22
Osztódik és megoszt?
  • qtab986
    #22
    Tegyél linket vagy írd le bővebben milyen kapszula. Ha arra gondolsz, ami fokozza az őssejttermelést (LINK) akkor azt lehet mondani majd meglátjuk. Azt gondolom nagyon kevés embernek lehet segítség. Nekik növeli a túlélés és a gyógyulás esélyét. Legtöbb embernek felesleges. Gondolj a Béres cseppre. '80-as években még a tv is foglalkozott vele. Akkor elnyomták ma meg bárki megveheti és az ára se horribilis. Mi változott? Ma is ugyanúgy meghalnak emberek rákban.
  • kocsisgabor9999
    #21
    Támasszuk fel ezt a topikot. Tényleg elhiszitek, hogy ez az őssejtkapszula minden bajunkat megoldja? O_o
  • Gerie
    #20
    A kínai Beike cég leányvállalata meglakult!Céljuk hogy Magyarországon engedélyeztessék a legmodernebb őssejtkezelési eljárásokat, őssejtelőállító centrumot és kutatás-fejlesztési központot hozzanak létre. Amíg ez nem valósul meg addig is segítik a gyógyulni vágyókat, a Kínai kezeléseket szervezik le.Érdemes megnézni a weblapot, ahol több információ is van: Beike Magyarország Kft.
  • blackgamer
    #19
    Rövid időn belül hazai őssejt-terápiát ígér egy magánklinka
  • blackgamer
    #18
    Őssejtek segítik terjedésükben a tumorokat
  • Cuchulainn
    #17
    Sajnos tény, hogy a kutatások sorsáról döntő politikusoknak, médiaguruknak és legfőképpen az egyház képviselőinek lövésük nincs arról, (tisztelet a kivételnek) hogy miről is van szó, de ennek ellenére bátran véleményt formálnak, mert hát szent kötelességük...
    Őssejtekről: ugye nyilvánvaló, hogy minden ember egyetlen sejtből alakul ki. Vagyis kell lennie olyan sejteknek, amik képesek az összes többi sejtté "átalakulni". Az ilyen sejteket nevezzük totipotens sejteknek, és ilyenek az őssejtek is. Ez az átalakulás persze legtöbbször nem úgy megy végbe, hogy az őssejt odamegy a májadba és átalakul májsejtté, hanem sorozatos osztódások során olyan változások játszódnak le az őssejt utódsejtjeiben, amelyek egyre inkább "elkötelezik" ezeket a sejteket egy bizonyos fejlődési útvonal irányába. Például a csontvelőben lévő őssejtek osztódása után létrejön egy sejt amelyik őssejt marad, és egy másik, amelyik még mindig nagyon sokféle sejtté alakulhat, de már csak valamilyen vérsejt lehet belőle. Az hogy milyen vérsejt lesz majd megint következő osztódások után dől el. Ezt a hihetetlenül komplex folyamatot persze egy hihetetlenül komplex molekuláris biológiai mechanizmus szabályozza, különböző egymást erősítő-kioltó jelmolekulák valamint egyéb hatások(szomszédos sejtek, van-e basális membrán alatta stb.) szabályozzák. Ezeknek a jeleknek a működését szinte még éppen csak kezdjük megismerni, és éppen az nehezíti a dolgot, hogy lévén nem egy megtervezett "gépezetről" van szó, így rengeteg logikátlan, vagy annak tűnő megoldás van benne.
    A jelenlegi módszerek (pl a csontvelőátültetés) egyszerűen azért működőképesek, mert bizonyos esetekben úgy tűnik, mintha a szervezet felismerné, hogy hol van szükség az őssejtekre, és így elég beadni a véráramba őket, hogy javulást érünk el.
    Mindenesetre ennek a technológiának a gyakorlati jelentősége szinte kimondhatatlanul nagy.(Tartályokban növeszthető szervek - a rákot gyakorlatilag jelentéktelenné tennénk! újra látó vakok, újra járni tudó bénák, szervátültetés minden problémája gyakorlatilag megoldódna) Sajnos a primitív emberek primitív viselkedése miatt még mindig csak az elején vagyunk az egésznek.
  • blackgamer
    #16
    Szinte a csapból is őssejtek folynak, viszont az emberek többségének lövése sincs arról hogy mi is ez.
    Én se vagyok túl tájékozott a témában (lévén hogy teljesen más a szakterületem), de mégis érdekel ez a "csodagyógymód".
    Annyit tudok hogy az őssejt átalakulhat bármilyen sejtté, így a véráramba jutva az ember beteg szervein tudna segíteni.
    És hogy a kisbabák szervezete sok őssejtet rejt, ezért is raktározzák el egyesek a köldökzsínorban található vért.
    Felnőtt embernél a csontvelőből lehet felszabadítani őssejtet, de a kutatások még tartanak.

    Tényleg egy ilyen Joker kártya lenne ez az egész? Van valami betegségünk, erre kapunk egy őssejt injekciót és meggyógyulunk? Ez a jövő?
    Sőt már kapszulában is kapható őssejtszaporító (magyar szabadalom), de erről is megoszlanak a vélemények.
  • tomo
    #15
    nyilvan szar a hozzaallas azok reszerol, akik embernek minositenek 64 emberi sejtet. amig ez nem valtozik, addig bizonyos helyen nem fognak menni ezek a kutatasok.
  • Gorvik #14
    Inkább nem, mert úl elfogult vagyok.

    Annyit, ha kulcsfontosságú bizonyos dolgokhoz, akkor mivan? Degeljünk meg, mert valaki úgy gondolja, hogy most ez csúnya dolog? Hm, érdekes gondolkozás
  • Fityfirity
    #13
    "embrionális őssejtkutatás ellen lép fel"
    Szerintem ez is elég


    Ezt légy szíves fejtsd ki.
  • Gorvik #12
    Érdekes, én hallottam olyan Vatikáni nyilatkozatot, amiben megérdőjelezik a kutatások jogosságát.
    Nem vicc, nem az ujjamból szopom ki.

    "embrionális őssejtkutatás ellen lép fel"
    Szerintem ez is elég
  • matko
    #11
    Természetesen,nem azt akartuk mondani, hogy ebben is az Egyház az úgynevezett "fejlödés" ellen van. Söt, az egyik katolikus lelkész, Fiorenza DiFranco így nyilatkozott: "Ha van egy gyógymód, amely segíthet az embereken, akkor azt sem az Egyháznak, sem az államnak nincs joga betiltani." (National Geographic Magazin, 2005. július)
  • Fityfirity
    #10
    Félreértés ne essék.
    Az Egyház nincs az őssejtkutatás ellen.
    Az Egyház az embrionális őssejtkutatás ellen lép fel, de mint tudjuk létezik felnőttesti őssejtekkel folytatott kísérletezés is, amit az egyház nem ellenez.
  • matko
    #9
    Haha, valóban az konzervatívabbak uralkodnak
  • Gorvik #8
    amcsiban akart lenni
  • Gorvik #7
    neokon=neokonzervatív
    Amicsban a republikánusok
  • matko
    #6
    bocs, kik azok a neonok?
  • matko
    #5
    Kis azok a neonok
  • Gorvik #4
    Sajnos az USA-n múlik minden, magunkban, Európában ne is reménykedjünk.
    Bár amíg a neokonok vannak hatalmon, ott is kevés az esély a fejlődésre.

    Alapvető baj, hogy az emberek a hülye vallási beidegződéseikkel jönnek az őssejtkutatás hallatán, mégha nem is tudatosan. Na, ezen kéne változtatni.
  • matko
    #3
    Sok olyan ország van, pl.: Nagy-Británnia, Korea, Szingapúr és Kína amely az össejtkutatás központjai akarnak válni. Gondoljunk bele: óriási pénz van a tudomány ezen ágában. És persze vannak heves ellenzöi, többek között Ausztria és a leghevesebb ellenzö a Vatikán. És a verenyfutás hevében elfeledkezünk azon, hogy az USA ezen a téren le fog maradni. Korlátozták ugyanis az állami támogatásokat és így csak a magánszektor biznisze az egész. Mit sok más is -mindenesetre egy biztos. A kormányokon, és egyes országok etniaki elvárásán múlik a munka folytatása, betiltása, támogatása és megitélése
  • tomo
    #2
    a felhasznalas nincs kozel, hisz a legtobb orszagban a sotetseg megakadalyozza az alapkutatasokat is.
  • matko
    #1
    Összejtkutatás. A jövö. Ami minden bajunkat megoldana. Az emriókból, illenve a felnöttek csontvelöjéböl kinyert össejtek képesek szaporodni, osztódni, és mesterséges úton rávehetQek arra, hogy átalakuljanak az emberi szervezetet alkótó közel 200 féle sjté. Segíthet szívbetegeken, krónikus vérszegényeken, leokémiásokon, daganatos megbetegédseb szenvedöknek, vakoknak-gyengéklátoknak. De mi errQl a véleménye a világnak? Az Egyháznak, a kormányoknak és elsQsorban a tudósoknak. Ilyen közel van az álom?