39
Meteorológia
  • szevam
    #39
    Sziasztok! Valaki foglalkozik itt biometeorológiával?
  • tyúkszem
    #38
    Igen, szokott lenni :) Görögöknél, és az olaszoknál egész sűrűn figyelnek meg trombákat :)
    Közben a japánok kapják az égi áldást rendesen: Link

  • birdo #37
    Szokott lenni tornádó a Földközi tengeren is ??
  • tyúkszem
    #36
    Velencei tornádó
  • tyúkszem
    #35
    Az sem kizárt. Nem hiába telepítettek oda automatát.
    Közben ma megvolt az idei 3. tornádó az országban Nyíracsádon: Link
  • birdo #34
    nem hinném, hogy a " katasztrófa utóhatása..... szerintem a száraz tározási technológia " szivárog
  • tyúkszem
    #33
    Hétvégére jön a jó idő :)
  • tyúkszem
    #32
    Nincs semmilyen korlátozás tudtommal, akkor közölték volna a médiában valahol. Kolontárnál egy jó darabig ez lesz, ha szelesre fordul az idő. Továbbra is fel fogja kavarni a port, amit a katasztrófa hagyott maga után.
  • birdo #31


    A kérdésem az, hogy most valyon a páros rendszámmal vagy a páratlannal lehet közlekedni....Mert a jelzés szerint Kolontár környékén se lehet mind1....nemcsak Pesten ...
  • tyúkszem
    #30
    Tessék, itt van az eredeti forrása: link

    Közben mára az Alpok alacsonyabb régiói is kifehéredtek, kb 7-800 méter felett esett(esik) a hó, és ezer méter felett meg is maradt. Holnap reggelre meg ismét Szarajevó fehéredhet ki.
  • commissioner
    #29
    Időjárási modellek

    A fáklya-grafikont kedvelem, mert szépen látható rajta a szórás, és ebből adódóan adott jövőbeli időpontban a lokális lehetséges min/max értékek jó támpontot adnak.
  • tyúkszem
    #28
    Havazott Boszniában. Május közepén azért ott sem megszokott.
  • DJviolin
    #27
    Ez a pontos három napos időjárásjóslás mellett azért hiszek, mert ha a met.hu-n szoktad nézni a városonként 1 hétre előre megjósolt időjárás jelentéseket, akkor tudod, hogy már a 4.-5. nap előrejelzése változik, amikor egyre közeledünk ahhoz a naphoz, ergo egyre pontosabb lesz. Tegnapra is egész napra napos időt jósoltak tegnap előtt, és ehelyett tegnap az történt, hogy egész nap felhős idő, és 16 óra után volt egy kis napsütés. Sőt! Valamikor a másnapi előrejelzés se jön be! Viszont a hőmérsékletértékekeket flottul meg lehet jósolni.

    Azt mondod, hogy az időjárást flottul ki lehetne számolni szuperszámítógépekkel. De az időjárás kiszámíthatatlanságát még a szuperszámítógépek sem képesek kiszámólni. :)

    A Zeltwegi esetről. Egyáltalán nem nehéz megjósolni az időt egy-két órára előre, vagy akár arra a napra. Nem kell ehhez semmilyen különösebb műszer, csak az ember két szép szeme. Viszont az időjárásjósló pontatlanságából ez sem 100 százalékos, de elég hatékony.

    Most egy kezdő vitorlázópilóta megfigyelései következnek. Ha valamit rosszul figyeltem meg, akkor majd kijavítanak a meteorológusok. :)

    Könnyű jóslási esetek, amik általában be szoktak jönni (de néha nem):
    Ha sok sötét viharfelhő csoportosúl feletted, de még nincs szél, akkor még nincs eső, de elképzelhető, hogy pár órán belül elkezd esni. Ha elkezdődik a szél, akkor már fél órán belül esni fog, mert jön elsőnek a viharfelhő előtti feláramlás, és mikor feléd ér az esőfelhő, akkor a leáramlás. Ezt az esőcseppek és a felhőben dúló turbulencia kelti. (Szerintem Zeltweg-nél is ilyet tapasztaltál. Szerintem a légiirányító kinézett az ablakon, és a két szemével megállapította.) Az általános iskolai biosztanárom egyszer kinézett az ablakon, és szakadt az eső, és azt mondta, hogy 20 percen belül elál. Csak 2 percet tévedett.

    Kevésbé pontos jóslás, hogy ha a reggeli órákban nagy a pára, akkor 10-11 óra fele lesznek cumulus (gomoly) felhők. Ha mondjuk 9 órakor indul be a gomolyfelhő képződés, akkor este 16 órakor lesz eső, és ha 10 óra fele indul be a gomolyfelhőképződés, akkor 18 óra fele lehet eső. Ez azokra a napokra vonatkozik, amikor úgy indul a nap, hogy színtiszta reggel az ég. De mint mondtam, ez nem 100%-kos időjóslás.

    Én is nagyon szeretnék ilyen tudásra szert tenni, hogy ránézésből megálapítom, hogy milyen idő lesz. Most ott tartok, hogy már 2-3 órával előre be szoktak jönni a jóslásaim (persze nem mindig). Ezt legegyszerűbben szerintem úgy tanulhatom meg, hogy sokat vagyok a szabadban, és mindig a felhőket és az időjárást lesem. ha az ember örökösen figyel, akkor rájön majd magától az összefüggésekre. Szerintem ezt könyvekből nem lehet megtanulni.
  • Molnibalage
    #26
    Jaj, azért ilyenket nem feltétlenül kéne leírni. A meterorológia a világ egyik talán legbonyolultabb proláma a világon. Ha csak egy pár km-es körzetet nézel 1-2 órára előre és ott van radar és sűrűn megyfigyelő állomások akkor 5 perc pontosan is meg lehet mondani az eső idejét.

    Zeltwgben voltam repnapon és közölték eső előtt, hogy kb. 1óra múlva esőre lehet kilátás. 20 perccel a kezedet előtt már BIZTOSRA modták. Kb.2 percet tévedtek...

    3 nap után nem találgatás csak PONTATLANSÁG van. Azért az nagy különbség előrejelzek vagy hogy találgatok.

    Ha te eldobsz egy követ és ELŐTTE kérdzed meg, hogy meddig megy úgy , hogy még soha nem láttalak dodbi, az tényleg találgatás. Elég nehéz megmondani, de ha a röppálya felénél van a kő, akkor elég pontosan megbecsülhető a becsapódás helye. Csakhogy a dobás végeredményét azonos indítási feltételek mellett nem olyan sok környezeti tényező befolyásolja olyan markánsan, mint az időjárást.

    Nagyon nagyok a modellezési gondok. SOKKAL több mérőállomás kellene szerte a világon, de az meg PÉNZ... Azuok adataival lehetne pontosabb szimulációt futtatni. Ahhoz meg kell nagyon, nagyon, nagyon, nagyon..... SOK erőfőrrás, ami meg PÉNZ. Hát erről ennyit röviden. :)
  • DJviolin
    #25
    Meg az a poén, hogy pontosan megjósolni az időt max csak 3 napig lehet (egy meteorológus elmondása szerint). Utána már csak találgatás. Ezek ott az OMSZ-nél meg büszkén kijelentették tavaszkor, hogy egész nyáron szar idő lesz. :C Vicc, hogy mik vannak már.

    Sajnos nem vették figyelembe azt a régi paraszti megfigyelést, hogy ha hideg telünk lesz, akkor meleg nyarunk. Hideg telünk volt? Nem egyszer -20 fok is. És tessék. Meleg nyarunk lett. Néha a régi népi megfigyelések hatásosabbak bármelyik többgigahertzes szuperszámítógépnél, amely napokkal előre kalkulálja a frontok mozgását, és ez alapján képeznek véleményt. Csak nem kalkulálták bele a globális felmelegedést, és ezáltal az időjárás kiszámíthatatlanságát.
  • Hajnalcat
    #24
    Birmingham-ban.
  • Hajnalcat
    #23
    Most van egy film a National Geographic-on a tornádókról. Állítólag 2005-ben volt egy 4-es erősségű Nagy-Britanniában. Azért ez nem semmi.
  • della
    #22
    Hát ezt én is utálom. Azért mert az ország területe 93030 km2, és így nem lehet azt mondani amiit te is írtál. Mert ha Nyugaton felhőszakadás van, az még nem jelenti azt hogy Keleten ne lehetne "strandidő".
    És ezért szidja mindenki a meteorológusokat!:@
  • della
    #21
    www.metnet.hu
    a legjobb oldal, amit valaha láttam ( a meteorológia tárgykörében )
    és 99%-ban igaz az előrejelzésük
    én még soha sem csalódtam benne:D
  • PeeTeR
    #20
    ja hat en is ezert irtam hogy mind a ketto... talalat van igy is ugy is. de tokmindegy :D

    igy lehetne az is a cime a topic -nak hogy hogyan irjuk helyesen
  • Rafaelo
    #19
    meteorologus

    ma kevés meteor várhato de ha lessz akkor beborul
  • Jagi
    #18
    Meteurológus

    Utálom mikor ilyesmiket mondanak:
    "Az idő napos lesz, de előfordulhatnak gomolyfelhők helyenként zápor zivatar"

    Tehát ezzel sem jutottan előbbre...

  • Newfronter
    #17
    A legjobban ajánlott oldal ez ügyben: www.metnet.hu
    Itt meg egy amerikai modell, amely szép kis mediterrán ciklont jelez keddre:
    GFS
    www.wetterzentrale.de <--- itt a Top Karten-nél kiválaszthatod, hogy melyik időjárási modellt nézed. Meteogrammok is megtalálhatóak... és elég jól bejön nekik, amit előrejeleznek. Viszont ha a távolabbi időt nézitek, kezeljétek fenntartással, mert annnak az esélye kicsi, hogy bejöjjön. Viszont a GFS elég sűrűn frissül.

    Most gy néz ki, hogy lehűlés várható, nyugaton havazással, keleten inkább esővel, mennyiség még bizonytalan. Ez a helyzet 1 hétig garantált, úgyhogy lesz itt belvíz sajnos ennél is nagyobb.

    Itt pedig egy olyan oldal, ami a konvektív csapadékot mutatja, zivatarokra van kihegyezve, illetve azokak az erősségére. Tavasszal és nyáron érdemes nézni.
    www.szupercella.hu <-- itt pedig egy heves zivatarok előrejelzésével foglalkozó oldal. Nagyon jó az előrejelzés beválása az oldalnak.

    Olvasgassátok a MetNet fórumokat, sokat tudtok meg belőlük: MetNet
  • Newfronter
    #16
    LOL szépen elírtad a topik nevét! :D
  • Taranov
    #15
    Szerintem is, mert a meteo az önálló szóként is értelmes.
  • Crokin
    #14
    Sok a hülye :D
  • Taranov
    #13
    Bár a google talál párat a meterológiára is, érdekes :)
  • Taranov
    #12
    Nem, a meteorológia a helyes :)
  • PeeTeR
    #11
    szerintem mind a ketto helyes...
    bar ez nem jelent semmit :)
  • DJ Skyline
    #10
    hi
  • SLICK
    #9
    meteorológia nem???
  • palack
    #8
    meteor :-)
  • tigeroo
    #7
    x!
  • Dave92
    #6
    <html><!-- THREE STEPS TO INSTALL DATE COUNTDOWN:

    1. Paste the first into the HEAD of your HTML document
    2. Code the OnLoad event handler into the BODY tag
    3. Add the last code into the BODY of your HTML document -->

    <!-- STEP ONE: Copy this code into the HEAD of your HTML document -->

    <HEAD>

    <SCRIPT LANGUAGE="JavaScript">

    <!-- Begin
    var Temp2;
    var timerID = null;
    var timerRunning = false;
    function arry() {
    this.length = 12;
    this[0] = 31;
    this[1] = 28;
    this[2] = 31;
    this[3] = 30;
    this[4] = 31;
    this[5] = 30;
    this[6] = 31;
    this[7] = 31;
    this[8] = 30;
    this[9] = 31;
    this[10] = 30;
    this[11] = 31;
    }
    var date = new arry();

    function stopclock() {
    if(timerRunning)
    clearTimeout(timerID);
    timerRunning = false;
    }

    function startclock() {
    stopclock();
    showtime();
    }

    function showtime() {
    now = new Date();
    var CurMonth = now.getMonth();
    var CurDate = now.getDate();
    var CurYear = now.getFullYear();
    now = null;
    if (21 < CurDate) {
    CurDate -= date[CurMonth]; CurMonth++;
    }
    if (2 < CurMonth) {
    CurMonth -= 12; CurYear++;
    }

    var Yearleft = 2006 - CurYear;
    var Monthleft = 2 - CurMonth;
    var Dateleft = 21 - CurDate;

    document.dateform.a.value = Yearleft;
    document.dateform.b.value = Monthleft;
    document.dateform.c.value = Dateleft;

    timerID = setTimeout("showtime()",1000);
    timerRunning = true;
    }
    // End -->
    </script>
    </HEAD>

    <!-- STEP TWO: Add the OnLoad event handler to the BODY tag -->

    <BODY Onload="startclock()">

    <!-- STEP THREE: Insert this code into the BODY of your HTML document -->

    <form name=dateform>Még
    <input type=text name=a size=2 value=""> év,
    <input type=text name=b size=2 value=""> hónap, és
    <input type=text name=c size=2 value=""> nap van hátra eddig:3/21/2006</form>

    <!-- Script Size: 1.95 KB -->
  • Dave92
    #5
    <!-- THREE STEPS TO INSTALL DATE COUNTDOWN:

    1. Paste the first into the HEAD of your HTML document
    2. Code the OnLoad event handler into the BODY tag
    3. Add the last code into the BODY of your HTML document -->

    <!-- STEP ONE: Copy this code into the HEAD of your HTML document -->

    <HEAD>

    <SCRIPT LANGUAGE="JavaScript">

    <!-- Begin
    var Temp2;
    var timerID = null;
    var timerRunning = false;
    function arry() {
    this.length = 12;
    this[0] = 31;
    this[1] = 28;
    this[2] = 31;
    this[3] = 30;
    this[4] = 31;
    this[5] = 30;
    this[6] = 31;
    this[7] = 31;
    this[8] = 30;
    this[9] = 31;
    this[10] = 30;
    this[11] = 31;
    }
    var date = new arry();

    function stopclock() {
    if(timerRunning)
    clearTimeout(timerID);
    timerRunning = false;
    }

    function startclock() {
    stopclock();
    showtime();
    }

    function showtime() {
    now = new Date();
    var CurMonth = now.getMonth();
    var CurDate = now.getDate();
    var CurYear = now.getFullYear();
    now = null;
    if (21 < CurDate) {
    CurDate -= date[CurMonth]; CurMonth++;
    }
    if (2 < CurMonth) {
    CurMonth -= 12; CurYear++;
    }

    var Yearleft = 2006 - CurYear;
    var Monthleft = 2 - CurMonth;
    var Dateleft = 21 - CurDate;

    document.dateform.a.value = Yearleft;
    document.dateform.b.value = Monthleft;
    document.dateform.c.value = Dateleft;

    timerID = setTimeout("showtime()",1000);
    timerRunning = true;
    }
    // End -->
    </script>
    </HEAD>

    <!-- STEP TWO: Add the OnLoad event handler to the BODY tag -->

    <BODY Onload="startclock()">

    <!-- STEP THREE: Insert this code into the BODY of your HTML document -->

    <form name=dateform>Még
    <input type=text name=a size=2 value=""> év,
    <input type=text name=b size=2 value=""> hónap, és
    <input type=text name=c size=2 value=""> nap van hátra eddig:3/21/2006</form>

    <!-- Script Size: 1.95 KB -->
  • schrank
    #4
    délen látható a "fuga"
  • SeLFisCH
    #3
    JAnuárba hideg szeptemberbe hullanak le a levelek !
    Válasz: Ők se tudják megmondani pontosan , akkor én hogy mondjam meg ! 1,2 feladatra
  • akyyy
    #2
    januárra hideget!
  • centauri99
    #1
    Sziasztok!
    Két kérdésem is lenne. 1.Egy nyári délután pehely,fátyol,majd középmagas és alacsony réteg felhők is megjelennek az égen.Jellemeuuük a légköri jelenségeket,milyen időjárás várható? 2.A barométer több napon át 1020hPa körüli légnyomást jelez és csak pehely felhők zavarjáka napsütést.Jellemezzük a légköri képződményt.Januárbaan milyen időt és szeptember végén milyen időt okoz ez?