43
  • GulaSoft
    #43
    Ilyet én is kérek, mennyivel egyszerűbb lenne rajta könyvet olvasni és 20.000Ft-ér ingyé van
  • Macc
    #42
    egyetertek. De nem csak afrika...
  • Macc
    #41
    mondjuk vicc...
  • BiroAndras
    #40
    "Amúgy tényleg kíváncsi lennék rá, hogy az internet önmagában jelent-e olyan csodaszert, hogy a több évszázados gondolkodási szakadékot egy generáció alatt a társadalmak le tudják győzni?"

    Önmagában nyílván nem, de egy nagyon fontos tényező.

    "A párisi szegény fiatalok legyőzték, interneten/mobillal kommunikálnak és amint megértették a helyzetüket, megértették azt is hogy ki okolható mindazért."

    Egész más a helyzet. Párizsban a szegények egy gazdag társadalomban élnek. Valszeg sokuk nem is igazán akar dolgozni. Az afrikaiak viszont a saját országukban élnek, tehát nem nyomja el őket senki. Nem rekesztették ki őket a társadalomból, hanem az egész társadalom kezdetleges.

    "Az afrikai országokat súlytó nyomorúságok, legalább fele részben a nyugat lelkén száradnak. És a feketék nem lesznek valami boldogok, ha rájönnek, hogy a nyugat néhány játéknak is gyenge számítógépen kívül semmit nem hajlandó értük tenni."

    Hogy a nyugat mennyiben felelős az jó kérdés. Valamennyire biztos. De legalább valamit segít. Persze az adósságok elengedése lenne az igazi.

    "Te nem éreznéd úgy hogy kicsúfolnak, ha egy kurblis gépet kapnál egy igazi helyett?"

    Nem olyan rossz gépek azok. Csak van valami oka, hogy kevésbbé szegény országok is szeretnének kapni belőle. Egyébként sem játékgépnek vannak szánva, hanem oktatásra, ahhoz meg bőségesen elég a teljesítményük.

    "Miért nem építik ki az áramot, azzal pl hűtőt, mosógépet, korházat is lehet üzemeltetni és akkor talán nem halnak annyian meg, ételmérgezésben, fertőzésekben, amellett hogy normális gépet és is lehetne rá kötni."

    Nálunk mi építettük fel ezeket, senki sem segített. Tehát nekik is képesnek kell lenniük erre. Annyit persze érdemes segíteni, hogy a tudásunkat átadjuk, mert az nem kerül sokba, viszont rettentő sokat segít.
    Egyébként több okból sem jó, hogy mi építsük fel az ő civilizációjukat:
    - Régen ezt tettük. Gyarmatosításnak hívták.
    - Nem örülnének neki, lásd fent.
    - Iszonyatosak lennének a költségek. Miért mi fizessük ezt meg helyettük?
    - Ha meg is tennénk, azzal végképp tönkretennénk őket. Nem lennének képesek használni a technológiánkat, ha nem értik. Nem lennének képesek se fejleszteni, se gyártani, se javítani. Vagyis teljesen ránk lennének utalva. Ez valószínűleg együtt járnak a nyugati kultúra erős terjedésével. Legrosszabb esetben a párizsi eset ismétlődne meg ezerszeres méretekben.
  • NEXUS6
    #39
    Pedig szerintem is igazad van.
    A túlnépesedés viszont viszonylagos. Olyan alacsonyak a termelési hozamok, hogy ezért nem tudnak ennyi embert eltartani.

    Másrészt hiába termelnek árukat külföldre, ha a hiperszuper hozamú ráadásul államilag túltámogatott ezért marha alacsony árakkal dolgozó nyugati mezőgazdaság agyonvágja a piacot.

    És aztán erre már csak hab a tortán, hogy az USA mint az ENSZ legnagyobb befizetője, a saját farmerjeitől veszi meg a segélynek szánt élelmiszert (jó kis génkezelt áru, de hadszokják).

    Szerintem fordítva kéne, A segély összegéből vásárolunk valamit tőlük, amit esetleg nekik vissza is jutattunk, így az ő mezőgazdaságuk pénzhez jutna!
  • Ceb
    #38
    Hát lehet h egyesek a véleményemért megköveznének,de
    Sztem az Afrika túl van népesedve. Ennyi embert nem tud eltartani. Szóval amig nem csökken le a lakosság létszáma annyira h el tudják magukat tartani addig bármit is tanitunk adunk nekik, nem fogják tudni magukat eltartani.
    Az meg a másik álszent dolog h miközben adjuk a segélyeket, nem engedjük el a hiteleiket.
    A legkorrektebb megoldás az lenne, ha elengednénk az összes hitelt és álljanak meg a maguk lábán.
    Vagy ha valaki annyira segíteni akar, hát segítsen. Önzetlenül!Egyáltalán kérdezték az afrikaikat, h kérnek e a mi kultúránkból, a globalizációból és társaiból? Miért akarjuk rájuk erőltetni a mi életformánkat, ami szerintem nem is valami jó, sőt egyenesen rossz.
    A nagy versenyszellem, h mindenki építsen karriert, gazdagodjon meg és közben meg eltűnnek a sűlyesztőbe a hagyományos értékrendek, család , gyerekek...
    És milyen érdekes a férek lakta országok legtöbbjében a népesség stagnál, elöregszik v fogy. Köszönhetően ennek a degenerált felfogásnak.
    Na asszem ennyi.
  • Troll
    #37
    Stupid white man...
  • látogató
    #36
    ok, a többi cikket nem olvastam, nem vagyok naprakész a témában. majd meglátjuk, hogyan valósitják meg az okosok.
  • Cat #35
    neked is csak azt tudom mondani, hogy olvasd el a többi cikket is. Másnak is eszébe jutott már, hogy tanitani is kell őket, nem csak eszközt adni a kezükbe.

    "Nicholas Negroponte elmondta, céljuk, hogy minden harmadik világbeli szegény gyereknek eljuttassanak egy notebookot. Ezzel párhuzamosan pedig a gyerekek lakóhelyéül szolgáló városokat el akarják látni szélessávú internet-elérésekkel, valamint a helyi iskolákban is új tantárgyakat vezetnének be, hogy a kicsik tudjanak élni az új technológiával és a hordozható számítógépekkel."

    Persze ez a gép is megérne egy misét
  • Cat #34
    ott vannak alul a korábbi cikkek, miszerint kina, brazilia, india több millió darabot rendelne. Szóval az egy dolog, hogy egy kormányzó 54 millió dollárral támogatja, de a népes országok kormányai is megvennék ezeket.

    "Negroponte elmondta: az eddigi konkrét érdeklődők körülbelül 50-100 millió laptopra tartanának igényt. Az olcsó készülékek iránt Kínán kívül érdeklődik még Kambodzsa és Kolumbia is."

    "Negroponte kijelentette: jelenleg is több országgal tárgyalnak egyidejűleg. Így például szinte biztosra vehető, hogy Kína három, míg Brazília egymillió laptopot fog rendelni. Ezenkívül a közeljövőben három további ország, egy afrikai, egy közel-keleti és egy délkelet-ázsiai állam rendelne az olcsó notebookból."
  • HappyBoy
    #33
    Afrikában valahol:
    Éhes vagy? Nincs hol laknod? Nem tudsz írni? Nesze itt egy notebook!
  • látogató
    #32
    Szerintem ez akkor is baromság. Nem fognak semmire menni pár szar játéklaptoppal. Tudod te, hogy hány gyerek éhezik még igy is? Elég kaja? Ha-ha! Még Mo-n is vannak gyerekek, akik csak az iskolában tudnak enni. A másik meg az, hogy pont a gyerekek vannak a legjobban elnyomva. Kis négerkölykök rohangásznak AK-kal, vagy prostinak használják őket. És akkor a rabszolgaságról még nem is szólva. De ha mindenáron tanitani akarod őket, akkor is csak iskolában lehet normálisan, tanár segitségével. Ha pl. ezeket épitenék fel, akkor ok. Tanárok kerülnének ki onnan, akik később a 100 dollárból épült falusi iskolában tanitják mondjuk az olvasást, irást, halászatot. (hogy maradjunk a példádnál) Szal ez a műanyag akármi minden, csak nem segitség. Egyáltalán meddig fog működni egy ilyen mondjuk a poros környezetben? És ha eltörik a kurbli? Vagy megsérül a kijelző? Ennyiből jobb egy könyv is. Azt leporolja és kész. Generációk tanulhatnak belőle. Nem?
  • assdf
    #31
    Te láttál már laptopot aminek az aksiját túltöltötte a hálózat és tönkrement?
  • Macc
    #30
    Ezt nem lehet tulkurblizni??? Arra gondolok, hogy ha esetleg tul gyorsan forgatod, es mar az aksi is full-on van, akkor hova megy az a rengeteg aram amit ez a dinamo termel?
  • Evil Merodak
    #29
    Ha MS-el majd szerződnek le az érdekes lesz. Megnézném hogy futna egy ilyenen a Vista. :DD
  • HUmanEmber41st
    #28
    Ha szegény afrikai kiscsávóknak nem lesz, de majd Hungaryban mindenki ilyennel fog szaladgálni.
    Mink is szegény, fejlődő ország vagyunk!!
    Én is akarok ilyet, az se baj, ha ilyen ronda zöld szine van.
    A másik topicban az a szürke-kék kombináció jobban tetszik :)
    Vazz 20 ezerért?????
  • NEXUS6
    #27
    Tökre igazad van, de te biztos vagy benne, hogy ez a program így is fog működni?

    Amúgy tényleg kíváncsi lennék rá, hogy az internet önmagában jelent-e olyan csodaszert, hogy a több évszázados gondolkodási szakadékot egy generáció alatt a társadalmak le tudják győzni?

    És ha legyőzik, akkor mi van?
    A párisi szegény fiatalok legyőzték, interneten/mobillal kommunikálnak és amint megértették a helyzetüket, megértették azt is hogy ki okolható mindazért. És hogy azok ezen semmit nem fognak és nem akarnak változtatni.

    Az afrikai országokat súlytó nyomorúságok, legalább fele részben a nyugat lelkén száradnak. És a feketék nem lesznek valami boldogok, ha rájönnek, hogy a nyugat néhány játéknak is gyenge számítógépen kívül semmit nem hajlandó értük tenni.

    Én már látom a mágjákat amiket ezek a szegények majd ezekből a gépekből raknak.
    Te nem éreznéd úgy hogy kicsúfolnak, ha egy kurblis gépet kapnál egy igazi helyett?
    Miért nem építik ki az áramot, azzal pl hűtőt, mosógépet, korházat is lehet üzemeltetni és akkor talán nem halnak annyian meg, ételmérgezésben, fertőzésekben, amellett hogy normális gépet és is lehetne rá kötni.
  • Caro
    #26
    Azért AMD, mert egyedül neki van olyan processzora, ami x86-os, megfelelő teljesítményű, és kurbliról is elmegy.
    (Geode 500 MHz 0.9W)
    Egyébként lesz benne akkumulátor is, úgyhogy nem kell folyton tekerni.
  • NEXUS6
    #25
    ;)))
  • NEXUS6
    #24
    Macc#20: a pédád pont azt a szitut jelenti amikor a tudás létszükséglet, (akkor jelent csak hatalmat, ha a helyi lakos visszatartja az infót, és pl ezzel megakadályozza a Mibilinket hogy haza/a pénzéhez/hatalmához jusson.
    A információs társadalom viszont arról szól hogy szinte minden infót megosztanak az emberek! Ezáltal létrejön egy nagyon komplex információ háló, aminek nincs központja. (Olyan ez mint az őslakosnak a dzsungel)
    Itt a korlátozásból senki nem tud előnyt kovácsolni, mert minden korlátozási törekvés visszaüt, csak a kezdeményezőre lesz érvényes, így lemarad abban a bonyolult világban, ahol az infó nem közvetlenül jelent hatalmat, hanem csak lehetőséget teremt a fejlődésre, a kreativitásra, az életre. Ezért létszükséglet.

    Ha a dzsungelből elkülönítesz egy részt ahová senki nem mehet be és te sem jöhetsz ki, akkor ezen az őslakosok valszeg csak jót röhögnének!;)
  • BiroAndras
    #23
    "Mert ugye Magyarországon, ha egy 8 osztályt végzett (nem a képességei, hanem a körülményei miatt) cigánypurdé kezébe egy ilyen alkalmatosságot nyomsz, abból sem lesz vezető tőzsdeügynök, és ez hatványozottan igaz Afrikára. (Ott még tőzsde sincs!)"

    Nem erről van szó. A lényeg pont az, hogy megszerezhetik a tudást ahhoz, hogy maguk megteremtsék a saját infrastruktúrájukat. Persze ehhez akarni is kell. Megkapják ingyen azt a tudást (és kultúrát), amire az egész nyugati civilizáció épül, és amit mi az nem kevés áldozat árán szerzett meg.

    ""Internet." (?) Most viccelsz? Ott kb XV. szd-i körülmények vannak!"

    Az iskolákban lehet műholdas net. Az pont elég, és nem is túlzottan drága. Internet nélkül szinte semmit sem érnek a gépek. Az meg hogy most milyen körülmények vannak, nem sokat számít. A II. VH. után Berlin sem volt jobb állapotban, és nézd meg most milyen.

    "Egy hálózatos internet alapú demokráciában viszont létszükséglet, csak éppen hol vannak még attól?"

    Pont erről beszélek. Létszükséglet. Akár a nyugati életszínvonal, akár a demokrácia a cél, a tudatlanság a legfőbb akadály.
  • assdf
    #22
    Külön külön ezek a gépek sz@rt sem érnek ha nincs meg hozzá az infrastruktura, az internet, az oktatás meg a gazdaság.
    Hiába adsz egy afrikai srác kezébe laptopot ha az még soha életében nem látott olyat, arra meg is kell tanitani őt. Sőt nemcsak megtanitani hanem azt is meg kell magyarázni hogy miért jó az neki.Mert ha vki túrja a földet vagy bogyókat gyüjtöget vagy vadászó életmódot folytat vagy állatenyésztéssel foglalkozik és van 10 marhája, az nem fogja érteni hogy minek neki számitógép ha egyszer nincs áram se meg internet sem.
    Szóval ez kicsit olyan mintha adnánk nekik pár tucat új audit oda ahol nincs se út, se benzinkút, se gumis,se szerelő...
  • vincuska
    #21
    rengeteg dolog megfordult a fejemben a cikk olvasasa kozben. arrol nem is beszelve hogy a forum hozzaszolasok ezeket a temakat csak noveltek :-)))
    "te procid mennyi kurblizast igenyel orankent? 200? uuuu... enyim 150." - hehe

    Nos akkor a cikk azt mondja - gyerekek millioi jutnanak laptophoz. na most 1 millio gyereknek 100milliobol lehet ilyen csoda-gepet venni. es itt nincs tobb 64 millanal. mind1. szoval gyerekek szazezrei jutnak laptophoz. ok, ertem.

    kesobb pontositas is van, szoval nem gyerekek jutnak a gepekhez, hanem diakok. feltetelezem ezzel az oktatas is megvan oldva. vannak ott tanarok, akik fel eves atkepzokurzuson vesznek reszt, bar ez egy kicsit csokkenti a keretet, de meg lehet oldani. vagy majd jelentkezunk onkenteseknek.

    meg1 zavart gondolat a tamogatassal kapcs. peldaul az AMD miert ad 2 milla zoldpenzt? miert nem azt mondja 'adok ingyer procit minden gepbe'
    vagy az van hogy adott 2 millat, es tole rendelnek komputer-bélt ami 10 dollar/darab?
    vagyis 500000 gep eseteben mar nyert is szutykos 3 milliot a ceg? ezt nem vagom.

    ebbol is az lesz ami most a franciaknal van...
    emlekszem arra az albundy reszre, amikor Jefferson Darcy elment Fidel Castrohoz, valami autoalkatreszt kerni Al autojaba.
    Szolt is Fidel a emberekhez "ez az ember olyan szegeny, hogy egy bevasarlo kozpontban dolgozik a setaloutcan!!"
    - "mi az a bevasarlo kozpont?" - "setaloutcat akarunk!!!"

    rajonnek hogy milyen eletszinal van itt nalunk es jonnek meglincselni bennunket a picsaba szevasztok.... "Thus in sleep-lessons on class consciousness, for instance, juvenile Betas learn to love being Betas. They learn to respect Alphas who "work much harder than we do, because they're so frightfully clever." But they also learn to take pleasure in not being Gammas, Deltas, or the even more witless Epsilons. "Oh no," the hypnopedia tapes suggest, "I don't want to play with Delta children."

  • Macc
    #20
    A tudas hatalom: ez mindenhol igaz, csak nem meindegy milyen tudas, es hol. Pl az oserdoben labat csokolna meg billgates is az oslakonak, csak juttassa ki elve (BG neve itt csak a hatalmi es gazdasagi szintje miatt erdekes)
  • NEXUS6
    #19
    Öööö... izé, te most melyik kontinensre gondolsz?

    Mert ugye Magyarországon, ha egy 8 osztályt végzett (nem a képességei, hanem a körülményei miatt) cigánypurdé kezébe egy ilyen alkalmatosságot nyomsz, abból sem lesz vezető tőzsdeügynök, és ez hatványozottan igaz Afrikára. (Ott még tőzsde sincs!)

    "Internet." (?) Most viccelsz? Ott kb XV. szd-i körülmények vannak!

    "A tudás hatalom." Igen egy hatványozottan hierarchikus társadalomban, ahol el tudod mások elöl zárni!!!
    Egy hálózatos internet alapú demokráciában viszont létszükséglet, csak éppen hol vannak még attól?
  • NEXUS6
    #18
    Hááát...., ezen asszem mindenki elgondolkodhat a kedvenc OS-ét illetően!;)
  • Macc
    #17
    "Tartok tőle, ha azt a kurblit neked kellene tekerni, akkor a fenébe küldenéd azt aki olyan OS-t írt, hogy 100 tekerésből 50 csak a rendszer működéséhez kell és akkor még nem is dolgoztál!!!;)"

    ezt most konkretan melyik OS-re erted?
  • Macc
    #16
    Kivancsi lennek te mennyire lennel rasszista, ha idejonne es megvaltoztatna az egesz orszagodat valami onmagat felsobbrendunek kepzel hatalom, az o rendszere szerint kellene elned az eleted, es a legmenobb szakma amit csinalhatnal az a takaritas lenne...
  • BiroAndras
    #15
    "Amikor valaki szegény/éhezik, akkor valszeg nem egy számítógép fogja a problémáit megoldani."

    Nem konkrétan ott ás akkor fog jóllakni vele. De hosszabb távon nagyonis segíthet. Pl. számítógépes ismeretekkel sokkal könnyebb állást kapni. De emellett sokféle dolgot lehet még tanulni, főleg, ha internet is van hozzá, vagy különféle oktató programok, elektronikus tankönyvek, stb.
    A tudás hatalom. De tényleg.
  • Macc
    #14
    azt sose felejtsetek el, hogy az a majom az vigan eli az eletet jelenleg mindenfele technikai fuggoseg nelkul, te meg megbenulsz az aramszunettol...
  • NEXUS6
    #13
    Helyesen: Nálad mi a "jó oprendszer" kritériuma?

    Bocs;)
  • NEXUS6
    #12
    "Lehetne egy jó oprendszerük erre valami ingyenes szart sóznának rájuk"

    Nálad mo a "jó oprendszer kritériuma"?

    Tartok tőle, ha azt a kurblit neked kellene tekerni, akkor a fenébe küldenéd azt aki olyan OS-t írt, hogy 100 tekerésből 50 csak a rendszer működéséhez kell és akkor még nem is dolgoztál!!!;)

    Éhesen marha szar lehet kurblizni.
  • NEXUS6
    #11
    Ha nincs mögötte oktatás akkor az egész semmit nem ér! A számítógép önmagától nem varázsol mindenkiből szemüveges, hosszú hajú, enyhén borostás, gyűrött polós számítógépzsenit.

    Ha egy majmot egy szövegszerkeztő elé ültetsz akkor gyak semmi esélye sincs hogy értelmes dolgot csináljon. Bár rossz nyelvek szerint megfelelő idő elteltével (néhány milliárd év), megnő az esély, hogy az összevissza pötyőgésből kijöjjön akár a "Háború és béke" is.

    Na most az IT arra jó hogy ezt a néhány milliárd évet lecsökkenti néhány pillanatra. Pl ha a gépben benne van az anyag és már csak az entert kell lenyomni a nyomtatéshoz, akkor egy pillanat alatt a majmunk előállítja a művet.
    Csakhogy ettől még majom marad.
  • avman
    #10
    netek a sok okos. megmongya a frankót tutira. melyik jobb? ha megmutatod valakinek mit kell csinálni, vagy ha megcsinálod helyette???
    a harmadik világ sokrétű problémáit vajmi kevéssé lehet megoldani segélyekkel, mert ha egy hajó léket kapott lehet belőle merni a vizet folyamatosan, de akár meg is lehet foltozni. igaz ingyenlaptopoknál jóval többre lenne szükség. feketeafrika egy rasszista, törzsi vilongásokkal teli, óriási és évtizedekkel elmaradott kontinens (bár azért van pár nagyváros, ami kivétel). természeti erőforrásait pár évszázada folyamatosan csak kiszákmányolta a fejlettebb nyugati világ. cserébe nem sok mindent adott. szegregációt, apartheidet. érdemes megnézni, h Dél-Afrika gazdasága hova jutott a feketék vezetésével.
    a tudás hatalom. még egy olyan egyszerű ismeret miszerint nem zabáltatjuk le kecskékkel a termőföldet, mert elsivatagosodik. vagy h az aids-et nem rossz szellemek okozzák, hanem vírusok. meg h a szennyvízelvezetés nem haszontalan dolog. satöbbi.
    akik gyártják majd a cuccot gondolom majf profitálnak. de ettől függetlenül ez nem egy rossz kezdeményezés. főleg ha oktatóanyagokat (főleg angol nyelvűeket) is mellékelnek hozzá.
  • Cat #9
    azért, mert ha semmilyen kilátásuk nincs a jövőre nézve, nincs előttük jövőkép, nem tanulnak, akkor 20 év mulva is ugyanott fognak tartani, mint most - kuncsorognak segélyekért.
    Kaját/segélyt most is kapnak rengeteget, de ezzel csak a jelenlegi állapot fenntartását érjük el. Nem halat kell nekik adni, hanem meg kell őket tanítani halászni. Esélyt kell kapjanak a gyerekek, hogy 10-20 év mulva a saját országukban is meglegyen a tudás a mi mai szintünknek megfelelő infrastruktura kiépítéséhez.
  • acdc
    #8
    Na ja -de van egy olyan selytésem,hogy ebből jópáran jól fognak járni
  • látogató
    #7
    Te jó ég! Mi a francnak egy kurblis laptop a harmadik világ gyerekeinek? Inkább kaját kéne nekik adni vagy először iskolát épiteni, nem? Ez egy elbaszott ötlet, nem tudom, hogy mire jó.
  • acdc
    #6
    "öt nagyvállalat, a Google, az AMD, a Red Hat, a News Corp. és a Brighstar"

    na vajon melyik köcsög akarja eröltetni a nyílt forráskódú s@arát? Csak nem a red hat?
    Lehetne egy jó oprendszerük erre valami ingyenes szart sóznának rájuk
  • asysoft
    #5
    Jó kérdés. Mindenesetre érdekes lett volna egy 100 dolláros Mac OS-t futtató gép...
  • Macc
    #4
    Amugy nem ertem: ha az OSX-et visszautasitottak ezen az alapon, akkor mit keresnek a microsoftnal? Annak 10-ed annyira sincs koze a szabad forraskodhoz.