39
flac
  • Mardel
    #39
    Kiegészíteném, hogy TAK (T)om's lossless (A)udio (K)ompressor összességében jobb az eddigi lossless codeceknél mind kódolási/dekódolási időben és tömörítésben egyszerre.
  • Breki33
    #38
    FLAC filokat lejátszani képes eszközök listája

    http://flac.sourceforge.net/links.html#hardware
  • Breki33
    #37
    Már jó néhány éve, hogy megjelentek a tömörített audiofájlok. Ezek közül is a legelterjedtebb az MP3 forma. Manapság viszont a tömörítés nélküli eljárások térhódításának lehetünk tanúi. Mi is a FLAC?

    Tömörítés
    A számítástechnikában nagyon fontos jelenség a tömörítés. Kódolni, tömöríteni szeretnénk mindent, hiszen eszméletlen mennyiségű adat ér el bennünket és ezeket tárolni sem utolsó dolog.

    A tömörítések divatja egy pár éve elérte az audio állományokat. Ezeket az audio jeleket a mai digitális technikában leginkább CD-ken tároljuk. Ezeknek a CD-knek a tömörítésére jött létre a talán legelterjedtebb technika, az MP3. Az ilyeténvaló tömörítés azonban veszteséges. Ez érthető is, hiszen egy teljes CD anyagát össze tudja sűríteni olyan 60-100 megába is. Persze ez erősen függ a tömörítés mértékétől is. Minél jobban tömörítjük, annál veszteségesebb anyagot kapunk. A veszteségek egy jobb audio rendszer esetében viszont hallhatóak. Bizonyos részek hiányoznak a hangokból, nem lesz olyan szép a hangzás, mint a CD lemez esetében.

    Megjegyzések

    Az igazi "high-end" cuccokkal rendelkező emberkéknek a CD lemez minősége sem az igazi. Miért is? Gondoljunk csak bele: a CD a hangból bizonyos mintákat vesz, meghatározott időközönként "rögzít", digitalizál. Ennek eredménye lesz az, hogy hiányoznak részek. A régi bakelites lemezek esetében minden információ a lemezre került: gyakorlatilag folytonos információt rögzítettek, míg a CD kvantáltan, mintákat véve teszi ezt.
    Nem csak az audio, de a képfeldolgozásban is léteznek tömörítések. Egy-egy képet az internetre csak elvétve tesznek ki tömörítetlenül, sőt egy webfejlesztőnek igenis optimalizálnia kell a képeket ha ki akarja őket tenni (cél: a netes megjelenéskor minél kisebb adat hagyja el a szervert, ezáltal gyorsabb lesz a böngészés is). Itt a *.jpg állományokat emelem ki.
    Videotömörítések. Itt a DivX, Xvid technikákról lehetne írni, de ezt nem teszem. Ezek is tömörített eljárások, a veszteségeket tapasztalhatjuk a képernyőinken, illetve a tévékészülékünkön (a tömörítési ráta mértékétől függően). Azért könnyű belátni, hogy egy Gyűrűk ura bővített kiadása, a maga 3 órájával, amit eredetileg két lemezen adtak ki, milyen minőséget jelenthet, ha az egy DVD lemezre van összetömörítve.
    Láthatjuk, hogy ezek a digitálizálások eléggé nagy és csúnya veszteséget okozhatnak. Hogy ez az egyes embert mennyire zavarja és ki elégedik meg egy olcsóbb, rosszabb minőséggel, az más kérdés.

    Sorra jönnek ki a jobb kódekek, melyek jobb, szebb eredményekkel kérkednek, de mindig csak tömörített lesz az anyag.

    Veszteségmentesség audio lemezeknél
    FLAC: Free Lossless Audio Codec. Ebből az angol kifejezésből a "lossless" szó a legfontosabb. Azt jelenti: veszteségmentes! Egy olyan tömörítési eljárást dolgoztak ki, melynek eredményeképpen tömörítve lesznek az audio CD lemezek, viszont nem lesz semmiféle veszteség. Miért jó ez, hiszen a ZIP és egyéb más tömörítőket is segítségül hívhatnánk! Igen, ez így is van. A ZIP tömörítéssel ezeket az információkat 10-15%-kal tudnánk csökkenteni. A FLAC lényege, hogy ennél nagyobb mértékű tömörítést ígér. A tömörítés elérheti a 30-50%-kot is! Ez viszont pont elég ahhoz, hogy nagy sikert arassanak ezek az állományok az interneten, előszeretettel alkalmazzák is a különféle filecserélő programok.

    Mit érdemes a FLAC-ról tudni?
    Ingyenesen elérhető a fejlesztésnek köszönhetően, többplatformos, így akár Windows, Linux stb. rendszereken is használható. A FLAC állományok tömörített voltukban is lejátszhatóak megfelelő program segítségével. Az MP3-hoz képest nagyobb fileméreteket kapunk, de ezért cserébe az eredeti minőséget kapjuk meg! Ha archiválni szeretnénk régi lemezeinket, és nem akarjuk egyenként mindet kiírni CD lemezre, akkor átrakva FLAC-ba könnyedén megírhatjuk egy DVD lemezre, melynek kapacitása kb. 7 CD kapacitásával egyezik meg.

    Programok, letöltés
    A FLAC honlapjáról lehúzhatóak a legfontosabb programok. A flac.sourceforge.net lehet a kiindulópont. A download részlegében letölthetjük a legfontosabb állományokat a különböző rendszerünkhöz. Sőt, különböző lejátszókhoz is találunk ott plugin-t, így utána könnyedén meghallgathatjuk az archivált zenéinket.

    http://ballor.hu/blog/160/
  • teherhordó
    #36
    teljeségel igazat adok neked de vannak olyan emberek akik nem éppen számtek zsenik és nekik szájba rágosan kell elmondani különben az életbe nem fogják megérteni. és ha néhány embertöl csak merev elutasitást látok az egy kicsit felbosszant eznkivül igazad van láttam jó hozzászolasokat ezért irtam hogy "tisztelet a kivételnek"
  • Dj Faustus #35
    Kedves Teherhordó!

    Egyrészt: e-mail címed ne add meg, mert ezáltal spamet kaphatsz rá.

    Másrészt: a topiknyitó elsődleges kérdésére (mivel tudja megnyitni a flac állományokat) megkapta a választ (Winamp plugin - de a legújabb Winampokban már bele van építve a natív flac támogatás, Jetaudio, foobar2000, nero).
    A konvertálásra is kapott ötleteket a tutorial.hu cikke alapján (mivel új motrot kapott a portál, ezért a FLAC tömörítésről szóló cikk kicsit máshogyan érhető el).

    Harmadrészt különbség van az utánajárás, a segítség és a "megcsinálom helyetted" hozzáállás között.

    Az utánajárás fárasztó, olvasni kell (esetleg angolul, németül, franciául - de erre vannak a remek szótárak - például a dict.sztaki.hu), de a fáradtság gyümölcseként magad oldod meg a problémát - ami egyrészt büszkeséggel tölthet el, másrészt jobban berögzül, ezáltal könnyebben felidézhető.

    A segítség akkor jön jól, ha egy dologban elakadsz, és vagy nincs róla érdemi információ (amit utánajárással meg tudsz szerezni), vagy nincs idő az utánajárásra (ez ritkán fordul elő), vagy a probléma jellege olyan, hogy nincsenek rá sablonmegoldások (letöltöm ezt az alkalmazást, és azzal megnyitom a file-t). Előnye, hogy némi önálló munkát feltételez a delikvenstől, ezáltal könnyen megjegyezhető megoldást nyújt

    A "megcsinálom helyetted"-hozzáállás viszont nem éppen hasznos. Egyrészt lustaságra ösztönzi a delikvenst (ááá, úgyis megcsinálják helyettem), másrészt szemétség a segítségnyújtóval szemben, harmadrészt a delikvens semmit nem tanul - ezáltal buta marad (ami mostanában - a kereskedelmi TV-csatornák és a bulvármédiák világa miatt - "trendi", de a személyiségre nézve degradáló).

    Negyedrészt: mint hozzászólásom második pontjában elmondtam, a topiknyitó (és ezáltal a többi érdeklődő is) megkapta a kérdésére a választ. Innentől kezdve az "okostojásokból van elég de segítőkből kevesebb" kijelentésed itt kezdi jelentőségét veszteni.
  • teherhordó
    #34
    ha esetleg kell flac konverter amivel be ill. flac-ból ki konvertálnál ird meg ide [email protected] a skype cimeded szivesen elküldöm mert látom okos tojásokból van elég de segitökből kevesebb ha kell elis magyarázom hogy müködik tisztelet a kivételnek de ha már van egy forum probáljunk meg értelmesen segiteni egymásnak ha meg nem tudunk ne irkáljunk hülyeségeket
  • takysoft
    #33
    pontosan. olyan, mintha bezipelnéd a wav-ot(a wav meg minőségromlás nelküli, azért is 40-50 mega 3-4 perc:D)
  • Dj Faustus #32
    "Olyan, mint a CD, vagy érezhető-e a minőségromlás?"
    Nos ha a CD-grabbelés folyamán nem történt veszteség, akkor a flac-nek (Monkey Audionak, stb...) nem kéne rontania a hangminőséget - hisz veszteségmentes tömörítés.
  • TothLaci
    #31
    Kezdek átállni MP3-ról Flac-ra. Nektek mi a véleményetek róla? Olyan, mint a CD, vagy érezhető-e a minőségromlás?
  • xyzzs
    #30
    Ha esetleg valakit érdekel erről bővebb info: http://avlossless.extra.hu
  • takysoft
    #29
    ilyen topic még nem volt:P
    miért kellene bárkinek is bunkózni?
  • Atkamon
    #28
    Na most akkor ki ne OFFoljon??
  • nyami
    #27
    ércsedmá :@@@@@
  • izb
    #26
    Ez itt mindig így megy sajnos....
    Ne is törödj vele.Ha valamelyik moderátort zavarta volna,már régen törölve lett volna vala.


    ---------------------------------
    www.izbsystem.hu
  • Shortstop
    #25
    igazad van ott nem néztem de fórumokon igen.. amúgy meg köszi hogy ilyen toleránsak és segítőkészek vagytok..
  • PyRex
    #24
    ha nem tudja mi az a flac, honnan tudná, hogy lossless? :)
  • Duddits
    #23
    Van Lossless topik... Nem lett volna egyszerübb oda beírni?
  • Dying Soul
    #22
  • HiPPoNaX
    #21
    Winamp nem is az igazi lossless formatumok hallgatashoz, az meg nalam mar csak hab volt a tortan, hogy 3 kulonbozo windowsom alatt 3 kulonbozo winamp fagyott ki a flac plugintol, de ezutobbi meg lehet a gepem hibaja. Ha egyszeruen mindenfele extra cucc nelkuli lejatszo kell a flac (es kismillio mas egyeb formatum) normalis lejatszasahoz akkor en is egyertelmuen a foobart javaslom, mint azt mar tette egy elottem szolo is.
  • Pharaoh
    #20
    Úgy tudom ,hogy a winamp WINXP SP2 alatt nem hajlandó a flac-ot lejátszani.
  • Thanatos
    #19
    amugy ilyen és hasonlo problémákhoz egy szerintem elég jó honlap:
    http://filext.com/
    eddig én itt midnenre találtam gyógyirt (pl neke is volt flac lejátszás mizériám néhány hete és azt is innen vadásztam :P)
  • Thanatos
    #18
    én nem ekrestem rá szal én ügyetlen vagyok akkor asszem :DDD
  • OPM
    #17
    foobar2000 simán viszi
  • nyami
    #16
    holnap majd nyitok egy olyan topikot, hogy mpg file megnyitása...

    arra akartam célozni, hogy nem kell topikot nyitni egyből, ha van valami problémád, előtte utána lehet nézni a googlen.
  • Big Daddy
    #15
    Innen letöltöd a flac112.a exét,azzal vissza tudod konvertálni wavba és már hallgathatod is.
  • Shortstop
    #14
    azt én is megcsináltam, és ugyanez
  • Shortstop
    #13
    és akkor most hejdeügyesek vagytok. jó feküdjetek le így. szép álmokat.
  • PTW
    #12
    én felraktam winamp plugint, a flac saját programját/pluginjét is de íg ysem hajlandó lejátzsani winamp
  • Thanatos
    #11
    pedig igaza van, fáradalmas keresés volt ;)
  • Shortstop
    #10
    muterod jól megvan?
  • Shortstop
    #9
    köszi
  • nyami
    #8
    http://www.google.co.hu/search?hl=hu&q=.flac&btnG=Google+keres%C3%A9s&meta=

    nehéz lett volna
  • Thanatos
    #7
    flacfilenyitogato ;)
  • Alexease
    #6
    A Jet tudja konvertalni, a Winamp visszairja WAV-ba, a Nero-hoz is van plug-in amivel CD formatumba lehet kiirni stb.

    Hasonlo formatum az APE is, esetleg ha talalkoznal vele;)
  • Shortstop
    #5
    meg jó lenne vmi olyan konverter mi működik is :)
  • Shortstop
    #4
    köszönöm szépen
  • hmhm
    #3
    jetaudio
    winamp plugin.
  • Tomicsek
    #2
    Itt van leírás.
  • Shortstop
    #1
    torrentről rántottam le ilyen formátumú zenei file-okat de az égvilágon semmivel sem tudom megnyitni....valaki segítsen nekem legyen szíves, mert jó lenne ha hasznát tudnám venni amiért vártam 2 hetet....
    előre is köszönöm!

    ja és az offolók kíméljenek mert szerintem ez a topik a sok szemét között bőven elfér