23748
  • sovatalevi
    Koszi a velemenyt,arra kerlek,hogy ha tudtok linkeljetek valami fotoskonyvet.Milyen beallitason erdemes fotozni?
  • Higany
    Egyetértek! Sokat kell még tanulnod, ha tényleg mindenki által élvezhető képet akarsz készíteni. Ha gondolod tudok segíteni?!
  • 89
    attól még hogy nincs pénz jobbra, nem kéne belekomponálni a képbe a vezetékeket, zavaró dolgokat...a ferde hajlamra is jobban oda kell figyelni...az utómunka se túl szépséges :) kezdetnek nemrossz, próbálj olvasgatni fotóskönyveket, tanulni, tanulni, tanulni
  • sovatalevi
    Nagyon jo !
  • Higany
    Szép és ügyes kivitelezés!
  • Bexter
  • sovatalevi
    Samsung ES15 10.2 Mpix .. Nincs penz jobbra
  • Higany
    Kafa! Sejtettem. Milyen géppel fényképezel?
  • sovatalevi
    Erre..
  • sovatalevi
    Haat...eddig csak autoval mentem :D Azzal 2 ora.. Ekkora utat kell megtenni kb...
  • pointer4
    Budapesttől 2 óra London, attól függ mivel mész :D
  • sovatalevi
    En Szovatan lakom..Tusnadtol ugy 2 orara..
  • Higany
    Jó képek, szép hely. Nyáron én is tervezem, hogy végre hazamegyek Erdélybe, méghozzá erre a környékre és akkor fotózok amennyi belefér. Te ott laksz a valahol?
  • G_ArchAngel #19879
    Ahogy látom nem csak Giovanni di Simone vagy Tommaso di Andrea Pisano cseszte el a függőón használatát.
  • 5Dani
    wow
  • sovatalevi
    Szia.Igen,ott keszult,meg van par Tusnadi :

A borvizforras:

• Tikal #19876
    kár hogy nem volt nálad fényképezőgép ;)
  • Higany
    Szeva! Jól sejtem, hogy az 5. és a 7. kép Tusnádon készült? Üdv!
  • oneal1
    :D
  • 5Dani
    De a másodiknál ügyesen eltüntetted.
  • sovatalevi
    Par fotom,sajnos a datum az ott maradt :-S

• 5Dani
    Csak kettőt kellett volna visszaolvasnod.
  • Higany
    Frankó a panorámaképed! Azt megkérdezhetem, hogy a sok képet mivel dobtad egybe, hogy így megjelenjen? Köszi!
  • VRSDM
  • Bobber
    :)

hát sokféle technika létezik magára a fotók elkészítésére. Tudom ajánlani ezt az oldalt, ahol szépen le vannak írva magának a fotózási technikának a lépései többféle variációban ill videóval illusztrálva is megnézheted.
    nekem 3d panorámafejem van amit magamnak készítettem, és ha nem lennék mindig lusta meg hanyag akkor szépen pontosan be lehetne állítani a nodal pointot rajta tökéletesen. Én mindig ezt hanyagolom el a legjobban, mert csak sacc/észnélkül rakom fel rá a gépemet. (na jó azért nagyjából tudom hogy hol is kéne lenni a gépemnek szóval olyan nagyot nem szoktam tévedni:)
    Ha megvagy a fotók elkészítésével akkor többféle progi van amivel a képeket összeillesztheted. Én spec a PTGui-t használom mert nekem nagyon értelemszerű és könnyen kezelhető és pont erre van kitalálva. Van aki fotoboltol, de nekem az annyira nem jött be mert amikor a viszonylag elég erős vasamat egy órára lezsibasztja és az ideiglenes állományoknak 100giga helyet foglal le a vinyón azt nem nagyon szeretem. persze gondolom a legprofibb képet valószínűleg azzal lehetne összerakni ha valaki nagyon keni a használatot de nekem sem időm sem türelmem nincs ahhoz hogy ekkora állományokkal dolgozzak rajta. Az megmarad a sima 1-1 kép retusra.

Ha készen van az összeállított panoráma kép akkor pedig a Pano2VR progival szoktam egy egyszerű flashes nézegetőt csinálni hozzá.
    Szerintem elég egyszerű a dolog és amíg csak hobbi szinten játszik ezzel az ember addig ennyi tökéletesen elég:)
    Ha már profiskodni akar az ember akkor elengedhetetlen szerintem egy komolyabb motoros panorámafej és egy komolyabb gép.

Nagy terekben annyira nincs jelentősége hogy profi állványa legyen az embernek viszont ahol sok a közelponti rész ott már a nodal point miatt kicsit zavaró lehet ha a gép fókusza nincs központban. (de ezt a profik majd jobban leírják, hisz én csak nagyon műkedvelő vagyok:))
    Sajnos én is jártam úgy amikor a szobám fotóztam így körbe és nem állítottam be a gépet tökéletesen hogy mint a részeg ember úgy dülöngél a kép mikor körbe viszem, ezt egy kis perspektiva torzításos utómunkával el lehet tüntetni de lusta voltam hozzá:)
    Szóval maradnak a nagy terek hiszen úgyis szeretek kirándulni:)
  • VRSDM
    egy közepesen részletes leírást. hivatkozásokat meg tudnál osztani. mire is van szükségem (szoftveres fronton) ilyen gömbpanorámás dolog készítéshez? :) megköszönném.
  • Bobber
    amúgy majd kérem a tippeket hogy milyen fotomasinát érdemes venni, mert lassan tervezem a cserét de nem tudom mit lenne jó megvenni:(
    olyan 100-150 közötti összeget fogok szerintem rááldozni és mindenképpen tükörreflexes gépet akarok venni.
    egy éve a Canon EOS 450d-t nézegettem és sajna msot abba az irányba kell úgylátom tekintgetnem mert nem nagyon látok ebben az árban olyan gépet mást ami tetszene:(
    Viszont ez sajna még mindig a 2 évvel ezelőtti áron fut:(
    és nem nagyon tetszenek az újabb modelek és nem is nagyon van ebben az árkategóriában ahogy néztem:(
  • Bobber
    a kiretusálás lesz majd a vége:)
    amúgy kellet mert 125 kép fedi le a teljes területet(lehetne kicsit kevesebb de nem sokkal). Viszont amit felraktam az részben le van butítva (7000x3500 pixel) és így is 30mega körüli volt a kép amit beraktam a panorámába. Az eredeti amit összeraktam és a gépemen figyel az olyan 120 mega körüli jpg állomány lett 15000x7500pixellel.
    A szemközti dombbal részben igazad van de csak részben:)
    sajna mint mondtam tényleg egy régi fotómasina egy olimpus c720UZ volt amivel ezt elkövettem részben ebből is adódik hogy még manuális beálítások mellet is elég korlátozott vagyok vele, Viszont ami érdekes hogy én is azt szúrtam ki elsőre, hogy ohh ott hiba van. Viszont másnap mikor barátaimat felvittem oda kirándulni és megnéztem a saját szememmel is valóban olyan jellegű volt az eredeti látvány is mint amit a kép ad vissza:)
    na jó nem védem magam:))))
  • 5Dani
    Jóez, de:
    - vagy paraméterezd úgy, hogy ne lehessen leforgatni az aljára, vagy retusáld/takard ki az állványt
    - kellett ehhez 125 kép? mert a felbontásán nem látszik
    - szemközti doNbon elég feltűnő, hogy valamiért tök más kontrasztú képeket illesztettél
  • G_ArchAngel #19863
    Az alapvető probléma a kommenteddel az volt, hogy a Beauty Dish használatát megkérdőjelezted, holott a profi, jól megfizetett, széles körben publikált fotósok is ezt használják a legtöbb esetben sminkek fotózására.
    Előny az octoboxszal szemben a keményebb, jó szögben mindent részletesen megmutató fény és a kör alakú tükröződés. Octoboxot ilyen esetben körré alakítanak utómunkával, itt meg egy pillanat alatt el lehet tüntetni a DB belsejét.

Amúgy miért rontotta el a feladatot? Te tudod mit akart? Mert én nem.

A fotózás nem matek, inkább a rajzhoz kellene hasonlítanod, ha iskolai példánál maradnál.
  • Bobber
    na akkor ne csak jó képek legyenek itt a topikban berakok én is egyet:)
    Régi elavult 10 évvel ezelőtti fotómasina, Nem a legtökéletesebben beállítva az állványon, az időjárás se volt a legtökéletesebb, de legalább jót kirándultam és jót szórakoztam mig a 125 képből összeraktam ezt a panorámát:)
    Tudom van benne egy két hiba de ez az első komolyabb 360as panorámám és mint mondtam a technikám nem a legtökéletesebb:)
    Gulicskatető Bükk
    lehet kritizálni nyugodtan mert tényleg nem sértődöm meg:)
  • stain
    Ok, de ha senki sem mondja meg neki, hogy mi a baj a képpel, akkor nem biztos, hogy magától rájön. Nem értem a problémád. Ha matekot tanulsz, és elrontasz egy feladatot, akkor sem dícsérnek meg, hogy egész jó, ahhoz képest, hogy most kezdted.
  • REPS0L
    ez a kép egy werkfotó is egyben, a szem tükröződésén keresztül mutatja be a fotós, hogy mivel is dolgozott.

...mindenre van magyarázat :)
  • 5Dani
    S mit?
  • G_ArchAngel #19858
    (sry a helyesírási hibákért, mostanában sokat olvasok Schmitt Páltól...)
  • G_ArchAngel #19857
    Ha megnézed a blogját, akkor láthatod, hogy mostanában kezdett ezzel foglalkozni, ahhoz képest meg nem rossz. Ráadásul vannak jó képei.
    A technika szerencsés, a hiba a rutintalanságból ered.
    Majd megtanulja használni, rájön, hogy kell és az utómunkán/-val is javíthat.

Amúgy értem, hogy véleményed van neked is, nekem is, ráadásul Ő osztotta meg a képet, várt rá reakciót, de gondolom saját fotóval alá tudod támasztani a témában szerzett tapasztalatodat és erre épített tanácsodat.
    Ez mégiscsak fotós topic, te fotózól, Ő is fotózik és én is, nem akkora csoda, mint F1 topicban telemetriai adatokkal alátámasztani a mondandónkat.

Fotóművészet meg az, amit annak nevezel. Jelenleg itt tartunk.
    Mikor egy tanár képeinek szintje nem éri el a fotómegosztó portálokon ténykedő fotósok felső 10%-ának szintjét - értem minőségre és tartalomra -, addig jobb szabadnak és nyitottnak tekinteni ezt a meghatározást.
    Főleg a mai magyar iskolák érdekében.
  • stain
    Szerintem zavaró, ahogy látszik benne a BD, és hazavágja a képet. Ebben meg nincsen semmi fotóművészet sem, egy smink van lefényképezve, és nem túl szerencsés technikával.
  • G_ArchAngel #19855
    Nem igazán értelek...
    Semmi baj nincs a BD-vel, csak ki kellett volna retusalni a közepét.
    Make-up részletet BD-vel szokás levillantani a kontrasztosabb részletek miatt, Octoboxszal szépen elvesztenéd a részleteket és a pórusok mélységét.

A fotóművészet elég szabad, túl kellene lépni az iskolában tanult hülye korlátokon, ami arra jó, hogy alapot adjanak és nagy baromságot ne csináljon a fotós, de nem a hetvenes években élünk, ha neki ez tetszik, akkor ezt és így csinálja.
    Több energiát kell a saját fotókra szánni és kevesebbet kritikára.
    Ha nagyon geci lennék, akkor kb. az összes fotót szét tudnám cincálni darabokra ebben a topikban és nagyjából igazam is lenne a "tankönyvekből tanulható információk" birtokában és használatával.
  • REPS0L
    Camera: Canon EOS-1Ds
  • jhetedikj
    azt sejtettem, hogy nem egy fejőgéppel :D