38
Vidórögzítés és Editálás PC Játékokból
  • Cujo01
    #38
    soorrry.. :D most látom, hogy jött válasz is :P hát megmondom őszintén, azóta már átálltam wmv9-es codecre... a legtutibb minőséget meg úgy sikerül kihozni, hogy 120 kép / mp-el veszem fel, majd vegasban 4-szeres sebességre gyorsitom, igy kijön a 30/mp.. és tökéletes minőség.. :)
  • drob
    #37
    próbáld a canopus progit, az beolvassa a dvd-s kiterjesztéseket
  • drob
    #36
    nincs mit:)
  • xarina
    #35
    Mivel lehet olyan videókat vágni, ami alatt vbr-es mp3-as hang van. A virtualdub-al próbáltam, de elcsúszik. Próbáltam úgy is, hogy a vbr-t átkonvertáltam cbr-é, de akkor is elcsúszik a képhez képest.
    Milyen program alkalmas erre a célra?
  • marci14
    #34
    köszi nagyon:) ez megy
  • drob
    #33
    próbáld ki ezt
  • marci14
    #32
    senki nem tud linket?:S
  • marci14
    #31
    félig kapcsolodik ide de légyszi probáljatok segiteni.. egyszer letöltöttem egy ujabb verzioju win movie maker-t és azota angol nyelvü.. kerestem mindenhol de a microsoft oldalárol se tudja letölteni a magyart:S vki ha tud irjon egy linket,köszi
  • Rehctaw
    #30
    Mégsem halt még be teljessen...

    cujo01:
    Bizony azt hiszem ez az információ a hasznomra lesz. Igen csak jól hangzik. Kérlek írd le az XviD szükséges beállításait (amiket az akcióhoz használtál), sajnos okom van feltételezni, hogy ha nem ismerem ezeket, nem lesz gördülékeny a dolog.



    -Rehctaw
  • Cujo01
    #29
    nem rossz leirások.. :)
  • maozedong
    #28
    fragmuvie készítés..
  • Cujo01
    #27
    nah leirom a tapasztalataimat én is.. :) én is most csinálok egy játékból (enemy-territory) fragmoviet... eleinte frapsal próbálkoztam, de azzal sajnos nem lehet olyan minőséget kihozni, amilyet szerettem volna.. szerencsém van, mert az ET-ben van egy olyan funkció, hogy replay nézés közben ki lehet menteni screenshot-okat (30/sec). Majd ezeket a screenshot-okat fűzöm össze Premierrel. (esetleg még Vegasban rádobok egy Sharpen effektet) Az igy elkészült filmet tömöritetlen avi-ban renderelem le (ez eddig nem jár minőségvesztéssel) de igy ugye a méret (7perc ~ 1Giga) :P Ezután Virtualdubbal tömöritem be, XviD codec-el, igy az 1 Gigából csinál olyan 200-250Mbyte-ot és szinte alig veszit a minőségből! Tehát az kb 30Mbyte / perc, elég jó minőségben ;> - remélem segitettem valami... jah és Premierről azt hallottam, hogy nem nagyon tud összedolgozni codec-ekkel (nagyon a minőség rovására megy), ezért kell Premierből tömöritetlen aviban menteni!
  • Rehctaw
    #26
    Úgylátom behalni készül a téma...

    Moderátorok, lenne szíves valaki ismertetni, beírhatom e hasonló, kapcsolódó témákhoz az idevezető linket (URL-t), hogy az ott társalgó emberek ha úgy gondolják, segítségemre lehessenek? Apropó, szabad itt valamilyen időközönként "bump"-olni?

    Egyébiránt a probléma miszerint a Power Director 3 nem "látja" az XviD codec-et, tárgytalan.



    -Rehctaw
  • Rehctaw
    #25
    Nos.

    ssolitude:
    Először is köszönöm a segítséget!
    Azt hiszem nekem megfelelő az "alap" editáció is, bár bevallom felkelti az érdeklődésemet, ha komolyabb, profibb modszerekről van szó. Ha vázolnád a - modjuk úgy - fejlettebb editácíó lényegét, arra azért kíváncsi lennék. A szavaidbó úgy veszem ki, az említett programok megfelelnek nekem, (Adobe Premier 6.5, Ulead Studio 9, Power Director 3) még ha nem is az ezerdolláros kategóriába tartoznak (nem mintha az lenne a high-end).
    Csak a Fraps-t említed, tehát ezt a programot ajánlod? 2.54-et használok, tud 60FPS-t. Mindazonáltal a Fraps-el rögzített anyag (tömörítetlen AVI - UT-ből kb 1 perc = 500 MB) a játékhoz képest homályos - és ha nem is vészes - semmiképpen sem egyezik az ott látottakkal. Ezen fellül ha elkezdem a felvételt, leviszi a FPS-t kb 15-20ra, ami nem megfelelő játékra. A paraméterek a következők: abszolute maximum video beállítás 1600x1200-ban, ellenben viszont 4.0 proci, 2 GB ram, és ATI X850XT lapul a (hűtő)házban, hogy elvigye a bállítást (de a Fraps képes a 80-ból 20FPS-t csinálni). Ami nem tragikus, de így az 1600x1200 mindenképpen bukik. A GameCam ezzel ellentétben unefektív a játék sebességére (persze nem tudtam normális képet kicsalni belőle).
    Tehát XviD! Kutyafuttában kipróbálltam Adobe Premier 6.5-öt XviD-el, (ez nem a GordianKnot-ból van installálva) valóban nem rossz a kép, (valamelyest romlott a Fraps-es AVI-hoz képest) de egy 1 perces anyag 85 MB súlyú... Illetőleg néhol az intenzíven színes, mozgó részek (pl. a kék célkereszt ha fordulok) apró csóvát hagynak maguk után mint ha egy "üstökös" vonulna a képernyőn. Ahogy mondtam, csak septiben csináltam. Kérlek írd le az XviD fontos beállításait, amelyekkel tapasztalataid szerint megfelelő a végeredmény. Mekkora méretet várjak az XviD-től? Van ötleted, hogyan orvosoljam ha egy programban (Power Director 3) nem tudom megadni, hogy az editált anyagot XviD-ben kívánom menteni (nem szerepel a választható formátumokban)? Lehetséges, hogy egyszerűen nem támogatja az XviD codec-et?
    Szóval összefoglalva a procedúra a következő képpen fest. Fogok egy edit programot (mondjuk Adobe Premier 6.5-öt) és az ott editállt anyagot XviD-ben el mentem, majd amit elmentettem fájlt átkonvertálom MPEG2-be (pl. TmpgEnc-el) és felírom egy DVD maker szoftwerel. Így van? Az XviD fájl semmiképpen sem nagyobb egy átlag DVD mérettől, (mondjuk 36-47 MB/perc azaz másfél-kétóra/DVD (4.3 GB)) ugyebár? Szavaidból ítélve jóval kissebb, eszerint amikor az XviD fájlt MPEG2-be konvertálom megnől a mérete? ...Vagy beállítás szerint akár készíthetek belőle ugyanakkora (de ugyanolyan jó minőségű) MPEG2-t? Számíthatok egyáltalán 36-47 MB/perc méretre ha jó minőséget akarok, vagy valamit félreértek és nem véletlenül lett az előbb 85 MB/perc méretű?

    Hmm, gyorsan kiugrott a kezemből egy kissebbfajta regény...
    Remélem nem riaszt el a sok kérdés.



    -Rehctaw
  • Nandusz
    #24
    Sziasztok

    Nekem valamilyen fajta segítségemre lenne szükségem.Lehet, hogy a kérdés nem éppen ide való, de hátha tud valaki segíteni.
    Tehát: Létezik-e olyan program, amely videókazettákból kiveszi a védelmet és ezáltal engedi azt, hogy VIVO-s kártyával bedigitalizáljam.Mert próbáltam, de egy vastag fehér csíkot tesz a képernyő közepére.
    Hangsúlyozom, hogy saját régi megvásárolt filmeket szeretnék a merevlemezemre menteni, nem pedig kalózkodni akarok.
    egyébként én eddig a Nero-val digitalizáltam.
    A segítséget előre is köszönöm.
  • Cujo01
    #23
    MP4 converter --> google... editor: adobe premier, sony vegas...
  • Darth Sith
    #22
    hali, lenne egy kérdésem.
    Haver kamcsijával múltkor csináltunk jópár videót, és összekéne vágnom. A vágás nem is lenne probléma, csak a gond ott kezdődik hogy a videókat, mint utólag megtudtam MP4-be mentette a kamera. És semmilyen videó editor progi nem volt hajlandó megnyitni őket. A kérdés, mivel tudom egyáltalán megnyitni, és megvágni stb..???? Jah és még valami, tud valaki egy jó editor progit mondani, nem kell pro szinvonal, csak egy gyors, mégis igényes vágás elkészítéséhez. Plíz help!
  • ssolitude
    #21
    Az első és legfontosabb kérdés,hogy milyen szinten akarsz editálni.Az alapvető jelenet-összeillesztés,logo és felirat montázsolás,kitakarás,kép be és kiusztatás,stb... funkciokat már egy Virtualdub vagy VirtualdubMod is tudja.
    A legujabb Fraps (talán 2.5.5 vagy ilyesmi)már 60 fps-el is rögzít,amiből kiváló minőségű avit lehet készíteni(természetesen xvidet,nem divx-et,hiszen a mérete is és a minősége is barátságosabb,a lá GordianKnot...)
    A rögzített kép természetesen "életlenebb" lesz,ha lehet ezt mondani,hiszen 25frame/sec-os renderelt képről van szó.Ettől függetlenül szerintem egy fullra állított játékból kiváló avi-t lehet készíteni.
    Nem tudom a konfigod milyen,de nem árt ha nagy vasban gondolkodsz,hiszen egyszer a game-et kell futtatni nem kicsi látvánnyal,közben pedig rögzíteni.
    Az aviból(xvid!) mpeg2-t,abból pedig DVD-t gyakorlatilag bármilyen erre használatos programmal meg lehet csinálni,divatosak mai napság az "egyklikkes" alkalmazások(Cucusoft,NeroVision,stb..)én TmpgEnc-vel készíteném az mpeg2-t,majd a TmpgEncDVDAuthorral a kész DVD-t,menüvel,chapterekkel,stb-vel.
    Dióhéjban ennyi....
  • Ben C
    #20
  • Rehctaw
    #19
    Elnézést a késett válaszért, kicsit megugrottak a reply-ok.
    Sajnálattal konstatálom, hogy mindösszessen 1 válasz érkezett olyan tartalommal ami fedi a témát.

    geigermuller:
    Főleg 1600x1200-ban játszottam. A legrészletessebben UT2004-et teszteltem,próbáltam 800x600 - 1600x1200 között, eredménytelenül. Farps-el és GameCam-el is 800x600-ban rögzítettem.
    Hogy milyen tömörítésben? A Fraps AVI-ban rögzít, a GameCam egy bizonyos "AVI (mp42)" formátumban.
    A két géppel való rögzítés érdekfeszítően hangzik. Ezekszerint van tapasztalatod benne... Ha ismertetnéd a dolog alapvető paramétereit (antiszaki nyelven) azt megköszönném. Számíts rá, hogy ezek után is marad még kérdésem bőven.

    "vidósok":
    Köszönöm, hogy említitek, nagyon kedves. Bagger... Khhm, bocsánat Gabber írta, nem tudta kihagyni. Ezzel vitába szállnék, biztos vagyok benne, ha akartad volna magadban tudtad volna tartani. Nade ha már így tetszik esetleg megtudja mondani valaki, hogyan editálhatom a címet (erre még sok mosolygós arcot fogok kapni, úgyérzem)

    topicok:
    Nos az az igazság, hogy a "GameCam + Fraps + HyperCam" címűbe valaha beleolvastam, innen rémlett ez a cím és ezért merészkedtem egyáltalán ilyen témát prezentálni. Egyébíránt ugyanis nem igazán ismerem behatóan ezt az oldalt. Ha valahol meg lehet nézni, láthatjátok ez a második postom. Namost, ha az összes "szakszerű" - csak szerű - szót ellenőrizném a keresőben, ami ebben a postban szerepel, az hosszan tartana. Mindazonáltal én egyszerűbben oldottam meg, egy igen szélessen értelmezhető kulcsszót kerestem - amire persze a fent említett topic nem jelenik meg - illetve ez igen relatív, ugyanis ez a szó a következő volt: "vidó". ...Nem sok találat van rá (most már van 1). Hát igen, mitmondhatnék, ez elég tré... A "videó" szóra ellenben illusztris a lista, de ahogy azt valaki nagyon lényegretörően mondani szokta, "ezt már cseszheted". De ez lényegtelen ha onnan nézzük, hogy amennyiben megnéztem volna azt a temérdek "szred"-et, valószínűleg hamar levettem volna, ezek nem adnak választ kérdéseimre. Mégpedig azért nem, mert olyan topicot garantálltan nem találok amiben pont ezeket a kérdéseket teszik fel, pont így.

    Kérem koncentráljunk a lényegre, hogy segítsünk nekem.
    Aki nem tud, persze szíve joga, hogy elmondja a véleményét.



    -Rehctaw
  • Istencsászár
    #18
    tény jókat irt a srác bevezetőnek de ez 1 kéréds volt tőle és kapásból 2 topicot mondtunk ugya ebben a témában ( lama-t meg nemsértésnek irtam csak figyeljen oda hogy van kereső is..)
  • Istencsászár
    #17
    engem nemoltottálle irtál valamit azt kész:d
  • Ben C
    #16
    Egy tény hogy zseniálisan meg volt fogalmazva az első hsz, irni is akartam, de nem tudtam beleszőni a mondandómba.

    Egy másik tény, hoggy szerintem Rehctaw nem ismerte a topikkeresőt, kicsit nyersen fogalmaztam vele szemben, de semmiképp sem sértően.

    Egy harmadik tény hogy nem "szartopik delmár bannmár" stílusban mondtam el, ebből a delikvens csak annyit szűr le hogy valamér bezárták a topikját nagyon ingerülten.

    Egy negyedik tény hogy senkit nem oltottam le, csak istencsászárt, a harmadik pontban lévő számomra elfogadhatatlan stlus miatt.

    Egy ötödik tény, hogy nem tudom miért nem kéne ezért leoltanom Istencsászárt.
  • Bandew
    #15
    A név kivételével (vidó) ez a topik a legjobb a felsoroltak közül, márcsak a nyitó hsz miatt is.
    A másik meg az, hogy pont neked nem kéne így leoltanod senkit.
  • Esrohnoil
    #14
    widómékör :D
  • gabber_saviola
    #13
    bocsi de nem hagyhatom ki :DDDDD

    ezmiez:vidó?
  • tigeroo
    #12
    windows movie maker.
  • Ben C
    #11
    Widowmaker.
  • akyyy
    #10
    hát ez szivacs
  • Tufa
    #9
    Vidó :D
  • Istencsászár
    #8
    amugyis van már 1 ilyen
    topic
  • Ben C
    #7
    Nos.
    1: Használd a topikkeresőt. tadaaam.

    2: Istencsászár, légyszíves hanyagold ezt az alpári stilust.

    3: 1-2. bye.
  • Istencsászár
    #6
    ide
    felhasználói progik
  • geigermuller
    #5
    Ha profi módon akarod csinálni akkor külön géppel vedd fel, amit a másik gépen játszol.
    Első kérdésem hogy milyen felbontásban játszottál/vettél föl? Milyen tömörítéssel?
  • Istencsászár
    #2
    bünti + del lama ez játék fórum
  • Rehctaw
    #1
    Hi.

    Bevezető gyanánt rögtön a lényegre térek.
    Egy rövid ideje video editálással mahinálok de amint kezdtem jobban beleásni, tevékenységem embrionális szakaszában számos akadállyal találtam szemben magam.
    Röviden összefoglalva a következőket szándékoztam végezni:
    PC játékokból videóanyagot rögzíteni. (UT2004; Doom3; Far Cry; NFSU2; Rome - TW, stb. (nem mintha számítana))
    Azt editálni, és home movie-t készíteni belőle.
    Kiválló minőségű MPEG2 formátumban DVD-re írni, (lehetőség szerint, ha szükséges 16:9 arányúan) amit megnézhetek akár TV-n is minden gond nélkül.
    Illetőleg jó minőségű DiviX-be menteni amit szintén fel lehet írni és nézhető TV-n is.
    Esetleg ha nem azonnal dolgozom fel, letömöríteni még bármiféle munkálat előtt, hogy ne foglaljon annyi helyet (a tömörítetlen AVI anyag).

    Ezzel kapcsolatban írok le néhány aspektust, krdést, felmerülő hátráltató tényezőket.
    Várom a hozzászólásokat, ötleteket (megoldásokat).



    A szoftwerek amikkel eddig próbálkoztam, a következőek:
    Fraps 2.54
    GameCam 2
    HyperCam 2.11.00
    Adobe Premier 6.5
    Ulead Studio 9
    Power Director 3
    DiviX 5.0
    DiviX 5.2.1

    Melyik játékon bellüli video rögzítőt érdemes leginkább használni? Laikus szemmel is felmerül egy-két szempont. Például a legalapvetőbb, a kép minősége. Fraps: a rögzített anyag alapvetően elmosódott/homályos a játékhoz képest, (hagsújozom, a játékhoz képest) és ha tömörítve van, csak hatványozódik. GameCam: Borzasztó minőség, a legkomolyabb beállítással is (bár a súja is csak 36 MB/perc (kb)). Nem hiszem, hogy mindössze ennyire képes, valószínűleg nem megfelelően jártam el, tehát amennyiben valaki ezt a programot ajánlja, kérem részletes beállítást is mellékeljen. A HyperCam-et nem is eméítem, mert ha jól gondolom ez játékra nem alkalmas. De ha van aki képes ilyen téren dolgozni vele, legyen szíves megosztani tapasztalatait erre vonatkozólag. Az sem mindegy melyik lassítja le legkevésbé a játékot felvétel közben (A GameCam ilyen szempontból igen kellemes). Az is tényező, hogy lehet e más formátumban rögzíteni vele mint tömörítetlen AVI (persze nem a mínőség drasztikus rovására).

    Tömörítés. Tehát itt editálásról még nincs szó, vagyis az ehhez az akcióhoz szükséges szoftwerek nem kell, hogy bírjanak bármiféle edit lehetőséggel. Kifejezetten a játékból felvett tömörítetlen AVI fájlokra vonatkoznak a kérdések. Mivel és hogyan lehet letömöríteni MPEG2-be DVD minőségűre, és mivel/hogyan DiviX AVI-ba, ha lehet, a lehető legjobb minőségben? A fent említett három video edit program megfelelő a munkára? Én magam próbálkoztam, de mint hogy nem értek hozzá, nem mérvadó, hogy nem jutottam sikerre (mindhárom program ugyanazt a gyenge minőséget produkálja). Miben rejlhet a megoldás? Ha bárkinek van elképzelése, vagy netán tisztában van a procedúrával, kérem ne sajnálja bepötyögni.

    A DiviX-el kapcsolatban egy konkrét kérdés (azon fellül, hogy nagy örömmel fogadom a komplett beállítását). Az 5-ös codec "2 pass mode" -ját pontossan hogyan kell alkalmazni ahhoz, hogy normális minőséget kapjak. Aki használja és bevállt, kérem mondaj el milyen softwerrel végzi az ilyen módú tömörítést és hogyan. Pontos szemléltetést legyen szíves ezközölni aki vállalkozik az elmagyarázására.

    A következő pont az edit. Először is lehet e egy már tömörített anyagot, pl. DiviX-et ismét "tömöríteni", pontossabban menteni az editálás alkalmával, a minőség csökkenése nélkül, vagy minimális csökkenéssel (természetszerűleg azonos beállításokkal és programmal mint az első tömörítésnél) és ha igen mi a hendikeppje? Természetessen próbálkoztam, de romlott a minőség. A jó minőség mellett az is elengedhetetlen, hogy normális legyen a mérete a kész fájloknak. Tehát egy DiviX legyen kb. 1.5 óra/800 MB, egy DVD pedig
    kb. 1.5 - 2 óra/4.3 GB méretű. Lehetséges ez kiválló minőséggel kombinálva? Lévén, hogy magával az edit procedúrával nincs gond, a kérdés rendkívül egyszerű. Alkalmassak, vagy alkalmas e valamelyik az említett három szoftwer közül, és ha nem, melyik program ajánlott? Ha ezutóbbi kérdésre választ kapok, azzal még nem elégszem meg, mégpedig azért mert feltétlenül szükséges tudnom, hogy amikor kezelek egy programot, hogyan kell kezelnem és eljárnom ahhoz, hogy az editálás befejztével megfelelő minőségű legyen a mentett anyag. Tehát kérem aki tapasztalt és ért ezen dolgokhoz és megnevez egy programot, írja le a folyamat szükséges lépéseit és a megfelelő beállításokat.

    Lehetséges egy rögzített anyagot vágni és (bármi egyéb edittációt mellőzve) elmententeni ugyanazokkal a paraméterekkel mint az eredeti vágatlan fájl (formátum, felbontás, TV format, stb.), mégpedig úgy, hogy ne veszítsen a minőségéből? És ha igen, hogyan?

    Ha sikeressen elkészült egy home movie a játékból felvett anyag(ok)ból, kiválló minőségben és minden klappolni tűnik, még mindig ott van, hogy nem működik TV-n nézve. Vajon miért? Itt van két példa. Egy konvencionális (nem 10 éves modellről van szó) 4:3 TV + DiviX lejátszó. Illetőleg egy szélesvásznú TV + DVD vagy DiviX lejátszó (tehát nem PC-ről TV-re játszva). Vajon hogyan kell eljárni ahhoz, hogy a szóban forgó játékból rögzített anyagból készült home movie CD-re vagy DVD-re írva szépen és hibátlanul menjen ezen beállításokon, mint ha csak egy DVD filmet nézne az ember? Próbálkozásaim itt ismételten kudarcot vallottak, az anyag akadozott, mind a kép, mind a hang (illetve ha pause-t nyomtam és újra elindítottam, pár másodpercig jó volt). Hol a hiba? Illetőleg a képnek mind a horizontális, mind a vertikális szélei hiányoztak. Ez utóbbi normális? És akár az, akár nem, mit lehet ellene tenni?

    A TV apropóján még valami. Lehetséges 16:9 arányú képet előállítani játékból felvett video anyag esetén annélkül, hogy (vertikálissan) összepréselődne? Feltételezem ha a rögzített anyag 4:3-ban lett rögzítve akkor abból már nem lesz 16:9, összepréselés és a kép bizonyos részének elvesztése nélkül, tehát lehet, hogy úgy kellene kérdeznem, létezik e olyan felvevő ami képes 16:9-ben felvenni (vagy egyenessen azt, hogy lehet e 16:9-ben játszani egy játékot ;)). Nem mint ha ez kevésbé lenne abszurd, de mindenesetre fenn tartom a kérdést.



    Remélem akad egy-két prfi/félprofi akinek nincs jobb dolga mint elmagyarázni a fent leírtakra a megoldásokat.
    De ha az egyszerűbb kérdésekre választ kapok, az is pozitív.

    Ha valaki nem tud segítséggel szolgálni de úgy gondolja, hogy ismer egyéb fórumokat ahol választ kaphatok kérdéseimre, kérem tudassa.

    Aki szívessebben komunikálna e-mailen keresztül, itt érhet el: [email protected]



    - Rehctaw