2
  • shabba
    #2
    Jelenleg a WiMax-ról pont azt nem lehet elmondani hogy költségkímélő. Amikor $500-600 egy CPE, több tízezer egy AP, plusz az antennák, kiépítés, stb. Ez egy userre eső beruházás az ezer dollár magasságában van. Ez pedig nagyon sok. ADSL esetén ahol sokkal nagyobb számú bekötés folyik így nyomotabbak az árak ez 50-100 dollár magasságában van.

    Ez pedig helyből az üzleti csomagok szintjére predesztinálja a WiMaxot a drága miatt hisz ezt csak a sokkal magasabb üzleti csomagok árával lehet finanszírozni. Lakossági szolgálatás max ott indul teszt jelleggel ahol az eszközgyártók ezt megtámogatják az eszközeik gyakorlati kipróbálása céljából. De ez még közel sem üzleti alapon működő, nagylétszámú kereskedelmi szolgáltatás.

    A WiMax majd talán úgy 2008-09 felé érik be ahogy az már jó pár év óta látható. Talán addigra az eszköz árai lemennek a jelenlegi Wi-Fi árszintre, mert amíg ez nem következik be nem sok eredményt lehet elérni vele. Az ezer dollár magasságú beruházási szinten jelenleg optikai beruházásokat folytatnak egy cégek. Ott pedig az optikai szál elér egészen a fogyasztói 100Mbps-es sebességet biztosítva akár felhasználónként is így lehetőséget adva egy igen tág szolgálatási palettának. Ezzen szemben ha a WiMax ugyanezen árszint mellett egy osztott ~50Mbps-et ad igen sok fogyasztó között megosztva az közel sem biztosítja ugyanazokat a lehetőségeket. Márpedig ha úgy 2009-re normalizálódik is a WiMax ára addigra az 1-2Mbps-es netcsomagok közel sem lesznek annyira elégséges mint most napjaikban. Addigra a többi vezetékes technológia is fejlődni fog és egyre olcsóbbá válik.
  • enrico
    #1
    Hát ahogy látom ebben sem mi fogunk az élen járni. Pedig költégkímélőbb, mint az ADSL. Úgy látszik még van mit kisajtolni a magyar lakosságból internethozzáférés címén. :(