26
LED FAQ
-
1sajat #26 Mi okozza a LED-es tévék un. felhősödésének jelenségét? -
Cono77 #25 Sziasztok! Ledes reklámtábla készítéséhez szeretnék venni üres táblákat! Tudnátok segíteni hogy hol kaphatok olcsón, nagy választékban? Köszönöm! -
Supergamer_real #24
Ilyen, vagy ehhez hasonló LED fogalalotkat nem tudja valaki véletlenül, hogy hol lehet kapni?
1 ledet befogadó foglalatok érdekelnének.
-
#23 ez jórészt assembly :) -
#22 Találtam ehezz a topikhoz illő weboldalt! -
#21 Halihó!
MRT-ből a féléves házim, hogy tervezzem meg egy 3 színű led vezérlését. Bármilyen színt ki lehessen keverni. Intel 8051F300-as mikrokontrollerrel, LCD kijelzőre az eredményt kiiratni, RS 232-es soros port-on kommunikáljon a dolog. Valamilyen kitöltési tényezőkkel kellene mahinálni.
Blokkdiagramm kellene, meg folyamatábra. Én sík hülye vagyok az elektronikához, nem is tudom, hogy gondolja a tanár, hogy ezt meg tudjuk csinálni.
Tudna valaki segíteni ebben? -
Supergamer_real #20 Conrad
www.conrad.hu
Ott találsz bőven, kedvedre :) -
SPT #19 Üdv!
Be kéne szereznem olyan fehér színű SMD LED-et, ami oldalra világít (tehát a poanelhoz képest 90 fokban)
Tudtok ajánlani valamit?
-
Supergamer_real #18 Tökéletesen érted. De közben megoldottam a problémát. Kerestem egy villamosmérnököt, megkértem intézkedjen az ügyben.
Megtervezi a nyákot és le is gyártja így nekem csak be kell majd forrasztgatni a ledeket.
Úgyhogy ez a jelenlegi helyzet :) -
#17 Én is odavagyok a ledekért!
Nálam a világitoeszközök közül a ledeket szeretem a legjobban!
Szal nem egészen értem a kérdést!
Az elsö szinten ugy akarod,hogy egymás után villanjanak fel a ledek/futofényszerüen?/
A másodiknál az összes világitson,és a harmadiknál is!
És hogy ezeket hogy lehessen üzemeltetni,egy 1400mA 12V táprol?
jol értem? -
#16 érdekes. A fehér ledek legtöbbször valójában kék ledek, csak sárga foszforréteg van rajtuk. Bár lehet, hogy annyi a különbség, hogy a kéknek szánt ledek alacsonyabb fényerővel rendelkeznek... -
Supergamer_real #15 Hi RelakS,
Köszönöm a válaszodat.
Tehát:
Nem szeretnék nagy fényt.
Nekem az ez által beviágított szög is elég. Nem SMD ledekben gondolkodom, elég az a fénycsóva amivel felfelé bevilágít (ha belenézel ez is bőven vakít). Ez inkább látvány/design megoldás mint olvasófény :)
A LEDek kékek (5mm), 3Voltot esznek és 30mA-t vesznek fel egyenként és már megvettem őket, így ezeket fogomo használni. -
#14 LED -
#13 A ledeket egyébként kösd 3-masával 12V-ra, de először válogasd ki a közel azonos nyitófeszültséggel rendelkezőket. Ezután vagy beraksz még egy ellenállatot, hogy 20mA folyjon (<- ezt hogy írják? ) a ledeken, vagy építesz áramgenyát, amin beállítod. Láttam egyszer olyat, hogy egy áramgenyára több ilyen ledsort rátettek, majd valami tranyós kapcsolás kiszedte azt a beállító ellenállást, ahol valami zavar történt. Így nem kellett minden sorhoz külön generátor, és ha az egyik tönkrement, nem rántotta magával a többit. Hogy hol láttam? Már nemtom... -
#12 Ez alapján minden videókártyának külön topikja lenne, alktípusonként.
On:
A fehér led típustól függően 3.2-3.6V környékén üzemel, ilyenkor 20mA áram megy rajta át. Magasabb áram esetén el kell kezdeni hűtésen gondolkozni. Namármost ha nagy fényt akarsz kevés leddel, vagy nem csak egy kb 30-40 fokos szögben akarsz világítani, akkor vegyél Luxeon-féle power ledet. Jellemzői: 160 fokos fény, van normál és melegfehér kivitelben, a legújabbak 700-1000mA-en üzemelnek, és félkilós hűtőbordával kell kényeztetni (értsd: nagy hűtő kell rá) -
Supergamer_real #11 Thanatos.
A kérdésem NEM a LEDEK feszültségére vonatkozott (mintahogy áll a belinkelt "LED feszültség" topic címében).
Olvasd el mit írtam kérlek (sajnálom ha nyelvértelmezési problémáid vannak, ebben sajnos nem tudok segíteni). -
Thanatos #10 és ki irta hogy abban a topicban csak a hdd ledekről lehet szó? nc... -
Supergamer_real #9 Kérem az válaszoljon akinek konkrét ötlete van és a "nem értek hozzá" jellegű hozzászólásokat a téma átláthatósága miatt (!) mellőzzétek.
Nem RelakS, az a topic nem lett volna jó. Teljesen más teljesítményű ledet használnak "meglepő módon" világításra mint HDDlednek mint a topicban írják amit belinkeltél. Kérek mindenkit, hogy fókuszáljunk a témára és ne más topicokat linkeljetek be (Tuvok a te linkedet köszönöm!).
Köszönöm.
DJ Bee18: A kérdésed nem releváns a megvalósítás szempontjából, de azért itt a válasz:) . Króm LED foglalat+LED+ rézkábel hozzáforrasztva+a réz másik vége a trafóba vezetve.
De itt inkább a kapcsolás/vezérlőegység ami érdekes lenne(illetve ennek beszerzése, ára, összerakása), a kérdésem is erre vonatkozik.
Zoli007: Le tudnád írni/ki tudnád fejteni bővebben, h mit hogyan kellene csinálni szerinted? -
#8 EZ a topik nem lett volna jó a kérdésnek? -
#7 PIC 16F84, szerintem mukodne. De jo volna ha tudnal programozni assemblerben.
-
#6 és megkérdezhetem, csak úgy kiváncsiságból, (és persze a megvalósításhoz is segítség lehet), hogy ezek a LED-ek milyen felépítésűek? Mármint maga az eszköz? Úgy értem, hogy hol lehet rögzíteni, hol kell bedugni a kábeleket stb. Egy kép jó lenne :D -
#5 Gondolom a vezetékeket el szeretnéd rejteni -
#4 Na ez érdekes, engem is érdekelne :D de sajnos én sem értek hozzá :DD -
#3 Ha nem jön segítség, itt (is) kérdezz majd rá ! ,) -
#2 Jó téma, én hülye vagyok hozzá de érdekel. Remélem itt tanulhatok valamit:) -
Supergamer_real #1 Mivel mostanában kezdtem el komolyabban érdeklődni a LED alapú világítás iránt, gondoltam nyitok egy topicot neki itt az SG-n (a kereső használata után természetesen), hátha mást is érdekel.
Lenne is rögtön egy kérdésem azokhoz akik az elektronikához kicsit jobban konyítanak. Adott a következő helyzet
Ez egy 3 szintes polc rendszer, a polcok egymás felett helyezkednek el.
Level-1-en van 4 led a sarkokon és 5 oldalanként (össz 24)
Level-2-őn van 4 led a sarkon
Level-3-an szintén 4 led a sarkokon
A megoldandó problémák:
A különböző szinteken külön kapcsolóval szeretném kapcsolni a világítást.
Level-1: Szeretném, ha a 24 led 1 pontból kiindulva (1 vagy 2 irányban terjedve) kis késleltetéssel kapcsoljanak fel. Tehát mind a 24 felkapcsolható legyen egy kapcsolóval, de néhány milisekundumos késéssel (mint a kifutópályafény).
(Ill. lehetőség szerint, külön csak a sarkon lévő 4 fényt is felkapcsolni, a többit nem - de ez nem létkérdés, csak opció)
Level-2: Mind a 4 LED egyszerre legyen felkapcsolható.
Level-3: Mind a 4 LED egyszerre legyen felkapcsolható.
Fontosabb adatok:
Fogyasztás
A LEDek 5mm esek, szükséges feszültség: 3V, és kb 30mA (ennyit mértem). Ugye ez elvileg 0.03x32=0.96 Amper.
A táp amit venni szeretnék hozzá, 1400mA-s, de (!) 12 voltos. Tehát, ha jól értettem 4-essével kell őket párhuzamosan kötni.
Kérdés:
- Ez esetben megoldható-e a késleltetés a párhuzamosan kötött 4 led között is? vagy csak a 4-es csoportok között?
Hogy célszerű ezt a gyakorlatban megoldani? Milyen építőelemekre lesz szükségem?
Kérem, hogy akinek van ötlete és ért is hozzá, segítsen megoldani ezt a "problémát".
Minden segítséget előre köszönök :)