A vezetők intelligensebb autókat szeretnének
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
És ha te nem fékezel valamiért, nem jobb, ha akkor, ha van ilyen rendszer ?
"mekkora poén lenne már ha egy kocsi felülbírálna."
Az ABS is ezt teszi, meg a menetsbtabilizáló rendszer. És van már olyan kocsi is, ami még ellenkormányoz is helyetted, ha megcsúszik.
Intelligens jármûvek
A fifth gear címû angol autós mûsor 2005.03.28 -ai adásából egy kis részlet ha valakit érdekel gondoltam kiteszem .A teszteket Tiff Needell végzi aki az egyik mûsorvezetõ.
Kis videó ABS rõl meg ESP rõl valamint hogy ezek hasznossak-e vagy sem .Angol nyelvû elõre szólok hátha 😊
Elektronikával egyébként nincs baj, ha az rendesen meg van csinálva. Nekem pl egy 11 éves Mitsu Galantom van, amiben van elektronika (pl injektoros nem porlasztós, de van benne ABS is, meg légzsák, klíma, ilyesmik), mégsincs vele semmi baj. Sõt ez a típus úgy ismert, mint amihez a szokásos olaj, gyertya, szûrõ, stbcsere + a futómûvén kívül (az japó utakra lett tervezve nem magyarra sajnos) nem kell hozzányúlni az elsõ 300-400ezer km alatt. Bár én lada hívõ voltam, de ez megbízhatóbb mint 1 lada amiben semmi sincs ami elromolhatna:-)
Utak és felújítások. Igen, nyugodtan lehet azért hõbörögni mert felújítanak, mivel az nálam nem elfogadható, hogy pl M3 autópályán 1 nyomorult híd újraaszfaltozása 1 pálya szélességében júniustól szeptemberig tartson. Ezt 1 hét alatt meg kellett volna csinálni, aki kicsit is ért útépítéshez, az tudja hogy nem a levegõbe beszélek, 1 hét az bõven elég rá. Emiatt az elmúlt 4 hónapban az adott részen rendszeres dugók (mivel ugye kb 5 km hosszan át van terelve a szembejövõ sávba a közlekedés. A kiesett idõ miatt sietõ emberkék miatt rengeteg baleset, újabb dugók, stb. Most a szallagkorlát részt újítják fel (gondolom az is lesz majd 2 hónap, majd másik oldal felújítása jön, az szintén 4 hónap. 2 hetes munkát 1 év alatt fognak elvégezni - na ez az amin felháborodik az ember. Vagyis igen, szeretnék út felújításokat, és igen, nem ilyen postamaci sebességgel. Nekem ha utat újítanak fel, akkor kössenek a farkukra viharlámpát, és dolgozzanak éjjel is, vagy legalábbis nappal ahogy a csövön kifér, és ne az legyen hogy az út lezárva, és 1 munkás van csak aki vigyáz a munkagépekre, hogy ne vigye el õket senki se. Én is dolgozom éjszaka is, ha tudom hogy pl elromlott 1 oldal amit nekem kellene üzemeltetni, és az alvásommal sok embert feltartok. Ha nem újítják fel az utakat, fizessék a futómû felújításaimat. Elmúlt évben kb 80eFt költöttem futómûre az utak minõsége miatt, ez 20ezer km-re 4Ft/km, amivel lóg nekem a Demszky.
Útfelújításhoz még: igen, az sem töltött el boldogsággal mikor pl az Istenhegyi utat úgy újították fel, hogy elsõ nap felvágták (10 cm méter mély, 2 méter széles, 5-15 méter hosszú tankcsapdák, semmi figyelmeztetõ tábla, elterelés), másnap aszfaltozták. Az aszfaltozás után megfigyelhetõ, hogy mivel az egész úttest össze volt töredezve így most pár részen nagy sima folt, mellette 10cm-enként repedések az úton. Gondolom nem volt elég aszfalt (pénz) ahhoz, hogy ezeket is javítsák. Viszont van egy olyan gyenge gyanúm is, hogy nem a munkások hordták haza az aszfaltot, hanem a megbízóknak visszaosztott pénzek meg az extraprofit miatt nincs rendesen elvégezve az út karbantartása.
Nem kérek bocsánatot az offtopicért, mert az eleje on volt:-)
"de száraz úton megnöveli a féktávot"
Ez igaz, sõt bármilyen úton nem lesz attól rövidebb a fékút, hogy pillanatokra elveszi a féknyomást és visszaadja. Ettõl csak hosszabb lehet, hiszen nem folyamatos a fékezés, csak próbálja az elérhetõ tapadáshoz tartozó érték közelében tartani a féknyomást.
Havon pedig az a helyzet, hogy a blokkoló kerék tolja maga elõtt a havat, és az is fékezi. ABS-nél ez nincsen, viszont ami nagyon pozitív, irányítható marad az autó.
Összességében szerintem nagyon hasznosak ezek az elektronikus eszközök, ha valaki ésszel megy, és nem hiszi azt, hogy bárhol baromi gyorsan meg tud állni (ABS), vagy eszetlenül bármilyen kanyart be lehet venni (ESP).
A fizika mindegyiknek korlátokat szab.
Ha nem, akkor oktatnod kéne a technikádat. <#worship>#worship>
Ha minden kerék tükörjégen van, akkor akármilyen ESP-d van, el fogsz szállni. A fizika korlátait ABS-sel, ESP-vel és semmi mással nem lehet átlépni. Ezek a szerkezetek viszont hasznosak, mert jobban meg tudják közelíteni az elérhetõ max. tapadást. (fékezés, kitörés esetén)
Csúszós úton (pl. havas/jeges, vizes) akkor van értelme a menetbiztonsági rendszereknek, ha téligumi van az autón, nyárival csak szenved, nem sokat ér, ha igazán csúszik.
Ja és ez meg egyszer nem robbant le miotta a mi tulajdonunkba van.Igaz rendbe is szoktam rakni rajta mindent,de meg is hálálja.
Érdekes hozzáállás. Lehetne jóval EU konfortabb a magya útipar, de ... vérciki, ebbe is belekötni.
Jó, akkor maradjanak a kátyúk, elavult csomópontok, hisz a felújítás idõleges korlátozással jár.
Szerintem a vezetési mentalitás messze áll az utak infrastruktúrájától, úgy értem, nem kéne ettõl függnie, ki milyen bunkó.
Egy régi, sima kocsit extrém körülmények közt is meglehetett ideig-óráig javítani, üzemeltetni.
Rossz, ha egy elektronikától függ, megy a kocsi vagy nem.
\"És cselekszem rajtok nagy bosszúállásokat fenyítő haragomban, hogy megtudják,hogy én vagyok az Úr,ha bosszúmat állom rajtok.\" Ezékiel 25, 17
Van is már bizonyos méregdárga kocsikban, ott az infra képét vetíti így ki a normál elé (biztos szép lenne rajta a DVD film is 😊))
Star Trek fan vagyok, tehát egy IDEALISTA. Viszont magyar is vagyok, tehát egy HARDCORE REALISTA.
AMugy meg kb az ilyen dvd meg anyámkinja kb 5 év és széria lesz mindenhol. Aki low end kocsit akar, az a roncstelepen fog keresni 😊
Tudod, egy igen okos barátom mondta egyszer, hogy egyes idiótáknak brutál kemény védõangyala lehet, hogy a legnagyobb marhaságaiba nem hal bele.
Ez éppen akkor jutott eszébe, amikor egy szöszi integetve szét sem nézve átrohant egy egyirányú, 2 sávos, folyamatos 50-el haladó kocsikkal teli úton.
ÉS túlélte (persze kerékcsikorgás ezerrel, meg minden ...) 😊
Szóval sztem érted mire akartam ezzel célozni 😊
Star Trek fan vagyok, tehát egy IDEALISTA. Viszont magyar is vagyok, tehát egy HARDCORE REALISTA.
A lejtõs részeken még télivel sem mindíg lehet megállni, és ez alatt nem azt értem, hogy 50-rõl 0-ra, hanem 3-ról 0-ra (vagy 0-val mész, és oldalra lecsúszol)
A menetstabilizáló elektrokütyük meg akkor menthetik meg az életedet, amikor pl Eger felé jársz, és egyik pillanatról a másikra pl tükörjégre kerülsz (hidd el, 10 év tapasztalattal is kivédhetetlen, az életed múlhat az elektronikán)
Az élvezetre ott a rallipálya, az utakon ne élvezkedj 😛
Majd rájönnél akkor, hogy mennyit is számít a tempomat 😊
̊ ̊̊ ̊̊̊ ̊̊̊̊ ̊̊̊̊̊ ̊̊̊̊̊̊ ̊̊
Ez nem gyakorlat kérdése
\"És cselekszem rajtok nagy bosszúállásokat fenyítő haragomban, hogy megtudják,hogy én vagyok az Úr,ha bosszúmat állom rajtok.\" Ezékiel 25, 17
egyszerû példa behajtani tilosnál bemegy
egyedül a féket tenném félautomatára, tehát automatán fékez, de figyel arra, ha én agresszívebben fékeznék!