37
Mit is tettek a szerbek szrenrenicámál?
-
matko #37 Az elözö portálon képek és cikkek találahatók a témátöl -
matko #36 http://www.bbc.co.uk/hungarian/specials/1559_srebrenica/page2.shtml[/IMG] -
matko #35 Minden kedves hozzászólónak tudom ajánlani a www.bbc.co.uk oldalt. Ez a BBC hivatalos oldala. Ha elöször az angol oldal jön be akkor a languges menüpontban át lehet állítani a nyelvet magyarra. Ekkor az oldal egyik kisképes hírében lesz szrebrenyicai megemlékezések, a másik (vele egy sorban) a szrebrenyica ma címü cikk. érdemes mindkettöt megnézni, bár egyik sem egy hosszú. -
matko #34 Édekes volt, amit eddig írtatok, politikára utaló támadásokról pedig az vélményem, hogy ez leginkább közéleti téma, és nem politikai. Garfield feltevése, miszerint, ha szerbek nekiugranának a holland ENSZ csapatoknak, tényleg nagyon-nagyon súlyos következményekkel járhatna. Ha valaki ma is idetalál (már miért ne?) azzokakkal szívesen beszélgetnék pl. arról, hogy mit érezhet most egy átlag szerb a történtekröl? Végülis elképzelhetQ lenne az, hogy úgy gondolkodnak: jobb is, hogy mi öltük meg öket és nem ök minket. További jó véleménycsrét kívánok erre a napra is
A témaszerzö -
#33 és önálló akaratot adott!
csak éppen visszaélünk vele, mészárosok vagyunk, saját gyereket erőszakolunk, megrugdossuk a kutyánkat és kinyomjuk a szemeit.
szabad akaratod van, ugyanakkor tudnod kell hogy mindez vissza is üthet..
homoszexuális?=éCC???
ellenpélda: lengyelország főkormányzója aki 8millió lengyel zsidóért volt felelős mosolyogva lépett az akasztófához mert a siralomházban megtért és bűnbocsánatot kapott.
szal! Jézushoz semmi köze a gyilkosoknak mert mindenki önmaga dönti el mit cselekszik! -
#32 1000 évvel ezelőtt egy Jézus nevű fickó állítólag a kereszten magára vette az emberek bűneit és elszenvedte a kárhozat, halálát.Az emberiség azóta annyi bűnt követett már el hogy 100 Jézus sem oldhatna fel minket a tetteink alól!Ebben a világban ahol a pénz irányít és buta emberek ülnek fontos pozíciókban, miközben okos és értelmes emberek kénytelenek alamizsnáért dolgozni valami hájfejűnek mert nincsen befolyásuk, noha iskolájuk van de kitörölhetik vele.Amíg a pénz irányít addig sajnos lehet akár egész országokat, népeket megbolondítani holmi hazafias jellegű uszító szöveggel.És a lényeg hogy ezen is valaki(k) jól meggazdagodjanak........sorry ha nagyon elmásztam a témától, de nagyon szíven talált a téma. -
#31 A legborzasztóbb az egészben, hogy akik ezeket a kegyetlenségeket elkövették, most is itt élnek közöttünk, várva egy következő lehetőséget ahol kiélhetik a szadista hajlamaikat.Mert ne mondja nekem senkisem, hogy ilyesmit meg lehet tenni csak úgy parancsszóra, meg hazaszeretet ürügyén! -
#30 ez politika -
#29 vagy pl. ez a kép sok helyen kint...
-
#28 én most voltam vasárnap Sarajevoban. nah az se semmi, ahogy kinéz. nemtom, hogy látta-e már vki azokat az óriásplakátokat, amelyeken egy-egy kabát, nadrág, óra, stb. van és egy szám...hogy kié volt a tömegsírból. mert sarajevo tele volt ezekkel az óriásplakátokkal... -
Garfield #27 Hmmm, utolsó mondat szóismétlés. száksz. -
Garfield #26 Nem ilyen egyszerű.
Tudom, hogy a "mi lett volna, ha" típusú felvetéseknek nincs sok értelműk, de szerintem a szerbek pont a nemzetközi közösség döntésképtelenségével éltek vissza. Ha az ezután bekövetkező NATO-légicsapásokat megindítják - külön tekintettel a Srebreinca környéki célpontoknál, lehet, hogy mindez nem következik be.
Az egész pedig akkor is kitudódott volna, ha megölik a holland katonákat. (Bár akkor valszeg ma egy szép sík vidék lenne a Dinári-hegység helyén, annyira szétütötte volna a szerbeket a NATO) Egyfelől azért, mert szisztematikus volt a népirtás: nem is annyira a totális mészárlás volt a cél, hanem az etnikai tisztogatás. A Bojtár-cikkben szerepel ez az idézet, ami jól mutatja, mi is volt a valódi cél:
"Srebrenica elestével háromgenerációnyi férfit töröltek el a föld színéről a legkegyetlenebb módon. Ezt az én családomból vett példával tudom megerősíteni. Az apósom, Omer Malagic, született 1926-ban, a három fia, akik közül az egyik a férjem volt, Salko Malagic, született 1948-ban. Két öccse, Osman Malagic született 1953-ban, Dzafer Malagic született 1957-ben. Három unokája, vagyis az én két fiam, Elvir Malagic született 1973-ban; Admir Malagic született 1979-ben és a sógorom, Samir Malagic fia, született 1975-ben. Száz és száz ilyen család van Srebrenicában." (Tanúvallomás a Krstics-perben)
Nem véletlen, hogy a Srebrenicával kapcsolatos legnevesebb szervezet a ®ene Srebrenice, a "Srebrenica asszonyai". Nem véletlenül... -
#25 ...mert a franciák makacskodtak -
#24 Népszabiból: "Elsősorban az amerikai diplomácia nyomására a NATO repülői 1995 szeptemberében csaknem két héten át bombázták a boszniai szerb hadsereg állásait, kommunikációs útvonalait és berendezéseit."
Állítólag egy francia főfőnöknek kellett valamiért szabadságra mennie, de legalábbis átadni időlegesen a parancsnokságot egy nem franciának, és így rendelték el a bombázást. -
#23 Bizony ott voltak a holland ENSZ katonák! -
#22 Az ENSZ katonák nem töketlenkedtek el semmit. Alapvetően ők békefentartók nem kifejezetten harci alakulat. A szerbeket nem tudták volna megállítani kevesen voltak hozzá a szerbek pedig vérszomjasak voltak. Szegény hollandok örültek hogy túlélték az egészet. SZVSZ ez azért túlkapás volt a javából. De nem csak ez az egy meghökkentő eset volt a Dél-Szláv háborúban. Ez csak azért tudodott ki mert ott voltak a holland békefentartok akik ugyebár életben maradtak. -
#21 Visszavonva, nagyjáboli számok birtokában voltam, de nem jött le, hogy ott voltak már a csapatok.
sry -
#20 "A fent említett város az ENSZ békefenntartó csapatainak ellenörzése alatt állt. Felmerül hát a kérdés, hogy mért nem léptek fel a tettek ellen."
Nem vagyok "otthon" ebben a témában, de ez így biztos nem igaz. -
Garfield #19 Az túlzás, hogy profi lennék, csak amatőr szinten érdekel a délszláv háború. -
#18 Élő emberek tetteiről van szó,ez nem történelem. -
matko #17 Kedves Garfield!
Látom, hogy te profi vagy ebben a témában. Mióta foglalkozol ezzel a témával? Mit tudsz még? Érdekelne -
Garfield #16 Bojtár B. Endre: Srebrenica, nyolc év után
Reagálások:
Andor László: A közelmúlt megerőszakolása
Andor László: Paradigmák állóháborúja
Ádám Zoltán: Amerika hamis kritikája
Bojtár B. Endre reagálása a fenti írásokra
-
matko #15 Nem tudom, hogy ki járt Horvátországban modjuk Plitvice környékén. Szétött házak, roncsok, stb. Nagyon durva volt 11 éves látni. Szerintem a legagresszívebbek akkor is a szerbek. A bácskai eset után fQleg. Nem lehet magyarul beszélni az utcán? Horvátországban még örülnek is, hogy magyarokat látnak. Szerintem a legjobbak a horvátok. Peszre nem vitatom a háborús bünökkel kapcsolatos fetevéseket! -
neuro #14 Egyébként ez nem "tudományos" kérdés, hanem politikai.. szóval IBTL. -
neuro #13 A szerbek, a bosnyákok, a horvátok és a muzulmánok is követtek el háborús bűnöket. Egyik sem jobb/rosszabb a másiknál... -
matko #12 Tény és való az, amit jusu mondott, de akkor itt kell kimondani a kulcsszót: románok. Erröl mi a véleményetek? Nekik mit ártottunk. Azt, hogy több száz évig Erdély magyar terület volt. Édes istenem, nem tehetünk arról, hogy az honfoglaláskor erQsebbek voltunk. És egyébként is. Trianonkor visszakaptuk. Akkor most mért cseszegetik a székelyeket. -
Garfield #11 Egyébként aki nem tette, azt feltétlenül nézze meg a 11'09''01 c. filmet. Eredetileg a WTC lerombolása kapcsán készült: 11 rendező 11 rövidfilmje van egyetlen nagyba foglalva, melyek mind a WTC lerombolása kapcsán születtek.
A legmegrázóbb rövidfilm szerintem az volt, mikor szeptember 11-én történteket Srebrenicában hallgatták... (Nem mondom el, mindenki nézze meg) -
#10 mondjuk tegyük hozzá, az is iszonyatos volt amikor mi magyarok mészároltuk a szerbeket, és félig élve löktük őket a jég alá a dunába az elmúlt világháború során.
szóval nem egyedi szerb jelenség(((( -
Garfield #9 Köszönjük a konstruktív hozzászólást, mely ismerős szokás alapján abszolúte nem érintette a hivatkozott cikk tartalmát. -
Garfield #8 Srebrenicában "csak" cirka 8000, nem 80 ezer. Igaz, 7 nap alatt sikerült ezt a számot elérni. -
blackgamer #7 "Népszabi" LOL -
Garfield #6 A vicc pedig az, hogy a szerbek még csak most kezdenek ténylegesen szembesülni azzal, miket csináltak a csapataik. Pár hete bemutatták azt a videót a kivégzésekről, ami aztán elég nagy botrányt csapott. -
matko #5 A mai Népszabadságban is van egy cikk róla. megvettem, de még nem olvastam el. Mindenképpen igazad van. A másik megdöbbentQ dolog, hogy míg a holokausztról mindenki hallott, erröl eddig még senki. VAgyishát nagyon kevesen. Nem azt akarom mondani, hogy ez bárki hibálya is lenne, de a tényen nem változtat: 80 ezer ártatlan, civil embert öltek meg. És úgy ahogy a felvételeken láttük. Mindha meg kellett volna szabadulni a golyóktól és mit valami fába, úgy lQtték le Qket. Még csoda, hogy eltemették öket. Visszatérve a holokauszt kontra ez: Persze, az sem vitás, hogy 60 évvel ezelött több milló zsidó hallt meg míg itt "csak" 80 ezer. Szerintem tehát nem az vitás, hogy minél fontosabb és minél nem, hanem az, hogy megtörént. És ez tény. Köszönöm a hozzászólást -
Garfield #4 Gyalázatos, amit a szerbek ott csináltak. És lehet, hogy az ENSZ meg a nemzetközi közösség eltöketlenkedte a dolgot, de ez nem ad semmiféle felmentést a szerbeknek a felelősség alól, semmiben nem csökkenti a bűnüket.
Egyébként Bojtár B. Endrének, a MaNCS főszerkesztőjének volt egy nagyon jó, egész oldalas elemzése a Népszabiban két évvel ezelőtt ("Srebrenica, nyolc
év után"). Sajna, jelenleg nem lehet elérni a nol.hu-n. Elég jól összefoglalja a nemzetközi szervezetek és az érintett országok felelősségét. Elolvasva ezt, illetve a cikk kapcsán született reagálásokat korrekt képet lehet kapni az egészről.
U.i.: Egy-egy holokausztfilm vagy -könyv kapcsán mindenütt ottvannak a pampogók, hogy jajj, de uncsi a téma, már mindenkinek a könyökén jön ki, minek ez. Hát ezért. Srebrenicáért. 50 évvel a második világháború után egy hasonlóan hidegvérűen megtervezett népirtás zajlott a haláltáboroktól pár száz/ezer kilométerre. Nem az a lényeg, hogy ki öl kit, hanem az, hogy a fennkölten önmagát kvázi civilizációs bölcsőnek tekintő Európa kellős közepén, a XX. században ilyen dolgok még megeshetnek. -
matko #3 Szerintem a téma nem feltétlenül politikai kérdés. A tudomágyba berefél a történelem. És ez már történelem. Mindenesetre köszönöm a hozzászólásodat. -
#2 itt nincs politika -
matko #1 Bocs a jó cím: Mit is tettek a szerbek szrebrenicában?
Szóval, az elmúlt napokban sokat lehetett hallani a szerbek, hát leginkább gyalázatosanak mondott tettéröl. Több forrásnak is utánna néztem, és a bbc hivatalos, magyar nyelvü oldalán (www.bbc.hu) a következöket találtam: A fent említett város az ENSZ békefenntartó csapatainak ellenörzése alatt állt. Felmerül hát a kérdés, hogy mért nem léptek fel a tettek ellen. Ki kellene deríteni. de utólag. Na mindegy... A másik aggasztóbb az, hogy a két fö háborús bünös még most is bújkál. Természetesen a világ sokszor emlegetett közvéleménye elítéli a cselekedeteket. természetesen én is. De mit gondolnak a szerbek az egészröl. Jó beszélgetést kívánok