HDTV
← ElőzőOldal 2 / 2
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Egy jo 10ev kell még h elkezdjen elterjedni a dolog. 😊
Itthagytam a forumot! Ne irj privatot!
OK. Énse. De akkor is nem nagy dolog, hogy digi nézhetik azok a mázlisták, akik ott laknak.
Mit nyújt a digitális televíziózás?
*
Kifogástalan, zajmentes képminõséget: nincs szellemkép, villódzás, színtorzulás.
*
CD minõségû hangot: sztereo, Dolby Surround vagy többnyelvû kísérõhang.
*
Kényelmesebb kezelhetõséget: a nézõ menülistából választhatja ki a nézni kívánt mûsort. A kiválasztás történhet a mûsor neve vagy a mûsor fajtája alapján.
*
A mûsorcsomagban a kép- és hangjelek mellett a mûsor címének, közvetítési idejének és egyéb kísérõ információknak a továbbítására is lehetõség van.
*
Kötetlen vételi helyeket: egyes vevõkészülékek nem igényelnek tetõantennát, csak egy rövid, kb. 10 cm-es botantennát, amelynek segítségével kiváló, szellemkép mentes lesz a vétel.
*
Mobilitást: a nézõ ülhet akár villamoson, akár egy, az autópályán száguldó autóban, mindig tökéletes a vétel.
*
Interaktivitást: visszirányú kapcsolat kialakításával - ez lehet mobil- vagy vezetékes telefon - igénybe vehetõk az olyan interaktív szolgáltatások, mint például az Internet.
Miért a DVB-T?
*
Mert a szokásos analóg televíziós csatornában 4-6 kiváló minõségû mûsor átvitele is lehetséges a szolgáltató igényétõl függõen, illetve lehetõség van a HDTV rendszer bevezetésére is.
*
Mert a spektrum hatékony kihasználása révén növelhetõ a programok száma, vagy csatornák szabadíthatók fel más szolgáltatások számára.
*
Mert lehetõség van egyfrekvenciás (SFN) adóhálózat kiépítésére. A frekvenciakészlet gazdaságos hasznosítása érdekében egy-egy mûsorcsomagot minden adóállomás és átjátszóállomás azonos frekvencián sugároz.
*
Mert azonos lefedési területet feltételezve a tényleges beruházási költség a DVB-T esetében a legkisebb. A DVB-T hálózat kiépítése olcsóbb, mint a kábelhálózaté, ráadásul a DVB-T hálózat az analóg infrastruktúrára is ráépíthetõ.
*
Kifogástalan, zajmentes képminõséget: nincs szellemkép, villódzás, színtorzulás.
*
CD minõségû hangot: sztereo, Dolby Surround vagy többnyelvû kísérõhang.
*
Kényelmesebb kezelhetõséget: a nézõ menülistából választhatja ki a nézni kívánt mûsort. A kiválasztás történhet a mûsor neve vagy a mûsor fajtája alapján.
*
A mûsorcsomagban a kép- és hangjelek mellett a mûsor címének, közvetítési idejének és egyéb kísérõ információknak a továbbítására is lehetõség van.
*
Kötetlen vételi helyeket: egyes vevõkészülékek nem igényelnek tetõantennát, csak egy rövid, kb. 10 cm-es botantennát, amelynek segítségével kiváló, szellemkép mentes lesz a vétel.
*
Mobilitást: a nézõ ülhet akár villamoson, akár egy, az autópályán száguldó autóban, mindig tökéletes a vétel.
*
Interaktivitást: visszirányú kapcsolat kialakításával - ez lehet mobil- vagy vezetékes telefon - igénybe vehetõk az olyan interaktív szolgáltatások, mint például az Internet.
Miért a DVB-T?
*
Mert a szokásos analóg televíziós csatornában 4-6 kiváló minõségû mûsor átvitele is lehetséges a szolgáltató igényétõl függõen, illetve lehetõség van a HDTV rendszer bevezetésére is.
*
Mert a spektrum hatékony kihasználása révén növelhetõ a programok száma, vagy csatornák szabadíthatók fel más szolgáltatások számára.
*
Mert lehetõség van egyfrekvenciás (SFN) adóhálózat kiépítésére. A frekvenciakészlet gazdaságos hasznosítása érdekében egy-egy mûsorcsomagot minden adóállomás és átjátszóállomás azonos frekvencián sugároz.
*
Mert azonos lefedési területet feltételezve a tényleges beruházási költség a DVB-T esetében a legkisebb. A DVB-T hálózat kiépítése olcsóbb, mint a kábelhálózaté, ráadásul a DVB-T hálózat az analóg infrastruktúrára is ráépíthetõ.
Nem. Most találtam az antenna hungária honlapjára. :-)
De rajtam kívül biztos vannak még egynéhányan, akik most jöttek rá, hogy veszprémbe meg budapesten már hdtv minõségben jön be egy-két adás. Én ezt eddig nem tudtam.
De rajtam kívül biztos vannak még egynéhányan, akik most jöttek rá, hogy veszprémbe meg budapesten már hdtv minõségben jön be egy-két adás. Én ezt eddig nem tudtam.
Emberek azthiszem valami elkezdõdött:
"Az Antenna Hungária Rt. 2004. október 12-én elindította két ingyenesen vehetõ multiplex üzemszerû sugárzását, Budapesten a 43-as és 51-es UHF csatornán, illetve Kabhegyen a budapesti 1-es multiplexet a 64-es UHF csatornán. A budapesti északi régió stabilabb ellátása érdekében a 28-as csatornán üzemel egy átjátszóadó a fõadóval azonos beállításban. Jelenleg mindkét multiplexben a három közszolgálati adó, az mtv, m2 és DUNA TV mûsorai foghatók. Továbbá, ezekhez a csatornákhoz elérhetõ elektronikus programkalauz (EPG) és superteletext szolgáltatásunk is.
A budapesti sugárzás technikai paraméterei:
Frekvencia: UHF 43-as és 51-es csatorna
Kisugárzott teljesítmény (ERP): 1 kW
Polarizáció: vízszintes
Üzemmód: 8k
Modulációs mód: 64QAM
Hibajavító kódolási arány: 2/3
Védelmi intervallum: 1/32
A kab-hegyi sugárzás technikai paraméterei:
Frekvencia: UHF 64-es csatorna
Kisugárzott teljesítmény (ERP): 2,5 kW
Polarizáció: vízszintes
Üzemmód: 8k
Modulációs mód: 64QAM
Hibajavító kódolási arány: 2/3
Védelmi intervallum: 1/32
elenleg folyamatban van a földi digitális televíziós mûsorszolgáltatással kapcsolatos törvényi szabályozások kidolgozása. 2005. március 2-án a kormány elfogadta a földfelszíni digitális televíziós mûsorszórásra való átállás stratégiai célkitûzéseit, melyek alapján az ORTT 2007-ben meghirdetheti a 3 országos multiplexre szóló pályázatait. A kabinet elsõdleges feladata a jogszabályok megalkotása, a frekvenciák biztosítása és a DVB-T piacképessé tétele. Az országos multiplex kiépítése a tervek szerint szigetszerûen történne, elõször a nagyobb népsûrûségû területeket lefedve. Várhatóan az analóg sugárzás lekapcsolása 2010-2013 között történik meg."
← ElőzőOldal 2 / 2