59
-
#19 Vista-ra ne várjál még egy pár évig játékokat. Ugyanis még maradnak az xp-nél a fejlesztők. -
#18 Szerintem az elavult, és a technológiailag megvalósítható maximum más fogalom.
Az tény, hogy tudnának sokkal erősebb, és minden téren jobbat alkotni, de az nem éri meg nekik.
Kidobnak egy erős felsőkategóriás kártyát-> elterjed a hír, hogy az XYZ kártyája a leggyorsabb-> a fanatikusok rákapnak (jókis reklám ez)-> majd egyre többen vásárolnak annak a gyártónak a kínálatából-> a gyrátő pedg időközbe előrukkol sokféle butított kártyával, és eladják ugyan azt.
Nem érné meg nekik mindig újat fejleszteni. Megcsinálnak egyet, aztán majd egy évig azon gyámcsognak. Foltozgatják, és eladják megint ugyan azt jópénzért. Vagy amikor már a kutyának se kell, akkor butítják és megint eladják... -
#17 Javítás: "Na ennyi idővel EZELŐTT még szó sem volt DX10-ről."
ui.: vagy lehet a Microsoft tájékoztatta őket, dehát direkt nem sietnek. (bár ezt már említettem :D) -
vg #16 Ez érthető, de az tény, hogy ezek a kártyák már elavultak... -
#15 Ezeket a kártyákat több mint egy éve tervezték, és kb fél évvel ezelőtt akartak kirukkolni velük, csak a gyártási problémák miatt mindidáig nem tudták piacra dobni nagy tömegszámban. (bár szerintem még most sincs kellő számú példány legyártva)
Na ennyi idővel még szó sem volt DX10-ről. Meg hát ahogy mondta is Dzson, direkt húzzák az időd, hogy minél jobban megszedjék magukat... =( -
#14 Ez olyan amikor két szemben lévő zöldséges megegyezik abban, hogy a felesleges konkurencia harc helyett az egyik héten az egyiknél lesz olcsóbb és szebb a paradicsom, a másik héten meg a másiknál, de közben a vásárlók előtt szidják egymást. Ez a PC ipar, ugyanezt játssza a procikkal az intel és amd. A pécések meg fizetnek mint a katonatiszt és örülnek. :)))) A mai technológia szerint már a real time rayracing kártyáknál tartanánk, de ez olyan, hogy 10 éve is tudtak volna 4 élű borotvát gyártani mégsem tették mert közben eladtak többmilliárt 1,2 és 3 élűt. :))
Éljenek a konzolok! :))) -
vg #13 Nem igazán értem miért még mindig DX9-es kártyákat csinálnak, amikor lassan itt a Vista. Ezek a kártyák már most elavultak, megvásárlásuk teljesen felesleges pénzkidobás... -
greekboy #12 Én félévvel ezelőtt is megmondtam, hogy nVIDIA, akkor mindenki fújjolt, aztán tessék, igazam lett. Az ati jól beégette magát ezzel a suttyó kártyával. -
irkab1rka #11 némi lemaradás??? -
#10 Amúgy az elméleti fejtegetésem valószínűleg hibás, mégpedig azért, mert az X1800-nak valójában valószínűleg 24 vagy 32 pipeline-ja van, csak a gyártástechnológiai nehézségek miatt ebből nem tudnak 16-nál többet egyszerre aktiválni. Tehát a magas tranzisztorszámnak szerintem csak a töredrészét használják. Ezek szerint az ATI-nak mégsem lenne oka nagyon szégyenkezni.
Elvégre eddig mindig az ATI volt az, aki a hatékonyabb és egyszerűbb architektúrát csinálta. Szerintem ez most sincs másként, csupán a gyártással van a gond.
-
#9 Igaz, hogy az X1800 a 16 futószalagjával ugyanolyan gyors mint a nV 7800 a 24 futószalagjával, de valami mégsem stimmel. Mégpedig az, hogy az ATI chipen több a tranzisztor (330 millió), mint az nVidia chipen (303 millió). Ez azt kell, hogy jelentse, hogy az nVidia sokkal egyszerűbb pipeline-okat alkalmaz, mint az ATI.
A végső konklúzió előtt számoljunk egy kicsit:
A 7800GTX 24 pipeline-ja 430 MHz-en fut, az X1800XT 16 pipeline-ja 625 MHz-en. Láttuk, hogy a 2 kártya kb azonos teljesítményű. Mivel az ATI kb annyival fut magasabb órajelen, mint amennyivel az nVidianak több a pipeline-ja, ezért feltételezhetjük, hogy egy pipeline a különböző kártyákon, ugyanazon a frekvencián kb ugyanazt a teljesítményt produkálja.
Ez azt jelenti, hogy a 2 chip architektúrája nagyjából egyenlő teljesítményű.
Na most akkor hogyan is van az a tranzisztorszám?
A fentiek fényében az ATI-nak nem nagyon van mivel dicsekednie, mivel egy pipeline-hoz nála jóval több tranzisztor tartozik, mint a konkurenciánál, vagyis ugyanolyan teljesítményt jóval bonyolultabb ártamkörrel érnek el.
Ezt még egy kicsit tovább gondolva oda jutunk, hogy amikor az nVidia a tervek szerint a jövő év elején az ATI után szintén áttér a 90nm-es gyártásra és jól megemeli a 7800GTX frekvenciáját, az architektúra változtatása nélkül, kevesebb tranzisztorral, az X1800-hoz hasonló órajelen, (mondhatni azonos terepen) az új 7800-as chipek sokkal gyorsabbak lesznek, mint a mostani ATI chipek. Ráadásul a tesztek alapján megjósolható, hogy mindezt alacsonyabb fogyasztás mellett teszik majd!
Ez az egész nagyon hasonlít most a GF 5800 vs 9700 harcra.
-
#8 lál
az x1800 as kártya egymagában lenyomja a gépem számítási teljesítményét.. -
#7 A pipe-ok számbeli hátrányát a brutális órajellel ellensúlyozza:) -
Inquisitor #6 Azért mondjuk az érdekes, hogy 16 pipe-al majdnem olyan gyors, mint a rivális kártya 24-el. Mi lett volna ha 24-el jön ki?
Minden esetre Next Round várható R580 vs G80 terén, addigra vagy rágyúrnak, vagy lemaradnak mint borravaló. -
#5 +k -
#4 A cik sajnos csak az árról nem szól, bár minket az érdekel, hogy nálunk mennyi lesz. Akkor fogom tudni az ár/teljesítmény arányát, majd akkor döntök, hol helyezem el az aktuális rangsorban. -
#3 kezd xbox 360 vs ps3-ra hasonlítani a dolog....
Akármit veszel nem jársz rosszul mindkét kártya jó!!! ennyi!!!!!!! -
Zedas #2 Igen, elég fura hogy rosszabb ár/teljesítményű kártyákat hoztak ki mont az nVidia, ráadásul legalább fél évvel később.
Én nVidiás vagyok inkább, de nagyon szurkolok az ATI-nak, ettől mennek le az árak :) -
#1 ATI-m, van de ha lenne sok lóvém, most inkább az NVIDIA-t venném meg.
Sztem az ATI előrukkolhatott volna vmi menőbb cuccal is, +1 pont előny az NVIDIÁnak. Köv generávióban sztem megint fordul a kocka...