463
Az új optikai szabványok, mi lesz a befutó?
-
Inquisitor #423 Azért a kérdés elég rossz, hiszen egyrészt az MKV nem formátum, hanem csak formátumokhoz egy konténer file, másrészt ha x264-ből indulunk ki, akkor is kismillió beállításon múlhat a minőség. Én mostanában elég sok f*s felbontású BD rippet láttam, amiknek a tömörítése sem szép, ellenben ugyan akkora méretben elviselhető 720p verziókat látni értelmes emberek által kreálva, ami kb. 4x akkora felbontás. -
#422 Amíg mások nem válaszolnak a kérdésedre...
Kérdés:
720p/1080p mkv quality vs. blu-ray quality
Obviously the answer is Blu-Ray, as the x264 in the MKV are taken from Blu-Ray as a source.
The thing I want to know is how much of a difference is there? same as a retail DVD rip to a 1400mb xvid file for instance?
Anyone done any direct comparisons? I ask as I haven't seen Blu-Ray but have seen a lot of mkv's and i'm very impressed with them.
edit - I posted in this forum as mkv are only playable currently on computers afaik.
Válasz:
Depends on the bitrate and resolution, largely. Obviously some stuff compresses significantly better than others too.
If you take a typical 9GB mkv with a 2hr film, you're looking at 9.5mbit average bitrate for the video. That's more than a little tight, and a 1080p encode at that bitrate will certainly suffer with most content. That's why many are scaled down to 720p, for which 9.5mbit is way more than plenty. In fact, with that 9GB, you could easily do 3 hours at 720p without losing any significant quality.
For that same 2hr film, if you used 13.5GB then you have 14.5mbit video to work with, and that's definitely enough for 1080p with almost anything. Indeed, some of the very best HDDVD encodes like the Matrix2 used 15.5mbit average for the video (and even some quality Blurays like PotC2 are only 17mbit or so, and they have no limits).
-
Sawyer2 #421 Azzal tisztában vagyok mi az a bluray. Engem inkább az mkv és az mkv és bluray különbsége érdekel (ami lent is írtam). -
#420 Kezdésnek
-
Sawyer2 #419 Üdv!
Feltennék pár kérdést a blu-ray formátummal kapcsolatban. Milyen fájlok vannak a bluray lemezeken? Az MKV fájl rosszabb vagy jobb mint egy bluray lemezen lévő film? Pl: ha van egy film blurayen és ez megvan ugyanakkora méretű mkv fájlban, melyik a jobb?
Ha külső vinyóra teszek mkv-t és usb-vel csatlakoztatom a tv-hez (full HD-s tv) akkor kijön a HD kép és a PCM hang (persze ha rendelkezik ezekkel a film) ?
Előre is megköszönném ha valaki felvilágosítana ezzel kapcsolatban. :D -
#418 Sziasztok!
Blu-ray lejátszó vételét tervezem Nekem az mkv formátum lejátszása lenne a legfontosabb külső merevlemezről.
Eddig szilárd elhatározásom volt, hogy az LG BD-390-es veszem, de most, miután olvastam, hogy a Samsung is (BD-P3600 és BD-P4600 ezeket néztem) is tudják az mkv-t, egy kicsit elbizonytalanodtam. Persze van pár dolog, mint pl. a beépített wi-fi, ami az LG mellett szól.
Van köztetek olyan, aki esetleg összehasonlította a két márka készülékeit? Olyanra gondolok pl., hogy az is lejátszik mindenfajta mkv-t?
Előre is köszönöm! -
lion71 #417 Sziasztok!
Először is BUÉK mindenkinek!
Valaki segítségét szeretném kérni,nem megy a blue-ray lemez írása.
Adott egy rippelt BD25 a maga két mappájával (bdmv ill. certificate)
nero-val próbálom kiírni,de az asztali sony bdp-s360 lejátszó nem
akarja lejátszani.Miként kellene,milyen beállításokkal tennem ezt,
mert már teljesen feladtam...........help!!!!
Esetleg másik program???
Köszöm a segítségeteket!!
mail:[email protected]
-
#416 thx. -
LeonSKennedy #415 Én a 6.6.0.7-est használom.
Eddig minden HD-DVD és BD-ből tudtam vele képet lopni.
De Power DVD alatt pld. az istennek sem akart működni.Totalmedia-val viszont gyönyörűen megy. :) -
#414 tárgytalan remélem, csak ma már probltam egyet és ott nem ment a "hosszabbítás". -
#413 anydvd hd-ből melyik verzio ? -
LeonSKennedy #412 Totalmedia3-at használd lejátszónak és anyDVD HD legyen bekapcsolva a háttérben. ;)
-
#411 melyik programmal lehet blu-ray filmből képet lopni ? van egyáltalán ilyen ? :D -
#410 A tv-s részt jól megaszontad :D kb úgy, hogy a 10 emeletes házak azért 10 emeletesek, mert 10 emeletük van :D
Az 5GB-os ripet meg hagyjuk. Egy szőröstül-bőröstül 25 perces anime is fél gigánál indul, márpedig azt szerintem sokkal jobban lehet tömöríteni, mint egy filmet. És a fél gigás epizódnál már zavaró elemek jelennek meg, főleg kimerevítve. -
LeonSKennedy #409 "viszont most, hogy így mondod, nem igazán értem, hogyha 720 soros a szabvány, akkor a tv-k mirét 768 sorosak O_o"
Gondolom, mert a natív felbontásuk 1360*768.Bár a 720p és az 1080p HD felbontás-ok továbbra is kontrasztosabb és sokkal jobb színmélységet produkálnak.
Amúgy nem akarok én meggyőzni senkit semmiről.Amíg olyan tévhitekben ringatják magukat az emberek,hogy egy 5GB-os rip veszteségmentes képet és hangot produkál,addig nincs is naqyon miről beszélni.
Én a jó minőség fogalmát kicsit másképp értelmezem.:) -
#408 "kezdetnek az 1920 *1200 felbontás nem szabványos HD felbontás. ;)"
pont ezért van 60-60 pixelnyi fekete sáv fent és lent ;)
Az eredeti kérdésben nem sikerült meggyőznöd ;) (az esetleges gagyi analóg csatlakozójú monitorokat most hagyjuk...)
viszont most, hogy így mondod, nem igazán értem, hogyha 720 soros a szabvány, akkor a tv-k mirét 768 sorosak O_o -
LeonSKennedy #407 kezdetnek az 1920 *1200 felbontás nem szabványos HD felbontás. ;)
1920*1080 illetve 1280*720 a Blu-ray nézéshez használatos felbontások.
Érdemes lenne egyszer összehasonlítanotok egy HDTV-n az 1360*768-at mondjuk az 1280*720-as (720p)móddal.
Előbbi hiába "nagyobb felbontású" a színek és a kontraszt sokkal szebb 720p illetve 1080p módban.Persze egy normálisabb minőségű HDMI kábel nem árt hozzá.
Másrészt maga a Blu-ray nem monitorokra van kitalálva,hanem elsődlegesen házimozizásra (nagytv hangszórók,erősítő stb.).
Persze ízlések és pofonok. :) -
#406 Légyszíves magyarázd már meg nekem, hogy mi az amit látni a 100 centis 1920*1080-as tévén, és nem látni a 60 centis 1920*1200-as monitoron? O_o -
LeonSKennedy #405 "Láttam már 43 GB-os full BR filmet ami megkülönböztethetetlen volt az 5 GB-s x264 ripjétől."
Akkor légyszíves nézd meg az az 5 gigás x264 ripet egy nagyobb HDTV-n(mondjuk egy 94 centisen),ne egy 24 colos monitoron,akármilyen jó is.
"Mert azt a szintet ilyen tömörítésben is tudta hozni az x264, gyakorlatilag nem volt veszteség."
Nekem 82-esem van,de én azon látom,hogy blokkosodnak a HD ripek.
Büntetlenül nem lehet ekkora méretet letömöríteni,akármennyire is hatékony az x264.Gyanítom az az 5 gigás rip nem 1080p felbontású volt.Meg az újabb ripek már nem 5 gigások,vajon miért ? ;)
"A nagyobb kijelző nem jelent semmit, mert nagyobb pixelekkel is dolgozik, tehát semmi extrát nem nyújt."
Hogy a fenébe ne jelentene ?
Gondolod a BD-t számítógépre optimalizálták és arra találták ki ? A fullHD valódi előnyei 1 méter képátló feletti HDTV-ken jönnek ki igazán.Naná hogy nem egy monitoron és nem egy 82-es TV-n élvezhető egy ilyen film teljes pompájában.Egyébként a TV-nek van egy optimális nézési távolsága ,ha leülsz fél méterre tőle elhiszem ,hogy homályos lesz. ;)
Van egyébként gyári lemezed ? Mert akkor biztos nem mondanál ilyeneket.Általában azok ágálnak az MKV mellett ennyire,akik nem költenek gyári BD filmekre.Az mondjuk jogos érv lehet,hogy drágák,de hogy ugyanolyan minőségűek...hát ez azért nem fedi a valóságot.Hidd el 120 gyári lemezzel (meg vagy 20-30 cím kölcsönbe is volt nálam)már van egy kis összehasonlítási alapom az x264 meg egy gyári lemez között.
Abban igazad van,hogy van sok rossz minőségű Blu-ray film,de van rengeteg jó is.Nem csak a Mátrix.Csak keresgetni kell. ;) -
#404 szép cakkos élek, amik hogy-hogynem majdnem teljesen felszívódnak 720-ra zsugorítva. A majdnem csak azért, mert ha valamit felnagyítasz, majd összenyomsz, annak nyoma van. -
#403 kérdeznék valamit.
mégis honnan láttad, hogy 720p-ről van felnagyítva ? -
#402 Animéknél is észrevettem, hogy a feliratok fullHD, de maga a sorozat az 720 sorosról van felnagyítva O_o
Pedig azt gondolnám, Japánban jobban adnak a minőségre -
duke nukem #401 Amikor megjelent a Bluray, akkor a Matrixxal példálóztak hogy hűdefasza, látod a madárszart a főhős haján, stb. Azt meg is csinálták vállalhatóra. De a többit már nemigazán, elkényelmesedtek a kiadók, minek a parasztnak minőség, az csak +10 Ft gyártási költség, nehogymár... A legtöbb BR film nem üti meg az elvárt szintet. Láttam már 43 GB-os full BR filmet ami megkülönböztethetetlen volt az 5 GB-s x264 ripjétől. Mert azt a szintet ilyen tömörítésben is tudta hozni az x264, gyakorlatilag nem volt veszteség. És nem 100 éves film, 2009-es.
A nagyobb kijelző nem jelent semmit, mert nagyobb pixelekkel is dolgozik, tehát semmi extrát nem nyújt. Sőt, közelről nézve még homályosabb is. Az én 1920x1200/24"-es monitoromnál nem nagyon van LCD tv ami többet tudna. Biztos van 80"-es 99999999999999999x9999999999 felbontású kísérleti demópéldány, de kereskedelemben kapható nemigazán. És főleg nem ennyiért. -
#400 -.- -
#399 Számold ki, hogy mekkorának látszik a 24"-os monitor kb 1m-ről, és a 48"-os kb 3 méterről (Vagy 4-ről, ha a tv is meg az ágy is falnál van) -
LeonSKennedy #398 "A felbontás önmagában nem garantálja a minőséget, csak ha ki is használják."
Ebben igazad is van,de nem a DVD-t méretezik HD felbontásra.Léteznek DVD upscalinges BD-k is ,de azért nem olyan gyakoriak.
A DVD is egy adott forrásból készül és mint tudjuk MPEG2-es tömörítésű és kis felbontású.
A HD célja egyértelműen a moziélmény tökéletes otthoni képreprodukciója a forrás masterről.
Az,hogy egy adott filmet meg tré képpel adnak ki már egy más kérdés,az a kiadók igénytelensége.
"Ez hülyeség, ha szar a minőség, akkor 24"-en is ugyanolyan szar lesz mint 46"-en"
Látod inkább ez a hülyeség.A HIDEF kép tömörítési hibái (blokkosodás) pont,hogy a nagyobb kijelzőkön jönnek ki jobban.
Olyankor tényleg áldás egy kisebb képátlójú monitor. :)
-
LeonSKennedy #397 Hát azért van különbség rendesen.
Több,mint száz gyári HD filmen már jóval túlvagyok,de még nem láttam olyan MKV-t ami nyújtja ugyanezt.
Ha más nem az interaktivitás és a tömörítetlen hang mindenképp a gyári BD mellett szól. -
duke nukem #396 Ez hülyeség, ha szar a minőség, akkor 24"-en is ugyanolyan szar lesz mint 46"-en. Ráadásul egy 1920x1200-as H-IPS paneles monitor fényévekkel jobb minőséget produkál mint egy LCD tv.
Ezen felül maga a film a leggagyibb az esetek többségében, olyan mintha a sima DVD filmet átméretezték volna HD felbontásra. Lehet hogy ez is történt. A felbontás önmagában nem garantálja a minőséget, csak ha ki is használják. -
#395 Értelemszerűen, a "rippelt" [többnyire mkv-ba rakott] BD-k nem egyenlőek a nyersanyaggal. A 10-15 GB-os, nyomorított mkv-k szépen mutatnak 20-32"-es monitoron/TV-n, nagyobb és igényesebb megjelenítő közegben nem.
A gond csak az, hogy a fejlődéshez és az olcsósodáshoz még kell egy kis idő - addig pedig a ripeké a világ.
-
#394 berendeltem egy ilyet, ajánlom jó legyen!!! :D -
50cent911 #393 Szerintem a GGW-H20L mellet teszem le a voksom,még pár kérdés mert kezdő vagyok:D,amit megveszel boltban eredeti Blu ray film,és amit neetről töltesz ripelt változat közt órási a különbség vagy a kiírt filmnek is elképesztő a minősége?Ja és még melyik cd írót ajánlod?Legújabb nero? -
Haversrác #392 Szia. Én az LG GGW-H20L belső írót javaslom mindenkinek. Nem a legolcsóbb , DE az 500 Ft-os maxell blu-ray lemeztől elkezdve az 50GB-os SONY újraírható Blu-ray lemezig mindent kipróbáltam, és mindet viszi faszán.
Mkv filmeket, játékokat, zenét stb. És ha a pénztárca engedi,és nem akarod a PC-det a TV-re kötni, beszerzel egy LG BD370-es asztali Blu-ray lejátszót ami az AVI-tól az mkv-ig akár újraírható Blu-ray lemezen is lejátsza hibátlanul. Azt is kipróbáltam, hogy egy gyári filmet ami 50Gb-os lemezen pihen, Ashampoo burning studio 2010+ Anydvd (legújabb verzió) segítségével lekoppintottam egy piaci 1500Ft-os maxell lemezre és "idáig" még működik a dolog. -
#391 én most pio és lg között vacilálok, hogy melyiket kéne, de nekem sincs halvány fingom se :D
valaki írta itt korábban, hogy az lg jo, de az egy külső író volt, ha jol rémlik, az viszont nekem drága, meg nem is kell -.- -
50cent911 #390 Helo,szeretném a tanácsotokat kérni milyen Blu-ray írót vegyek,másik pedig hogy 840forintos lemezzel lehetnek gondok?Vagy csak a márka más a tulajdonságok nem? -
szeleb #389 neeem az ilyeneket messziről kerülöm:)
de közben találtam leírást h hogyan lehet orvosolni.akinek ilyen problémája van annak itt van:
http://logout.hu/cikk/hd_filmek_lejatszasa_a_videokartyaval/dxva.html -
#388 ja, látom a végén írtad is.
Nem tudom, ilyennel még nem találkoztam. Rendszered régi/fordult meg rajta sok kipróbálható program? -
szeleb #387 bs-sel meg vlc-vel. most raktam fel a mpchc-t de el se akarja indítani egyenlőre -
#386 Mivel játszod le?
Szaggatásra nekem a MPCHC jött be (Media Player Classic - Home Cinema edition) -
szeleb #385 Sziasztok!
segítsetek nekem!az 1080p-s mkv rip szaggat a gépen.a többivel semmi gond nincs simán viszi viszont ez szaggat.elég elképzelhetetlennek tartom hogy nem bírja a gép.Egy sony vaio vgn-fw31j típus.2 ghz dual core és 4 gb ram meg egy ati HD 3470.próbáljak meg egy vga drivert tölteni? vagy valami kodeket?de mondom minden megy csak az 1080psek szaggatnak néhol brutálisan néha meg be-be szaggat.ahogy kedve van.ja és vlc-ben nagyon szaggat bs-ben meg kevésbé.előre is köszi mindenkinek -
butchbean #384 Sziasztok.
Nem tudom jó fórum témába írok.
De nagyon kezdő vagyok a blu ray kapcsolatban.
Olyan forum kell ahol feltehetem kezdő kérdéseimet.
Jó helyen járok:)?