50
 • NuCLEARScoRp
  #50
  Milyen érdekes hogy nekem XP van és mégis elfelejtettem már milyen a kék halál, vírusok stb... talán benned(vagy a gépedbe) kéne keresni a hibát, nem az XP-be.... lol ezekkel a sablonszövegekkel(vírus,újratelepítés,kékhalál) ma már fölösleges dobálózni.... 5-6 éve még talán... de ma semmiképp!!
 • Hegyikecske
  #49
  jah és a 2000 se naon jött be nekem, munkára lehet jó, de játékra vmi eszméleten szar volt, pedig nem is vok egy nagy játék-fan de van 1-2kedcvencem épp ezé voltam kiakadva h még az se ment rajta, jelenleg az xp a legjobb, és ahogy látom ez még jó sokáig így is marad... (új oprenccer új gondok....)
 • Hegyikecske
  #48
  Hát nekem nagyon nemjön be a vista így elsőre, szal még az is kétséges h ha tudnék váltani, egyáltalán akarnék-e... Legalább egy XP skint csináljanak már bele! semmi kedvem pölö azt a gyászkeretet nézni, az xp jobb. Cégnél szintén, ott az oprendszer tökmind1 h mien csak fussanak rajta a dolgok 1éve még nem volt ritka cégeknél a 95/98sem... mire ez a nagy cserélgetés? a cégnél ráadásul az oprnedszer csak egy eszköz azt fogják a legkevesebbet használni, mer csak a programjuk futtatására kell, arra meg mér kéne a meglévőről váltani? Pláne ha az xp!
 • pemga
  #47
  Igen, a Win2k a legjobban összerakott win. Nem véletlen, hogy nem nagyon akarnak a cégek váltani ikszpire... Most azzal próbálják rávenni őket, hogy megszüntették a supportot, hátha akkor váltanak.
 • BiroAndras
  #46
  A munkahelyemen lévő desktop gépemre 5 éve került Win2000.
  Azóta:
  - állásidő a rendszer problémái miatt: 0
  - állásidő újratelepítés miatt: 0
  - Állásidő vírusfertőzés miatt: 1-2 óra.
  - A rendszergazda ennyi időt foglalkozott a géppel: 0
  - Újraindítások száma frissítés végrehajtása miatt: ki nem szarja le.
  - Frissítés alatti munkaidő-kiesés: 0

  Egyébként 1 évig üzemeltettem egy Win2K domaint. 180 gép mindenféle win verzióval 95-től fölfelé.
  A munkaidő nagyrészében neteztem. A munka 90%-a meg az SQL alapú könyvelés csesztetése és a matáv ügyfélszolgálat rugdosása volt. Windows hibákkal és vírusokkal szinte semmi dolgom nem volt.
 • NEXUS6
  #45
  "Na most én mindég azt mondom, hogy a sikerönket nem az ellenfél sikertelenségre kell alapozzuk, hanem a saját képességeinkre. Ha a Novell a Microsoft esetleges bukásában látja a haladást akkor sajnálom őket, én inkább arra mennék, hogy az ellenfél jobb legyen mint akármikor, de én még jobb legyek tőlle. "

  Egyetértek, de ha a M$-nek bejött ez a "dögöljön meg a szomszéd tehene is" üzletpolitika, akkor őket miért nem fikázod ezért?
  Ja mert közben a médiaprodukciókon meg úgy tettek mintha nem is így lenne?
  A M$ általában egy kanyi szót nem ejt az ellenfeleiről (legfeljebb csak a belső papírokban), ez szerintem nem valami pozítív image való törekvésből fakad. Sokkal inkább a versenytársak inyorálásából, és a valós helyzet eltitkolásából.

  Ha valóban pozitív képet akarnának nem mennének bele egy csomó kilátástalan perpatvarba! Leszarják hogy ki mit gondol róluk! A negatív reklám is reklám.
 • kbupdate
  #44
  "Mi értelme Skoda 120L-ről Skoda SuperB-re váltani? Csak mert jobban néz ki és drágább?"

  Akkor te is csak anynit látsz, hogy a másik autó hogy néz ki, de azért belülről ne mnéznéd meg, meg ki se próbálnád ugye. Autó.. Autó...
 • BlackRose
  #43
  Minden szép és jó, csak az nem DOS ablak, az Console... a DOS-hoz az ég világon semmi köze, kivéve, hogy kinézésre hasonlít rá, de ez kb. ugyanaz, mindha azt mondanánk, hogy a haver a Linux-ban kinyitott egy DOS ablakot... na érted? És igen, tény, hogy a Windows nagyon sok helyen van alkalmazva, bankautomatákon kb. 80%-ban, POS terminálokon is fölényes... De érdekességként meg lehetne említeni, hogy ennek nagyrésze a Windows XP Embeded kiadás. Kikerülhetetlen dolog az, hogy a fejlesztési költségek sokszor jóval kisebbek mint a konkurens rendszereknél, a Visual Studio nagyon hatalmas fejlesztőrendszer, és sokan nem tudják de nagyon sok esetben éppen erre a szoftverdarabra hárul a Windows betörése a vállalati piacra és folyamatos térhódítása. (ezért koncentrál az IBM is többek között az Eclipse-re, mert sima szükség a fenmaradásért). Igen a fejlesztők viszik a rendszert és ha a fejlesztők effektív munkáját egy platform kiemeli, akkor a menedzsment erre felfigyel és lép, sokszor láttam már, hogy a Windows csak azért lett választva, mert a fejlesztői környezet 6 hónapos megtakarítást eredményezett a konkurens rendszerekkel szemben és 6 hónap megtakarítás az egyenlő 6 hónap kihasznált üzleti lehetőség minusz 6 hónap fejlesztési költség... és ez mindég nyerő kombináció.
 • Inquisitor
  #42
  OFF:
  Szétnéztem némileg MacOS X X86 ügyben ...
  Szerintetek nem lehet valami szándékosság benne, hogy mióta "kiszivárgott" egy béta belőle, azóta hetente van új "kiszivárgó" verzió belőle?
 • Equ
  #41
  az valami teszt verzió lehetett... :)
  külföldön már nagyon sok xp-s atm van, de magyarországra még nem ért el a váltás hulláma.

  hogy dos-os progik fussanak a háttérben szintén a tesztelést erősíti, ha tényleg így történt :)
 • benczurzs
  #40
  Dehogynem!
  Az OTP pénzfelvevő automatáján, nem tudom, hogy minden, de egyen biztos, hogy windows XP futott.
  Épp szerelték, mikor ott voltam.
  Az ember szétszedte, matatott benne, majd szépen elkezdett bebootolni, és az XP boot-olt be!
  Aztán elővett az automata belsejéből egy egeret, és egy billentyűzetet, és azzal dolgozott.
  Aztán, nem láttam tisztán, elindított néhány Dos-os, progit, amik ott futottak egymás mellett, Dos ablakban, majd összerakta, és a Monitorján megint a megszokott ábra jelent meg.
 • BlackRose
  #39
  Na most én mindég azt mondom, hogy a sikerönket nem az ellenfél sikertelenségre kell alapozzuk, hanem a saját képességeinkre. Ha a Novell a Microsoft esetleges bukásában látja a haladást akkor sajnálom őket, én inkább arra mennék, hogy az ellenfél jobb legyen mint akármikor, de én még jobb legyek tőlle. Különben a Zsuzsi a legroszabb distrib, szinte izomszakadásig törekszenek másolni a Windows GUI-t, ne beszéljünk arról, hogy ami Debian-on vagy RedHat-on probléma nélkül fut, azt a SuSE sokszor földhözvágja... Na nekem a Novell sohasem tetszett, a SuSE alapjából erőss distrib volt (na nekem akkor sem tetszett) de amióta a Novell megvette szerintem hanyatlik, na most látom is, hogy miért. Még szerencse, hogy a Linux nem a Novell-tól függ, mert ha így lenne akkor ... na akkor elég baj lenne. Mindenesetre a Vista magával hoz egy komoly upgrade hullámot, mert túl sok lesz benne az új, avalon, indigó, és nem utolsó esetben biztonságilag fényévekkel jobb lesz minden eddigi Windows-nál, persze maga az Office 12 is belesegít majd a maga eddig nem látott lehetőségeivel amelyeket igazán csak a Vista tudja majd kihasználni. Persze lesznek sokan akik nem térnek át, de most van az IT-ben egy igazság: "ha az IT részlegedben van valami ami nem a legújabb szoftveren fut (a biztonság kedvéért ez a legújabb komoly környezetben 6 hónaposat jelent), akkor a te IT részleged nem adja meg a foglalkoztatottaidnak a megfelelő erőt... mert egy IT rendszer az sokkal több mint egy irógép..." persze izen nem segíthet sem a Microsoft sem a Novell... egy CEO első számú munkája a foglalkoztatottak támogatása a munka minnél effektívebb elvégzése érdekében és ezt ma IT nélkül nem lehet elérni, egy generációval öregebb IT rendszer meg sokkal kevesebbre képes mint a legújabb, föleg ha ez a generációváltás 5 év mint az XP-Vista esetében. Az persze lehet, hogy azt mondják, hogy ez nekünk elegendő, de ezek mintha a sikert erővel ki akarnák kerülni. A mai globális környezetben ha egy cég nem fektet be legaláb 1500 dollárt évente egy foglalkoztatott munkaszereibe (jobb szerszám, jobb szoftver stb.) az nem lehet sikeres, IT cégeknél ez az összeg legalább 3000 dollár évente, egy újabb, erősebb és testreszabottab munkakörnyezet megteremtése nem költség, hanem beruházás, a Vista pedig az XP-hez képest ez. Persze ezt meg kell érteni... ebből a meséből ki kell zárni a Microsoftot, az X-et vagy az Y, ez a dolog mindenkire és mindenféle körülmények között érvényes. A Linux esetében is ugyanez a dolog, az újabb verziók mindég hatékonyabbak, és jobban működnek és kész tudatlanság kikerülni az upgradet, aki nem teszi meg az a következményekre kell, hogy számítson.
 • Caro
  #38
  Én most szenvedtem meg mire Milleniumra találtam hangkártyadrivert az integrált vezérlőmhöz.
  Linux alatt simán OSS-ből futott minden, hozzá se kellett nyúlni.
  És hiába lenne XP-m is, mert a vadiúj hardvert az se támogatná, linuxnál meg elég csak lehúzni az új kernelt.
 • mousee
  #37
  Oké, akkor linsux, ahogy te mondod... jobb is, hogy nem kerül ilyen emberek kezei közé, mint amilyen te vagy... Amúgy meg eléggé hihetetlen a te windózós nézetedből, amit a #28-ban leírtak, mert hogy a win xp-d, sőt még a vista-d se fog ennyit menni fennakadás nélkül folyamatosan...
  #36 --> sajnos előfordul az ilyen is... semmi sem tökéletes, mint ahogy a linux sem az... Mindíg lesz mit javítani rajta, hogy jobb, és jobb legyen... Csak éppen itt nem csak a kinézetre gyúrnak, hanem hatékonyságra, és szerintem pedig ez a jó hozzáállás...
 • BandiG
  #36
  Az én hardveremet a mai napig nem támogatja rendesen a linux :)
  Persze a felét meg lehet tweak-elni, de a másik fele megoldhatalan :(
  És itt nem túl új és nem is túl régi hwkről van szó.
 • kbupdate
  #35
  jaj most mi van? csak ti fikázhattok? tán nem tetszik? pedig Linsux!
 • maozedong
  #34
  Én támogatom a linuxot, de sajnos van egykét terület ahol le van maradva szoftver ellátottságban még.
  Ha ezeket pótolják, akkor teljesen egyértelmű lesz a többség átállása!
 • dikki*yysw
  #33
  hát figyelj, linuxot láttál: 0
  értesz a témához: 0

  ez alapján adok a véleményedre.

  egy novell linux desktop 1 éves támogatással 10k, már most tud úgy kinézni mint egy vista, viszont bármelyik mai gépen elmegy (500-as P3on használom).
 • mousee
  #32
  Te kajra nem láttál még linuxot egy dekát se mi? Élből fikázod kipróbálás nélkül... Te nem hiszed, de ettől még így van...
 • Petty
  #31
  Otthon meg MacOSX ugyanezt produkálja! Hogy XP vagy Vista nem kérdés: egyik sem! Amióta Macira váltottam elfelejtettem mi az a kék halál , vírus , újratelepítés.Kb. 1000 munkaórát spóroltam, ha ezt csak 700.--os segédmunkás órabérrel számolom, akkor miért drága az átállás?
 • kbupdate
  #30
  el is hisszük: 0
 • Petty
  #29
  Otthon meg MacOSX ugyanezt produkálja! Hogy XP vagy Vista nem kérdés: egyik sem! Amióta Macira váltottam elfelejtettem mi az a kék halál , vírus , újratelepítés.Kb. 1000 munkaórát spóroltam, ha ezt csak 700.--os segédmunkás órabérrel számolom, akkor miért drága az átállás?
 • linuxos
  #28
  Látom baromi sok itt a szakértő...
  írok egy példát:
  A munkahelyemen lévő desktop gépemre több, mint 2 éve került Linux (Debian) Win2000 helyett.
  Azóta:
  - állásidő a rendszer problémái miatt: 0
  - állásitő újratelepítés miatt: 0
  - Állásidő vírusfertőzés miatt: 0
  - A rendszergazda ennyi időt foglalkozott a géppel a Linux, vagy a telepítet programok problémái miatt: 0
  - Újraindítások száma frissítés végrehajtása miatt: 0
  - Frissítés alatti munkaidő-kiesés: 0

  A többi Linux-os géppel ugyanez a helyzet, pedig tényleg folyamatosan dolgozunk rajtuk.

  Vannak Windows-os (W2000) gépek is. Na ezek már közel sem érik be ennyivel.

  Nem számoltam ki de saccra legalább egy nagyságrenddel olcsóbb a Linux-os Desktop-ok üzemeltetése.

  Más kérdés az átállás költsége. Szerintem cége válogatja, de valószínűleg sok olyan cég ill. szervezet van, ahol megéri beruházni az átállás költségeibe, hiszen ez ténylegesen megtérülő beruházás. Jelenleg több ilyen, pilot-ként is felfogható project is fut a világban. Lásd pl.: München város önkormányzata (jövőre indul), vagy Olaszország egyik tartományának összes iskolája (idén nyáron lettek 100%-ban átállítva Linux-ra).
  Egyáltalán nem alaptalan, amit a Novell vezető mond.
 • kbupdate
  #27
  ehe:)
 • Athlon64
  #26
  Linux ide vagy oda (hozzáteszem azért tetszik!) én nem tudom, hogy létezne AutoCAD Linuxra?!
  Szóval szerintem marad benn a cégemnél az XP viszont én valószínüleg megveszem a Vista-t
 • stukov
  #25
  Ha a Novell ebben reménykedik akkor előre sajnálom őket...
 • LaPalma
  #24
  nem lehetséges, hogy a novellnél is sok a magyar származású?
  ez a "dögöljön meg a szomszéd tehene" effektus hungarikum
 • Equ
  #23
  egy atm nem a pénzforgalmi szerver miatt áll meg (ha az meghalna, akkor az egész rendszer leállna, nemcsak az atm-ek, olyan még sosem volt) hanem vagy megszakad a kapcsolata a központtal (műhold), vagy belső hibája van.
 • PetruZ
  #22
  Szerintem kezdő sofőr vagy még, ha ilyet mondasz. :)

  Egyébként a Novell fejes mondatának első felével egyetértek, a másodikkal nem. Nem fog drasztikus mértékben növekedni az üzleti linux workstation-ök száma, már csak az üzleti rendszerek (nem) portolhatósága miatt sem. Nem tudom, miféle költségekről beszél, de az tény, hogy a Vista új hardverfejlesztést is fog majd követelni, de a szimplán linuxra átállás hasonló, ha nem nagyobb költségeket generál a speciális szoftverek átírása miatt.
  Ahol én dolgozom, ott biztosan nem lesz linuxra váltás. De Vista sem egy jó darabig, az tuti.
 • faz
  #21
  De a központi akármin?
 • kbupdate
  #20
  Mi értelme Skoda 120L-ről Skoda SuperB-re váltani? Csak mert jobban néz ki és drágább?
 • Equ
  #19
  azokon nem is win fut...
  (és persze semmivel sem romlanak el többször mint más bankoké, csak éppen 10x annyi van belőlük mint bármely más banknak)
 • faz
  #18
  OTP-nek mondjuk viszonylag gyakran nem is működnek az atm-jei, persze pont akkor amikor nekem kéne, és pont ott ahol vagyok :-)
 • Equ
  #17
  " más nem jut eszembe"

  elég baj az, hogy csak annyit értettél meg belőle, hogy máshogy néz ki, miközben a mögöttes technológiák teljesen megújjulnak...
 • OTomi
  #16
  Egyáltalán mi értelme, haszna lenne xp-ről vistára váltani? Mert jobban néz ki, más nem jut eszembe!!!
 • Equ
  #15
  egy rakás alkalmazásunk van ami kihasznál xp-s újításokat és már teszt környezetben vista-sok készülnek. Jelenleg ezeket a funkcionálitásokat portolni kell 2000-re is, ami plusz munka. A 2 féle kliens oprendszer támogatása eleve elég durva többlet költség. Tehát működés szempontból egyáltalán nem sürgős az átállás, de költségcsökkentés ill. munkafolyamatok egyszerűsítése szempontjából fontos.

  Az első kiadások "szörnyű bugos" voltával nem értek egyet, mind a 2000-eket mind az xp-ket a megjelenés után 2 hónappal már telepítettük (persze előtte hónapok óta folytak a teszt környezetben a béták tesztelése, most is ez folyik vista-val) és semmi komoly gondunk nem volt egyikel se, szerintem a vista-val se lesz.
 • Axon
  #14
  Ez igazából attol függ mennyire sürgős a dolog. Ha eddig jó volt a 2000, akkor ezután is jó lehet, de akkor felvetődik, hogy a másik 500 gépre miért került XP, azoknak már nem volt elég a 2000? Másik kérdés a stabilitás. Amikor megjelenik a Vista még szörnyen buggos lesz és majd csak az első javító csomag után válik használhatóvá, legalábbis az eddigi tendencia ezt mutatta. Ez pedig legalább még 1 év csúszás ha nem több.
  Kérdés tehát ismételten mennyire sürgős azt a kb. 500 gépet nálatok átállítani, na meg annál a több ezer cégnél ahol kivártak eddig a 2000 lecserélésével?
 • Equ
  #13
  klienseket 2003-ra? jóvicc
 • Inquisitor
  #12
  Aki váltani akart, az a 2003-ra váltott, a többiek meg azért nem váltottak, mert sokkal kiforottabb volt a 2000. Szerintem.
 • raingun
  #11
  Ha sokalják a vállalatok az átállás költségét akkor nem állnak át!
  Azt meg tényleg hülyeség azt képzelni hogy ettől népszerűbb lesz a linux. Amúgy annak is van átállási költsége, mnem is kevés.
  (Mivel az operációs rendszer ára, csak egy tényező)