Megjelent az ATI következõ generációja
← ElőzőOldal 2 / 2
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Igaz, hogy az X1800 a 16 futószalagjával ugyanolyan gyors mint a nV 7800 a 24 futószalagjával, de valami mégsem stimmel. Mégpedig az, hogy az ATI chipen több a tranzisztor (330 millió), mint az nVidia chipen (303 millió). Ez azt kell, hogy jelentse, hogy az nVidia sokkal egyszerûbb pipeline-okat alkalmaz, mint az ATI.
A végsõ konklúzió elõtt számoljunk egy kicsit:
A 7800GTX 24 pipeline-ja 430 MHz-en fut, az X1800XT 16 pipeline-ja 625 MHz-en. Láttuk, hogy a 2 kártya kb azonos teljesítményû. Mivel az ATI kb annyival fut magasabb órajelen, mint amennyivel az nVidianak több a pipeline-ja, ezért feltételezhetjük, hogy egy pipeline a különbözõ kártyákon, ugyanazon a frekvencián kb ugyanazt a teljesítményt produkálja.
Ez azt jelenti, hogy a 2 chip architektúrája nagyjából egyenlõ teljesítményû.
Na most akkor hogyan is van az a tranzisztorszám?
A fentiek fényében az ATI-nak nem nagyon van mivel dicsekednie, mivel egy pipeline-hoz nála jóval több tranzisztor tartozik, mint a konkurenciánál, vagyis ugyanolyan teljesítményt jóval bonyolultabb ártamkörrel érnek el.
Ezt még egy kicsit tovább gondolva oda jutunk, hogy amikor az nVidia a tervek szerint a jövõ év elején az ATI után szintén áttér a 90nm-es gyártásra és jól megemeli a 7800GTX frekvenciáját, az architektúra változtatása nélkül, kevesebb tranzisztorral, az X1800-hoz hasonló órajelen, (mondhatni azonos terepen) az új 7800-as chipek sokkal gyorsabbak lesznek, mint a mostani ATI chipek. Ráadásul a tesztek alapján megjósolható, hogy mindezt alacsonyabb fogyasztás mellett teszik majd!
Ez az egész nagyon hasonlít most a GF 5800 vs 9700 harcra.
A végsõ konklúzió elõtt számoljunk egy kicsit:
A 7800GTX 24 pipeline-ja 430 MHz-en fut, az X1800XT 16 pipeline-ja 625 MHz-en. Láttuk, hogy a 2 kártya kb azonos teljesítményû. Mivel az ATI kb annyival fut magasabb órajelen, mint amennyivel az nVidianak több a pipeline-ja, ezért feltételezhetjük, hogy egy pipeline a különbözõ kártyákon, ugyanazon a frekvencián kb ugyanazt a teljesítményt produkálja.
Ez azt jelenti, hogy a 2 chip architektúrája nagyjából egyenlõ teljesítményû.
Na most akkor hogyan is van az a tranzisztorszám?
A fentiek fényében az ATI-nak nem nagyon van mivel dicsekednie, mivel egy pipeline-hoz nála jóval több tranzisztor tartozik, mint a konkurenciánál, vagyis ugyanolyan teljesítményt jóval bonyolultabb ártamkörrel érnek el.
Ezt még egy kicsit tovább gondolva oda jutunk, hogy amikor az nVidia a tervek szerint a jövõ év elején az ATI után szintén áttér a 90nm-es gyártásra és jól megemeli a 7800GTX frekvenciáját, az architektúra változtatása nélkül, kevesebb tranzisztorral, az X1800-hoz hasonló órajelen, (mondhatni azonos terepen) az új 7800-as chipek sokkal gyorsabbak lesznek, mint a mostani ATI chipek. Ráadásul a tesztek alapján megjósolható, hogy mindezt alacsonyabb fogyasztás mellett teszik majd!
Ez az egész nagyon hasonlít most a GF 5800 vs 9700 harcra.
lál
az x1800 as kártya egymagában lenyomja a gépem számítási teljesítményét..
az x1800 as kártya egymagában lenyomja a gépem számítási teljesítményét..
Resurrection!
Azért mondjuk az érdekes, hogy 16 pipe-al majdnem olyan gyors, mint a rivális kártya 24-el. Mi lett volna ha 24-el jön ki?
Minden esetre Next Round várható R580 vs G80 terén, addigra vagy rágyúrnak, vagy lemaradnak mint borravaló.
Minden esetre Next Round várható R580 vs G80 terén, addigra vagy rágyúrnak, vagy lemaradnak mint borravaló.
A cik sajnos csak az árról nem szól, bár minket az érdekel, hogy nálunk mennyi lesz. Akkor fogom tudni az ár/teljesítmény arányát, majd akkor döntök, hol helyezem el az aktuális rangsorban.
kezd xbox 360 vs ps3-ra hasonlítani a dolog....
Akármit veszel nem jársz rosszul mindkét kártya jó!!! ennyi!!!!!!!
Akármit veszel nem jársz rosszul mindkét kártya jó!!! ennyi!!!!!!!
Igen, elég fura hogy rosszabb ár/teljesítményû kártyákat hoztak ki mont az nVidia, ráadásul legalább fél évvel késõbb.
Én nVidiás vagyok inkább, de nagyon szurkolok az ATI-nak, ettõl mennek le az árak :)
Én nVidiás vagyok inkább, de nagyon szurkolok az ATI-nak, ettõl mennek le az árak :)
ATI-m, van de ha lenne sok lóvém, most inkább az NVIDIA-t venném meg.
Sztem az ATI elõrukkolhatott volna vmi menõbb cuccal is, +1 pont elõny az NVIDIÁnak. Köv generávióban sztem megint fordul a kocka...
Sztem az ATI elõrukkolhatott volna vmi menõbb cuccal is, +1 pont elõny az NVIDIÁnak. Köv generávióban sztem megint fordul a kocka...
www.sabian.com
← ElőzőOldal 2 / 2