10
Passzív infra távcső - hogyan?
 • Borg
  #10
  Thermographic Camera - Forward Looking Infrared (FLIR)

  Két fő típusa van, a hűtött, és a nem hűtött.
  A hűtőtt vákuumcsőben van, és cryogenikus hűtést kap. 4 és 110 Kelvinfok közé hűtik le, általában 80K-re. Enélkül ennek a szenzora a saját hőjétől "megvakulna". Ugye mondani sem kell, hogy extrém drága, és körülményes a gyártása, és a használata is :)
  A szenzor maga, a bolométer. Ez egy elektromágneses sugárzást mérő szenzor, ami lényegében bármely frekvencián érkező sugárzást tud mérni. Ezt és a többi benne található érzékeny félvezetőt (újabban szupravezetőket is) folyékony héliummal hűtik.

  A hűtetlen szenzoros megoldásban egy szabályozottan szobahőmérsékleten tartott szenzor van, ami a feszültség, áramerősség, és ellenállás változásával "jelzi vissza" a beérkező sugárzást. Ezek tipikusan egy mini bolométerből, és pyroelektrikus (hő hatására elektromos tulajdonsággal rendelkező kristály, pl kvarz, vagy tourmalin) alkatrészekből állnak, és jóval olcsóbbak, és kisebbek mint a hűtöttek. Csak épp a képminőségük is jóval rosszabb.
 • Celeborn
  #9
  Hát, ha azt amiről beszélek, hőkamerának hívják, akkor igen. :) Bocs, hogy nem voltam egyértelmű. Nem tudtam a nevét. :(
 • Zsoltika 007
  #8
  Az építő iparban dolgozók is használnak ilyet az épületek hőszigetelésének felmérésében.
 • Borg
  #7
  Tehát akkor te nem passzív infra távcsőt keresel, hanem hőkamerát?
 • Celeborn
  #6
  Köszönöm, hogy ezt leírtad, de nem egészen erre gondoltam. Én kifejezetten csak és kizárólag infra érzékeny kütyüre gondoltam. Tehát ami az objektumok saját hőlyét jeleníti meg. És mindezt egy infra reflektor nélkül. Tudtommal ilyet a vadászok is használnak, és relatív kicsi a hatótávolságuk. Viszont egy ilyennel elég jól kitűnik a hideg sziklák közül egy állat képe a meleg teste miatt. Szóval én erre lettem volna kiváncsi.
 • ibrik
  #5
  A passzív infra távcsővel/szemüveggel egy nagy gond van: rettentő nagy mértékben káros a szemre - főleg a huzamos idejű használat során.
  Csak gondoljatok bele, mintha egy olyan képcsőhöz tartanátok közel a szemeteket, ami nincs árnyékolva.
 • Borg
  #4
  Akkor az valami forint előtti, tipikusan magyar katonaságnál fennmaradt a dolog lehetett :D
 • Zsoltika 007
  #3
  Régen bele voltam buzulva 1 ilyenbe. Emléxem még láttam egy régi katonai változatot a piacon. Az mondjuk rendes aksival ment. Hú mit meg nem adtam volna érte.
 • Borg
  #2
  Csak neked :)

  Passive night vision goggles— these pick up any light in the given area and amplify it several thousand times using an image intensifier. This works by the photoelectric effect. As a photon collides with a detector plate, the metal ejects several electrons that are then amplified into a cascade of electrons that light up a phosphor screen. Often a dim star in the sky is enough to illuminate an entire field. This type is commonly used for war reporting, tinting the picture green. The color green is chosen because the human eye is most sensitive and able to discern the most shades in green.  A passzív infra érzékelés tehát a thermokamerával ellentétben nem működik teljes sötétségben, hanem egy minimális háttérfény kell neki, amit felerősít.
  A felépítése olyan, hogy van egy vákuumcső, benne egy foto-katóddal. Ez "konvertálja" a bejövő fotonokat elektronokká. Itt jön képbe a generált elektromos mező, ami a két lap között felgyorsítja az elektronok mozgását. AZ aztán beleütközik a zöld foszfor képernyőbe, ami megint fotont csinál belőle. Tehát a foszforlapon zölden felvillanó fotonokat látod képként.
  A 3. generációs éjjellátókban a fotokatód tipikusan gallium arzenid. Az előző generációkhoz képest ez sokkal jobban látja a csillagok fényét, mivel azok nagy része tipikusan az IR tartományba esik. Egyetlen hátránya, hogy pl a kékes fényt rosszabbul adja át.
  Ezek egyébként a katonaságnál egyetlen AA elemmel 40 órán át tudnak működni :)
 • Celeborn
  #1
  Helló!

  Meg tudná valaki mondani, hogy miből is áll egy passzív infra távcső? Igazából az érzékelő része érdekel, mert a távcsövet még el tudom képzelni. :) A passzív infra érzékelés elvéről is van némi selytésem. Valamikor tizenegy-két évvel ezelőtt olvastam egy tudományos könyvben, hogy elviekben két üveglapból áll, az egyikre felgőzölnek egy infravörös fényre érzékeny anyagot, a másikra valamilyen fluoreszkáló anyagot (mindezt statikus mezőben, hogy egyenletes legyen a réteg) majd egyenáram alá helyezik. Így a az egyikből infrafény hatására elektronok szakadnak ki és a fluoreszkáló anyagba ütközve fényt bocsát ki. Nagyjából ennyit tudok. De persze lehet, hogy rosszul emlékszem... Tud valaki valami konkrétabbat, bővebbet?