27
Ingyenes WiFi access pointok
  • Dj Faustus #27
    Mivel nem tudunk sokat a körülményekről - mennyi pénz lenne rája, mekkora területet kell lefedni, milyen sebességű Internet-elérésetek van, a cukrászda személyzetének kell-e net (vezetékesen? vezeték nélkül? az ügyféltérben, vagy csak a pultnál? kívülről el akarjátok érni a hálózatot VPN-nen keresztül?), illetve van-e valami hálózatra köthető biztonsági rendszer/szerver/cukrászda személyzete által elérendő gép, amit el kell szeparálni - úgy általánosságban lehet róla beszélni:

    Tegyük fel, hogy egy kis helyiségről van szó, és nincs kerthelyiség, akkor elegendő lehet egy mezei vezetéknélküli router - maximum az antennákat cserélitek le nagyobbra, irányítottra (leginkább panelantennára - annak nagyobb a nyeresége, de a nyílásszöge is eléggé nagy).
    Ha a személyzetnek is akarsz netet, akkor szükség lehet a két hálózat minnél jobb elszeparálására - tehát VLAN képes, vagy olyan routerre lehet szükséged, amiben több alhálózat hozható létre.
    Ámbár a vendég kedves, de könnyen megszokja az ingyen dolgot és "elszemtelenedik" és szépen "elszívja" mások elől a sávszélességet, vagy nekiáll torrentezni és betölti a router NAT-tábláját - ez okból kifolyólag tűzfalazható/QOS-képes routerre lesz szükségetek.

    Ha nagyobb területről/több vendégről/kerthelyiségről van szó, szükség lehet további vezetéknélküli AP-kre, amiket a routerbe köthetsz be.

    Jó esetben elég lehet egy OpenWRT-vel/DD-WRT-vel felszerelt mérsékelt árú SOHO-router (például TP-Link TL-WR1043ND), de érdemes azért szétnézni a drágább SMB-kategóriás eszközök (Cisco, Mikrotik, Ubiquiti) környékén is.
  • MaxPayne
    #26
    olyan kerdesem lenne hogy van egy cukraszdank es szeretnenk hogy legyen ingyen wifi a vendegeknek ezt hogy lehet megoldani vagy mi a modja?

  • kovecses
    #25
    Dlink DI-524 routerem van.
    A wifi kapcsolat állandóan szakadozik.
    A routeren a legújabb v2.07 firmware, a jelerősség 90-94%.
    Van ötletetek hogy akkor miért szakadozhat???

    [email protected]
  • Norby86
    #24
    Sziasztok!
    Nemtudom a problémámmal jó topikba irok e,de mást nemtaláltam. A problémám az lenne hogy haveromnak csináltam n-lite programmal egy windowst,de nemszedtem ki csak kisebb beállításokat a windowsbol n-lite al,viszont wifi-t meg hálózati beállításokhoz nem nyultam hogy kiszedje,és fel is települt szépen a windows,feltettem a wifi hálózati driverjét hogy kommunikálni tudjon a wifikkel,majd ezután haverom rákeresett a gépével a wifijére és beis jött 4,5 név de amikor ő gépére menne hogy kiválassza a listábol bejön hogy nem biztonságos kapcsolat és nemengedi belépni. Állítollag ő monda nekem hogy régi gyári xp-vel simán beengedte nem irt ki ilyet. Milehet a probléma? Valaki tapasztalt már ilyet? Szeretném neki jol beállítani csak nemtudom holkezdjem és egyáltalán milehet a baj. :(
  • BADE
    #23
    most sikerült találnom egy ingyenes wifi pontot(eddig hiába próbálkoztam),csak sajna a jelerősség nagyon rossz
  • brunnerone
    #22
    én arra gondoltam hogy akárhova megyek semmi féle hotspot wagy ilyesmi hanem akarom akkor a sivatagban is tudjak internetezni. Tul képpen nekem a munkémhoz kell olyan helyen ahol biztosan nincs hotspot.
  • alert
    #21
    Ezt hogy érted? Mi az hogy mindenhol hozzáférhess? :) Egy olyan laptopot kell venned, amiben van vezetéknélküli (WiFi) hálókártya. De az internethez csak ott fogsz tudni hozzáférni, ahol előfizetsz rá :) vagy ahol ingyenes hotspotok vannak, pl BP-n a bevásárló központokban stb. Ezen kívül természetesen a fizetős hotspotokon is pl repülőtér, hotelek, stb. Semmi köze a műholdakhoz.
  • alert
    #20
    Ez nem túl logikus. Csak arról az oldalról erősítheted a jelet ahol kiadják. Márpedig ha jól értem te a hotel netét fogod a laptoppal, amit a hotel sugároz. Akkor te azt nem fogod tudni erősíteni soha. A megoldás egy érzékenyebb antenna. Ez PC-ben megoldható, lehet építeni és venni is, majd a Wifi hálókártya antennáját rákötve működik. Laptopnál ez viszont beépített, tehát nem igen lehet megoldani szvsz.
  • brunnerone
    #19
    Sziasztok. Szeretném kérdezni hogy milyen szerkentyű kell a laptophoz hogy mindenhol hozzáférhessek az internethez. Gondolom vmilyen műholdas cucc, de én nem tudom. Mert vmilyen szélessávú kéne.
  • Darkon
    #18
    Udv olyan kerdesem lenne hogy hogyan lehetne javitani a jelerossegen(jelenleg a laptopomba beepitett wifimodullal netezek) mivel be tudom fogni a szomszed hotel internetet jelenleg eleg kifacsart pozicioban tudok csak netezni jo lenne ha valaki tudna segiteni. Talan valami program esetleg egy uj kartya vetele javitana rajta?
  • gordonmail
    #17
    Üdv emberek.
    Nekünk van már 1éve egy Wi-fi hálónk, ebben én netet osztok egy D-Link DI-604-es Routerrel, az Acces Point meg egy DWL-700AP volt, na ezt cseréltem le a http:\\wlan-ok.hu -ról vett AW-6200R- re. Tökéletessen működik, de a Routert a Wi-fi kliens gépek nem lássák, a helyi hálóban pedig tökéletes minden, az új AP-val midnent tudok húzni maxxal. Beállítás gondok akadhattak szerintem, a Gateway-al is szarakodtam már, de semmi. Ha valaki tud magyar nyelvű leírást erről a ritka egyedről, AP-ról, kérem adjon Linket, vagy írjon a [email protected] -ra.
    Nagyon megköszönném :)
  • Police88
    #16
    ma voltam a Mammut Mc Donald's-ban és van negyed órás és 100órás kupon a százórás ha jól emléxem 2400 volt de diákoknak 1400 de majd legközelebb jobban megjegyzem...
  • Extraboy
    #15
    mazlista :-)
    nalunk is van valami, de az nem hiszem, hogy ingyenes lenne, csupan draga szomszed baratom fain modszerrel beallitotta a wifit (no vedelem... egyszeruen semmi :D) de azert nem vagyok ilyen gonosz, hogy azon netezzek... :)
  • [Jakuza]
    #14
    Nalunk itt Szombathely foteren van egy ingyenes Hotspot.
    Lehet le is mondom az ADSL-t aztan ingyen lenne netem. :P
  • alert
    #13
    Nem tudom pontosan én sem ismerem konkrétabban, de egyszer Ferihegyen próbáltam rácsatlakozni és csak egy t-mobilos oldalt engedett behozni ahol infó volt erről. Ott olvasgattam. A McDonald's-ban van másfajta net is, ahol a saját kirakott gépükhöz vehetsz pl 1 óra netet és azon netezhetsz nem arra gondolsz? De lehet, hogy ott is lehet pl t-mobilos cucchoz kupont vásárolni. Passz.
  • Taranov
    #12
    De mi alapján ellenőrzi, hogy fel van-e töltve a kártyát (számlád)?
    Jelszót kér?
    Viszont akkor miért vannak a McDonald'sban kiírva árak? Szerintem a pultnál is vehetsz 1 óra netet, és kapsz egy jelszót. Persze lehet, hogy tévedek, nem próbáltam még.
  • Dichter
    #11
    Áháá, köszi szépen
  • Extraboy
    #10
    Nem ezt mondtam, csak pelda volt :P
    Barhol jol johet, azert terveztem a vasarlasat.
  • Munch
    #9
    Elég szar ha kiránduláson a wifi izgat a legjobban.
  • alert
    #8
    Ez nem így működik. Az adott hálózatnak van egy azonosítója és ez össze van kötve a T-mobil központtal. Neked a T-mobilnál venned kell csomagot: 5 perces, 20 perces, 1 órás, 24 órás vagy valami hasonlók vannak. Ezt lehet venni bankkártyával, emelt díjas sms-el vagy ráírathatod az előfizus telószámlára szóval több módon lehetséges. Amikor megpróbálsz fellépni az adott Wifi-re és az T-mobilos akkor ellenőrzi hogy van-e még "perced". Függetlenül attól, hogy a Mc'Donalds-on kívül ér-e a hatótáv :) Ha nem fizettél elő akkor nem tudsz fellépni. Az ingyenesnél természetesen nem ellenőriz semmit ott ha beérsz a hatótávba simán felcsatlakozhatsz.
  • Extraboy
    #7
    Koszi szepen az #1-es es a #2-es commenteket. Igazabol azert edekel a dolog, mert fontolgatom egy WiFi-s PDA vasarlasat, mivel pld nagyon jol jon ha parnapos oszt kirandulasra stb-re megyek, viszont az a gaz, hogy videken 100% (jelen esetbe Balatonszemes) hogy nem fogok talalni, nagy korzetu ingyenes lefedettseget :-( Igy megy annyira nem hasznos, mert lenyegeben csak konkret pontokon tudom hasznalni a WiFi-t, nem pedig "korzetek"-ben :-(
  • Dichter
    #6
    És mivan, ha én leülök a Meki mellé, ami már közterület, de a WiFi még ott is él. Akkor mitcsinálnak??
  • blackgamer
    #5
    T-online-os net számlájára lehet terhelni, szóval elvileg nem kell helyszínen fizetni, de érdekelne a menete a dolognak, még nem próbáltam pedig aktuális lenne a dolog
  • Dichter
    #4
    Az hogy van, hogy egy McDonald's-ban térítéses a WiFi? Ha én beülök, egy laptoppal, és senki nem veszi észre a dolgot, akkor hogy hajtják be? Vagy egyáltalán, ha nem is akarom elsumákolni. Odamegyek a pulthoz, és a két sajtburger mellé kérek egy óra internetet is?
  • alert
    #3
    Szerintem ez kell neked: HotSpotter
  • Sadist
    #2
    http://hotspot.lap.hu/
  • Extraboy
    #1
    Sziasztok!
    Ugy hallottam, hogy rengeteg helyen vannak ingyenesen hasznalhato WiFi access pointok mint pl palyaudvaroknal egy egyeb surun jart helyeken. Valaki tudna adni egy terkepet magyarorszag ingyenes WiFi lefedettsegerol? (nekem akarhogy probaltam nem sikerult :-( )
    Elore is koszi

    Udv.