9
  • szociofotós
    #9
    Persze hogy elrepülnek, mert azt hiszik meg akarod őket enni Sajnos az én Samsungommal csak 20 cm -ről lehet makrozni, és ez elég kevés. Van még egy hagyományos tükörreflexesem, de az még kevesebbet tud: csak 40 cm -ről tud makrozni. Ezért keresnék egy gépet, ami képes jó makrofotókat csinálni. De a téma bemozdulása nem gond. Köszi a címet, megnéztem, most gondolkodom, melyiket válasszam. A Fujifilm Finepix S5500 4 Mpixel 10X -es optikai zoom, mindenki dicséri, de az SG.hu értékelése nem tartotta kiemelkedőnek a képességeit. Nekem se sikerült automata beállítással jó makrot készítenem vele, pedig egy ismerősöm kiváló képeket készített, bár lehet, hogy kézi beállítással. Van még ezen kívül ebben a kategóriában a Kodak Easyshare Z740 5 Mpixel 10X optikai zoom, a Panasonic Lumix FZ5 5 Mpixel 12X, és a Konica-Minolta Dimage Z5 5Mpixel 12X, ennek a legjobb az elektronikája állítólag, de nekem nem lényeges a gyorsaság. Hát nem tudom, próbálok még infokat szerezni, ha tudsz segíts kérlek.
  • Andris
    #8
    Valóban a mélységélességnek is fizikai korlátai vannak.

    Szerintem egyértelműen a Ricoh gépek a legjobbak, árban és használhatóságban és mindenben egyaránt.
    Máshol hallottam hogy kritizáltáka képminőséget, de szerintem nincs semmi baj vele, esetleg lehet, hogy kicsit zajos lesz a kép ha 400-nál nagyobb ISO-t használsz, de ebben az árkategóriában a többi gép sem jobb. És én azt mondom, hogy inkább legyen AZ a képen aminek lennie kell, és ne maradjak le semmiről, plussz sokáig bírja az aksi, és nem érdekel, hogy esetleg egy kicsit zajos a kép. Jobb mintha gyönyörű a kép, de nem az van rajta amit akartam fotózni

    Haverom vett egy Canon EOS300D-t 180e-ért. Az 6MP-es tükörreflexes gép, nagyon jó képeket lehet vele csinálni és az is nagyon gyors, de makró nincs benne, mert ahhoz cserélni kéne az optikát. Ami +50e Ft legalább. Viszont így is olyan éles és nagyfelbontású képeket csinál, hogy utólag még bőven ránagyíthatsz, és így elég jó közeli fotózásra is. Csak drága.

    Van egy hátránya amúgy az 1cm-es makrónak is: Túl közel kell menni mindenhez, és csomószor "nekimegyek" a dolgoknak. Ráadásul 1cm-ről se jeget, se parazsat nem érdemes fotózni. A bogarak meg lepkék meg elrepülnek!

    itt érdemes körül nézni mielőtt veszel valamit:
    http://index.hu/tech/digicam/mutat_mc?formid=644
  • szociofotós
    #7
    köszi, így már van valami sejtésem. tényleg egyszerűen csak fizika ez az autovakuval, de az általad leírt mélységélességi probléma is úgyszintén!:-) szeretném megtalálni azt a gépet, amelyiknek legjobb a makroja -avagy szupermakrója- lehetőleg minél jobb mélységélességgel, de lényegesebb, hogy a kép elég éles legyen ott, ahová fókuszálom, hogy akár még egy légy potrohán a szőrszálak is látszódjanak: a Ricoh gép akkor szerinted ilyen, vagy tudnál még valamit ajánlani ebben az árkategóriában, amit mondtál (60 ezer)?
  • Andris
    #6
    A korábbi Ricoh gépekben (és más gépekben sem)nem volt képstabilizátor, de szerintem ez kb úgy működik mint a kameráknál a képsabilizátor.

    "...stabilizátort is találunk, mely a képérzékelőt mozgatja a bemozdulással ellentétesen..."

    Ebből nekem nem derül ki, hogy az optikát mozgatja, vagy a CCD-t. De az optikai stabilizátor az sokkal drágább, úgyhogy szerintem egyszerűen annyit csináltak, hogy van mondjuk egy 6MP-es CCD a gépben, és csak 5Megapixelt használ belőle, a maradékot pedig arra használja, hogy utánna menjen az érzékelőn belül a képnek, elektronikusan. Nem hiszem hogy bármit is mozgatna mechanikával ez a gép.

    Tényleg baromi éles képet csinál 1cm-ről és olyan mintha egy hangya szemszögéből néznénk a dolgokat. Egyetlen hátránya, hogy a mélységélessége mintha kicsit csökkene ilyenkor, ami annyit jelent, hogy éles a kép ott ahova fókuszált, (pl.: 1cm-re) de mögötte és előtte 6mm-el már homályosabb. Persze arányaiban ez teljesen olyan mint a normál fényképezés, ahol 5méterre fókuszál és 8méterre már nem olyan éles.

    Az autovaku üzemmóddal minden fényképezőn gyors az exponálás, ez egyszerűen csak fizika... addig kell exponálni amíg elég fény jut a lencsébe, ezért ha világos van akkor ez rövidebb idő. Ezt még azzal lehet javítani, hogy nagyobb lencséjű optikát raknak a gépre (amibe nyilván több fény jut). Viszont vakuval nem mindig élethűek a színek, ott van a vörösszem is, és nem lehet sorozatfelvételt sem csinálni!
  • szociofotós
    #5
    Tényleg jó képet készít 1 cm -ről? Akkor ez már nem is makro, hanem szupermakro üzemmód!
    Az érdekelne még, milyen felépítésű a stabilizátora. Egyszerűen nem tudom elképzelni, mi hasznát lehet venni neki. Nekem egy holt egyszerű Samsung digimaxom van, de ha autovaku üzemmódban használom, sose remeg be. Akár bicajról is fotózhatok vele menet közben, akkor se lesz homály. Mert olyan gyorsan exponál, hogy azalatt nem mozdul be. Csak hogyha kikapcsolom az autovaku üzemmódot, akkor homályosodik el a kép, amennyiben nem állványról, vagy stabil alátámasztásról fotózok. De nem érdemes így használni, mert ebben az esetben a színek nem lesznek jók: túl sötétek lesznek az árnyalatok. Egyáltalán milyen elven működik egy ilyen stabilizátor, amire nyilván elég sok pénzt ki kell fizetnie annak, aki ilyen gépet akar vásárolni: hogyan érzékeli a bemozdulást az elektronika, milyen szenzorral, és hogyan képes a rendkívül rövid idő alatt az apró rezdüléseket kiegyenlíteni? Tudja valaki esetleg?
  • Andris
    #4
    Ja és ami lemaradt... :)

    Az 1cm-es makró mód az nagyon állat... Tényleg éles képet csinál 1cm-ről!
  • Andris
    #3
    Nekem Ricoh Caplo RX-em van, az majdnem ugyanilyen, csak tavalyi modell. Nagyon meg vagyok vele elégedve... egyetlen hátránya hogy nehéz beszerezni Magyarországon. De ha elmész az irodájukhoz a váci úton akkor adnak... csak nincs konkrét boltjuk.

    Baromi gyors gép. Nem hittem, hogy létezik ilyen digit fényképező. Tényleg ahogy megnyomom a gombot fényképez. Semmi késés. Az autofókusz is sokkal gyorsabb a megszokottnál, és tényleg 1mp alatt bekapcsol. 1mp alatt boot-ol a szoftvere, és közben kinyomja a lencsét mint az állat, szóval nagyon korrekt kis gép. És még egy előnye van: hihetetlenül energiatakarékos. Alig melegszik, és 120-140 képet simán csinálok vele vakuval, egy feltöltéssel (2db 2300mAh).

    Viszont tömörítetlenbe nem tud képet menteni, és ez sem! Ez egy ilyen átverés dolog :) Amikor TIF-be ment akkor 2bites színmélységet használ vagyik fekete+fehér lesz, és csak text módba enged TIF-be fotózni. Nem támogat sajnos USB2.0-át, de ettől függetlenül gyorsabban tölti le a képeket mint a másik (HP) gépem ami meg támogatja.

    Szerintem nagyon megéri az árát. A kompakt kategórában a legjobb! Én 65-ért vettem januárban az RX-et.
  • Bullshitt
    #2
    Van valakinek tapasztalata a Ricoh gépekkel?
    Az infók alapján elég jónak tűnik...
  • Roli
    #1
    a negyedik képen olyan az optikája, mint egy gyárkémény :D és ezt 1mp alatt kitolja? hát nem semmi!