5675
Dinoszaurusz és egyéb őslények.
-
#2792 de akkor jobban "tisztelték"őket más fajok.nem úgy mint most. -
Keszike222 #2791 Nem a méret a lényeg.Nem az számít,hogy ki mekkora.Ezért pusztultak ki a dinoszauruszok is.Minél nagyobb egy álatt annál rosszabb az alkalmazkodó képeségük.Meg az ízeltlábuak az egyik legsikeresebb élőlény csoport.Ők már a földkezdete óta élnek és még most se pusztultak ki.Nem az számít fénykornak ha ember nagyságúak.Hanem az ha a legtöbb földrészen elterjedtek. -
W B #2790 igen caudipteryx
a másik.
Szárnyas dinosaurusnak nevezték a menydörgés madarat, és oda írták hogy mikor halt ki... -
#2789 a virágkorukat leélték és most másodrangúak!
Nagyon sokan vannak az igaz de már nincsenek a fénykorukban.
Nem ŐK uralkodnak.(mint egykor tették) -
#2788 A méret nem minden. Azért mert kisebbek mint voltak nem jelenti azt, hogy nem élik a virágkorukat. Mindenhol megélnek, bámulatos sebességgel alkalmazkodnak, és hihetetlen faj és formagazdag csoport. Ez jelenti azt, hogy a virágkorukat élik. -
#2787 akkor voltak a fénykorukba mikor közel ember nagyságúak voltak és ők voltak a Föld urai.
Most akárhogy is nézem őket,nem azok!! -
#2786 caudipteryx -
#2785 de ízeltlábúak:) -
#2784 Nem. Az első szárazföldí állatok az ikerszelvényesek (mint a mai ezerlábúak) és a skorpiók voltak valószínűleg. -
#2783 a szárazföldön. -
Keszike222 #2782 Meg azt is figyelembe kelvenni,hogy a rovarok vannak legrégebb óta a Földön. -
#2781 De akár röpképesek akár nem ők is kihaltak! A mai madaraknak az ősei nem ők. -
#2780 Aham, kinéztél mostanában az ablakon?:D
Több rovarfaj él ma a Földön, mint az összes többi állat és növény együttvéve! Az összes mai rovarrend már a Jurában kialakult, és azóta egyetlenegy sem halt ki! A tömeges kihalások közül (6 vagy 7 volt összesen) csak egyetlenegyben haltak ki rovarok nagy számban. Akár egyedszámot akár fajszámot akár együttes biomassza tömeget akár sokféleséget nézünk a rovarok vitathatatlanul a legsikeresebb állatcsoport a föld történelmében. -
#2779 -
Keszike222 #2778 Én a pézéhes tudósok híreit nem olvasom akik jóformán minden féle hülyeséget mondanak.Ilyen az is mikor nem rég mondták,hogy felfedezték a menydörgő madár dino fajt.De a menydőrgő madarat évekkel ezelőtt felfedezték és nem dino volt hanem terormadár.Ja és azt tudtuk,hogy nem tudunk meggyőzni az igazságról miszerint a madár nem dino.De mi legalább bizonyítékkal támaszuk alá az igazunkat. -
#2777 a rovarok a Karbonban élték a virágkorukat...ennyi -
W B #2776 a dínókról beszéltem amikor röpképeseket mondtam.
ja és a másik. ti nem szoktátok a híreket olvasni? látni?
ja röpképes dínók... Microraptor... igaz hogy inkább siklot, de hát ez van, ja és "dínó" nem "madár"
hi ába győzködtök. nem tudtok meggyőzni. -
#2775 csatlakozom az előttem szólókhoz.mert már a jurában voltak olyan kis kék madarak mint a mai verebek(nem tom a nevét,egy dinosaurusos természetfílmben láttam régen)csak annyit mondanék még h, a kissebb dinok azért kotlottak. -
#2774 Nem voltak röpképes dinoszauruszok. A mai madarak ősei már a Triászban leváltak a dinoszauruszokról. Attól még, hogy számos későbbi dinoszaurusz visel madárbélyegeket nem lettek belőlük madarak. Genetikai vizsgálatok bizonyítják, hogy valamennyi ma élő madár közös őse volt, és ez a közös ős a Triász táján élhetett. Vagyis két párhuzamosan fejlődő csoportról van szó.
Abban lehet igazság, hogy a madarak őseinek hatalmas előny lehetett, hogy tudtak repülni, de ez önmagában nem elég ahhoz, hogy túléljenek. (Elvégre az összes repülő őshüllő is kihalt!)
A túlélés kulcsa biztosan nem ilyen egyszerű, sokkal kifinomultabb dolgok kellettek hozzá, aminek a túlélő csoportok birtokában voltak, a többiek meg nem. pl.:
- Kis termet - ha kicsi valaki, akkor kevesebb táplálékra van szüksége, könnyebben talál búvóhelyet. Nagy előny, ha épp összeomlóban az ökoszisztéma.
- Rovarevés - ez nagyon fontos. Evolóciósan az egyik legjobb stratégia rovarevőnek lenni. A rovarok gyakorlatilag megjelenésük óta a virágkorukat élik, és a kréta végi kihalás gyakorlatilag nem is érintette őket.
- Gyors nemzedékváltakozás és szaporaság - ha sok utód születik és gyakran, akkor az adott csoport evolúciója is gyors lesz. A bekövetkezett változásokhoz gyorsan alkalmazkodnak, és gyorsan hódítanak meg új élőhelyeket.
- Generalista életmód - ha az adott állat sokmindent megeszik és sokféle élőhelyen megél akkor kevéssé ingatják meg a környezetében bekövetkező változások.
- Elevenszülés és költés - a dinoszauruszok valószínűleg nem kotlot6tak úgy ahogy a mai madarak. Hiába volt állandó testhőmérsékletük, egyszerűen lehetetlen, hogy egy Tyrannosaurus ráüljön a tojásaira, mert összetörné. Ehelyett olyasmi fészkeik lehettek mint a mai krokodiloknak, vagy a tagellatyúknak. Ez egy hirtelen klímaváltozás esetén jóval sérülékenyebb szaporodási stratégia mint az előző két módszer.
És persze, hogy nem úgy ment a dolog, hogy jött a meteor aztán egy hétre rá mindenki kihalt, hanem a beindított változások hatására szépen lassan hanyatlásnak indult az addigi állatvilág. -
Keszike222 #2773 Na nem érted még most se,hogy a madarak külön csoport lettek.Akkor lennének dinok ha teljesen ugyan úgy néznének ki és az anatómiai tulajdonságai is megegyeznének.
Néhány bizonyíték az elméletemre.
1.A tollak.A dinok ha használtak tollat akkor is legnagyobb feladatuk az volt,hogy megelegítsék őket kivéve néhány fajoknál.A mai madaraknál már nem ez a fő feladatuk hanem az,hogy a repülést segítsék.
2.A fogak és a csőr.Míg a dinoszauruszok legtöbbje fogakkal rendelkezett míg máma az ősszes madárnak csak csőre van.
3.A rágás.A dinok a táplékot rágással apró darabokra tudták rágni a mai madarak már nem tudják így megenni a táplálékott.
4.Az anatómia.Ez a legfotosabb bízonyíték mivel a dinok és madarak anatómiája nem egyezik meg rendesen.
Ja és van egy nagy hiba abba amit tegnap este írtál.Ha csak a röpképesek élhették túl akkor az összes szárazföldi állatnak elkelett volna pusztulnia így az emlősöknek is.Meg honnan tudod milyen lehetek a dinok alkalmazkodási képeségük?Ez a kövületekből nem derül ki. -
W B #2772 nem -
#2771 szerintem avimimus. -
W B #2770 ami a dínókat kipusztítaná annak a fele is elég lenne nekünk. csak az a gond hogy kipusztulásról nem beszélhetünk, mert a mai élővilág jelentős részét alkotják.
vagyis vannak túlélők.
de ha a tényleges kipusztulásról beszélnénk (madarak is kihaltak volna) akkor ma emlősök se lenének.
magyarán: igazi kihalásról nem beszélhetünk.
a másik: a nagy kihalás csak elindította azt a láncolatott ami odáig vezetett hogy a dinosaurusok uralma elbukot. a nagy kihalás után még jó ideig uralták a dínók a földet, kivéve Afrikát (azt hiszem) ahol az emlősök nyugodtan tudtak fejlődni, majd a késöbbi össze csapásban a dinosaurusok maradtak alul. de még hejenként tartoták magukat.
Ha logikusan átgondolod rájösz, hogy a madarakrol írtam
a "gyalogos" dinosaurusok eltünésével, a röpképes fajok mint a "gyalogosok" alkalmazkodó képesége ugyan úgy kitűnő, és gyorsan vissza hodították a földet, csak az emlősök is elkezdtek eddigre gyorsabban fejlődni...túl gyorsan. a madarak már nem olyan jók mint anno a kihalás elötti rokonaik.
bármi miatt is csappant meg a dínók mennyisege, az valami olyasmi lehetett ami elöl el lehet repülni. de gyorsan végig söpör.
remélem érthető...
-
#2769 Akkor nevezd el valakiről akit utálsz :)
A Geranum robertianum (Nehézszagú gólyaorr) neve pl. onnan van, hogy Linné egy utált vetélytársának a nevét adta egy büdös növénynek :) -
#2768 Nem annyira hihetetlen, a potenciális alkalmazkodóképesség nem minden, egy hirtelen változás egyszerűen túl nagy lehetett ahhoz hogy alkalmazkodjanak. A túléléshez az kellett, hogy már a katasztrófakor birtokában legyenek egy csomó olyan tulajdonságnak ami átsegíti őket rajta. A túlélő fauna feltehetőleg ennek birtokában volt, a kihaltak meg nem. -
#2767 amúgy lehet hogy más csoport a dínók te még mindig a Hüllőkhöz vannak beosztva (rendszerezve) -
W B #2766 rugd jól hátsóba, hogy még plasztika se segítsen.
eme kép alapján hüllők? kétlem. csak egy közös ősük volt. A Dínók külön álló csoport mint az emlősök.
amúgy nem az amire tippelsz, mert ez nem tud repülni -
#2765 itt ül mellettem valaki aki szerint a dínók hüllők -
#2764 Archeopteryx ha így írják -
W B #2763 -
#2762 valaki dobjon helyttem plíz -
W B #2761 ja. -
#2760 nem ezt akartam írni!! Mikro? -
#2759 Megarapi? -
W B #2758 -
#2757 dobjon valaki -
#2756 Lourinhanosaurus -
W B #2755 én feladom -