18
  • Gregorius
    #18
    Lehet, majd megpróbálkozok vele, de igazából nem ez érdekel mondom, mert én el tudok vele szórakozgatni, de nincs nagyon kedvem, és valószínűleg másnak sem sok, vagy tudása sem hozzá, ettől függetlenül kiesik a Google látóköréből, míg más keresőkéből nem. Szóval számomra a Google most rosszabb engine, mint a többieké. Majd ha ők is meglépik ugyanezt, akkor lehet, megint ez lesz a jobb.

    Egyébként igen, tényleg többször szerepel, de eddig is többször szerepelt, mégis utánam jöttek a második stb találatokon. Mert szerintem is, ha egy oldal címében van egy szókapcsolat, az jöhetne előrébb, mint a lábjegyzetben, de mindegy, még ezt is megérteném, de van ott sok olyan teljesen irreleváns oldal, ahol még nem is szókapcsolat szerepel, hanem teljesen szétszórva ezek a szavak. És mondom, a régi motorral minden rendben volt. Ott is hasonló elvek alapján működött a dolog, csak ott még egy domain egy csoportba tartozott. Tehát hiába szerepelt nálam csak egyszer a szókapcsolat, az összes a domain-en belüli oldal statisztikáját gyűjtötte. Tehát magasabb volt a rangja is az oldalnak. Így, hogy bejött ez a szuper újítás, így aztán az összes php-s oldalt levágta különálló oldalaknak, mindegyik saját domain-t kapott, nem tartoznak egy csoportba, és külön-külön bizony a béka segge alatt vannak a rangjaik.

    És teljesen mindegy, hogy meg lehet magyarázni, hogy külföldi oldalakon ez meg az, de májusig ez nem így volt, hanem ugyanúgy működött a dolog, mint más keresőknél. Május óta több lépést megtettek, és azóta ez nekem, és a hozzám hasonló oldalak rovására vált. És nem éreztem úgy, hogy a Google motorja rengeteg irreleváns oldaltr dobott volna vissza kereséskor május előtt, vagy egész eddigi fennállása óta, szóval azt sem értem, hogy miért kellett ezt meglépni. És ha én nem találtam rossz linket, akkor számomra biztosan csak hasznos oldalak lettek letolva a lista aljára. Szóval az én szempontomból romlott a dolog. Aztán lehet, hogy valaki máséból nem, de én ezt így élem meg.

    Amit ajánlottál, azt majd lehet, hogy kipróbálom, köszi szépen!

    Ja, és a botblokkolást nem meta-tag-ekbe kell tenni, hanem egy külön text fájlba, szóval úgy értelmezi a bot, ahogy jónak látja, még frame-et sem kap, nem véletlenül választották ezt a megoldást. Ellenben nem úgy működik, mint ahogy azt leírják, szóval ebben a konkrét esetben sem feltétlenül a Google-nek adok igazat, el tudom képzelni az erotikus oldalakat üzemeltetők szemszögéből, hogy lehet, hogy a Google a sáros a dologban.

    De mondom, az én oldalamat eddig sem látogatta senki, meg ezután sem fogja, szóval nem ezt sajnálom. De mégegyszer köszi a javaslatokat, minden nap tanul az ember! Egyébként visszatérve az első kérdésedre, nem tudom, de szerintem egy 10 helyre be van linkelve biztos.
  • Dj Faustus #17
    Egy dolog még mindig furdalja az oldalam: hány helyre van belinkelve az oldalad? Lehet, hogy az első találatokra több link mutat mint a tiedre. Ez is nyom azért valamit a latba (nem csak a meta tagok, meg a valid, áttekinthető kód).

    Meg pl: a Gergorius corner szókapcsolatra való kereséskor - magyar találatok esetén - először hozza be a PC Dome-ot, az sg.hu-t, az Extra Guestbook-ját, és csak utána hozza be az oldalad. Valószínűleg a honlapodon kevesebbszer fordul elő ez a szókapcsolat, mint itt a fórumokon, no meg a fórumra több link mutat, mint az oldaladra.

    Külfödi oldalakon meg valószínűleg gyakrabban fordul elő ez a szókapcsolat, meg több link is mutat rájuk, bár igaz, attól még az oldaladnak jobb helyezést kéne elérnie a Google-n. (Bár azon is filozófálok, hogy egy aposztróf mennyit nyom a latba: Gregorius' Corner)

    Azt elismerem, hogy a Google levágja a ?= php változókat, ebben igazad van, tényleg szomorú egy dolog (biztos megvan ennek az oka is). Esetleg meg lehet próbálkozni a weblaboron alkalmazott megoldással, amikor is egy könyvtár elérési útvonalat átfordítják egy php file elérési útvonalára. Talán jobban szeretné a Google.
  • Gregorius
    #16
    Nem vagyok felháborodva. Rosszul látod a dolgokat, én csak elmagyaráztam, hogy szerény véleményem szerint miért sux a Google keresője. Még írni sem kell jobbat, mert van.

    Valóban ingyenes tárhelyen van, és elsősorban azért tartom fenn, mert tanulgatom rajta a webprogramozást. Valóban nem 100% valid, mert a marquee utasítás alapjában véve nem standard html utasítás, ellenben sokkal egyszerűbb, mintha külön emiatt egy java-s dolgot kéne beletenni. Már csak azért sem valid, mert úgy van felépítve, hogy minden böngészőből élvezhetően nézzen ki beleértve IE-t, FireFox-ot, Mozillát, Operát. Ezeknek együttvéve elég nehéz valid kódot csinálni. Volt amikor az volt, elvetettem ezt a kezdeményezésemet, ettől függetlenül ahogy a Google látja a lapot, az teljesen korrekt és a tartalom az, amire rákeres. A tartalmat megfelelően megtalálja. A metatag-eket is megtalálja, ezt nem kell elhinni, de én tudom, mert értekeztem Google-ösekkel.

    A php változókat is megtalálja, annyira nem hülye a google keresője sem, de ha elolvasod a legújabb fejlesztéseik leírását, akkor megtalálod benne, hogy 'május óta a botok figyelmen kívül hagyják a ?= php változókat tartalmazó címeket, és egyszerűen levágják a végéről'. Nem hiszem, hogy ez a szolgáltató hibája lenne.

    Ezen kívül a FreeWeb egy-két éve vezette be az új frame-es rendszerét, ami lehetővé tette a keresőbotoknak a helyes frame-ben megkeresni a tartalmakat. Ezt a Google is nagyon használta, szóval megintcsak nem a FreeWeb-nél van a hiba. Hiszen a FreeWeb nem változtatott a rendszerén. De ezzel nincs is baj amúgy. Most is ugyanúgy megtalálja a megfelelő tartalmat.

    Ezen kívül pedig semmi köze az ingyenességnek ehhez a dologhoz szerintem. És azt hiszem pont erről beszéltem, amikor azt mondtam, hogy nagyon örülök neki, hogy ezután csak fizetős oldalakat lehet majd megtalálni a Google adatbázisában.

    Az oldalt pedig azért találtad meg a 10. helyen, mert idézőjelek között kerestél rá, én idézőjelek nélkül beszéltem a dologról, mondhattam volna, bocsi, lemaradt.

    És ez a dolog nem csak az én szerencsétlen oldalammal fordult elő, hanem mindenkiével, mivel a bot mindenkinek teljesen egyforma. És igazából az hagyna a leghidegebben, hogy az én oldalam hanyadiknak jelenik meg, mert úgysem látogatja a kutya sem, és fizetni meg egyébként sem fogok érte, de beleolvastam a fejlesztgetéseikbe, beszélgettem pár ürgével a fórumon, és egyebek, és a fent illetve lentebb olvasható következtetésre jutottam.

    És ezt sem felháborodásból írom, mert a Google dolga, hogy mit csinál a saját keresőjével, csak arra világítok rá, hogy ez miért a Google sara és nem a szolgáltatóé.
    De nincs ezzel semmi gond, ott van a Yahoo, Altavista és egyéb keresők, amik szerintem jobban működnek.

    u.i.: Beszélhetnék arról is, hogy a C4 is nagyon rossz, teljesen más okokból, pedig az meg csak az én oldalamt hozza fel a megfelelő string keresésnél. Az is elég rossz, szóval nem az fáj nekem, hogy nincs ingyenreklám, de ebben a topicban nem a C4-ről beszélünk.
  • Dj Faustus #15
    Kedves Gregorius, nem értem a felháborodásod.
    Egy ingyenes tárhelyen (mely módosítja a meta tagok jelentőségét, meg a php-s oldal változóinak megjelenítését) lévő oldalon van a honlapod (pláne egy Framesetben), az oldal kódja nem 100%-osan valid (<marquee width=50% align=center behaviour=scroll scrolldelay=20 scrollamount=1>). Ezek után a "Gregorius Corner" keresőkifejezésre a Google a 10. helyen jeleníti meg az oldalad.

    Szóval (és ezt nem piszkálásképp mondom), ha az oldalad egy külön szerveren lenne, akkor megérteném a felháborodásod (abban egyetértek, hogy a Google tényleg nem talál meg oldalakat, de az attól még lehet a honlaptulajdonos botlása is).

    A cikkre reflektálva: a Perfect 10 nagyon szeretne ebből pénzt látni, csak azt nem értem, miért. Ha valamit publikálok a weben, és nem védem le megfelelően, persze hogy megtalálja egy keresőrobot. A Perfect 10 nem gondolt erre (pláne hogy copyright-os tartalmat publikál)?
  • ebertek
    #14
    Hmmm.. Nekem nincs semmi bajom a Google-al :)
    Meg semmilyen nagy céggel.. Mondjuk az elég megviselő, hogy naponta átlag 3 BSoD-t kapok aranyos Windows-tól, de nem szídom MS-t. Akinek nem tetszik, írjon jobbat.
    Nah, mind1 :)
    P10 meg inkább örüljön, ha több ember lát képeket a magazinból, lehet, hogy tudnak szerezni pár előfizetőt :D
  • Gregorius
    #13
    Detto. Illetve azóta már pofozhattak rajta, mert egyszer kivette az indexből az oldalam, amikor betettem, csak rá 2 napra újrafelvette. Ugye a crawl-olás és a listafelépítés között kb 2 nap telik el, szóval van náluk két bot, ami egymás ellen játszik.
    Ezen kívül nem képes csoportosítani az egy domain-en belüli lapokat, amiket régen nagyon jól megcsinált. Ha egy domain-ről több oldalt is talált egy kereséshez, akkor azokat csoportosította, és csak egyet jelenített meg közülük, és egy gombnyomásra lekérhette az ember a többit is. Ezt most megszüntették, vagy valamit elcsesztek a botban, és erre már a legtöbb esetben nem képes. Egy-egy oldalt össze-vissza szétszórva jelenít meg.
    Valamint szépen, lassan, de marha határozottan kikoptatták belőle a php támogatást, tehát a bot március óta nem követi le a változókat tartalmazó linkeket. (Lásd: index.php?menu=news stb...) Ezzel gyakorlatilag kiírtották az adatbázisukból az összes php-s oldalt, mivel mindegyiknek csak a köszöntőüzenetét markolják fel. Ez igazán segítőkész adatbázist hoz létre.
    Az egy dolog, hogy képek terén nem valami gyors a frissítőkéjük, és 3 hónapja nem ad hozzá semmit az adatbázishoz, amiről úgy gondolom, hogy már illene, de ez az ő dolguk. Azonban a tény, hogy közel másfél éve bent vannak még a domain-emről olyan képek, amik már rég nem is léteznek, vagy megváltozott az elérése, és olyan oldal van megjelölve tartalmazó oldalnak, ami már 3 éve nem létezik. Ez azért már egy kicsit égő.

    És nem utolsó szempont persze az sem, hogy a honlapomat jelenleg a 35. oldalon rangsorolja, mikor más keresőszoftverek az első találati helyen jelenítik meg a címével történő kereséskor. Mindezt úgy, hogy fél éve még a Google is ott jelenítette meg az első oldalon, ezt azóta sikerült így leépíteniük. Rákeresel egy oldalra a címével, és minden szart visszakapok eredményül, csak az oldalt nem. Persze most lehet röhögni, hogy ezen siránkozok, csakhogy ezzel azt érték el, hogy felhoz az első oldalon 10 linket, amik olyan oldalra mutatnak, ahol van egy link az oldalamra. De egyébként semmi köze hozzá. Ennek mi értelme van? Persze lehet, hogy sikerült kiszűrniük 10 oldalanként egy Lycos oldalt. Gratulálok mindenesetre!

    Szóval lehet, hogy régen a Google király volt, én is azt tartottam a legjobb keresőnek, azt is használtam mindig, de most egyszerűen sux. Persze egy átlagfelhasználó, aki csak keres vele, az lehet, hogy észre sem veszi, hogy mennyire sux. És reménykednék benne, hogy majd csak lesz valahogy, és kitalálnak valamit, de amire a jelenleg futó, véleményem szerint elég ocsmány fórumukon végezett munkájukból lehet következtetni, nem nagyon lesz változás. Oda is megy mindenki, hogy így eltűnik, meg úgy eltűnik, meg ezt nem jól látja a bot, azt nem jól látja annyi válasz jön, hogy ez van. ÉS lehet ez, biztos tök első lesz a Google a tisztán fizetős találatok megjelenítésében, csak hát valaki nem mindig a microsoft oldalait szeretné viszont látni a találatok között.
  • Mlecso
    #12
    Érdekes módon nekem még sose hozta fel a google a P10 oldalait. Igaz, nem is igazán erőlködtem, hogy ilyesmikre leljek a neten. Rendszerint azokat az oldalakat adja vissza amelyeknek valami köze van az általam keresett dologhoz. A reklmámokat persze most figyelmen kívül hagyjuk, de azokkal ugye muszáj együttélni. Másrészt pedig, ha egy oldal tartalma csak egy szűk közösségnek szól, akkor mért nem tudják megoldani, hogy csak azonosított felhasználó férhessen hozzá a tartalmához???? Ennyire nem értenek hozzá? Nem valószínű. Vagy mégis ?? :))
    Szerintem csak ingyenreklámot akarnak, és lám már meg is kapták.
  • ricsip
    #11
    Nagyon helyes! P10 mirrort mindenkinek! :)
  • pafi
    #10
    Mit lehet még csinálni egy keresőmotorral a keresésen kívül?
    lol
  • GodBadka
    #9
    Aham mi a baj a google-vel?
  • cSuwwi
    #8
    azt nem nehéz, csak a legtöbb searchbot magasról tesz rá, akárcsak a http-equiv-es noindex, nofollow-ra. (véletlenül bennmaradt még a fejlesztési időből az egyik oldalamon, de a google ennek ellenére is megtalálta, és feldolgozta)
  • Aquli
    #7
    Én nem értek hozzá, ezért engem is érdekelne, hogy programozói szempontból mi a baj vele. Lassú?
  • CAD
    #6
    Ize? Mi konkretan a baj vele?
  • Gregorius
    #5
    Nem feltétlen, Microsoft és nVidia csak kicsit sux.
    A Google pedig nagyon sux. Nem fikázok, megalapozott gondolatmenet van mögötte. Egyszerűen sux a keresőmotorjuk. Most tették tönkre idén. Persze, aki csak keres vele, az nem feltétlenül veszi észre, hogy mekkora bélsár lett.
  • k0zi
    #4
    Az a baj, hogy az emberek lusták (jelen esetben a pornosite rendszergazdák) és mit kell tenni? Dolgozni?! NEEM!!! Adjunk munkát annak a sok semmirekellő jogásznak is, hamár jogállamban élnek. Pedig nem nehéz csinálni egy robots.txt-t...
  • kbupdate
    #3
    tudjuk.. Intel, Microsoft, nvidia, google stb legnagyobb cégek sux....
  • Gregorius
    #2
    Csak annyit szeretnék hozzátenni minden Google-ös hírhez, hogy: Google sux!
  • kbupdate
    #1
    pénz...