hát attól még lehet mozi-élmény, hogy DVD-ről megy... nálunk pl. vannak olyan filmek, amik néha kópiáról, néha dvdről mennek, és nem mindig írjuk oda mi se, h DVD-ről megy épp, mégse jött soha senkise panaszkodni (tény, jó projektor+kis terem+kis vászon)
 • Cat #20
  hát ha szerinted nem nevetséges, hogy egy moziban DVDről játszák le a filmet, akkor megérdemled, a hozzád hasonló fogyasztók tartják el az ilyen szenny helyeket.
 • Cat #19
  na igen, de ezért fizetnek az emberek ezer forintot? ilyen erővel megvehetnék DVDn...
 • Cat #18
  semmi, törölték rég.
 • NeoMaN
  #17
  Ezt nem is vitatom. Én azt írtam le, hogy itthon hányadék ami a mozikban megy. Rossz kép és hangminőség, egyszerűen nevetséges. Ezt már most is simán meg tudod lépni egy jobb otthoni cuccal.

 • Takezó
  #16
  másik meg, hogy a MOM parkban is valamiért valami csóró projektort vásárolt a vezetés... ez meg az ő faszságuk, de egy kis teremben, jó projektorral lehetséges közel-mozikép előállítása:)
 • Taranov
  #15
  Hát ez felháborító! Tényleg ne járj moziba! Tüntess! Lázadjunk a mozi ellen!
 • ibrik
  #14
  Igazad van, jelenleg MÉG nincs, de tervezték:
  Részletek az első magyar IMAX moziról

  Azt viszont nem tudom, mi lett belőle, mert nem vagyok pesti.
 • Takezó
  #13
  általában megjelenik az újságokban egy (DVD) jelzés ilyenkor... vagy legalábbis a mozi saját műsorlapjára ki van írva
 • ibrik
  #12
  Kicsit hosszan írtam le, de az egész lényege az, hogyha egy kép esetében már ennyiszer-annyi képpontról beszélünk, az már eleve minőségromlás.
  Mert az ugye egyértelmű, hogy tárgyaknak/tájképeknek/fizikai alakzatoknak nincsenek "képpontjai". Namármost ebből adódóan a hagyományos fényképes/filmes képrögzítési eljárás van legközelebb az eredeti tárgy/tájkép/alakzat szemmel látható képéhez.

  Az már más tészta, hogy milyen eszközökkel lehet becsapni az emberi agyat.
  Pl. az a problémakör, hogy egy digitális technikával készített/tárolt kép esetében mennyi az a minimális képpontszám egy adott "kis" területen belül, aminél már az emberi szem nem érzékeli külön-külön a képet alkotó pontokat.
  De "elég" közelről nézve ezek a képpontok is külön megkülönböztethetők.
  Ha másnem, akkor azért mert a TV fizikailag erre képes, csak távolról nézve nem látszik ez.
  Nameg a másik probléma, hogy egy mozgókép esetében másodpercenként mennyi képet váltogassunk, hogy azt az emberi agy folyamatosnak érzékelje, de mégse legyen olyan rengeteg ezeknek a képeknek a száma, nehogy a tárolt adat mennyisége egy végtelen kapacitású adathordozót igényeljen...
 • Cat #11
  itthon tudtommal sehol nincs IMAX mozi
 • B0B0
  #10
  Egy komolyabb digitális kamera 4-5 megapixeles videoképre képes, de ez csak az otthoni cuccokra vonatkozik. Amivel a filmesek dolgozna Ámerikában azok akár 20 megapixelt is tudnak. A lényeg, hogy még nem nagyon terjedt el, mert a felvett anyag irtózatosan nagy helyigényű
 • B0B0
  #9
  Ja és még annyit, hogy sem a HD-DVD sem a Blu-Ray filmek nem lesznek elengendően nagy felbontásúak mozivászonra...
 • B0B0
  #8
  És szemüveged (nem kötekedek)

  Ibrik elmondta, csak annyit tennék hozzá, hogy Pal esetén a 597 sor van a TV-nél.

  Gondolj bele, hogy egy 720*576-os DVD kép egy 85 centis TV-n már komoly tompaságot okoz. Képzeld el egy 4 méteres vásznon. Olyan mint egy 21"-os monitoron egy VCD (352*288)
 • ibrik
  #7
  A mozikban használt technológiát nem érdemes a házimozizásban használt technológiával összehasonlítani. Mindkettő más-más célra van.

  Meg amíg a mozinak van egy hangulata, elmehetsz oda haverokkal, akik ugyan jóbarátaid, de nem szívesen látnád őket a lakásodban, stb stb..., addig az otthoni DVD-n akkor állítod meg a filmet, amikor akarod, ha mondjuk pl. ki kell menned a slozira és nem maradsz le a film egyetlen részletéről sem...
  Természetesen emellett az sem elhanyagolható, hogy ha moziba mész, elköltesz többezer forintot, míg otthonra a legtöbb videotékából 4-5-6száz forintért kikölcsönzött DVD-film mégiscsak olcsóbb megoldás.

  Na akkor beszéljünk a formátumokról.
  A "hagyományosnak" mondható mozikban mivel nem digitalizált képről van szó, ezért nem is lehet felbontásról beszélni. De mégis vannak minőségbeli eltérések, ami csakis a nyersanyagon múlik.
  Csak egy kicsit vissza kell tekinteni a hagyományos fotózás világára. Mostanában 35 mm-es filmeket használnak a fényképezőgépekben, de ugyanakkor a profik ennél jóval "szélesebb" filmet használnak a részletesség javítására.
  Ugyanez megvan a mozik esetében is. A jelenleg használt filmek 35 mm-esek - ez már elég jó minőség (ezt nevezik a Panavision szabványnak), de meg sem közelíti a 70 mm-es IMAX filmek részletgazdagságát amely lehetővé teszi, hogy a még hatalmas házméretű vásznakra is sokkal jobb minőségben tudnak filmeket vetíteni.
  Az IMAX Amerikában, nyugaton hódít inkább, itt magyarországon asszem még csak egyetlen ilyen mozi van, de az a poén az egészben, hogy az IMAX-ot még a 60-as 70-es években fejlesztették ki, de mivel igen drága az előállítás, ezért nem terjedt még el annyira.

  A mozi minőségét kitárgyaltuk, most jönnek a digitális technológiák.
  A digitális mozi (és házimozi) szinte sosem érheti el a hagyományos mozi - nem beszélve az IMAX - képminőségét, mert a digitalizálás természetéből adódik, hogy információvesztéssel jár. És persze hozzájön még a különböző formátumok tömörítési eljárása, ami további információvesztést, minőségromlást okoz.
  Ebből adódik, hogy a minőség csak azon múlik, hogy milyen részletességben digitalizálunk (felbontás) és hogy ezt az adatmennyiséget milyen minőségben tömörítjük (bitráta).

  A hagyományos (vagy analóg) TV felbontása: NTSC esetében 525 sor, 60 félkép/s (vagyis kábé 30 FPS - pontosabban 29,97 FPS), PAL esetében 576 sor (ha jól emlékszem), 50 félkép/s (vagyis 25 FPS)
  TV-adások esetében igazából a tömörítés nem nagyon határozza meg a minőséget, mert elképzelhető ugyan, hogy a TV-csatorna különböző formátumokban tárolja a műsorait, de akkor is a szűk keresztmetszetet az adatátvitel módja (földi sugárzás vagy műhold) jelenti.

  "Hagyományos" DVD felbontások: 720×480 (NTSC) vagy 720×576 (PAL) képváltás: 29.97 FPS (NTSC) vagy 25 FPS (PAL) sávszélesség: 4~8 Mbit/s MPEG 2 (ez utóbbi a tömörítés módja)

  Ezekhez képest a HDTV (meg a többi nagy felbontású szabvány) ennél nagyobb felbontást használ: 1280x720 (de létezik már 1920x1080 is). És ehhez a tömörítés: kábé 200-300 Mbit/s-tól akár 3000 MBit/s is lehet, ami utóbbi szükséges is a legnagyobb felbontású képfolyam (1920x1080) jelentős minőségromlás nélküli átviteléhez.

  Remélem elég kimerítő volt a válaszom...
 • NeoMaN
  #6
  Az lehet, de szemem van.
 • B0B0
  #5
  Szerinted. Csak kicsiként nagyon nem értesz hozzá ;)
 • NeoMaN
  #4
  A mostani magyar mozikban a vetített filmek minősége vetekekszik a vizes papuccsal szétcsapkodot szarhoz. Szemcsés, homályos, fakó, életlen, remgő, halk, aligalig sztereo, vagy túl hangos, ha feliratos akkor olvashatatlan a felirat stbstb.
  Rohadt vicces, de pl. egy kint készített TC jobb minőségű sztem, mint itthon a mozi.
  A HD vagy a BR százezerszer jobb minőségű lesz mint a mai mozifilmek. Egy mai DVD is már sokkal jobb minőség, mint amit a moziban látunk itthon.
  Szerintem.