69
Portugál Labdarúgás
 • Rudee
  #69
  Eddig nem akármilyen a nyitány.
  7 meccsből 6 döntetlen, köztük a Benfica-Porto-Sporting trió is.
 • Rudee
  #68
  Sport1en megy a bajnoki nyitómeccs, Leixoes-Belenenses.
 • shad0w
  #67
  Üdv!
  Az egyik ismerősömnek kéne a kapusról, Riacardo Pereiráról mindenféle adat. Van-e családja, gyerekei stb...
  Én nem nagyon találtam neten semmi ilyesmiről adatot, csupán ezt.
  Kösz előre is!
 • I3andy
  #66
  A portugálok szövetségi kapitánya szerint a világon bármelyik játékvezető kiállította volna Rooney-t

  Scolari megvédi Ronaldót

  Megvédi a játékosát, Cristiano Ronaldót a portugálok szövetségi kapitánya Luiz Felipe Scolari, és sajnálja, hogy a Manchester United légiósa lett a bűnbak az angol-portugál negyeddöntőn azért, mert a játékvezető kiállította Wayne Rooney-t.

  „A világon bármelyik bíró kiállította volna ebben a szituációban Rooney-t – mondta a brazil tréner. A piros lap nem Ronaldo döntése volt, nagyon sajnálom, hogy bűnbakot csináltak belőle.”

  Majd Scolari hozzátette, hogy a fiatal játékos legfőbb erénye, hogy kiválóan cselez, és ugyanúgy mint más futballisták, néha elesik, de ettől még nem a műesés és a szinészkedés jellenzi a játékát.

  Ronaldóra azért haragudott meg egész Anglia, mert a két csapat összecsapásán erősen gesztikulált azutén, hogy manchesteri csapattársa megtaposta a portugál válogatott védőjét, Ricardo Carvalhót.

  Horatio Elizondo ezek után leküldte a pályáról Rooney-t, amire a portugálok fiatal játékosa úgy reagált, hogy elégedetten kikacsintott a kispadra.

  Ronaldo ezen viselkedése valószínűleg a világbajnokság legjobb fiatal játékosának járó címbe került, ugyanis a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség illetékes bizottsága sem díjazta ezt a sportszerűtlen viselkedést. A legjobb huszonegy éven aluli játékos így a németek támadója Lukas Podolski lett.

  Scolari elmondta továbbá, hogy szerinta valószínűleg Ronaldo kap majd hideget-meleget a szurkolóktól, ha visszatér Angliába, ugyanis nagyon nagy lesz a nyomás a játékoson a szurkolók miatt.

  Mindemellett a portugálok szövetségi kapitánya elmondta, hogy nagyon tiszteli Sir Alex Fergusont, azért, ahogy kezeli Ronaldót. Szerinte a játékos nagyon sokat köszönhet a Manchester United legendás menedzserének, mert a brazil szakember szerint, jelenlegi edzője és Carlos Queiroz nagy szerepet játszanak abban, hogy a fiatal szélső folyamatosan fejlődik.
 • I3andy
  #65
  BRONZMÉRKŐZÉS. Luiz Felipe Scolari úgy mond le, hogy marad

  A kapitány nem adja fel

  „Harmadikok akarunk lenni!” – mondja Luiz Felipe Scolari, aki csapatával így is messzebbre jutott, mint ameddig volt együttese, a nagy rivális Brazília elvergődött, de azért érződik, nem az igazi ez a bronzmeccs, a portugálok már-már beleélték magukat, hogy döntőt játszanak, s továbbra is a bírót okolják a vereségükért. Három-négy változás várható a csapatban a németek ellen.

  Feledhetetlen a kép: szurkolók ezrei kísérik, várják, ünneplik a portugál csapat buszát, amint az az edzőbázisról a Luz-stadionba hajt. A 2004-es Európa-bajnokság döntője előtt a portugál televízió élőben közvetítette egy órán át, miként halad a csapatbusz a lisszaboni aréna felé, s mindenütt tömegek álltak az út mellett zászlókat lengetve, s amikor egy hídon gurult át a busz, a híd alatt halászok csónakjai kísérték integetve Figóékat.

  Nos, ehhez képest péntek késő délután legfeljebb száz portugál szurkoló várakozott izgatottan a stuttgarti stadion azon bejáratánál, amelyhez a bronzmeccs előtti utolsó edzésre érkeztek „Európa braziljai”.

  Az emberek szeretete többet ér a pénznél is

  A csapat nagy tekintélyű vezetőedzőjét, a négy évvel ezelőtti világbajnok Brazília egyetlen versenyben maradt képviselőjét már korábban kihozták a pályára a portugálok sajtófőnökével együtt, hiszen a meccsnap előtti kötelező sajtótájékoztatóját kellett megtartania a Gottlieb-Daimler Stadion sajtókonferencia-termében.

  Az újságírók szinte végig arról faggatták az edzőt – mégha ez nem is tartozik szorosan véve a szombati német–portugál mérkőzéshez –, hogy marad-e a válogatott élén, vagy a rázúduló ajánlatok valamelyikét elfogadja. A tréfás kedvű szakember először bejelentette, hogy valóban a szombati lesz az utolsó meccse jelenlegi beosztásában, majd miután kellőképpen megfagyott a levegő a teremben, mosolyogva hozzátette: „...hiszen a világbajnokság végén lejár a szerződésem, amelyet vagy újabb követ, vagy nem.”

  Nem dőlt még el tehát semmi, bár a brazil edző szavai inkább azt sugallták, hogy maradna, hiszen leszögezte, hogy bár egy-egy klubcsapat lényegesen többet tudna fizetni, mint a portugál szövetség, nem ez a szempont lesz a döntő: „Csak az számít, hogy elégedett legyek a körülményekkel, márpedig Portugáliában szeretik az emberek a válogatottat, talán engem is elfogadnak, úgyhogy igen, szívesen maradnék.”

  A mexikói felkérést diplomatikusan cáfolta

  Amint Luiz Felipe Scolari egyszerűen megfogalmazta, az őszszel vagy valamelyik klub élén küzd majd a bajnoki címért, vagy pedig a portugál válogatottal készül a 2008-as Európa-bajnokságra. Egyúttal cáfolta azt a felvetést, hogy a mexikói válogatott szövetségi kapitánya lesz, s erről már meg is egyezett a közép-amerikaiakkal („...aki ezt a munkát kapja, örülhet, mert kitűnő játékosai vannak Mexikónak” – mondta udvariasan a mexikói tévésnek).

  Arra a kérdésre, hogy a feltehetően szomorkás csapatát miként lehet motiválni a harmadik helyről döntő meccsre, Luiz Felipe Scolari elmondta, hogy már a franciák ellen elveszített elődöntő lefújása óta azon dolgozik kollégáival, hogy játékosai elfelejtsék a kudarcot, és kellőképpen tudjanak koncentrálni a németek elleni mérkőzésre, amelyet nagyon fontos lenne megnyerniük. Ebben a munkában – mondta – nagy segítségére van az egyik pályaedző, aki kitűnő humorával és remek tréfáival mindent megtesz, hogy felrázza a csapatot.

  Cristiano Ronaldo díjat érdemelt volna

  Rákérdeztek arra is, hogy mit szól Lukas Podolski díjához, amelyet a vb legjobb fiatal futballistájaként kapott. Nos, amint az várható volt, a brazil szakember kijelentette, ha rábízták volna a választást, bizony Cristiano Ronaldónak adta volna a díjat (erről lapunk 5. oldalán is olvashatnak).

  „Tudom, hogy külföldön nem a legjobb mostanában Cristiano Ronaldo megítélése, de megérdemelte volna ezt a jutalmat, hiszen fantasztikusan játszott, és a jövő egyik legnagyobb futballistája válhat belőle” – mondta a portugál szövetségi kapitány, aki ugyanakkor udvariasan elismerte, hogy Lukas Podolski is megérdemli a díjat, mert pompás játékos. Általában nagy az udvariaskodás portugál részről a meccs előtt, Luiz Felipe Scolari megköszönte a csapatát sokáig buzdító német szimpatizánsok segítségét is, elmondta, hogy egymást tisztelő edzők és sportemberek összecsapása lesz a szombat esti meccs, amely csak a pályán hoz majd kemény csatát, valójában jó értelemben vett barátságos találkozó lesz.

  A szakértő: Lipcsei Péter

  „Kicsit csalódott vagyok, mert a döntőbe vártam a portugálokat, de a franciák elleni elődöntőben nagyon fáradtak voltak. Talán Cristiano Ronaldo játéka érdemelt nagyobb figyelmet, de egyedül nem tehetett többet. A kimerültség és a vereség feletti elkeseredettség miatt sem lehet bronzérmes Portugália. Igaz, a németek sincsenek feldobva, hiszen hazai pályán legalább a döntőig akartak menetelni, de ezúttal be kell érniük a bronzmérkőzéssel. Jürgen Klinsmann csapata fizikailag jobban van felkészítve, és saját közönsége előtt nem engedheti meg, hogy ne szerezze meg a harmadik helyet. Az a válogatott nyeri meg a mérkőzést, amelyiket az elmúlt néhány napban mentálisan jobban felkészítik, és ez – számomra bármennyire is fájó – Németország lesz.”
 • I3andy
  #64
  Öregek, de tudnak futballozni

  Szerda este eldől, hogy a portugál vagy a francia válogatott jut-e a döntőbe. A két főszereplő a két rutinos sztár, Luis Figo és Zinedine Zidane lehet.

  Sokat sejtet, ha valaki szinte alanyi jogon lesz minden évben hazája legjobb labdarúgója. Márpedig Luis Figo esetében ez a helyzet, jóllehet nem alaptalanul. A portugál aranygeneráció egyik ikonja ő – Rui Costával párban –, ám az már nem a dicső lapokra tartozó tény, hogy 1995-ben a Juventus és a Parma is lebegtetett egy Figo-szignóval ellátott szerződést, ezért pedig kétéves eltiltást kapott Itáliában. Elment hát Barcelonába – nem rossz alternatíva.

  Luis Figo
  Teljes neve: Luis Felipe Madeira Caeiro Figo
  Született: 1972. november 4., Lisszabon
  Magassága/testsúlya: 180 cm/75 kg
  Klubjai: Sporting (portugál, 1989–1995), Barcelona (spanyol, 1995–2000), Real Madrid (spanyol, 2000–2005), Internazionale (olasz, 2005–)
  Posztja: támadó középpályás
  Válogatottságai/góljai száma: 125/32
  Első mérkőzése a válogatottban: 1991. október 12., Luxemburg ellen (1–1)
  Eredményei: Világkupa-győztes (2002), Bajnokok Ligája-győztes (2002), KEK-győztes (1997), U21-es vb-győztes (1991), U16-os Eb-győztes (1989), Olasz Szuperkupa-győztes (2005), olasz Kupa-győztes (2006), spanyol bajnok (1998, 1999, 2001, 2003), Szuperkupa-győztes (1997, 2002), spanyol Szuperkupa-győztes (1996, 2003), Spanyol Kupa-győztes (1997, 1998), Portugál Kupa-győztes (1995), aranylabdás (2000), az év játékosa a World Soccer szerint (2000), az év játékosa a FIFA szerint (2001), az év játékosa az UEFA szerint (2000), az Eb álomcsapatának tagja (2000, 2004), az év játékosa Portugáliában (1994, 1995, 1996, 1997, 1998, 1999, 2001, 2002)

  A Camp Nouban aztán valósággal kivirágzott, egy sor nagyágyú oldalán ő is az lett. Az ötévnyi boldogság aztán csúnya véget ért: Figo katalán szempontból a lehető legrosszabb helyre, Madridba igazolt. Igaz, hogy jó pénzt – akkori rekordot, 37 millió fontot – kapott érte a Barca, de ez senkit sem érdekelt a szurkolók közül. Imádottból utált lett. Amikor realosként először játszhatott volna Barcelonában, éppen sérült volt, amikor legközelebb oda szólította a versenynaptár, kapott hideget-meleget, szögletzászlóhoz hajított guminőt, whiskysüveget s malacfejet. A fővárosban azonban senki sem bántotta, amire nem is adott okot, tekintve, hogy Figo élete formájában játszott akkortájt, amit két bajnoki cím és egy Bajnokok Ligája-győzelem is jelez. S csak gyűltek az elnök, Florentino Pérez által galaktikusnak nevezett ászok, jött David Beckham is, így aztán előbb-utóbb szűk lett a hely.

  Luis az utóbbi idők egyik legkiválóbb labdarúgója – mondta az angol. – Sok nagy klubban játszott, s mindenhol teljesített is, méghozzá a legmagasabb szinten. Bármely védelemnek képes volt problémákat okozni, ő az a játékos, akire mindig figyelni kell.”

  Így volt ez az előző Európa-bajnokságon is, amelyen úgy tűnt, minden a portugálok kezére játszik: a már bőséges rutinnal is felvértezett aranygeneráció otthon nyerhetett volna. De nem nyert, s Figót ez arra késztette, hogy egy ideig ne is húzza magára a bordó mezt. Egy szűk esztendőt töltött önkéntes száműzetésben, ám amikor hosszú sérülése alatt nem játszott Madridban, úgy vélte, belefér még az idejébe a válogatott. Ez akkor még így is volt, utána viszont átigazolt az Interhez, s a most tavasszal záruló idényt végig is zakatolta az első perctől az utolsóig, így nem csoda, hogy a világbajnokság előtt megemlítette, úton a harmincnegyedik születésnapja felé ez talán túlzás. Beckhamnek ehhez is volt hozzáfűznivalója: „Nem is az embertelen teljesítménye miatt félnek tőle, hanem az aurája miatt, ezzel az ellenfelek nem tudnak mit kezdeni.”

  Ettől függetlenül vagy éppen ezért Figo az egyik legjobb portugál az idei világbajnokságon, nem mellesleg csapatkapitány – akárcsak Zidane. Két aranylabdás utolsó párbaja következik Münchenben.
 • I3andy
  #63
  Célba dobálnak a portugálra

  Cristiano Ronaldo fájós lábát még kedden is jegelték, ám játékának aligha lesz akadálya a franciák elleni elődöntőben. A portugál támadó müncheni pályára lépése tehát biztosra vehető – miként a vakációt követően a barátságtalan manchesteri fogadtatás is. A szigetországban ugyanis utálják, amiért az Anglia– Portugália negyeddöntőben (részben) az ő reklamálásának hatására kapott piros lapot Wayne Rooney, aki mellesleg a Manchester Unitednél a csapattársa is.

  Még mindig a szombati Anglia–Portugália negyeddöntő 62. percében történtekről van szó.
  Amíg Cristiano Ronaldo a kezdés előtt azzal volt elfoglalva, hogy Wayne Rooneyt ölelgesse, addig valamivel több mint egy órányi játék után már a manchesteri csapattárs kiállítását szorgalmazta. Tény, az angol sztárcsatár újfent bizonyította: a „Ki tud többet a sportszerűségről?” versenyben már a selejtezőkörben elhullana (úgy taposott Ricardo Carvalho combjába, hogy azzal a mozdulattal egy teljes hangyabolyt kiirtott volna…), vagyis jogosan szembesült a piros lappal, csak sokak szemét szúrta, hogy éppen Ronaldo volt az, aki a leghevesebben reklamált.

  Az argentin bíró pikkel az angolokra

  A „sokak” persze angolok: a válogatott kiesése óta minden szinten támadják a Manchester United portugál légiósát (csak zárójelben: ha a csapat is ilyen elánnal rohamozott volna, akkor most elődöntőt játszhatna…), egy Shakespeare-t rosszul idéző színész nem kap annyi kritikát, mint ő.
  Ehhez képest Ronaldo állítja, a ma született bárány hozzá képest rutinos bűnöző.

  „Még hogy én állíttattam volna ki Wayne-t? Ugyan már, ez nevetséges – volt kénytelen még kedden is a szombati meccsre visszatérni a 2003-ban a manchesteri futballisták külön kérésére (!) az Old Traffordra igazoló támadó. – Nem tagadom, a bíróhoz siettem, mondtam is neki, hogy ez nem volt szép, de az, hogy a piros lap felmutatására buzdítottam volna, hazugság. Nem is értem, miként gondolhatják az emberek, hogy rá tudom venni a játékvezetőt ilyesmire. Ő azért tartózkodik a pályán, hogy egyedül döntsön.”

  Horácio Elizondo márpedig úgy határozott, hogy Wayne Rooney jobban teszi, ha az öltözőben higgad le a hideg víz alatt. Mellesleg az argentin sporttárs (aki az 1999-es klubvilágbajnokságon David Beckhamet is szívbaj nélkül lezavarta a gyepről) Cristiano Ronaldo szavait támasztotta alá.
  „Az angolok kilences számú labdarúgóját sportpályára nem illő cselekedetéért állítottam ki – indokolta a Wayne Rooneyval szemben hozott határozatát a bíró. – Sohasem hagyom befolyásolni magam, természetesen most is figyelmen kívül hagytam a két csapat játékosainak véleményét. Illetve: egyvalamire támaszkodom ilyenkor, a szabálykönyvre. Az pedig azt írja elő, hogy az ilyen jellegű megmozdulásért jár a piros. Ennyi. Kár is erről többet beszélni.”
  A kritikák kereszttüzébe kerülő Horácio Elizondo Sven-Göran Erikssonra is kitért.

  „Az angol kapitány a meccs után bejött az öltözőbe, és gratulált nagyszerű teljesítményemhez – mondta a bíró. – Szerinte helyesen tettem, hogy leküldtem a pályáról Rooneyt, mert durva volt.”

  Kedves és baráti SMS-ek repkednek

  A fentiek szerint Eriksson igen sportszerűen viselkedett utolsó meccse után, és igyekszik békülni Cristiano Ronaldo is, aki leszögezte, hogy Wayne Rooneyval most is ugyanolyan jó a kapcsolata, mint a vb előtt volt:
  „Hallottam, Angliában arról cikkeznek, hogy oda a barátságunk, de ez nem igaz – mondta a portugál. – A találkozót követően éppúgy váltottunk SMS-eket, mint előtte, az egyikben Wayne még gratulált is a továbbjutásunkhoz, hozzátéve, hogy remek csapatunk van, és ha így folytatjuk, sokra vihetjük. Egy másik üzenetében pedig azt írta: badarság, hogy a jövőben nem akar velem együtt játszani, ez is csak az újságírók kitalációja. Úgyhogy megnyugtathatok mindenkit: minden rendben van közöttünk.”

  A brit fenegyerek: kettéhasítom Ronaldót

  A magunk részéről mégsem vagyunk biztosak a happy endben. Hogy Angliában már megjelentek a Ronaldo arcát ábrázoló dartscéltáblák (a centrumban, az ötven pontot érő helyen a kiállítás után a portugál kispadra kacsintó futballista szeme található…), az talán még hagyján. Az már „erősebb”, hogy több szigetországi lap is kedvesen azt szorgalmazza: a játékost ne engedjék be többé Angliába. A legtovább persze Wayne Rooney ment, aki – az állítólagos „havert” kapásból megcáfolva – egy mondattal elintézte az ügyet.
  „Az első edzésen kettéhasítom Ronaldót…” – háborgott a tömzsi angol.
  Hamarosan kiderül, milyen fából faragták Ronaldót.

  Fogadások a taslira

  Idő kérdése, és az angliai fogadóirodákban arra is lehet majd pénzt tenni, hogy az MU első edzésén Wayne Rooney valóban „lerendezi-e” Cristiano Ronaldót, vagy sem. Persze csak akkor, ha a portugálok 21 éves sztárja a vb után Angliában folytatja pályafutását, hiszen a brit sajtó néha már kegyetlen módon támadja a portugált, ami csökkenti visszatérésének esélyét.

  A vezető brit bulvárlap, a The Sun például – szokásához híven – átlépve a jó ízlés határát, felettébb szabadszájúan tálalja a történteket, a „Rohadt Ronaldo a Realhoz tart” cím mindenesetre nehezen félreérthető. A cikkben megszólal Predrag Mijatovics, a Real Madrid leendő sportigazgatója is, aki elmondja, hogy a portugál jövője egyelőre Fabio Capellótól, azaz az új tréner döntésétől függ. Ha az olasz mester akarja, megszerzik, ha nem, nem. Sokatmondó egyébként az is, hogy az ominózus Rooney–Ronaldo affér után néhány órával az angol szurkolók létrehoztak egy olyan internetes oldalt, ahol kedvükre szapulhatják az MU légiósát, vagy vicces képeket rakhatnak fel róla.

  A korábbi angol válogatott csatár, az idén visszavonuló Alan Shearer is kifejtette véleményét az üggyel kapcsolatban, amely egyáltalán nem megnyugtató a portugálra nézve: „Úgy gondolom, minden esély megvan rá, hogy Rooney a Manchester United első edzésén odaballag majd Ronaldóhoz, és lekever neki egy nagy taslit.”
 • I3andy
  #62
  Inkább tudás, mint szerencse

  Akárcsak két éve az Eb-n, ezúttal is tizenegyesekkel ütötte el az elődöntőbe jutásért vívott mérkőzésen Portugália Angliát. Wayne Rooney kiállítása után sem született gól, és a tizenegyespárbajban még az is belefért a portugál csapatnak, hogy két játékosa is hibázzon – mert Ricardo kapus Frank Lampard, Steven Gerrard és Jamie Carragher lövését is hárította. A Sporting kapusa a világbajnokság meghatározó játékosai közé emelkedett.

  „Nem vagyok hős. Ha hősökről beszélnek, én azt mondom: az egész portugál csapat hősies játékosokból áll, mindenki hatalmas futballista” – szerénykedett Ricardo, aki februárban ünnepelte a 30. születésnapját. A mosolygós, és az angolok legyőzése után érthetően örömmel a kamerák elé álló kapus azonban jól észrevehetően ideges lett, amikor arról faggatták: szerencsés-e, hogy kivédett három tizenegyest: „A tizenegyespárbaj mindig lutri, de három védéshez több kell mint szerencse. Nézzék csak meg még egyszer a televízióban!”

  A kapus később elmondta, tudatosan készült arra, mit kell tennie, ha szétlövéssel dől el a továbbjutás sorsa.
  „A részletekről, kérem, ne is faggassanak, hiszen a titkaimat nem árulom el. Akkor mindent megtudnának rólam önök is, az ellenfelek is, ezt pedig nem akarhatja senki.”
  Természetesen szóba került a 2004-es Európa-bajnokság negyeddöntője is, amikor kesztyűjét a gyepre hajítva kivédte Darius Vassell lövését, majd ő maga értékesített egy tizenegyest, kiejtve Angliát.

  „Semmi bajom az angol srácokkal, csípem őket – mosolygott Ricardo. – Igaz viszont, hogy a portugálokat jobban.”
  A kapus elmondta még, nem emlékszik arra, hogy valaha három tizenegyest is kivédett volna egyetlen találkozón, noha ahogy ő fogalmazott, elég sok büntetőt kivédett már.

  „Valójában akkor sem csüggedtem, amikor Hugo Viana a kapufát találta el vagy amikor Petit a kapu mellé lőtt – mondta Ricardo. – Akkor tényleg úgy festett, hogy nem mi jutunk tovább, de tele voltam önbizalommal. Tudtam, hogy a társaim bíznak bennem, és azt is, bár lehet, hogy ez túlságosan magasztosan hangzik: egész Portugália mögöttem van. Óriási érzés, hogy a világbajnokság elődöntőjébe jutottunk.”
 • I3andy
  #61
  Portugália a hőseit ünnepli

  Óriási fieszta kezdődött Portugáliában, amikor a válogatott tizenegyespárbaj után búcsúztatta az angolokat. A siker legfőbb részese a brazil kapitány, Luiz Felipe Scolari, aki lassan már nemzeti hős lesz Portugáliában.

  „Fejet hajtok az angol válogatott előtt. Nem látszódott, hogy emberelőnyben vagyunk, mintha tizenegy tizenegy ellen küzdöttünk volna, Anglia válogatottja csodálatosan futballozott a kiállítás után. Olyan szellemben, olyan elszántsággal, olyan szívvel, amely miatt rengetegen szeretik Anglián kívül is ezt a válogatottat – ezt Portugália brazil kedvence, a szövetségi kapitány Luiz Felipe Scolari mondta rendkívül udvariasan, majd így folytatta: – Szeretném tiszteletemet kifejezni az ellenfél iránt, hősiesen harcolt egy órán keresztül. Mindössze annyi lehetőségünk volt a precízen betömörülő védői ellen, hogy távolról lövöldözzünk, de azt hiszem, ez a portugál futballnak általában nem fekszik. Anglia remekül lezárta a réseket, nem találtunk űrt a védőfalán.”

  A szakember elmondta az ilyenkor szokásos közhelyet: a tizenegyespárbaj szerencsejáték, nem a tudás, hanem a pillanatnyi koncentráció, Fortuna istenaszszony kegye a döntő – nem biztos, hogy a 120 percet követő lottójátékon a jobbik csapat lép tovább.
  „Akkor nem gondolkoztam győzelemben vagy vereségben – idézte fel érzéseit Luiz Felipe Scolari. – Csak vártam, hogy elkezdődjenek a rúgások, hogy láthassuk, mi történik. Bíztam, persze, hogy bíztam Ricardóban, mert tudom, az elmúlt évek során rengeteget fejlesztette magát a büntetők, szabadrúgások hárításában.”
  Igen ám, mégis az angol Owen Hargreaves lett a mezőny legjobbja, nem a három tizenegyest is hárító kapus. De mit szól ehhez a kapitány?

  „Ha nekem kellett volna döntenem, Ricardo lett volna a befutó, mert kolosszális teljesítményt nyújtott. Ráadásul neki sokkal nagyobb érdeme volt a tizenegyesek hárításában, mint amekkorát az angolok hibáztak. Nem pusztán rosszul elrúgott labdákról volt szó, hanem arról, hogy kapusunk tudta, merre és mikor kell elindulnia. De megértem, ha a remekül harcoló angol csapatból választottak valakit a szakértők erre a címre.”
  A kapitányt Wayne Rooney kiállításáról is megkérdezték.

  „Ez az a téma, amelyről nem szeretném elmondani, amit gondolok. Egyetlen dolog számít: ha a játékvezető úgy dönt, hogy valamely szituációért piros lap jár, az az ő felelőssége. Inkább arról beszélnék, hogy bejutottunk a legjobb négy közé, és képesek vagyunk arra, hogy a világbajnoki trófeát is elhódítsuk. Most ki kell pihennünk a negyeddöntő fizikai és szellemi fáradtságát, fel kell dolgoznunk a sikert. De készen állunk, hogy az elődöntőben mindent megtegyünk a győzelemért. Mert jól tudjuk: kimondhatatlan örömet szereznénk a portugál népnek, ha még innen is továbbjutnánk.”
 • I3andy
  #60
  Angol lapértesülések szerint a Manchester United vezetői rendkívül bosszúsak Cristiano Ronaldo viselkedése miatt, ezért rövidesen felbontják szerződését, amelyet nemrég 2010-ig meghosszabbítottak. A szigetországi média úgy tudja, hogy a portugál klasszis szombati „szereplése” a döntő indok, de az illetésekeseknek az sem tetszik, hogy nyíltan hangoztatja, a Real Madridba akar igazolni.

  „Egyáltalán nem sajnálom Wayne Rooney-t, most csak az ünneplés érdekel” – mondta vasárnap Cristiano Ronaldo, aki ezzel a mondatával valószínűleg tovább dühítette a Manchester United játékosait és vezetőit.

  A lapok azzal vádolják Cristiano Ronaldót, hogy már az angol-portugál negyeddöntő előtt provokálta klubtársát, Wayne Rooney-t. A páros a második félidőben is összeakadt, amikor a szigetországi támadó megtaposta a földön fetrengő Ricardo Carvalhót. Angliában általános a vélemény, hogy a fiatal portugál reklamálása is közrejátszott a piros lap felmutatásához.

  Valószínű, hogy az angol szurkolók ezt nem bocsátják meg Cristiano Ronaldónak, talán még a MU-fanatikusok sem.

  A negyeddöntő előtti napokban egyébként a portugál csillag többször elmondta, hogy szívesen igazolna a Real Madridhoz, igaz ennek egyik feltétele lett volna, hogy Juan Miguel Villar Mirt válasszák elnöknek. Nos, vasárnap kiderült, Ramón Calderón lesz a spanyol elitklub főnöke, de a portugál csillag még a voksolás előtt nyilatkozott meglehetősen furcsán…

  Az angol újságírók kérdésére ugyanis tagadta, hogy érdekelné a madridi szerződés.
  „Csak annyit mondtam korábban, hogy kedvelem a Real Madridot. Azt azonban nem állítottam, hogy oda akarok most szerződni” – jelentette ki a szigetországi újságíróknak a manchesteri sztár.

  Nem sokkal később azonban a portugál lapok munkatársainak elismerte, már tárgyalásokat is folytatott a klubcseréről.

  „A világbajnokság után mindent elrendezek. Várjanak addig” – jegyezte meg honfitársainak Cristiano Ronaldo, aki ekkor még nem tudhatta, hogy szavait hamarosan lefordítják a portugál újságírók az angol kollégáknak.
 • I3andy
  #59
  Noha az utóbbi három alkalommal a rendes játékidőben csak kétszer bizonyultak jobbnak a déliek (1986, vb, Monterrey, 1–0; 2000, Eb, Eindhoven, 3–2), a luzitán mérleg mégis makulátlannak tekinthető, bár Luis Figóék a két évvel ezelőtti kontinenstornán csak a tizenegyesrúgások után jutottak tovább (2004, Eb, Lisszabon, 2–2). Tétre menő összecsapáson a portugálok felett aratott győzelemre Anglia négy évtizede vár – az 1966-os angliai vb-n az elődöntőben az angolok 2–1-re verték meg a portugálokat –, akárcsak a világbajnoki győzelemre. Ha a kapitányok párharcából indulunk ki, nem most törik meg a jég. Luiz Felipe Scolari és Sven-Göran Eriksson tudniillik négy éve a Távol-Keleten (Brazília–Anglia 2–1) és a már emlegetett 2004-es Eb-n is összeakadt. A két gárda összesített mérlege mindamellett nyomasztó angol fölényről árulkodik, 21 mecscsen kilenc döntetlen mellett ugyanennyi alkalommal a játék elterjesztői örülhettek. A gólkülönbség egyenesen földbe döngölő: 45–25. Ennyit a kimutatások egyoldalúságáról.

  Na most megmutatták a fiúk h mennyit érnek a statisztikák!!!
 • I3andy
  #58


  David Beckham vs. Luis Figo

  DAVID BECKHAM
  Életkora: 31
  Klubja: Real Madrid
  Magassága/testsúlya: 182 cm/74 kg
  Válogatottsága/góljai: 93/17
  Gólerősség (1–10): 7
  Passzolás (1–10): 9
  Erőssége: Rúgótechnikája páratlan, jobbal kivételesen jól lő és passzol, beadásai szinte tökéletesek, számtalan gyönyörű szabadrúgásgól és gólpassz fűződik a nevéhez.
  Gyengéje: Fejjátéka legfeljebb átlagos. Figóval két éve még egy csapatban játszott Madridban, tökéletesen tisztában vannak egymás képességeivel.
  Noha a világ legjobban kereső labdarúgója, az egyik legalázatosabb is, hozzáállása példaértékű, Sven-Göran Eriksson jó húzása, hogy őt tette a válogatott csapatkapitányává.

  LUIS FIGO
  Életkora: 33
  Klubja: Internazionale
  Magassága/testsúlya: 180 cm/75 kg
  Válogatottsága/góljai: 124/32
  Gólerősség (1–10): 7
  Passzolás (1–10): 8
  Erőssége: Kiváló játékszervező, aki technikai tudásával, gyönyörű cseleivel szinte egymaga garanciát jelent a látványos játékra.
  Gyengéje: Harminchárom évesen futógyorsasága már nem a régi, ám rutinjával és elszántságával pótolja ebbéli – relatív – hiányosságát.
  Klubcsapatában és a válogatottban is igazi vezér, akinek véleményére nemcsak a játékostársak, de a szakvezetők is adnak. Egyszer már hátat fordított a válogatottnak, szerencsére meggondolta magát.
 • I3andy
  #57
  Folytatom a meccsre ráhangolást a meccs után :)

  A nagy öregek élnének az utolsó esélyükkel

  A két legünnepeltebb európai futballistageneráció közül az egyiknek szombat délután, Gelsenkirchenben véget ér a németországi kalandja. A két csapatkapitány, az egyformán hetes mezt viselő David Beckham és Luis Figo két éve még vállvetve küzdött a Real Madrid sikereiért, az angol–portugál vb-negyeddöntőn viszont egymásnak kell feszülniük a legjobb négy közé jutás érdekében.

  Az angol együttesből többeknek is ez a világbajnokság jelenti az utolsó esélyt, hogy valamit elérjenek a válogatottal. David Beckham 31 esztendős, így feltehetően a következő, 2010-es dél-afrikai vb-n már nem lesz tagja a „háromoroszlános” csapatnak, de Gary Neville (31 év), Sol Campbell (31) és David James (35) is kiöregedőfélben van. Míg a szigetországiaknál az együttes gerincét – Beckham kivételével – a fiatalabbak alkotják, addig a másik oldalon a csapat esze és vezére Figo, aki 33 éves és egyben az igazi portugál „aranygeneráció” (vagyis az 1989-ben és 1991-ben junior világbajnoki aranyat szerző, felnőttként azonban trófea nélkül maradó társaság) utolsó mohikánja. Az olasz Internazionale középpályása az elmúlt évtized nagy portugál csapatában még együtt varázsolt többek között Fernando Coutóval, Manuel Rui Costával és Joao Pintóval.

  „Figo azon kevés kivételes labdarúgó egyike, akikre minden percben oda kell figyelni. Lehet, hogy a gyorsasága megkopott egy kissé, de kivételes térlátása, magas játékintelligenciája és tökéletes technikája még mindig zseniális futballistává teszi őt” – hízelgett egykori madridi csapattársának David Beckham.

  Kétséges Cristiano Ronaldo szereplése, őt a holland Khalid Boulahrouz talpalta combon a negyeddöntőben. Fájdalmai miatt tegnap kihagyta az edzést, és a négy éve a brazilokkal vb-győztes Luiz Felipe Scolari mester állítólag csak akkor teszi be a kezdőbe, ha százszázalékosan felgyógyul a mérkőzésre. A FIFA egyébként pénteken bejelentette: a találkozót zárt tető alatt rendezik meg, noha az időjárás-jelentések alapján hőségre nem kell számítani. A meccs ezzel a vb-történet negyedik fedett stadionbeli összecsapása lesz. Először 1994-ben Detroitban, majd 2002-ben Szapporóban, végül az idén június 13-án Frankfurtban (a Dél-Korea–Togo meccsen) futballoztak zárt tetejű arénában.
 • EmIn3m02
  #56
  gratula portugálok ideje volt már kiverni ezt a makker angol csapatot
 • I3andy
  #55
  ó pazzeg, összerántotta a kezdő csapatokat :8, mind1 nyert PORTUGÁLIA!!!!!
 • I3andy
  #54
  Ricardo megint büntetőgyilkos volt!

  A portugál válogatott jutott be harmadikként a legjobb négy közé a németországilabdarúgó-világbajnokságon, miután a mai negyeddöntőben gól nélküli döntetlent követően 11-esekkel 3-1-re legyőzte Anglia legjobbjait. Az ibériai együttes 1966, azaz 40 év után játszhat újra a fináléba jutásért, ellenfele az esti Brazília–Franciaország összecsapás győztese lesz.

  18. LABDARÚGÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, NÉMETORSZÁG NEGYEDDÖNTŐ:
  ANGLIA – PORTUGÁLIA 0-0===>11-esekkel: 1-3
  Helyszín: Gelsenkirchen
  Nézőszám: 50000
  Játékvezető: Horacio Elizondo (argentin)
  Asszisztensek: Dario Garcia, Rodolfo Otero (argentinok)
  A KEZDŐCSAPATOK:
  ANGLIA PORTUGÁLIA
  1 Robinson 1 Ricardo
  2 G. Neville 13 Miguel
  5 Ferdinand 16 R. Carvalho
  6 Terry 5 Meira
  3 A. Cole 14 Nuno Valente
  7 Beckham 8 Petit
  8 Lampard 18 Maniche
  16 Hargreaves 19 Tiago
  4 Gerrard 7 Figo
  11 J. Cole 17 C. Ronaldo
  9 Rooney 9 Pauleta

  Szövetségi kapitány: Szövetségi kapitány:
  Sven-Göran Eriksson Luis Felipe Scolari

  Csere: Beckham helyett Aaron Lennon (51.), J. Cole h. Crouch (65.), Lennon h. Carragher (119.) ill. Pauleta h. Simao Sabrosa (64.), Tiago helyett Hugo Viana (74.), Figo h. Helder Postiga (86.)

  Sárga lap: Terry (29.), Hargreaves (107.) ill. Petit (43.), Carvalho (111.)

  Kiállítás: Rooney (62.)

  A TIZENEGYESPÁRBAJ TÖRTÉNETE:
  ANGLIA: Lampard kihagyta, Hargreaves belőtte, Gerrard kihagyta, Carragher kihagyta
  PORTUGÁLIA: Simao Sabrosa belőtte, Viana kihagyta, Petit kihagyta, Helder Postiga belőtte, C.Ronaldo belőtte

  Mindkét oldal mindössze egy valódi csatárral állt fel a mérkőzésre, az angoloknál Rooney, a portugáloknál Pauleta feladata volt az ellenfél kapujának támadása.

  Az első negyedórában meglepően bizonytalan volt az angol védelem, például Figo szabadrúgásánál is addig szerencsétlenkedtek, míg a labda Tiago elé került, ám az egykori Chelsea-játékos már nem tudta bekotorni azt a hálóba.

  A csapatok lendületesen játszottak, mindkét kapu előtt alakultak ki helyzetek, ám ezeket nem tudták kihasználni.

  Az első húsz perc jó játéka után visszaesett a mérkőzés színvonala, az együttesek rendezték védekezésüket. A legnagyobb izgalmat az jelentette, hogy Terry sárgát kapott, és miután Ecuador ellen sem úszta ezt meg, a következő mérkőzést ki kell hagynia.

  A másik oldalon hasonlóan járt Petit is Gerrard felrúgása után, a félidőt Lampard ígéretes lövése zárta le.

  A második játékrész elején David Beckhamet le kellett cserélnie Sven-Göran Erikssonnak, helyére a lendületes Aaron Lennon állt be.

  A csereember egyből veszélyt okozott, a jobb oldalról betört a tizenhatoson belülre, majd Rooney elé játszott, a támadó azonban hatalmas helyzetben eltörte a labdát.

  A 62. percben Rooney butaságával hatalmas hátrányba hozta csapatát: előbb megtaposta Ricardo Carvalhót, majd a reklamáló Cristiano Ronaldót arrébb lökte. Elizondo kiállította a Manchester támadóját.

  Eriksson behozta egyből Peter Crouch-ot, így a nyurga center feladata lett a portugál védők sanyargatása. A portugálok azonban nem tudták kiharcolni emberelőnyüket, sőt, Lennon előtt nagy lehetőség adódott, ám nem tudta közelről a kapuba kotorni a labdát.

  A lefújás előtt még az előrelopakodó Terry is eldönthette volna a meccset, ám az elévetődő védőkről szögletre pattant a labda. Miután nem született döntés, következhetett a hosszabbítás.

  A hosszabbítás első félidejében az angolok többször veszélyesen kontráztak a jobb szélen, amit elsősorban Lennon elfutásainak köszönhettek, ám a befejezés nem sikerült. A másik oldalon Cristiano Ronaldo lövése tűnt a legveszélyesebbnek az első 15 perc végén, de a labda elsüvített a kapu fölött. Előtte Postiga lapos löketét rosszul ütötte ki Robinson, szerencséjére azonban nem érkezett portugál.

  A ráadás második felének eleje igen mozgalmasra sikeredett. Az első percben Lennon "bőrözte be" Carvalhót a 16-os előterében, de Nuno Valente gyönyörű becsúszással szerelte, mielőtt a kapuba vághatta volna a labdát. Az angolok 11-est reklamáltak, de nem volt igazuk. A másik oldalon Helder Postiga fejelte a bal felső sarokba Ronaldo ívelését, és már elrohant volna az oldalvonal felé diadalt ülni, csakhogy les miatt – teljes joggal – nem adta meg a gólt Elizondo játékvezető.

  Az utolsó utáni percben Maniche lábában volt még a portugálok továbbjutása, megóvhatta volna a magát és játékostársait attól, hogy a frász törögesse őket a tizenegyespárbajban, de Miguel legurítását felrúgta a felső karéjba.

  A 11-eseket a portugálok kezdték. Simao Sabrosa magabiztosan belőtte a magáét, Frank Lampard büntetőjét viszont Ricardo balra vetődve kiütötte (0-1). A második párban Viana is hibázott, teli rüszttel a jobb sarok mellé lőtt (a kapufát talán súrolta a labda), Hargreaves pedig egyenlített (1-1).

  Petit következett, ő is a jobb kapufát találta el! Horror! Gerrard ugyanoda lőtte, ahová Lampard, Ricardo meg ugyanoda mozdult – ez sem ment be (1-1). Helder Postiga magabiztos volt, nem zavarták az előzmények (1-2), Carragher lövését azonban megint kivédte Ricardo, méghozzá úgy, hogy a labda a kezéről a felső kapufára, onnan meg kifelé pattant.

  Cristiano Ronaldo kezében – pontosabban lábában – volt a döntés, és az Angliában légióskodó szélső könyörtelenül bevarrta (1-3). Portugália jutott be az elődöntőbe!

  A MÉRKŐZÉS STATISZTIKÁJA

  4 Kapuralövések 9
  9 Lövések 20
  21 Szabálytal. 10
  6 Szögletek 4
  0 Lesek 3
  2 Sárga lapok 2
  1 Kiállítás 0
  43% Labdabirtoklás 57%
 • I3andy
  #53
  A legenda a mai napig nem felejtette el a negyven évvel ezelőtt londoni csata utáni szomorúságát. Akkor az angolok a világbajnokság elődöntőjében legyőzték Portugáliát.

  Eusebio: Vágjatok vissza hatvanhatért!

  2006-07-01 12:43 Utolsó módosítás: 2006-07-01 21:01
  Két slágermérkőzéssel folytatódik ma a németországi labdarúgó-világbajnokság, s érthető, hogy az érintett csapatok szurkolói, korábbi legendái hatalmas várakozással tekintenek a negyeddöntők elé, korábbi nagy csaták emlékét is felidézik. A gelsenkircheni angol–portugál "ütközet" előtt a portugál futball legnagyobb alakja, Eusebio adta ki a jelszót utódainak: Vágjatok vissza az angoloknak az 1966-os világbajnokság elődöntőjéért!
  Eusebio és Scolari is portugál továbbjutást remél

  „Valami azt súgja, hogy Portugália most egy lépéssel tovább megy, mint negyven évvel ezelőtt! Magabiztosságot érezhetek, de elbizakodottságot nem. Egyértelműen azt gondolom azonban, hogy az utolsó hídon is átmegyünk, vagyis bejutunk a döntőbe” – mondta a 64 éves sportember, aki 1966-ban gólt szerzett 0-2-nél az angolok ellen.

  Eusebio kitért arra is, kissé ironikus, hogy a portugál futball „aranygenerációjának” többsége már nem ünnepelheti meg a mostani vb-sikert, már csak Luis Figo maradt a legendás korosztályból, amelyik 1989-ben és 1991-ben világbajnok volt a juniorok között.

  A legenda rendszeresen elbeszélget a vb-keret tagjaival, Luis Felipe Scolari szövetségi kapitányt is tanácsokkal látja el. A brazil kapitány egyébként mesterhármast érhet el az angolok és Sven Göran Eriksson ellen: a 2002-es vb-n brazilok 2-1-re, míg a 2004-es Eb-n a portugálok 2-2 után 11-es párbajban győzték le az angolokat a negyeddöntőben.

  „Egyértelmű, hogy Eusebio a portugál labdarúgás legnagyobb alakja, így mondatai felbecsülhetetlen értéket jelentenek a mostani játékosok számára. Többségük bálványként és példaképként tekint rá, miatta kezdtek focizni. Sokat segít a munkánkban” – mondta Scolari.

  Negyven évvel ezelőtt a házigazda Anglia 2-1-re győzte le a négy között az Eusebiót is soraiban tudó riválist, s a legenda azóta is fájó emlékként idézi a Wembley-stadionban lejátszott összecsapást.

  „Lesújtó élmény volt, elképzelhetetlenül szomorú voltam. Karnyújtásnyira voltunk a legfontosabb döntőtől, így a vereség teljesen összetört. Remélem, hogy a mostani csapat elkerüli ezt a rossz élményt” – zárta mondandóját Eusebio.

  Szerencsére ez sikerült!!! Kösszönnyük RICARDO!!!
 • I3andy
  #52
  ÉLJEN PORTUGÁLIA!!! ÉLJEN RICARDO!!!!
 • The FlashBack
  #51
  Na srácok, rátok fogadtam, mindent bele:-)
 • I3andy
  #50
  folyt. köv.
 • I3andy
  #49
  NEGYEDDÖNTŐ. Luiz Felipe Scolari, a Porosz becenévre hallgató edző rég elhunyt édesapjának köszönheti sikereit

  „Meccsek előtt még felnézek az égre”

  Aligha kétséges: brazil állampolgár nem volt még olyan népszerű Portugáliában, mint Luiz Felipe Scolari. A 2002-es, távol-keleti labdarúgó-világbajnokságot megnyerő dél-amerikai válogatott kapitánya edzőként a csúcsra ért, és a vb-trófea után más kihívást keresett, talán ezért fogadta el a portugál szövetség felkérését. Jól jártak vele: a válogatott szárnyal az irányítása alatt.

  Luiz Felipe Scolari egy nagy hagyományokkal rendelkező, mégis, látványos sikereket soha el nem érő válogatottal igyekszik a legmesszebbre jutni (hogy mást ne mondjunk: 2002-ben a vb csoportkörében elvéreztek a luzitánok, előtte 1986-ban kvalifikálták magukat a tornára, 16 évig semmi – mi aztán ismerjük az érzést…). Kétévnyi munka után a hazai rendezésű Európa-bajnokságon a döntőig vezényelte a gárdát, igaz, az utolsó lépcsőfok túl magasnak bizonyult, Görögország ellen a fináléban elbuktak a portugálok. De a munka nem állt meg, és most, Nürnbergben Hollandia legyőzése már jelezte: sokra hivatott ez az együttes. Szombaton Anglia az ellenfél, és a cél: a világ – de legalábbis a világbajnokság – legjobb négy csapata közé kerülni.

  Luiz Felipe Scolari 57 éves, a „Porosz” becenevet kapta játékosaitól, miután a fegyelemre helyezi a legnagyobb hangsúlyt. A negyeddöntő előtt nyilatkozott az érzéseiről, szakmai vágyairól.

  – Kipihenték már a nyolcaddöntő okozta fáradtságot?
  – Azt hiszem, igen – mondta Luiz Felipe Scolari. – Cristiano Ronaldo sérülését az egész világ láthatta, szerencsére ő is jól van, alighanem vállalhatja a játékot. De emellett sok kicsi apró sérülést okozott az a találkozó, idő kellett, amíg úgymond a sebeinket nyalogattuk. Szerencsére kiváló fizioterapeuták dolgoznak a stábban, mondhatom, a futballistáink remek csapatot alkotnak, de nem kevésbé kitűnő gárda segíti a focistákat is. Szakembereink alaposak voltak, és sokat törődtek azokkal, akiknek itt-ott fájt valamijük, egészségügyi szempontból tehát semmi akadálya annak, hogy újra szárnyaljon a csapatunk.

  – Nem ismeretlen az ellenfél: gondolhatunk egyfelől arra, hogy két éve, az Európa-bajnokság negyeddöntőjében büntetőkkel legyőzték Angliát, másfelől rengeteg játékosa profiskodik a szigetországban: Paulo Ferreira, Ricardo Carvalho és Maniche a Chelsea, Cristiano Ronaldo a Manchester United, Nuno Valente az Everton, Boa Morte a Fulham játékosa, korábban Tiago a Chelsea-ben, Hugo Viana a Newcastle Unitedben, Hélder Postiga a Tottenhamben szerepelt. Szóval információja lehet elég.
  – Valóban, jól ismerjük az ellenfelet, de ugyanúgy igaz ez fordítva is: mi sem leszünk vadidegenek számukra. Az a bizonyos Európa-bajnoki meccs szép emlék, még akkor is, ha később a döntőben alulmaradtunk, ám Anglia legyőzése meghatározó élménye ennek a csapatnak. De a pillanatnyi formát tekintve is azt gondolom, nincs okunk félni az ellenféltől, noha, ahogy elhangzott, a mieink közelről ismerik őket, és tudják, a világ legjobbjai szerepelnek ott. Nem rossz ómen, hogy most is a nyolc között találkozunk Angliával, de ez persze semmit sem jelent.

  – Ha újra büntetőkkel dől el a továbbjutás sorsa, Hélder Postigát jelöli a lövők közé?
  – Két éve a legkiélezettebb szituációban, amikor egy ország állt az infarktus szélén a tizenegyespárbaj során, Hélder Postiga nyeglén alábökött a labdának, amúgy Panenka módra, a labda alig vánszorgott el a hálóig. Akkor is azt mondtam, amit most: nagy butaság volt ez még akkor is, ha gól lett belőle, és végtére is ez a lényeg. A kockázat volt túl nagy, hiszen ha kimarad, az mentálisan sokkal nagyobb rombolást végez, mint egy úgymond erőből meglőtt, de esetleg a kapufán csattanó labda. Ráadásul én tudom, amit mások talán nem: hogy éppen ő, fogalmazzunk akkor így, normálisan is jól rúgja a büntetőt, viszonylag pontosan célozza a sarkot, a kapusnak nem sok esélye van ellene, ezért sem volt szükség akkor azt a rizikót vállalnia. Ugyanakkor, érdekes dolog a futball, egyetlen szituációról is hosszan lehet értekezni, egy lövést is lehet több oldalról, más szempontokból elemezni. Azért dicsértem őt, mert a legfeszültebb pillanatban, amikor tudta, mindenki őt nézi, egy ország szorított azért, hogy gólt lőjön, fiatalon sem remegett meg, hidegvérű maradt, és volt mersze így rúgni. Ehhez önbizalom és egyfajta pimaszság szükséges, ami kell ahhoz, hogy valakiből sikeres futballista legyen. De ismétlem: butaság volt!

  – Szóval rúg Hélder Postiga tizenegyest?
  – Ez hadd maradjon a mi titkunk.

  – Costinha és Deco piros lapot kapott a nyolcaddöntőben, ők nem játszhatnak, ki pótolja őket, vannak-e megfelelő helyettesek?
  – Helyettesek, pótemberek nincsenek. Egy csapat van, és mindig azt mondtam nekik: az a tizenkét ember, aki mellettem ül a kispadon, semmivel sem ér kevesebbet a szememben, mint az a tizenegy, amely a pályán harcol. Aki esetleg nem kapott még szerepet meccsen, lehet, hogy az edzésen úgy hajt, hogy mindig maximális erőbedobásra készteti a másikat, aki játszik, és éppen ezáltal lesz csúcsformában. Nincs különbség, nincs fontosabb és kevésbé fontos játékos a portugál keretben, a csapat összes játékosa, edzője, gyúrója, orvosa, szertárosa nyer, ha győzünk, és ha kiesünk, együtt veszítünk. Szóval a válaszom, hogy nem pótlásról beszélünk, hanem arról, hogy mindenki tudja, mi a feladata, egységes csapatban nem lehet téma, hogy ki játszik, és ki nem. Mindenki a maximumra törekszik az edzéseken, és ha pályára lép, a mérkőzéseken.

  – Ki szurkol önnek a legjobban?
  – Azt hiszem, a lányaim, és persze a feleségem. Nagyon jól érezzük magunkat Portugáliában, rengeteg szeretetet kapunk, otthon vagyunk immár ebben az országban. Rajtuk kívül, azt hiszem, az édesapám.

  – Elnézést, úgy tudjuk, hogy ő már nem él…
  – Huszonhat éve már, hogy meghalt. De minden meccs előtt gondolok rá. Tudja, én mindent tőle tanultam, és a legnagyobb boldogság az volt számomra, hogy azt mondta egyszer: kisfiam, büszke vagyok arra, amit elértél, mert láttam, a saját erődből lettél valaki, láttam, mennyit küzdöttél érte, hogy elérj valamit az életben. Ő látta, hogy kisgyerekként hat kilométert gyalogoltam az iskolába, hatot onnan haza, és hogy ott, a suliban is sokat küzdöttem azért, hogy elérjek valameddig, hogy minél többet tanulhassak, s emellett a futball világában is igyekeztem helytállni. Ha tudta volna, ha megérhette volna, hogy én lehettem Brazília szövetségi kapitánya! Ha ott lehetett volna velem, amikor világbajnokok lettünk Jokohamában! De a sors nem így akarta, ezt el kellett fogadnom. Mindig hiányzik nekem, és egy percre minden meccs előtt felnézek az égre édesapám miatt. Tudom, érzem: lát engem.
 • I3andy
  #48
  Háborog a portugál labdarúgó-válogatott, amelynek szóvivője ma azt állította, hogy a The Sun című angol bulvárlap „hamis” interjút közölt Pedro Pauletával, az ibériai együttes csatárával. A brit tabloid szerint a Paris SG játékosa kijelentette, hogy az angol együttes leggyengébb pontja a kapus, Paul Robinson. Az Anglia–Portugália negyeddöntő-mérkőzést szombaton 17 órakor rendezik meg a labdarúgó-világbajnokságon.

  „A The Sun hamis interjút közölt Pauletával, és ezt később több más forrás is idézte” – fogalmazott Alfonso de Melo, a portugál válogatott szóvivője.

  „A portugál játékosok a sajtótájékoztatókon és a meccsek után a mixzónán kívül nem adnak interjúkat” – tette hozzá.

  A jelentések szerint De Melo amiatt is bírált néhány szigetországi sajtóterméket, mert azok a Portugália–Hollandia nyolcaddöntő-mérkőzés (1-0) után azt írták, hogy a portugál nemzeti együttes „megrendszabályozhatatlan és erőszakos”.

  Emlékeztetőül: az említett mérkőzésen többször is kis híján elszabadultak az indulatok, és Valentyin Ivanov játékvezető négy játékosnak mutatta fel a piros lapot.

  „Az efféle kommentárok tűrhetetlenek, tisztességtelenek és felháborítóan nevetségesek – jelentette ki Alfonso de Melo. – A portugál együttesben az utóbbi négy évben nem is volt kiállítás, és a játékosainkat úgy ismerik, mint tisztességes ellenfeleket.”

  A portugálok csütörtöki sajtótájékoztatóján egyébként erősen diszkriminálták az angol újságírókat, akik a jelen lévő Pauletának és Nuno Valentének összesen csak három kérdést tehettek föl.
 • I3andy
  #47
  A vasárnapi esti Portugália-Hollandia nyolcaddöntő csontzenéjének egyetlen komolyabb sérültje volt: Cristiano Ronaldo. A közönségkedvenc szélsőt Kaled Boulahrouz talpalta combon rettentően kegyetlenül - a Manchester United ásza hosszas ápolás után még visszatért a pályára, sőt, a portugálok góljában fontos szerepet vállalt, ám a 34. percben le kellett őt cserélnie Felipe Scolarinak.
  A tegnap esti Portugália-Hollandia nyolcaddöntő csontzenéjének legnagyobb áldozata a Manchester United közönségkedvenc szélsője, Cristiano Ronaldo volt, akit a hollandok „Kannibálja”, Kaled Boulahrouz talpalt le a hetedik percben.

  A portugál szélső combsérülése olyan súlyosnak bizonyult – bár hosszas ápolás után még visszatért a pályára, sőt, Maniche góljában nagy szerepet vállalt –, hogy a 34. percben le kellett őt cserélnie Scolari mesternek. A tinilányok első számú kedvence már akkor pityergett csalódottságában, amikor a kispad felé ballagott, s miután leült, feltartóztathatatlanul kitört rajta a zokogás.

  A játékos első látásra komolynak tűnő sérülése ellenére mindenképpen játszani szeretne a július 1-jei angolok elleni negyeddöntőben.

  „Úgy vélem, nem túl súlyos ez… Ma beszélek a doktorral, remélem, az angolok ellen pályára léphetek, de majd meglátjuk” – nyilatkozta Ronaldo a riportereknek.

  Egyébként a hollandok egyértelműen azzal a taktikával léptek pályára, hogy kemény belépőkkel próbálják meg minél hamarabb elvenni a játéktól és a dribblizéstől Cristiano Ronaldo kedvét, hiszen van Bommel már a 3. percben sárgát kapott a szélső felvágásáért, Boulahrouz pedig a hetedik percben végzett stoplibeültetést a portugál combján, amiért egyébként csak sárga lapos figyelmeztetésben részesült.

  A tavasszal az FC Barcelona érdeklődését is felkeltő holland-marokkói kettős állampolgár Boulahrouzt klubcsapatának, a Hamburger SV-nek drukkerei kedvesen csak „Khalid der Kannibale”-ként emlegetik – hogy miért, az vasárnap este magunk is láthattuk.

  „Két óriási rúgást kaptam. Egy negyedórán keresztül még megpróbáltam a gyepen maradni, de amikor a jobb combom bedagadt, le kellett jönnöm – szomorkodott a sértett fél. – Ilyen a labdarúgás, hozzászoktam már. Megtettem a csapatért mindent, kiválóan kezdtem a mérkőzést, azt hiszem, nagy meccsem lett volna ez. De a csapattársaim nélkülem is kiválóan játszottak, gratulálok nekik.”

  Mint elmondta, az öltözőben a második sárga lapja miatt a 45. percben kiállított Costinhával azzal vigasztalták magukat, hogy mindketten szerepelnek még ezen a világbajnokságon – egyébként Cristiano Ronaldo leghamarabb szombaton, Costinha pedig csak a müncheni elődöntőben húzhatja magára a bordó mezt.

  „Mostantól minden mérkőzés maga a finálé. Remélem, a futball nagy ünnepe lesz az angolok elleni találkozónk, s azt kívánom, hogy mindkét csapat 11 emberrel fejezze be az összecsapást” – tekintett a közeljövőbe a portugál szélső.

  Cristiano Ronaldo kiesése azért is lenne kellemetlen érvágás a portugáloknak, mert a piros lapos Costinha és Deco biztosan nem játszhat, az angolok pedig azt szeretnék elérni a FIFA-nál, hogy tiltsák el a van Bommelt lefejelő Figót is.
 • I3andy
  #46
  A 18. labdarúgó világbajnokság eddigi legérdekesebb mérkőzését játszotta a vasárnap esti nyolcaddöntőben Portugália és Hollandia együttese. A találkozót 1-0-ra a portugálok nyerték, ám a meccs elsősorban a kiosztott tizenhat sárga és négy piros lapról és a hatalmas csatáról marad majd emlékezetes.
  Az orosz bíró, Valentyin Ivanov már akkor kiengedte kezéből a meccset, amikor nem akart vagy nem mert egyből piros lapot adni Kaled Boulahrouznak a találkozó hetedik percében, pedig a holland védő elég csúnyán beletalpalt Cristiano Ronaldóba, akit aztán le is kellett cserélni végül. A többi aztán már jött magától.

  Luiz Felipe Scolari, a portugálok brazil kapitánya - aki amúgy zsinórban tizenegyedik vb-meccsét nyeri, az sem akármi - fel is volt háborodva. “A FIFA folyton a fair playről beszél, hát ez minden volt, csak tisztességes játék nem” – közölte arra utalva, hogy a hollandok enyhén szólva sem kímélték játékosait.

  Marco van Basten, az oranje szövetségi kapitánya nem késett sokat a válasszal. “Ha a fair playről beszélnek, előbb a saját portájukon nézzenek körül. A portugálok sokkal tapasztaltabbak színészkedésben és időhúzásban és hasonló trükkökben, mint az én fiatal csapatom. Kár, hogy a játékvezető felült ennek és tönkretette a meccset. A második félidőben teljes volt a zűrzavar a pályán, talán ha húsz vagy huszonöt percet futballozhattunk, így nem volt elég időnk egyenlíteni. Nem volt szerencsénk sem, sok helyzetet kihagytunk” – értékelt az egykori legendás futballista, aki most szenvedett először tétmeccsen vereséget a narancsmezesek kispadján.
  Edwin van der Sar, a holland kapus is egyetértett kapitányával. “A kihagyott lehetőségek miatt estünk ki” – mondta. Csapattársa, Mark van Bommel viszont mást is észrevett.

  “A portugálok semmivel nem voltak sportszerűbbek, mint mi, csak a bíró többet megengedett nekik. Figo lefejelt engem, és csak sárgát kapott, három perc múlva pedig róla állították ki Boulahrouzt, noha akkor már a pályán sem lett volna szabad lennie. Ilyen hibáknak nem lenne szabad előfordulniuk egy világbajnokságon.”

  Scolari azonban kiállt sztárja mellett, aki csak megvédte magát, miután folyamatosan faragták a hollandok. “Jézus azt mondta, ‘tartsd oda a másik orcádat is’, Figo azonban nem Jézus. Még így is korrektebb volt, mint a holland, aki lekönyökölte” – vélekedett a portugálok kapitánya. “Néha olyan volt a meccs, mint egy háború, de hát a Copa Americákon már régen hozzászoktam ehhez” – tette hozzá.
  Még Sepp Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség elnöke is kritikusan nyilatkozott szegény Ivanov bíróról. “A játékvezető nem teljesített egy szinten a játékosokkal, talán magának is adhatott volna egy sárga lapot” – szellemeskedett kínosan egy portugál tévécsatornának a futballvezér. “Indulatos mérkőzés volt, drámai az utolsó pillanatokig, megérdemelt portugál győzelemmel. Remek szórakozás volt, leszámítva a játékvezető következetlenségeit, és néhány játékos sportszerűtlenségét.”
 • hunbasser
  #45
  ez a cikk kihagyta van brockhorst pirosát.
  amúgy grat a portugáloknak,megérdemelték,bár sokszor nem a futballról szólt a mérkőzés,és ivanov játékvezető nem tudta a meccset kézben tartani
 • fernando torres
  #44
  nem tudom..sztem van keresnivalójuk mindenki ellen.Francia meccs után okosabbak lehetünk
 • I3andy
  #43
  Majd megláttjuk, de sztem ez ellen a Portugál válogatot ellen nem sok esélyük van, legalábbis remélem...
 • fernando torres
  #42
  remélem nem súlyos a sérülése.
  én mondjuk a spanyolokat se írnám le
 • Dying Soul
  #41
  Portugália
 • I3andy
  #40
  Sztem is, teljesen és ha Cristiano Ronaldo is fölépül szárnyalni fog ez a csapat és én úgy érzem h rajtuk kívül még Argentína lehet esélyes a barzilok ellne...Majd megláttjuk, az elődöntöben (remélem).
 • I3andy
  #39
  Van Bommel volt a találkozó első főszereplője: a 2. perc elején előbb alig lőtt kapu mellé, majd egy perccel később az őt remekül átjátszó Cristiano Ronaldót buktatta egy sárga lapért.

  Ezt követően Bouhlarouz piros lapot érő mozdulatát nézhettük döbbenten: a jobbhátvéd legalább két ütemet késve tele talppal szállt bele Ronaldo combjába a kezdőkörben. Valamilyen egészen megmagyarázhatatlan módon Ivanov kezében azonban csak a sárga lap villant.

  A portugál szélső szemmel láthatóan sántított az esetet követően, majd többször is lejött az oldalvonal mellé fagyasztásra: arca azonban fájdalomról és elkeseredettségről árulkodott.

  Hollandok gyorsan, lendületesen játszottak a találkozó elején, portugálok azért színezték is egy keveset, ami abból állt, hogy oldalra is passzoltak, nem csak kizárólag előre. A hollandok Robbent keresték elsősorban a labdákkal, de tulajdonképpen írhatnánk azt is, hogy állandóan.

  Amikor a hollandok kicsit lassítottak volna a játékon, vezetést szereztek a portugálok. Scolari tudta, miért tartotta fent meghatározó, ám erősen sántikáló játékosát, Ronaldót, aki előbb a félpálya közelében egy határozott mozdulattal elvette a labdát ellenfelétől, majd azzal a lendülettel két holland között ugratta ki a jobb szélen meglóduló Decót. Mondhatnánk, a többi már rutinmunka volt, de ez nem lenne igaz. Nagyszerű volt ugyanis Deco centerezése, Pauleta tökéletesen készítette le a labdát, Maniche pedig fantasztikus cselt követően pazar lövéssel vette be Van der Sar kapuját.

  Ronaldo mindeközben már combfixet is kapott, aztán a 33. percben a földön maradt, cserét kért, de a büszkesége nem engedte, hogy hordágyon vigyék le: saját lábán, könnyek között távozott.

  Van Persie mutatott végre valamit holland részről, a sokadik csele után a portugálok közül két védő szállt el egyszerre, ám a jobbszélső a kaputól hat méterre, éles szögből magasan keresztbe lőtt. Szép akció, peches befejezés.

  Nuno Valente a felugró(!) Robben vállát talpalta le(!), a játékvezető mégis kifelé ítélt szabadrúgást, mert az eset előtt közvetlenül Kuyt szabálytalankodott védőjével.

  Azért akadt említésre méltó lehetőség is. Ismét a jobb oldalon került helyzetbe a portugál csapat, de a beadást követően Pauleta közeli lövését bravúrral védte lábbal Van der Sar. A portugálok minden erejüket a jobb oldalra tartogatják, a balt és az ott rájuk leselkedő Bouhlarouzt jó messzire elkerülték.

  Costinha azonban igen nehéz helyzetbe hozta övéit, amikor két sárga lapot szedett össze még a szünet előtt, így emberhátrányba kerültek a portugálok. Scolari természetesen alkalmazkodott a helyzethez: a második félidőre lehozta egy szem csatárát, Pauletát és beküldte a védekező középpályás Petit-t. Tulajdonképpen az előny megtartására és esetleges kontrákra rendezkedtek be.

  A százalékokban egyébként is kifejezhető holland mezőnyfölény a második félidő elején helyzetekben is megmutatkozott: Cocu a felső lécet forgácsolta szét, majd Van Bommel nem is töltött, csak lőtt: a legveszélyesebb az volt, amelyet a vetődő Ricardo majdnem bevédett.

  A 60. percben kiegyenlítettek a hollandok, már ami a piros lapok aranyát illeti: Figo ment volna el a bal szélen, amikor Bouhlarouz lekönyökölte. Második piros lapos cselekedete második sárgát ért, így kiállt a védő is.

  Ezt követően kisebb tumultózus jelenet alakult ki, ami sejttette: nem a futball játssza majd a főszerepet a folytatásban.

  Sérülés miatt a portugálok rúgták ki a labdát, amit a hollandok a sportág íratlan szabályaival ellentétben nem adtak vissza. A lendületbe jövő Heitingát hátulról buktatta Deco, de a játékvezető egy sárga lappal megkegyelmezett neki. Nem úgy Van Persie Petit-nek…

  Miközben utóbbi társaival együtt Heitingán akarta számon kérni a történteket, a holland felmentő sereg még időben érkezett és előbbi nagyot taszajtott rajta. Lökdösött hirtelen mindenki mindenkit zsebkendőnyi területen, de piros lap nélkül fejezték be a másfél perces attakot, ami kisebbfajta világszenzációval ért fel.

  Nem úgy Deco, aki második sárga lapját is összeszedte. A portugálok így visszatértek szünet utáni alapfeladatukhoz: megőrizni egygólos előnyüket.

  A találkozó hajrájában ismét futballoztak a csapatok, nyomtak a hollandok, helyzetek sokaságát alakították és hagyták ki. Talán ha a kapitánnyal a taktikai utasítások miatt összevesző Van Nistelrooy a pályán van, más lett volna a végeredmény, így azonban Portugália továbbjutott, Hollandia kiesett.

  A győztes ellenfele a negyeddöntőben az Ecuadort David Beckham góljával 1-0-ra legyőző Anglia lesz.
 • fernando torres
  #38
  szvsz megérdemelték
 • I3andy
  #37
 • I3andy
  #36
  Portugália ladarúgó válogatottja bejutott a legjobb nyolc közé a 2006 VB-n, mert legyőzte Hollandiát 1-0-ra.
 • Japep
  #35
  Vezet a Benfica a Pool ellen! 38' Simao
 • Japep
  #34
  Maradt az 1-0!!!
 • Japep
  #33
  Remélem a Benfica fog nyerni!!!
 • McFrost
  #32
  B+ mekkora gól
 • Japep
  #31
  HT Benfica [1 - 0] FC Porto

  39' [1 - 0] L. Robert
 • Japep
  #30
  85' Benfica [1 - 0] Liverpool

  84' [1 - 0]Luisao