23
  • Caro
    #23
    Nem téves.
    Az audio CD-n kevesebb az ellenőrző szektor, ezért több adat fér rá, mint data CD-ben.
    Szóval attól még hogy data CD-t 150-el olvas, attól audió-t olvashat 192-vel.
    De ha kiszámolod: 44100 Hz x 16 bit(2 bájt) x 2 csatorna=176400 bájt/s.
    Jó most ebből nem tudom hogyan jön ki a 192, nem is annyi, de a lényeg, hogy nem kbit, hanem kbájt.
  • IoIa
    #22
    Khmmm.... Annak idején a CD olvasók 1x-esen olvastak. Az pedig 150 kByte/sec. Mivel nem tudtak gyorsabban olvasni, de audio CD-t le tudtak játszani, ezért a 196 kiloBÁJT/s enyhén szólva is téves.
  • Fenjoy
    #21
    Értem! Köszönöm Nektek!

  • Dj Faustus #20
    A CD minőség - mint Caro is mondta - a 44100 Hz-es mintavételezésű, 16 bites vertikális felbontású, sztereó, tömörítetlen PCM hang (1411200 bit/sec).
    Furamód az MP3-ra is ráhúzzák a "CD-minőség" jellemzőt. Régebben ez 128 kbps volt, és mostanában a szélessáv elterjedésével növekedett meg az értéke 192 kbps-re. De az MP3, akkor is MP3 marad - akárhogy is tömörítik (gyakorlatilag érdemes minél magasabb bitrátát alkalmazni, a jelenlegi minimum 192 kbps).
  • Caro
    #19
    Nem, PCM audio-ban 196 kiloBÁJT/s az a CD minőség.
    És ha mp3-nak ekkora(tehát 1586) kbps-t állítasz be, akkor is romlani fog.
  • Fenjoy
    #18
    Láma kérdés de "láttom" sok a szakértő...nos 192 kbit mp3 az nem CD-minőségű?! Válaszokat előre is köszi

  • Mice
    #17
    szerintem tök m1 hányszor tömörítik újra mert néhány adón így is eléggé hallgatható minőségben (256kbits) megy a zene, abból meg ha egymás után jó számok mennek már van értelme órásakat felvenni, még ha épp nem is vagdosgatás céljából

    ha meg az ember felvesz egy óra zenét az meg jó olyankor amikor a net más okból nem elérhető (karbantartás, update etc...) olyankor meg úgyse hifibe löki az ember hanem az olcsó kis hangfalba, ott meg nem mindegy?

    én pl. sose dc-ztem és én itt szoktam hallgatni a zenéket. nekem nincs ahhoz türelmem, hogy irígy és köcsögölős senki kis f$$$ok slotnyitogatása miatt zabálja az áramot egész nap a gép.
  • Dj Faustus #16
    " Vagyis nem kell újratömöríteni."
    Ha van egy x kbps-ú bejövő stream-em, és abból én a,b,c kbps-ú (ahol a,b,c != x) stream-eket akarok létrehozni (lásd: relay server), akkor nem kell újratömöríteni? Akkor mit kell vele csinálni? Mindenképpen át kell alakítani...

    Igaz ami igaz nem annyira észrevehető az újratömörítés hatása, mégis jelen van.

    "Már bocs.. de minden zene letölthető a NET-ről, akkor miért vennék fel a rádióból? "
    Már bocs, de volt (van), akinek nem volt (nincs) NET-elérése, és így jut(ott) hozzá a zenékhez (jó ez ma már elenyésző réteg). (Lásd lck megjegyzését az 1980-as évekre - akkor még hol volt a net és az MP3?).
  • IoIa
    #15
    Ezt elkerülendő okok miatt a nagyobb adóknak többfajta elérése van, az elterjedtebb bitráták szerint. Vagyis nem kell újratömöríteni.
    Kisebb adóknál persze előfordulhat amit írsz, de azokkal nem kell foglalkozni. A nagyok úgyis leadnak mindent jó minőségben.
  • Dj Faustus #14
    Tegyük fel, hogy az adó félnek megvan 192 kbps-es minőségben az adott szám. Mivel nincs nagy sávszélessége a streaming szervernek (mondjuk csak 128 kbps), ezért az eleve (192 kbps-el) tömörített hangot újra kell tömöríteni (128 kbps-re). És mivel a minőségromlás halmozódik a veszteséges tömörítés miatt, romlani fog a minőség.

    Nem tudom végeztél-e már MP3-tesztet. Én megcsináltam a következő metódust is:
    1. Fogtam egy eredeti cd-ről rippelt számot, elneveztem 00.wav-nak.
    2. A wav-ot betömörítettem magas minőségű nagy bitrátájú tömörítéssel (pl: 00.wav->00.mp3).
    3. A kapott mp3-at kitömörítettem wav-ba, melynek a neve eggyel nagyobb számot kapott, mint az mp3-é (pl: 00.mp3->01.wav)
    4. Goto 2

    Az 5. kitömörítés után már eléggé érezhető volt a minőségromlás. A 10-nél már nagyon zavaró volt. A 100-nál egyáltalán nem volt már élvezhető se. Az MP3 tömörítés során alkalmazott pszichoakusztikus szűrők megtették a magukét.
  • IoIa
    #13
    Már miért tömörítené újra? Az adó eleve meghatározza a bitrátát, és csak olyan MP3-at fogad. Látszik, hogy még nem csináltál ilyet.
  • arty
    #12
    az adó oldalon van tömörités, arra gondolt ... ott ha a forrás mp3, akkor az ado ujratömöriti a streamet mp3ba még1x!
  • Tbone
    #11
    A kiadoknak soha sem lesz "eleg". Ok legszivesebben minden meghallgatott felvetel utan fizettetnenek. Amig fejhallgato vagy vonal kimenet van az erositokon es hangkartyakon, addig meg lesz annak az eselye, hogy masolatot lehessen kesziteni egy felvetelrol.
  • Csuki101
    #10
    Már bocs.. de minden zene letölthető a NET-ről, akkor miért vennék fel a rádióból?
    Ez hülyeség.

    Az a korszak már lejárt…
  • IoIa
    #9
    "pláne ha az internetes rádióban leadott szám is MP3-ba tömörített, akkor a dupla tömörítés dupla minőségromlást von maga után" - neked akkor lövésed sincs a dologról. Ha egy internetes rádióadót rögzítesz (magát a streaming folyamatot), akkor semmilyen újratömörítés nincs.
  • Dj Faustus #8
    1. Amikor a normál rádióadások elindultak (1920-as évek), a lemezkiadó vállalatoknak az sem tetszett.
    2. A normál rádióadások dinamikáját (hangerejét) leszabályozzák, az FM/AM moduláció miatti kisebb dinamikatartomány miatt. Illetve a sávszéleség is kisebb mint az eredeti. Szóval jelentősen romlik a minőség (pláne ha hordozható magnóra veszi fel az ember).
    3. Az MP3/OGG tömörítési eljárások veszteségesek, szóval az internetes rádiónál is romlik a minőség - bár nem annyira, mint a normál rádóknál, de nem kapod vissza az eredeti számot (pláne ha az internetes rádióban leadott szám is MP3-ba tömörített, akkor a dupla tömörítés dupla minőségromlást von maga után).

    Szóval aki igényes, megveszi CD-n, elmegy a koncertre - és a "jogvédő" szervezetek is örülhetnek. Minek kell itt csatázni?
  • lck
    #7
    Nem azt mondtam hogy én ezt használom letöltésre, csak jeleztem hogy az internetes rádiókről való zeneletöltés szinvonala nem hasonlítható mondjuk egy 1980 körüli MK29-es megnóval való rögzítéshez.
  • enkido
    #6
    de ha olyan nagyon megakarom szerezni azt a fránya számot inkább használok torrentet vagy dc-t...

    minthogy várjak míg leadja egy rádió :))))
  • lck
    #5
    Ja, és az adók nagy része külön stílukokra specializálódik és már nagyon sok 192 kbps-el ad. Igy hát nem olyan nehéz egy jó kis válogatást összeszedni a kívánt stílusban.
  • lck
    #4
    AudioStreamer automatikusan rádióadónként, számonként ( számcímekkel ) külön mp3-akba ment. Ezt jelenleg a rádióadások kb 90 %-a támogatja. Sőt ha elég sávszélesség van hozzá több adót egyidőben vesz fel. Ugyhogy nem kell olyan nagy reflex hozzá.
  • Béla bácsi
    #3
    Már az egész világ a kiadókon röhög, de ez nem elég nekik, tovább csinálják ezt a szánalmas marhaságot. Egyszer átutalok nekik 1 dollárt, vagy 2-t.
  • arty
    #2
    elmehet a RIAA a picsába :)

    amugy nem kell figyelni, felveszed a napi müsort és este kivagdosod, ami kell :D
  • enkido
    #1
    Ki az a hülye aki rádióhallgatás közben várja, hogy a szám amit szeretne megszólaljon oszt iiiirtózatos reflexével klikkk majd végighallgatva klikkk és már vigyorog is, hogy megvan a várva várt dalocska - igaz csak 128 Kbit-tel, meg a felénél véletlenül beletüsszentett a bemondó. De végre megvan!

    Egy-két év alatt, ha szerencséje van az összes számot lenyomják a rádión, bár a negyedik és ötödik számnál reflexei nem működtek rendesen és a fele hiányzik... A rendőrök meg majd kopognak, hogy 4386 forint kárt okozott a kiadóknak és az ítélőszék azonnali hatállyal történő fülvesztésre itéli, melyet tanúk jelenlétében három egész négy percen belül végre is hajtanak.